A ​császárné 19 csillagozás

Gigi Griffis: A császárné

A ​Császárné lebilincselő, színes és modern mese a szerelemről és önmagunk megtalálásáról – akár még Európa egyik legnagyobb udvarában is, amely tele van szabályokkal és megannyi kötöttséggel.
1853-ban járunk, amikor a kérők által ostromlott bajorországi Erzsébet (Sisi) megfogadja, hogy megvárja azt az elsöprő szerelmet, amiről a költők írnak. Nővérét, Ilonát a család és Zsófia főhercegné a császár menyasszonyának szánja, és úgy tűnik, a frigyet nem akadályozhatja meg semmi. Ferencnek, aki nemrég élt túl egy merényletet, már nincs ereje tiltakozni, ő is belátja, hogy szent kötelessége megházasodni. Talán így a zavargások által feldúlt birodalom is fellélegezhet és elkerülhet egy teljesen felesleges háborút. De senki sem számol a bolondos, mezítláb járó, verseket kedvelő hercegnővel, és a váratlanul feltámadó érzelmekkel. Sőt Maxival, a császár szoknyabolond öccsével sem, aki Ferenc vetélytársaként megpróbálja elhódítani a szenvedélyes és őszinte Sisit, aki nem is nagyon akar… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2022
254 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635046935 · Fordította: Rácz Judit

Most olvassa 4

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

BertaPalikSzilvi P>!
Gigi Griffis: A császárné

Nem láttam a Netflixen a sorozatot, ami ihlette a könyvet, de ismerem a történetet, így nagyjából tudtam mire számíthatok.
Ferenc, Erzsébet és Ilona szemszögéből olvashatjuk a történetet, amely Ferenc és Erzsébet megismerkedésétől az esküvőig tartó időszakról szól.
Érdekes volt Ilona gondolatait is olvasni, teljesen átéreztem, hogy úgy érezte elárulta őt a testvére.
Ferenc esetében azt éreztem, hogy amíg Erzsébet és Ilona valós emberek, akik hibáznak, dühösek, megbocsátanak, élnek, addig ő nagyon semmilyen lett. Mint akinek nincs személyisége vagy önálló gondolata.
A rövid fejezetek miatt nagyon gyorsan olvasható kötet, ha lenne folytatás, szívesen olvasnám.
Hiszen tudjuk, hogy ez a történet csak a kezdet, és korántsem ennyire boldog a vége..

sissi_ha>!
Gigi Griffis: A császárné

Mindegy milyen verzióban olvasom, Sisi élete mindig lenyűgöz.
Griffisnek sikerült nagyon jól megragadnia Sisi vadságát, makacsságát és a végtelen szerelmét Ferenc iránt. Sokszor kívánom, hogy bárcsak ennyi lenne a császárné élete, bárcsak egy boldog befejezéssel ért volna véget a történelemkönyv is az ő fejezeténél.
A könyv az esküvőig öleli fel a császár és leendő felesége történetét, viszont kivételesen nem csak ők a főszereplők. Üdítő volt olvasni Ilonáról, Spatzról, Maxiról és a többiekről is. Külön imádtam Néné szemszögeit, őszintén át tudtam érezni a szívfájdalmát.
Ferenc itt kicsit túlságosan is leányregény főszereplő. Minden problémáját megoldja a kis felesége, de legalábbis elfeledteti. Azt hiszem miatta van a fél csillag levonás, nekem túlságosan éteri és piedesztálra emeltnek tűnt végig. Míg a többiek hús-vér emberek, ő mintha tényleg „Isten küldötte” lenne.
Összességében imádtam A császárnét, könnyen lehetett vele haladni, kellő mennyiség volt a humorból és drámából.

zöldalma>!
Gigi Griffis: A császárné

Laikusként álltam neki ennek a könyvnek, hiszen nekem kimaradt a Nagy Sisi-láz, persze, ismertem, hallottam már róla, tudtam általános dolgokat róla, hogy szép volt, hogy lázadó volt, hogy magyar királyné, voltam a Schönbrunnba is, de nem nagyon tudtam egy teljes képet alkotni róla. Először Budai Lotti és Zubor Rozi Micsoda nők voltak podcastjében hallottam róla részletesebben, még régebben és most a könyv olvasása közben újra hallgattam az epizódot.
A könyv nagyon magával ragadó volt, a rövid fejezeteknek köszönhetően nagyon könnyen lehetett vele haladni, a valós történelmi háttér nélkül is megállta volna a helyét. Nagyon szimpatikus karakter Erzsébet, és nemcsak mint karakter, hanem mint valós nő is.
Ugyanakkor picit túlromantizált is volt a történet itt-ott, éreztem, hogy azért ez ki van színezve, és hogy nem ilyen szépen, vagy éppen nem ilyen dramatikusan történtek meg a történtek a valóságban, plusz ezt a szexuális túlfűtöttséget is soknak éreztem ( tudva, hogy akkoriban a nők mennyire felkészületlenül és tudatlanul repültek bele a hitvesi ágyba, és mennyi sok a feljegyzés a traumatikus élményekről), ezért is vontam le a fél csillagot.
Szép élő példa ez a könyv arra, hogy a könyvek (meg a filmek) mindig happy end-del érnek véget, ami persze oké, de mi van utána? Ennél a sztorinál pontosan tudjuk, hogy mi van utána, hogy idővel mennyire félrecsúsztak a dolgok, hogy mennyire megviselte Erzsébetet a császári udvar, és hogy tényleg egy kalitkába zárt kismadár volt. Épp nemrég láttam, hogy jön Netflixen a sorozat folytatása, kíváncsi is vagyok, hogy hogy lesz tovább megjelenítve és mennyire fog valósághű maradni.
Külön tetszett a testvériség meglenítése, a kis Spatz és Luzi voltak a kedvenceim. Az is nagyon tetszett, hogy Ilona külön szemszöget kapott, hogy végigkísérhettük az ő csalódásának a feldolgozásának a folyamatát, és még valahol Maxit is megtudtam érteni.
Mindenképp különleges élmény volt egy ennyire szorosan hozzánk és a történelmünkhöz kapcsólódó történetet olvasni, kíváncsian fogok bele a sorozatba, hogy vizuálisan is átéljem ezt a történetet.

BLuca13>!
Gigi Griffis: A császárné

Elnéző vagyok ezzel a könyvvel szemben, mivel az alapjául szolgáló Netflix sorozatot (minden történelmi hiányosságával és butácska történetvezetésével együtt) nagyon szerettem. Ez a legjobb Sisi könyv valaha? Nem, de erős közepes. A sorozat első két részét (meg egy kicsit a harmadikból) öleli csak fel, ami nem is baj, mert az első két epizód messze a legerősebb az évadban. A könyv kellemesen rövid, pár oldalas fejezetekre tagolt, könnyű olvasmány. A fordítás mondjuk nem túl jó, ezen is, mint oly sok könyvön manapság, látszik a sietség, egy-két mondat nem hogy magyartalan, de konkrétan értelmetlen.
Mindenképpen tudom ajánlani annak, aki szerette a sorozatot – sokat hozzáad.

BreeB25>!
Gigi Griffis: A császárné

Kicsit ülepedett bennem a könyv néhány nap alatt.
Nagyon olvasmányos kötet, rövid fejezetekkel, amitől úgy érzi az ember, hogy lehet vele haladni. A szedése szellős, szóval tényleg gyorsan olvasható.
Tetszett benne a váltott szemszög. A történelmi tényszerűség is nagyon jó volt, élveztem, hogy a valós események lettek benne megjelenítve.
Egyetlen dolog volt, ami nem tetszett annyira, de ez igazából nem konkrétan a könyv hibája, hanem az elvárásé, hogy milyennek kell lennie egy romantikus könyvnek. Volt benne 2 jelenet, amit kihagytam volna, mert szerintem, ilyen típusú és stílusú kötetben nem állja meg a helyét.
Ettől eltekintve imádtam minden sorát, kívül-belül nagyon szép.

szofia1209>!
Gigi Griffis: A császárné

Egy szuper történet , jól megformált karakterekkel. Imádom a Sissi trilógiát, minden karácsonykor megnézem… Viszont ez valósabb nem csak a giccs és idil jelenik meg a történetben, hanem a hiteles történelmi események ( ami nálam plusz pont )

Akinek pedig kedve van és nem a vizuális típusú emberek köze tartozik, az a netflixen követheti a sorozatot, igaz a könyv csak az első pár részt fedezi de látványban remek módon összekapcsolható a kettő ☺️


Népszerű idézetek

zöldalma>!

Az alvás jó dolog. Az alvás sok bajt megold.

40. oldal

F_Helga>!

Mi van, ha a szerelem első látásra egy titkos nevetés a parkban? Vagy egy váratlan mosoly a torta fölött? Mi van, ha a szerelem könnyű, és csak úgy megtörténik, anélkül, hogy olyan átkozottul dolgozni kellene érte?

88. oldal

sissi_ha>!

Ilona szíve kész erődítmény volt, ide zárta be a fájdalmat és a harag állt őrt.

sissi_ha>!

Úgy rejteni el a fájdalmat, hogy valaki más szívébe döfsz dárdát – ez nem erő. Ez gyengeség. Álarc. Hazugság.

zöldalma>!

Az Északi-tenger vad hullámain
Drágám,
Feküdtél kiterítve.
Apránként fogyasztottalak el,
Sóval és habbal beborítva.
(1853)

ERZSÉBET BAJOR HERCEGNŐ NAPLÓJÁBÓL

(első mondat)

zöldalma>!

Az asszony azt remélte, ma sor kerül a leánykérésre, Erzsébet pedig azt, hogy a herceg útközben leesik a lóról.

12. oldal

zöldalma>!

Olyan férfit akarok, aki betölti a lelkem.

14. oldal

sissi_ha>!

Ferenc bólintott, elkapta Louise pillantását; remélte, hogy az asszony ezúttal megérti: a szíve már nem szabad. Már nem ő rendelkezik felette, teljesen és egészen a másé.


Hasonló könyvek címkék alapján

Allison Pataki: Sissi – Az ifjú császárné
R. Kelényi Angelika: Átkozottak
Elena Hell – Krause Robert: Sisi
R. Kelényi Angelika: Bécsi keringő
Phyllis T. Smith: Én, Livia
Flora Harding: Erzsébet és Fülöp
Juliette Benzoni: A szökevény
Lorraine Heath: A hercegné szeretője
George Sand: Consuelo
Péterfy Gergely: Kitömött barbár