Nagyon ​zöld könyv 28 csillagozás

Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

Ökológiai ​lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, passzívház – ilyen és ezekhez hasonló fogalmakkal rendszeresen találkozunk mi, felnőttek, mert a Föld megóvása égető ügyünkké vált az utóbbi időben. Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyve most a gyerekek számára is érthetővé, kézzelfoghatóvá teszi ezt a problémát. Komoly kérdésekről mesél okosan, érthetően és könnyedén, olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb kérdések is átláthatóvá, kezelhetővé válnak. Ez a könyv igazi hiánypótló mű: tanítva mesél a Földön működő kölcsönhatásokról, a világ működéséről, és mesélve tanítja meg mindazt, ami a gyerekek számára személyes üggyé teszi a környezetvédelmet. Minden gyerekszobában és iskolai könyvtárban ott a helye – nem is a polcon, hanem a gyerekek kezében! A könyv szerzője az eddig főként illusztrátori tevékenységéről ismert Gévai Csilla, aki nem csak illusztrátor, hanem kulturális antropológus; nem csak kulturális antropológus, de pedagógus; nem csak pedagógus, de… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Pagony, Budapest, 2019
120 oldal · ISBN: 9789634103417
>!
Pagony, Budapest, 2011
80 oldal · ISBN: 9786155023262 · Illusztrálta: Gévai Csilla

Kedvencelte 1

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

BertaPalikSzilvi P>!
Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

Teljesen egyetértek azzal, hogy a környezetvédelem fontos téma, amiről beszélni kell. Minél előbb tudnak róla a gyerekek, és minél inkább jó példát mutatunk nekik, annál nagyobb az esélye, hogy eszerint cselekedjenek ők is.
Kicsit az volt az érzésem ezzel a kötettel kapcsolatban, hogy nem tudták eldönteni milyen korosztályhoz szeretnének szólni.
A legidősebb gyerekem 7 éves, érdekli a téma, igyekszünk a tőlünk telhető módon tenni azért, hogy az a bizonyos ökológiai lábnyom minél kisebb legyen, beszélgetünk is ezekről a dolgokról, de sok minden volt amit nem értett.
És valószínűleg egy 8 éves gyerek is sok kifejezést hallva csak les.
A kivitelezés szép, a téma fontos , de idősebb gyerekek számára ajánlanám.
Kifejezetten érdekes leírások olvashatók a megújuló energiáról, arról, hogy mi mit tehetünk a környezet védelme érdekében, a Föld felmelegedéséről.
Felnőttként azt mondom érdekes és igényes könyv, gyerekszemmel nézve viszont sok része nem volt érthető.

Cs_N_Kinga P>!
Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

Kétféle dolgot váltott ki belőlem a könyv:
1. Az írónő, ha lapos kúszásban is, de nagyon lehordja az embereket, elődeinket, őseinket. De a ma emberét különösen! Olyan, mintha nem itt élne, Ő nem használná azokat az eszközöket, amit mindenki más is. Aztán kicsit már másképp fogalmaz, mintha közben rájött volna erre, nem tudom. Érdekes, kicsit nekem szájba rágós a stílus.
2. A környezetvédelem tényleg nagyon fontos
A környezetvédelem már szinte napi/állandó téma napjainkban. Nagyon lassú folyamat indult el. De elindult. Ha ezzel a könyvvel csak egy embert is ez az ügy mellé állít, már nem írta meg hiába. Mi még a munkahelyen is szelektíven gyűjtjük a hulladékot, igaz ez az előírás is.
Én nem vagyok nagyon zöld, de az alapvetéseket igyekszem megtenni, hol kisebb hol nagyobb sikerrel, viszont ez még mindig több, mintha semmit se tennék. Legalábbis ezzel vigasztalom magamat. A könyv annyira nem győzött meg, vagy nyűgözött le, de azért tudott újat mondani. Mivel nem igazán nézem a híradásokat, nem tudtam például a 36 éven át épülő erőműről Franciaországban. Vajon épül még egyáltalán?
A négy csillagot a témája miatt kapja meg, mert a célkorosztály nem én vagyok és nem akarom jobban lehúzni. Ha így lenne max. 3 csillag, de lehet a gyerekeknek még ezt és így kell.:)
Ja igen még egy dolog. Ez a napi 10 db szemét felszedése nem rossz ötlet lenne, ilyen mozgalmat lehetne indítani, akár a facebookon, vagy hasonló helyen is. Mondjuk én hál istennek bajban lennék, mert ahol közlekedem nem igazán van szemét:)

Gelso>!
Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

Őszintén szólva nagyon örültem, amikor megláttam, hogy létezik egy „környezetvédő” könyv gyerekek számára – aztán mégsem voltam elájulva tőle, mégsem tetszett annyira, amennyire tetszhetett volna…sajnálom, mert azt vártam a könyvtől, hogy a gyerekek odafigyeljenek a témára és elbeszélgessünk ezekről az égetően fontos felnőtt tartalmakról gyerekszinten… sajnos, nem ébresztett beszélgetést, nem indult be a gyerekek beszélőkéje, pedig nem idegen tőlük a téma, hisz Zöld óvodába járnak/jártak… és azt gondolom, túl pajtáskodó a könyv stílusa, mesélőmódja – emiatt nem hiszem, hogy sokaknak elnyeri a tetszését, de sokaknak meg biztosan el fogja.
Mindezek ellenére azt mondom, hogy fontos és hiánypótló könyv ez, és jó, hogy van. Külsőre is, belsőre is szép, igényes, esztétikus kiadás.
A Márai-programnak köszönhetően van a könyvtárunknak, így hozzájuthattunk, és olvashattuk. Egyébként, ha csak egy mondatától több lett bármelyik gyerekem, és ha csak egy valami is megragadt bennük, már nem írták és nyomtatták hiába…

Lahara IP>!
Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

Gyerekkoromban imádtam volna ezt a könyvet, most csak simán tetszett. És igaz, hogy akkoriban nem az illusztrációk nyűgöztek volna le, hanem a szöveges tartalom, most viszont a kettő együtt tetszett.
Ezt a könyvet minden gyereknek és jó pár felnőttnek is el kéne vagy el kell olvasnia. Komolyan! Nagyon tanulságos.

Uzsonna >!
Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

Gyerekeknek (és nekem is), jól érthetően, szemléletesen mutatja be a környezettudatos gondolkodást, rávilágítva korunk (és jövőnk?) problémáira.

Fainthoar>!
Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

Teljesen más korosztálynak szól, mint a Leon és a környezetvédelem, sokkal komolyabb is már, de komolysága ellenére szerintem nagyon jól összefoglalja a (mai) gyerekek nyelvén a legfontosabb tudnivalókat a környezeti változásokról és a környezetvédelem lehetőségeiről.

3 hozzászólás
loz>!
Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

Felnőttként olvastam, mert érdekel, hogyan közelítik meg a gyerekeket a témával. Szerintem Gévai Csilla könyve nagyon okos könyv. A tudományos magyarázatokat és érveket olvasmányosan, humorosan (de nem elviccelve), gyerekközelien közvetíti. Nyolc éves kortól ajánlja a konyvet, ez szerintem áll, ha az a nyolcéves valóban érdeklődik. Első figyelemfelkeltő könyvnek asszem nem ajánlanám.
Egyedül az nem tetszett, amikor a „mit tehetek én” részben elkezd konkrét ötleteket sorolni, mert ez befejezetlen és megmarad az ötletelés szintjén. Sőt, egyszerre feltételezi, hogy az olvasónak nyilván van kertje komposztálni, hogy nyilván van szelektív kuka a házukban és nyilván nagyvárosban él. Mondjuk éppenséggel szükség van a könyvben konkrét példára, ötletadóra is, nem tudom, én hogy oldanám ezt meg. Mindenesetre az általános irányelvek, mint a takarékosság, a vásárlás előtti gondolkodás, az újrahasznosítás az alapvető és kimondott tanács, nagyon helyesen.
Szóval összességében tetszett, jó lenne, ha ez a könyvtári példány, amit én olvastam, nem lenne ilyen megkímélt, hanem inkább rongyosra olvasott… meg az is jó lenne, ha nem egyéni érdeklődés kapcsán hallanának ezekről a gyerekek, hanem legalább nagyátlagban a közoktatás és az iskolai példamutatás része lenne a környezetvédelem.

szep_eszter>!
Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

„Amitől igazán falnivaló minden oldal, az a sok sok sok sok szeretet, ami a szövegből és az illusztrációkból árad. A személyes hangvétel által pedig nem csupán a (rajzokkal, Földdel, velünk való) törődést érezzük, hanem az elvállalt felelősséget és a hitelességet is.”
http://perezvonsgeometry.blogspot.com/2011/08/nagyon-zo…

Vikiolvas>!
Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

Nem tudom, hogy pontosan melyik korosztálynak szánta könyvét a szerző, de nyilván már olvasni tudóknak. Könyvtárosként még nem találtam olyan életkori kategóriát, akinek ajánlani tudnám, mert azoknak, akik már megértik a szöveget, azoknak „dedós”, akiknek pedig a nyelvezet megfelelő, azok nem fogják átrágni magukat rajta.
A téma persze szuper, kell róla írni, de valahogy nekem nem tetszett meg ez a könyv. Az egész környezetvédelmes irodalommal az a bajom, hogy mind ugyanazt, szinte ugyanúgy ír le, érzésem szerint azért, mert a szerzők úgy érzik, hogy erről „kell” írni, nem pedig azért írnak róla, mert van egy tök jó ötletük, hogy hogyan lehetne a gyerekeknek megmutatni a környezetvédelem fontosságát. Szóval szerintem ezek a könyvek kicsit „izzadtságszagúak”.
Egy apró megjegyzés: szerintem a mosódiónak is van egy jó kis ökológiai lábnyoma, ha itthon akarom használni, bár kétségkívül nem olyan vízszennyező használni, mint a szintetikus mosószereket.

porcellan>!
Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

Érdeklődve olvastuk a kisebbik lányommal. Nem mondom, hogy mindent megértett, de amikor beszélgetünk a Környezetvédelemről és bedobja az ökológiai lábnyom szóösszetételt, azért látom, hogy számára is megvan a lényeg. Igazából bűntudatom van, mióta elolvastam, hogy nem teszek sokkal több „jó dolgot” kényelmi szempontból. Át kellene állni….


Népszerű idézetek

gjudit8>!

Lehet-e egy gyerek környezetvédő? Ne viccelj, persze!
De mit tud csinálni egy fiú vagy egy lány? […]
Ha mindenki csak két felnőttre vigyáz, hogy ne pazarolják a vizet, gyűjtsék külön a különböző hulladékokat, ne üljenek autóba, ha nem muszáj, ne egyenek mindennap húst, és gyakran vásároljanak olyan élelmiszert, amely a saját országukból származik, sétáljanak és biciklizzenek, már rengeteget tettél a Földért, sőt az egészségetekért is!

53. oldal

Boglárka_Madar >!

Itt egy rajz Amáliáról, akit nem szabad összekeverni az anomáliával!

39. oldal

gjudit8>!

Van egy olyan mondás, hogy tiszteld az öregeket. Földünk hozzánk képest igen idős, de mi mégsem tiszteljük őt eléggé, pedig mi is és ő is CSILLAGPORBÓL vagyunk.

7. oldal

gjudit8>!

… a pénz az csak pénz. Nem víz, nem innivaló, nem tiszta levegő.

27. oldal

gjudit8>!

Ha az ősidőkben fáztunk, akkor melegebb tájakra próbáltunk vándorolni, vagy futottunk egy jót, vagy később nagyon felöltöztünk, esetleg szép időben a hátunkra feküdtünk, s fűszállal a fogaink között napoztunk, hogy felmelegedjünk. Bár nem mi állítottuk elő a napsugarakat, akaratlanul mégis a saját hasznunkra fordítottuk a napenergiát.

39. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

John Javna: Hogyan mentsük meg a Földet?
D. Nagy Éva – Kellermann József – Kiss Tibor (szerk.): Állatok akcióban
Macskássy Gyula: Kettő meg kettő az négy
Francz Magdolna – Rabi Éva – Ősz Gábor: Otthonunk, Magyarország
Mattenheim Gréta: Magyarország
Dala László – Fazekas László – T. Aszódi Éva (szerk.): Kincskeresők 1974
Heike Hermann: A föld alatt
Farkas Róbert: Első könyvem a téridőről
Kemény Kristóf: Focista leszek én is!
Gyükér Zsófia (szerk.): Honfoglalás