Holdfényszüret 10 csillagozás

Gévai Csilla: Holdfényszüret

Gévai Csilla lírai és mégis humoros meséiben különleges barátságok köttetnek. Találkozunk például Flórával és a barátjává fogadott szentjánosbogárral, akik meglesik a felnőttek álmait. Simi, miközben szivárványos képet rak ki kincseiből a játszótér olvadt aszfaltjába, megismerkedik egy valódi szivárványkutatóval. Vendel bácsi régi-régi fodrászüzletét unokája, Blanka és egy különös madár virágoztatja fel újra. És megismerjük Csengő nénit, a fogatlan balerinát is, akinek rózsaszín vattacukorból van a kontya, és gőzfürdőbe jár a barátnőivel. A történetek és a rajzok felidézik a város valódi arcát – az elfeledett boltok, a játszóterek, fürdők és bérházak hangulatát. Különösen ajánljuk a könyvet nagyszülőknek és nagyobbacska unokáiknak közös olvasásra.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2012
48 oldal · ISBN: 9786155023736 · Illusztrálta: Gévai Csilla

Enciklopédia 2


Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Uzsonna>!
Gévai Csilla: Holdfényszüret

Négy évszak, négy mese és rajtuk keresztül a teljes univerzum, annak titkai áramlanak ebben a könyvben. Az a csodálatos, hogy a mindennapi élet „közönséges” részletei nyitják meg szemüket a mese szereplőinek és nekünk is, hogy rálássunk az élet nagy titkaira. Az éjszaka misztériumát Szent János Bogár mutatja meg, közben belelátunk az álmokba és így másokba is, megismerkedhetünk egy szivárványkutatóval és az ő színes munkájával, bekukkanthatunk a kopasz Vendel bácsi retro fodrászüzletébe, és együtt tölthetünk két egyáltalán nem unalmas napot Csengő nénivel. Közben lelassítunk és gondolkodunk, tehát vagyunk. Élünk. Mert élni szép.
Nekem az illusztrációk nagyon tetszenek, egészében és részleteiben is megragadnak.
7 éves kortól ajánlják a könyvet, nagyszülőknek és nagyobbacska unokáknak közös olvasásra.

14 hozzászólás
meseanyu P>!
Gévai Csilla: Holdfényszüret

Hát ez bűbájos volt, főleg az utolsó két mese. Vicces, helyes, szellemes és eredeti.

1 hozzászólás
Fapicula>!
Gévai Csilla: Holdfényszüret

Én nagyon szerettem olvasni a meséket. Végig ott bujkált az a bizonyos mosoly az arcomon, ami csak az igazán jó könyveknél szokott.
Az utolsó, téli mese volt az abszolút kedvencem.
A kisfiam már annyira nem tudott belehelyezkedni a történetekbe és igazából Ő lenne a célközönség, de ettől függetlenül maximumra értékeltem.

Fainthoar>!
Gévai Csilla: Holdfényszüret

3,5-et akartam rá adni, de aztán aludtam rá egyet, és rájöttem, hogy alapvetően nem maradt bennem rossz érzés a mesék után, sőt, inkább kellemes hangulatuk volt. Az első kettő mese (Holdfényszüret és A szivárvány után futó) jobban tetszett, mint a második kettő (Fodrászatunk büszkesége és Téli városkép hölgyekkel); és még annyi gondolatom támadt ezzel a könyvvel kapcsolatban (azon felül, hogy ez még annyira sem engem céloz, mint az eddig olvasott kortárs mesekönyvek), hogy ez a színek mesekönyve volt, nagyon sokszor esett benne szó színekről, kifejezetten ötletes formában is, mint például a színcsavargó, és ez tetszett. Amúgy az illusztrációkban is inkább a színeket szerettem, nekem kissé rémisztőek voltak a figurák.

Gy_Ági P>!
Gévai Csilla: Holdfényszüret

Annyira szép a borító! És én az illusztrációkon is jól szórakoztam.
Négy mese van a könyvben, az első kettő olyan kis semmitmondó volt számomra. Szomorkodtam is, hogy ó, sajnos, egy 2 csillagos könyvecske, de azután jött a harmadik mese, és az remek volt, Biznisz madárral (aki „kiszabadul manikűr csillogó tölcséréből” -ezt kár, hogy nem tudtam értelmezni, hogy ez mi lehet, kíváncsi lettem volna rá :D).
A negyedik mese fergeteges! Az idős hölgyek agyament úszósapkáival együtt, meg a „rettegett nőgyűlölő” Kosz Parov úrral, aki veterán sakkolimpikon, és még mindig nevetek rajta :D Szóval, az utolsó mese erős 5 csillag és emiatt csak egy felet vontam le összességében az első kettő miatt.


Népszerű idézetek

imma P>!

– […] A legtöbb nagymamának van egy titkos barátja, te nem tudtad? Valakinek macska, galamb, csiga, de akad, akinek növények.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nagymama
Uzsonna>!

Csak az éjjeli csöndben közelebb kerülsz önmagadhoz, és emiatt gondolhattad azt, hogy csak neked adatik meg az ébrenlét!

5. oldal

Uzsonna>!

Ültünk a lépcső legtetején,
mert
éjjelből hajnalba
most látjuk a Napot, hogy nő nagyra.
A tegnapi holnap mává válik,
az a ma meg tegnap lett.
Minden holnap bennem rejlik!
De áhított vagy rettegett?

13. oldal

Uzsonna>!

Aztán egy nap szerencsésen sikerült kilábalnom e sötét korszakból. Ott ültem a kertemben sötét öltönyömben, egy fekete meteoritkövet tartva a kezemben, fejem tele fekete gondolatokkal, mikor is házam kéményéből egy igen karcsú szivárványív hajlott felfelé a magasba. Szinte sugároztak a falaim a boldogságtól. Berohantam a házamba, és képzeld, a szobámat egy szivárványoszlop szelte át. Beálltam a színes fényoszlop közepébe, és színzuhanyt vettem. Ettől a perctől kezdve érzem a munkám értelmét. Így, ha meglátok egy égrefeszült szivárványt, pontosan tudom, hogy ahonnan ered, ott valami jó történik éppen. Mi csak ennek a boldogságnak a kihirdetését látjuk az égen.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szivárvány
Uzsonna>!

Ismered azt az érzést, mikor a szobában már minden alszik, csak te nem? Ott fekszel az ágyadban, kényelmesen elhelyezkedtek a takaró alatt a kezecskéid és a lábacskáid, minden jázminillatot áraszt, a takaród melegen ölel át, és a falak visszahangozzák édesanyád utolsó mondatát: Jó éjt kedvesem, szép álmokat! És ekkor meghallod, ahogy a szemhéjaid azt mondják: pitt-patt, és nem jön álom a szemedre.

3. oldal

b_edina>!

A szenvedély pedig egy olyan érzés, ami elől nem bújhatunk el, nincs az a nyugdíj, ami megvédene minket tőle.

28. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Vitkolczi Ildikó: Palkó, Zsófi meg a világ dolgai
Erdei Zsolt: A bátor Tűzmadár és a kis Üstökös
Csepregi Zoltán: Helló, Brub vagyok!
Szigeti Ildi: Alta: Tódal
Domonyi Rita: Tündérbodár
Horváth Mónika: Manka
Deme László: Zsófi és a zoknivadász
Bencs Tünde: Kockacukor
Lovász Andrea (szerk.): Tejbegríz
Dániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából