Jézus ​utolsó napja 1 csillagozás

Ami a passió során valóban történt
Gerhard Lohfink: Jézus utolsó napja

Egy pénteken, majdnem 2000 évvel ezelőtt, valószínűleg Kr. u. 30. április 7-én, egy elhagyott kőfejtőben, közel Jeruzsálem városához kivégeztek egy zsidót, név szerint Jézust mint politikai bűnözőt. Hogyan történhetett ez meg? Miért iktatták ki? Mi játszódott le letartóztatása és halála között?

Gerhard Lohfink, bibliatudós a történeti források segítségével nemcsak az utolsó nap lefolyását rekonstruálja, hanem megmutatja azt is, hogy lehet Jézus igazi valóját értelmezni. A szerző az újszövetségi exegézis professzora volt, ma a katolikus Integrált Közösségben él és dolgozik.

Eredeti cím: Der letzte Tag Jesu

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kairosz Bibliai Tanulmányok

>!
Kairosz, Budapest, 2010
102 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636623104 · Fordította: Kocsi György

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
loci93 P
Gerhard Lohfink: Jézus utolsó napja

Gerhard Lohfink: Jézus utolsó napja Ami a passió során valóban történt

Bevallom őszintén, hogy kissé kétkedve vettem kezembe a könyvet, mert a cím alapján attól tartottam, hogy ez tipikusan az én megmondom, hogy mi a tuti kategóriába tartozik. De tévedtem, és bizony nagyot.
Ez a könyv eleve két részre van bontva. Az első rész A TÉNYEK, a második AZ ÉRTELMEZÉS címet kapta. Ebből is látszik, hogy világosan elkülöníteni igyekszik a kettőt egymástól. Mind két rész zseniális a magam módján, és egyáltalán nem légből kapott, hanem világosan alátámasztott az evangéliumok és a korabeli szerzők leírásai alapján. Különösen a Pilátus és a főpapok közötti politikai harc kötött le, melynek leírásából könnyen megváltozhat a Pilátusról alkotott képünk.
Minden különösebb bibliai ismeret nélkül is könnyen megérthető, hogy mi történt valójában.

Ez a könyv keresztényeknek kötelezően, mindenki másnak melegen ajánlott olvasmány. Azoknak viszont nem ajánlom, akik nem hisznek Krisztusban, mert ugyebár ez a könyv róla szól.

E könyv elolvasása nekem 195 percet vett igénybe.


Népszerű idézetek

>!
loci93 P

Létezik már Jézus mint a lélek kábítószere, mint politikai forradalmár. Létezik mint a tudatlan archetípusa, vagy mint popsztár. Létezik úgy is, mint az első feminista, de találkozhatunk vele úgy is, mint aki a polgári erkölcs képviselője. Jézust azok is felhasználják, akik szeretnék, hogy az egyházban semmi ne változzon, és így fegyverként használják az egyház ellen. Újra meg újra instrumentalizálják a saját kívánságuk és álmuk igazolására. Pillanatnyilag főként az egyetemes tolerancia igazolására használják, mely mindenkinek igazat ad, és minden olyan ember szeret, akinek valójában minden mindegy.

78-79. oldal (Kairosz Kiadó 2010)

Gerhard Lohfink: Jézus utolsó napja Ami a passió során valóban történt

>!
loci93 P

Jézus a Messiás-vallomással – amely ugyanakkor fenyegető prófétai szó a zsidó bíróságnak címezve – végső döntésre kényszerítette a főpapot. Kaifásnak csupán két lehetősége maradt: hit abban, hogy Jézusnak az „emberfia” címre vonatkozó igénye jogos, vagy meggyőződés arról, hogy a Názártei borzalmas istenkáromló.

31. oldal (Kairosz Kiadó 2010)

Gerhard Lohfink: Jézus utolsó napja Ami a passió során valóban történt

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus
>!
loci93 P

Pilátus előtt azonnal új eljárás kezdődik Jézussal szemben – ezúttal a római jog szerint és római elnöklettel.

33. oldal (Kairosz Kiadó 2010)

Gerhard Lohfink: Jézus utolsó napja Ami a passió során valóban történt

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus · Poncius Pilátus · római jog
>!
loci93 P

Majdnem 2000 évvel ezelőtt, valószínűleg a Kr. u. 30. évben, április 7-én, egy pénteki napon a názáreti Jézust egy Jeruzsálem közelében fekvő dombon politikai bűnözőként kivégezték.

(első mondat)

Gerhard Lohfink: Jézus utolsó napja Ami a passió során valóban történt

Kapcsolódó szócikkek: húsvét · Jeruzsálem · Jézus Krisztus
>!
loci93 P

E történésekkel párhuzamosan, vagy épp összefüggésben azokkal, egy előkelő tanácsos, arimateai József benyújtotta kérvényét Pilátusnak arra vonatkozóan, hogy Jézus holttestét adja ki. Nem tudjuk, hogy arimateai József a főtanács egyik tagja volt-e, és mint ilyen, hozzátartozott-e a főtanács azon küldöttségéhez, amely a három megfeszített gyors halálát kérte. Minden bizonnyal Jézus szimpatizánsa volt. S valószínűleg olyan ember, aki elegendő tekintéllyel rendelkezett ahhoz, hogy egy ilyen kérvényt be merjen nyújtani a római helytartónak.

57. oldal (Kairosz Kiadó 2010)

Gerhard Lohfink: Jézus utolsó napja Ami a passió során valóban történt

Kapcsolódó szócikkek: Poncius Pilátus
>!
loci93 P

És Pilátus követte az ő stratégiájukat. Meg akarta akadályozni Barabbás amnesztiáját. Jézus e cél eszközeként szolgált. A helytartó olyannyira belefeledkezett stratégiájának keresztülvitelébe, hogy egyáltalán nem vette észre: Jézust azáltal, hogy Barabbás helyett amnesztiára javasolja, máris bűnösnek mondja, s így saját bírói hatalmát, az események befolyásolásának lehetőségét kiadja kezéből. Pilátus politikai stratégiája tehát végső kimenetelében, szintén a halált jelentette Jézus számára.

58. oldal (Kairosz Kiadó 2010)

Gerhard Lohfink: Jézus utolsó napja Ami a passió során valóban történt


Hasonló könyvek címkék alapján

Xeravits Géza: Átalakuló hagyományok
Simon Zihlmann: Diszmász, a szent lator
György Antal: A tizenharmadik apostol
Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?
Henryk Sienkiewicz: Őt kövessük!
Simon T. László: Nem csak Isten evangéliumát
Francine Rivers: Hang a szélben
Lucius Annaeus Seneca: Vigasztalások
Spiró György: Fogság
Alice Hoffman: Galambok őrizői