Téli ​tűz (Sigurd-saga 2.) 49 csillagozás

Giles Kristian: Téli tűz

Hát itt vagyunk, térdig Sigurd Haraldarson sagájában!

Micsoda öröm ilyen könyveket írni, és egy darabig a mi norvégjaink világában élni! Kegyetlen és bárdolatlan világ, az kétségtelen, viszont nincs benne okostelefon, közösségi média, valóságshow és fitnesznyomkövető, ami nem semmi. Felüdülést jelent egy időre lelépni tőlük. Portyázni egy baráti társasággal. Fellépni egy hosszúhajó kormányállásába, olyan életet élni, amelyet manapság rosszallanának, és akkor még finom voltam.

Azt akarom, hogy legalább annyira „érezd” ezeket a történeteket, mint amennyire olvasod. Hagyd ott 21. századi életedet, és élvezd a késő 8. századi Skandinávia szabadságát, veszélyeit, komorságát és bizonytalanságát – és az időjárást! Remélem, ugyancsak élvezettel lubickolsz majd Sigurdnak és barátainak elveiben és hiedelmeiben, azokéban a férfiakéban és nőkében, akiket szeszélyes istenek irányítottak, és a hűség meg a fényes hírnévről szőtt álmok kötötték össze őket egymással.

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
GABO, Budapest, 2017
312 oldal · ISBN: 9789634064565 · Fordította: Bihari György
>!
GABO, Budapest, 2016
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634063919 · Fordította: Bihari György

Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

ZsúésKrisz_Olvas>!
Giles Kristian: Téli tűz

"A Tűz Istene méltó folytatása az első résznek. Feltűnnek benne a régi megszokott szereplők, de néhány ujjat is belesző az író, akik nagyon jól kiegészítik a kis csapatot. A humor és a vikinges könyvekben jól megszokott csatajelenetek ugyanúgy megmaradtak amik csak emelik a történet színvonalát.
A második részben egy másik szál is megjelenik a történetben. Egy bérgyilkost bérel fel Gorm király Sigurd megölésére. Az ő kis történetét is vezeti az író párhuzamosan a fő csapásiránnyal, hogy miként kutatja főhősünket és kis csapatát. Hogy alakul a találkozásuk? Olvassátok el ti is."
További értékelésem itt olvashatod:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/03/giles-kristian-teli…

Amál P>!
Giles Kristian: Téli tűz

Nem csalódtam a 2.részben sem, hozta az előző színvonalát. Ugyanolyan pörgős, fordulatos, izgalmas volt. Végig követhettük Sigurdnak és csapatának kalandjait. Egy kis szerelmi szálat is belecsempészett az író, amely egyáltalán nem rontott a történeten. Tetszik, hogy olyan természetesek, kicsit vadak és bárdolatlanok a szereplők. Nemcsak izgalmas, hanem humoros is a regény. Alig várom, hogy a olvassam a befejezést.

Rodwin>!
Giles Kristian: Téli tűz

Kristian ott folytatta, ahol az előző kötetet abbahagyta, sőt még talán fokozta is a maga által diktált tempót. Mint azt már néhányan elmondták, ez egy igen erős középső rész volt, amely a kifejezetten trilógiának készült sorozatoknál igen ritka.
Nagyon tetszett az író ajánlója a könyvéhez, mely szerint ki akar rántani minket ebből a zombi világból, ahol ősember módjára mindenki a telefonját bűvöli. Nálam ez maximálisan sikerült, ott éreztem magam az evezők mellett a csillagos éjszakában. Vagy akár a pajzsfalban, egy utolsó csatában.
Az előző könyvben megismert események folytatódnak, Sigurd tovább folytatja bosszú hadjáratát. Bár hősünk sereg híján elég nehéz helyzetben van. Így minden valamirevaló norvég viking azt teszi, amit tennie kell. Sereget gyűjt, ilyen – olyan sikerrel.
Gorm király sem tétlenkedik, nem kevés akadályt gördít Sigurd útjába. Ezt a játszmát követhetjük nyomon, hamisítatlan viking hangulattal. Lesz itt minden mi egy ilyen kalandhoz kell. Kegyetlen barátok, és csatározások, intrikus fordulatok, megélénkült északi szél, hajózás, több pofa ser, remek humor, nők, és nem csak olyan értelemben, mert kapunk egy igen erős női szereplőt is. Runa is szintet lép, már nem az a kislány lesz kalandunk végére, akit mondjuk az előző könyvünkben megismertünk.
Nagyon tetszett, a folytatást minél hamarabb be kell szereznem.

>!
GABO, Budapest, 2016
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634063919 · Fordította: Bihari György
RosszQtya P>!
Giles Kristian: Téli tűz

Öt csillag, meg még egy! Egyszerűen szeretem ahogy pergeti a történéseket Kristian. Nem tudok rosszat mondani róla, és persze nem is akarok. Kicsit féltem, mert a második könyv egy sorozatban mindig necces, tudj-e hozni az író amit elkezdett, vagy csak átvezetés lesz sok töltelékkel a következő könyvhöz. Itt ilyesmiről szó sincs! Szépen kifényesítettem a brynja-mat, megéleztem a scaramasax-omat, magamhoz vettem a harcifejszémet, felcsatoltam a pajzsomat, és gyerünk, irány a kaland.
Most meg rosszul vagyok, hogy nincs még harmadik könyv.:)

Mrs_Curran_Lennart P>!
Giles Kristian: Téli tűz

Az első rész lendülete és újdonsága után.egy cseppet leült ez a rész. Sigurd időnként olyan döntéseket hoz, amelyek csak a szerencsés véletlenneknek köszönhetően nem kerülnek az életükbe. A király ajánlatát elutasítja, mindenki rá vadászik, alig maradt embere és ezüstje, ráadásul tél van. Nem sok út áll előtte, de kivárásra játszik. Mert a király nem úszhatja meg.
Igazi kalandos viking történet, a harcosokra jellemző durva viccekkel és még durvább jelenetekkel. Egy cseppnyi Norvégia a VIII. századból.

jehuka P>!
Giles Kristian: Téli tűz

Pörgős, tesztoszterontól csöpögő, akciódús kalandregény, a viking kori történetek közül továbbra is a kedvencem :) Egy perc pihenő nem akadt, egyik izgalmas epizód követi a másikat. De hát, akinek ennyi ellensége van, mint Sigurdnak, ne is csodálkozzon, hogy nincs egy perc nyugta sem. Akad itt minden, mi szem szájnak ingere: csaták, cselszövések, árulás, és még egy cseppnyi romantika is. Örültem, hogy nem egy „töltelékkötet” lett belőle, ami trilógiák középső részénél sajnos nem ritka. A történet előrehaladtával egyre jobban kedvelem a főhősöket, amit még az előző kötetnél hiányoltam (a jobban kidolgozott karakterek, egy kicsit „tökösebb” Sigurd), most megkaptam. Örültem, hogy többet is megtudtam Valgerd múltjáról, illetve, hogy Runa nagyobb szerepet kapott a regényben. Igenis helyük van a belevaló csajoknak egy ilyen jellegű könyvben is.

13 hozzászólás
bokrichard>!
Giles Kristian: Téli tűz

Hogy átkössek egy frappáns szöveggel a korábbi olvasásomról: a 18. századból a 8.-ba csöppentem, az Egyenlítőtől délre lévő kalandokat Északira cseréltem, a kalózokat meg vikingekre, de a vér az vér, a belezés meg belezés marad mindenhol. Hiába a bensőséges kalandok örökzöldek.
Na de a könyvről: tavalyi üdítő felfedezésem után a folytatást mostanra időzítve mikor is az államvizsga miatt kialakult fáradtság passzív agresszióvá növekedett bennem megintcsak elégedettség vett rajtam erőt. Igen, ez a könyv véres, de nem véresen komoly. A kalandok intenzívek, a cselekmény gyors, sok a szakáll, a farkas, az öldöklés, és a trágárság, szóval az első kötet élményei visszaköszönnek. A bosszú édesen az igazi, és ez a kötet finom előétel a végső fogáshoz, úgyhogy mehet a menet!

1 hozzászólás
robinson P>!
Giles Kristian: Téli tűz

Féltem, mit hoz a folytatás, de nem kellett csalódnom Giles Kristian biztos kézzel tudta azt a szintet adni, amit az első regényben.

http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/03/teli-tuz.html

Hanaiwa>!
Giles Kristian: Téli tűz

„Minden élő elhull, mindenki halandó, de a hírnév fennmarad s szintúgy a dicsőítő szavak”
Remek folytatás érkezett a bosszú istenéhez, méltó rege a viking harcosok kis csoportjáról akiket személyesen Odin tüntet ki figyelmével.
Továbbra is egyedi a történet, az életszerű párbeszédeivel, karaktereivel, és azzal az empátiával amivel a kor embereinek az istenekkel és a természettel való kapcsolatát ábrázolja. Gyorsan jött a folytatás, remélem ilyen gyorsan követi a harmadik könyv is..
Erősen kedvencgyanús eposz.

3 hozzászólás
mate55 P>!
Giles Kristian: Téli tűz

A bizakodás, a várakozás izgalma, és a csalódástól való félelem érzése keveredik bennem, ha egy dédelgetett könyv elolvasása előtt állok. Olvashatom-e azt, amit elképzeltem, átkerülhet-e a lapokról hozzám a varázs? Most sem volt ez másként. Sajnos nem. Igaz, ez valamivel jobb volt, mint az első része, de még mindig küzdöttem vele, hogy egy kicsit is törődjek Sigurddal és harcos csoportjával. Az egész olyan, mint egy vasárnap délelőtti matiné „szandálos sorozat” egyik epizódja, (mondjuk a „Herkules”) nagyjából hasonló volt a színvonal is. G. Kristian, mint egy ellentmondást nem tűrő edző, a könyv (majdnem) teljes hosszában hajtja előre hőseit, és csak egy-egy brutális kaszabolásos harc után, illetve távolba révedő elmélkedés erejéig hagyja szerencsétleneket megpihenni. Történelmi kaland, valódi erőltetett menet, néhol Monty Python örökzöldeket idéző suta spoiler megoldásokkal. De a badarságok ellenére élvezhető is valamilyen szinten. Ha eltekintek attól, hogy az ellenség rosszul harcol, és ráadásul agyatlanok is, akkor jól szórakoztam. Az egyszeri olvasót könnyen beszippantja a könyv csodálatos világa, de a sok ismerős részlet sajnos hamar ki is zökkentheti belőle. Szó se róla, „nagyszabású” a könyv, nem rossz, de akárcsak „A bosszú istene”, a „Téli tűz” sem váltja meg (esetemben) a világot.


Népszerű idézetek

Rodwin>!

– (…). – Képzelheted, milyen csábító lehet egy sziget, tele nőkkel.
– Akár a sárkány kincse, asszonyom – felelte Runa megértő mosollyal.

180. oldal

3 hozzászólás
robinson P>!

Igaz, hogy a félelem szárnyat ad a lábnak – de ugyanez igaz a dühre is, és Sigurdban harag lángolt.

131. oldal

robinson P>!

– Nem a koponyádban tárolt eszed miatt vagy az élharcosom, Hreidar, hanem mert hatalmas és ronda vagy, és még megvan mind a két kezed. Előbb kérnék tanácsot a kutyáimtól, mint tőled.

27. oldal

bokrichard>!

A nyomdok friss volt, a hó azonban öreg.

(első mondat)

robinson P>!

– Mindig voltak barátaim a farkasok és a hollók között – felelte Sigurd –, és sosem vádoltak azzal, hogy éheztetem őket.

201. oldal

robinson P>!

– Jön egy nap, amikor egy király uralkodik mindeneken az ég alatt minden irányban, ameddig csak a varjú elrepül.

283. oldal

robinson P>!

Rászegezte a tekintetét, és az asszony visszanézett. Egyikük sem szólt. A csönd olyan súlyos lett, mint a fehér takaró, ami fölöttük nyomta a fenyőágakat.

24. oldal

robinson P>!

Az emlékezés ökölbe zárta Sigurd szívét, és olyan erősen szorította, hogy alig kapott levegőt.

87. oldal

robinson P>!

Ekkor eredt el az eső. Nem afféle enyhe szemerkélés, amit az ember észre sem vesz, jóllehet a ruhája átázik tőle, hanem vad, kíméletlen felhőszakadás.

91. oldal

robinson P>!

És a Valhöllben rázkódtak a gerendák az istenek kacajától.

60. oldal


A sorozat következő kötete

Sigurd-saga sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bernard Cornwell: Az utolsó királyság
Frans G. Bengtsson: Rőde Orm
Kathleen E. Woodiwiss: A farkas és a galamb
Tim Severin: A viking – Odin gyermeke
Alison Weir: Aragóniai Katalin
Colin Falconer: A Selyemút
Bernard Cornwell: Az ördöglovas
Edward Rutherfurd: London kétezer évének története
Bernard Cornwell: A tél királya
Ken Follett: Az idők végezetéig