Szasz 15 csillagozás

Ewing-kór a young korban
Gergelyné Tóth Éva: Szasz

A ​csillagok, távoli izzó napok az égen, mint megannyi kicsi fénypont tündökölnek. A hullócsillagra pedig mindenki külön is felfigyel, mert neki üzenete van: amikor megpillantják, valami nagyot kívánnak egymásnak az emberek.
18 éve megszületett egy kis csillag, aki melegségével bearanyozta boldog, szerető családja életét. Mindig is kitűnt a fénye, kisugárzása a környezetéből, és rövid 17 éve alatt még, vagy éppen, súlyos betegségében is rengeteget adott. Sokszor 80 év alatt sem alkot ennyit valaki, nem hagy ennyi fontos üzenetet az életről, a természet szépségeiről, az életszeretetről, a küzdeni tudásról, a mások felé fordulásról, a mélységekből való sokszoros talpra állásról. Blogját több százan követve merítettek belőle kitartást, türelmet, erőt saját hétköznapjaikhoz.
Egyik utolsó elsuttogott kérése nyomán édesanyja – szintén a tőle kapott energiájával – megírta ezt a könyvet. Mindannyian érezzük, hogy Szandra itt van velünk, emléket állít a Dávidoknak, Zsaniknak, a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Ad Librum, Budapest, 2019
292 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639934054
>!
Ad Librum, Budapest, 2009
288 oldal · ISBN: 9789639934054

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

No_Exist>!
Gergelyné Tóth Éva: Szasz

Gergelyné Tóth Éva: Szasz Ewing-kór a young korban

Nem fogom csillagokkal értékelni, mert szerintem nem lehet.
Nem lehet öt csillaggal értékelni ami Szasszal történt, de amit képvisel és közvetít ez a könyv az sok sok öt csillagot érdemel, az anyukája hozzáállására pedig nem létezik annyi csillag amit ne adna meg az ember.
Egy csillagot érdemelne azért amin Szasz keresztül ment, se gyereknek, se felnőttnek nem szabadba ezt átélnie, de ez az egy csillag méltatlan lenne Szasz élni akarásához és ahhoz a hihetetlen küzdéshez amit véghez vitt.

Sok felháborodott levelet kaptam a Csillagos könyv miatt. Sokan azt írták szívtelen és érzéketlen vagyok amiért nem tudok egy olyan fantasztikus könyvet értékelni mint az. Itt az oka amiért nem tudom értékelni. Amíg a világban ez megtörténhet addig számomra semmit nem ér egy olyan hatásvadász könyv amiben hamis gyógymódot emlegetnek, aminek bizonyos sorai határozottan azért születtek, hogy megríkassák az olvasót és ami szerelemmel bagatelizál el egy nagyon súlyos betegséget. Ellenben itt van ez a könyv, ami nem száraz és nincs tele orvosi szakszavakkal, ami semmi másról nem akar szólni, csak egy hihetetlenül kedves és okos lány élni akarásáról akiknek sajnos nem volt ideje a szerelemre, de ebbe a történetbe nem is illett volna bele. A könyv tömény érzelem, amit Szasz anyukája közvetít felénk. Nagyon gyorsan elolvastam, a blogról már ismertem a történetet és mindkettő elolvasása után rengeteget tanultam és biztos vagyok abban, hogy ezek hosszútávon megváltoztatják az életemet.

Nagyon sajnálom ami történt, ma már szerencsés az az ember aki nem veszített el valakit a rák miatt. Köszönöm Szasz anyukájának, hogy ezt egy hozzátartozó szemével adta át nekünk. És nagyon sajnálom, hogy kevés emberhez jut el ez a könyv, mert nincs nyakon öntve egy vödör nyállal és így szinte teljes az érdektelenség felé, pedig százszor több értéket képvisel a másik könyvnél.

Judy22>!
Gergelyné Tóth Éva: Szasz

Gergelyné Tóth Éva: Szasz Ewing-kór a young korban

Bár közel lakom Bajához, de nem ismertem személyesen Szaszt. Figyelemmel kísértem a blogját és szorítottam nagyon neki.
Egy nagyszerű kislány volt.
Most már, jó pár évvel a halála után el bírtam olvasni a könyvét is, de nem bírtam megállni sírás nélkül. Fáj. Nekem kívülállónak is.:(

Mit adott nekem a könyv?
Sose felejtsek el élni, hiszen sosem tudhatom mi lesz majd.
Lássak meg minden apró jót az életben.

Bele halnék én is, ha az én kislányommal történt volna ugyan ez.
Az anyuka hihetetlen erős és kívánok neki megnyugvást, a másik két gyereke személyében pedig boldogságot.

anni_olvas>!
Gergelyné Tóth Éva: Szasz

Gergelyné Tóth Éva: Szasz Ewing-kór a young korban

Aludtam rá egy párat, mert nem tudtam, milyen értékelést is írhatnék. Úgy döntöttem, fogjuk fel másnak, ne kritikának, hiszen ki vagyok én, hogy egy ilyen könyvet kritizáljak??? Anno követtem Szandri blogját, sok-sok ezer olvasóval együtt drukkoltam és szurkoltam neki minden nap – pedig pont akkor tanultunk az egyetemen a Ewing-sarcoma természetéről :( Ezt a könyvet az édesanyja írta, így nagyon sok olyan háttérinformáció is található benne, amiről persze a blogban nem értesültünk. El sem tudom képzelni, hogy lehet feldolgozni a gyermekünk halálát, hogy lehet továbbélni nélküle, mindenesetre ez a könyv valami hihetetlenül őszinte és személyes. Olyan érzésem volt néha, hogy nem is tudom, van-e jogom elolvasni….
Mindenesetre az utolsó hét eseményei nagyon döcögősen mentek, néha mondatonként. Megkönnyeztem. Pedig személyesen nem ismerem a családot, sok erőt kívánok Nekik, még így évek múltán is.

Galambdúc>!
Gergelyné Tóth Éva: Szasz

Gergelyné Tóth Éva: Szasz Ewing-kór a young korban

Megrázó történet egy kislány szenvedéseiről, amiben talán az a legfájóbb hogy története manapság abszolút nem egyedi.
Az orvos édesanya viszont ezzel a könyvvel méltó emléket állít a lányának, és ezzel minden hasonló sorsú kisgyereknek is, akiknek családjában nincs erő, hogy a gyászt kiírják magukból. Talán épp ezért segíthet a gyereküket elvesztett szülőknek feldolgozni a gyászt. A történet erőssége a tényszerűség és a maradéktalan őszinteség, a stílus nem szépirodalmi, de a könyv nem is ezt kívánja meg.

Cowardly>!
Gergelyné Tóth Éva: Szasz

Gergelyné Tóth Éva: Szasz Ewing-kór a young korban

Én is beállnék a „nem csillagozók” sorába, mert szerintem is igazuk van: ezt a történetet nem lehet pontokkal értékelni, mert annál valami sokkal mélyebb, sokkal emberfelettibb és olykor embertelenebb dologról szól.
Azt hiszem, ha megengedi, Szasz mindannyiunk hőse egy kicsit. Megrendítő volt olvasni, hogy fér el egy ennyire fiatal lányban ennyi emberség, bátorság, küzdeni akarás és küzdeni tudás.
Nem tudom, hogy lehet megfogalmazni azt, hogy milyen… „hálásnak” kell lennünk mindazért, amit tanulhatunk Tőle. Bárcsak sose történt volna meg. De mégis – és remélem, ezt senki sem érti félre –, engem Szasz arra tanított, hogy a szenvedéseknek, a halálnak igenis van, lehet értelme. Óriási köszönet Neked, kicsi lány! Bízom benne, hogy magasra repültél…

NB: az ilyen történeteket sosem jó olvasni, mégis nagyon kellenek néha a hétköznapokban, amikor végképp elfelejtjük, hol kezdődnek a valódi problémák és gyötrelmek. Távol álljon tőlem, hogy azt mondjam, mindenkinek mindig ebből a nézőpontból kellene megközelítenie az életet (ezt nem is lehetne ép ésszel kibírni szerintem), de bizonyos esetekben jó, ha bizonyos dolgok a helyükre kerülnek.

Hajnalka_Kara>!
Gergelyné Tóth Éva: Szasz

Gergelyné Tóth Éva: Szasz Ewing-kór a young korban

rengeteget sírtam és sokat tanultam….

Kittyki>!
Gergelyné Tóth Éva: Szasz

Gergelyné Tóth Éva: Szasz Ewing-kór a young korban

Évek óta el szerettem volna olvasni ezt a künvyet magam se tudom miért. Megfogott, és összetört.

fruzsuzsi>!
Gergelyné Tóth Éva: Szasz

Gergelyné Tóth Éva: Szasz Ewing-kór a young korban

Azok közé csatlakozom, akik nem csillagozzák ezt a könyvet. Ezt a könyvet nem kellene, és nem is lehetne csillagokkal értékelni.

Emlékszem, nagyjából 13-14 éves lehetettem, amikor a véletlennek köszönhetően belefutottam Szandri blogjába. Szandri akkor már nem volt köztünk, mégis olyannyira megérintett a története, hogy azóta sem felejtettem el Őt. Már évek óta tudom, hogy létezik ez a könyv, mégsem éreztem elég erőt magamban ahhoz, hogy kézbe vegyem és elolvassam. Tudtam azt is, hogy Szandra emlékére létezik egy alapítvány is, így számtalanszor felmerült bennem a támogatás gondolata. Aztán jött az idei május és úgy döntöttem, felajanlom az adóm 1%-át a Gergely Alexandra Emlékdíj Alapítványnak. Ez a következő években sem lesz másképp. Ezzel egyidőben eljutott hozzám az a hír is, hogy a könyv 10 év után februárban újra megjelent, új előszóval. Tudtam, hogy az anya és orvos szemszögéből még szörnyűbb lesz Szaszt elkísérni még egyszer ezen az úton (nem tévedtem), azonban úgy éreztem ez a minimum, amivel tiszteleghetek Szandri emléke előtt. A könnyeim nagyjából minden ötödik oldal után eleredtek. Egy szülőnek soha nem lenne szabad elveszitenie a gyermekét. Nem ez az élet rendje. Hihetetlen, hogy micsoda élni akarás volt ebben a kicsi lányban: az ember nem is gondolná, hogy ennyi erő, hit, remény és szeretet férhet egy ilyen kicsi testbe.

Szandi! Te maga voltál az ÉLET. Őszintén remélem, hogy a sekély, kék óceán mélyén megtaláltad a megnyugvást. Ígérem, ha legközelebb Baján járok, ellátogatok a Bokodi úti temetőbe, és elviszem neked azt a furcsa virágot, amit annyira szerettél.

Tunde86>!
Gergelyné Tóth Éva: Szasz

Gergelyné Tóth Éva: Szasz Ewing-kór a young korban

megrazo de sokat tanulhatunk belole!!!!!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

hanna2004>!

Álmodj, amit csak akarsz, menj, ahova szeretnél, légy az, aki szeretnél, mert csak egy életed van, s csak egy lehetőséged, hogy olyan dolgokat csinálj, amit szeretnél!

Gergelyné Tóth Éva: Szasz Ewing-kór a young korban


Hasonló könyvek címkék alapján

B. Lőrinczy Éva: Meddig még?
Polcz Alaine: Gyermek a halál kapujában
Nagy Erika: másVilág
Nagy Bandó András: Sosemvolt Toscana
Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával
Rados Virág: A visszakapott élet
Edith Eva Eger: A döntés
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami
Khaled Hosseini: Papírsárkányok