Gustav ​Klimt 8 csillagozás

Gilles Néret: Gustav Klimt

Egy izgalmas élet és egy csodálatos életmű legfontosabb állomásait tartalmazza az album. „Aki jobban meg akar ismerni, az szemlélje figyelmesen a képeimet.” Gustav Klimt

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Taschen Basic Art

>!
Taschen / Vince, Budapest, 2008
96 oldal · ISBN: 9783822864845 · Fordította: Kertész P. Balázs · Illusztrálta: Gustav Klimt

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
olvasóbarát P
Gilles Néret: Gustav Klimt

A kedvenc festőm, remek illusztrációkkal szerkesztett kötet: színek, formák, ragyogás. Klimt látomásai csordultig tele vannak élettel, a hagyományos és modern találkozik a művészetében, kaleidoszkópszerű és aranyban ragyogó alkotásai szemet gyönyörködtetőek. Képein az anatómia is átalakul ornamentikává.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
olvasóbarát P

Klimt merészen, minden elképzelhető helyzetben festette Évát, a nő prototípusát. Immár nem az alma a csábítás eszköze, hanem a test, melyet Klimt a maga teljességében ábrázol, nem rejt el egyetlen részletet sem – íme, a meztelen igazság: Nuda Veritas.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Éva
>!
olvasóbarát P

Ugyanennek a motívumnak a továbbfejlődése megtalálható egy kicsit később a Klimt „arany korszaká”-nak csúcspontját jelentő műben, A csókban, ami a szecesszió emblémájává lett. Ez a változat a nemek összebékülésének és egyesülésének még világosabb szimbóluma. (…) Az legalább világos, hogy a férfi uralja a helyzetet, és a csók aktusában ő a kezdeményező. A nő nem tanúsít ellenállást, ám a keze megfeszül és lábujjaival a sziklába kapaszkodik – a gyönyörtől vagy dühében? Klimt ismeri az örök Ádám és Éva alakja közötti kapcsolat kettősségét: Ádámjához ő maga volt a modell, és a kedvesét, Emilie Flögét tartja a karjában. Ám legyen akár meghitt, akár távoli az ölelés, az ábrázolás szexuális hatását az alakok ruházata árasztja. A színek döbbenetesen virtuóz egymás mellé rendelése díszes kelet-mediterrán kéziratokat idéz.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szecesszió
2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bernáth Mária: Klimt
Gustav Meyrink: A zöldarcú kísértet
Gottfried Fliedl: Gustav Klimt
Aknai Tamás: Rippl-Rónai
Sármány Ilona: Gustav Klimt
Plesznivy Edit: Vaszary János
Matteo Chini: Klimt
Gabriele Fahr-Becker: Szecesszió
Gerbert Frodl: Klimt
Angela Sanna: Szecesszió