Hát ​persze, hogy iszom! 5 csillagozás

Egy elcsigázott anya naplója
Gill Sims: Hát persze, hogy iszom!

A vidám, szabad szájú és szókimondó Ellen férjével, két csemetéjével és négylábú kedvencével éli a családok hétköznapi életét. Születésnapjára készülve riadtan gondol bele abba, hogy hamarosan talán ő is olyan lesz, mint a „többi anyuka”, akiknek az élete csupán abból áll, hogy jógatanfolyamra járnak, a baba-mama torna után udvariasan elcsevegnek, és megbotránkozva néznek Ellenre, ha egynél több pohár bort kér.
Ellen azonban nem akar tökéletes anyukának látszani, aki úgy tesz, mintha nem is lehetne boldogabb, és élete hátralevő részében csakis a gyermekeiért él. Esténként inkább fog egy pohár bort, hálát ad, hogy ezt az újabb napot is túlélte, és magában elküld mindenkit a fenébe.
Aztán egyszer csak támad egy zseniális ötlete, amely váratlanul színt visz a szürke hétköznapokba, sőt fenekestől felforgatja az életét, és a többi anyukával való kapcsolatát is alaposan megváltoztatja…

Eredeti mű: Gill Sims: Why Mummy Drinks

>!
Partvonal, Budapest, 2018
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155783258 · Fordította: Novák Petra

Enciklopédia 1


Most olvassa 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Gill Sims: Hát persze, hogy iszom!

Gill Sims: Hát persze, hogy iszom! Egy elcsigázott anya naplója

Annyira magamra ismertem egy csomó epizódban, meg a férjemre, meg a szuperanyákra, és még sorolhatnám. Gill Sims fergeteges humorral írta le a mindennapjainkat, bár szerencsére legalább a gyerekem sokkal nyugodtabb és szabálykövetőbb, mint a regénybeli kölykök. A régi jó Bridget Jones-os hagyományok szerinti csetlő-botló főhős, tragikomikus élethelyzetek, de persze a végén szépen elsimuló konfliktusok, az első oldaltól az utolsóig szórakoztató volt.

>!
Véda MP
Gill Sims: Hát persze, hogy iszom!

Gill Sims: Hát persze, hogy iszom! Egy elcsigázott anya naplója

Néhol kicsit sok, néhol kicsit kevés… A könyvben felvonultatott szituációk azonban, amelyekben a kimerült édesanya próbálja egyensúlyban tartani a munkáját, a magánéletét és a háztartás vezetését, nos… hogy is fogalmazzak… több, mint életszerűek. Úgy konkrétan mi magunk, 30-on túli családanyák vagyunk. Azok, akik reggelente épp csak ki tudnak kecmeregni a kávéfőzőig, miután többször is kinyomták a telefonjukon az ébresztőt, hogy korántsem tündéri mosollyal az arcukon megpróbálják felébreszteni, és iskolába indítani a gyerekeket. Azok, akiknek még mindig nem sikerült beszerezni a legmenőbb és legpraktikusabb, legmárkásabb uzsonnás dobozt, amelyben mosolygó pofis, formára vágott egészséges finomságok lapulnak. Nap, mint nap. Azok, akik előző este nem képesek összeállítani a másnapi, kifinomult és elegáns stílusjegyeket tükröző, viselni kívánt szettjüket. Vagy ne adj' Isten, nem is rendelkeznek az ízléses ruhatár alapdarabjaival. Azok, akik még mindig nem sajátították el a francia fonás fortélyait, és sütni sem hajlandóak hajnal egykor a másnapi iskolai bulira, hanem inkább vesznek valamit gyorsan reggel a pékségben. Azok, akik nem tudnak cicás szemet rittyenteni maguknak a szemhéjtussal, sőt még laza kontyot sem a Pinterest bejegyzései alapján.
https://hangulatokk.blogspot.com/2018/11/gill-sims-hat-…

>!
Lazacc
Gill Sims: Hát persze, hogy iszom!

Gill Sims: Hát persze, hogy iszom! Egy elcsigázott anya naplója

Régen nem röhögtem egy könyvön ennyit és ekkorákat!
Amúgy semmi különös, egy családanya írja le a gyerekei, férje és a saját hülyeségeit, nagyon szórakoztató formában.
Ehhez hasonló sztorik minden kisgyerekes családban megtörténnek, csak a családanyák 99,99%-a nem gyűjti össze őket egy könyv formájában…


Népszerű idézetek

>!
Véda MP

Nem akarok én is olyan lenni, mint azok a nők, akik minden héten rendbe rakatják a frizurájukat, és csak „a gyerekeikért élnek”. Ott csoportosulnak az iskolaudvaron, és próbálják túllicitálni egymást azzal, mi mindenben tűnik ki a drágalátos csemetéjük, milyen szuper állást kapott a férjük, és milyen egzotikus nyaraláson vettek részt.
Én egyszerűen jó sok whiskyt akarok inni egy füstös jazzklubban, miközben miniszoknyában feszítek, és egy jóképű pasas duruzsol a fülembe.
Érdekes foglalkozást szeretnék, hogy végre használhassam az agysejtjeimet (biztos vagyok benne, hogy maradt még néhány…).
Újra izgalmat, romantikát és veszélyes helyzeteket szeretnék.
Szeretnék Párizsba szökni, hogy egy manzárdszobában átéljem az igaz szerelmet (mindezt természetesen a szinte kötelező szegénység és éhezés nélkül).
Gyanítom, hogy Simon és a gyerekek nem ájulnának el a tervemtől, nem kizárólag azon akadnának fenn, hogy igazából utálom a jazzt.

21. oldal

Gill Sims: Hát persze, hogy iszom! Egy elcsigázott anya naplója

>!
Véda MP

Hát senki nem fogja fel, milyen sok időt töltök aggodalmaskodással, hogy mindent megfelelően csináljak, nehogy mások rossz véleménnyel legyenek rólam? Ha mindenki azt hiszi, hogy én magasról teszek mindenre, talán ők még nálam is sokkal több időt töltenek aggódással? Talán mindenki szorong, hogy túlélje a napokat, és teljesen hamis képet mutat magáról a világnak? És lehetséges, hogy senki sem olyan tökéletes, mint ahogy én gondolom, még a Tökéletes Lucy Atkinson Tökéletes Anyukája sem? Ennyi bor után már képtelen voltam ilyen komoly kérdéseken gondolkodni. Karácsony van.

Gill Sims: Hát persze, hogy iszom! Egy elcsigázott anya naplója

>!
Véda MP

Annyira remélem, hogy Louisa ez alkalommal otthon hagyja a méhlepényét.

84. oldal

Gill Sims: Hát persze, hogy iszom! Egy elcsigázott anya naplója

>!
Véda MP

Az összes anyuka ténylegesen megvallotta, hogy soha nem érezte magát elég jónak, és hogy rengeteget aggódik, hogy talán rosszat tesz a gyerekének azzal, hogy dolgozik, vagy épp azzal, hogy otthon van vele. Mind-mind arra jutottak, hogy akármennyire is szeretik a gyerekeiket, szülőnek lenni bizony néha agyzsibbasztóan unalmas és rettentően kemény feladat.
Ki gondolta volna, hogy mindegyikünk így érez? Hogy néha még a Tökéletes Lucy Atkinson Tökéletes Anyukája is legszívesebben ráordítana a tökéletes kislányára, hogy húzzon már el, és fogja már be? Hogy Fiona Montague időről időre bezárkózik a fürdőszobába sírni, mert képtelen végignézni még egy részt a Peppa malacból? Vagy, hogy a szuper sikeres filmes Alicia a múltkori fontos tárgyalásán azon kapta magát, hogy hangosan énekli az egyik gyerekműsor főcímdalát?

Gill Sims: Hát persze, hogy iszom! Egy elcsigázott anya naplója

>!
Véda MP

Nem sokkal később kiderült, hogy a szupermarketben IGENIS LEHET valódi tűzijáték-rakétákat kapni! És az is kiderült, hogy a figyelmeztetést nem csupán elővigyázatosságból írták rá.
A tűzijáték fényében fürdő boldog, izgatott arcokról egyszer csak leolvadt a mosoly, és a vendégek pusmogni kezdtek. Tényleg biztonságos ez? Hű, ez aztán közel volt a házunkhoz! Nem kellene kihívni a tűzoltókat? Te jó ég, ez az őrült felgyújtja az egész utcát! A kisgyerekek sírva fakadtak, a felnőttek pedig elkezdtek élőláncot szervezni, hogy a vizes vödrökkel elolthassák az általunk okozott tűzvészt.
Azt terveztük, hogy a tűzijáték után boldogan összegyűlünk a tábortűz körül, forralt bort szürcsölünk, és teljes egyetértésben megbeszéljük, mennyire jó ez az este. Ehelyett az összes vendég sietve elbúcsúzott, és hazament, hogy megnézze, felgyújtottuk-e a házát.

66. oldal

Gill Sims: Hát persze, hogy iszom! Egy elcsigázott anya naplója

Kapcsolódó szócikkek: tűzijáték
>!
Véda MP

A kirándulás persze borzalmas volt. Fogalmam sem volt, hogy egy busznyi gyerek ekkora bűzzel jár. Mégis mivel etetik őket a szüleik? Ez a harminc gyerek, aki összezsúfolódott a buszon, végigpúzta az utat a felszállás pillanatától kezdve egészen addig, amíg meg nem érkeztünk a nagyon nagy múzeumhoz.

Gill Sims: Hát persze, hogy iszom! Egy elcsigázott anya naplója


Hasonló könyvek címkék alapján

Alice Feeney: Időnként hazudok
Irena Obermannová: Egy őrült feleség naplója
Lukács Eszter: Lukács Eszter válogatott élete
Guy de Maupassant: Egy asszony élete
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 3. – Bolondulásig
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
Jankovics Éva: Öngyilkos lett a fiam
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről
Eowyn Ivey: A hóleány