Házasságból ​elégséges (Szöszi-trilógia 2.) 155 csillagozás

Gergely Márta: Házasságból elégséges Gergely Márta: Házasságból elégséges Gergely Márta: Házasságból elégséges Gergely Márta: Házasságból elégséges

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ha valakinek, hát Varga Szöszinek igazán esze ágában sincs férjhez menni. Tizenhét éves, jó szakmája van, szépen keres, szereti a szép ruhákat, órák hosszat cicomázza magát a tükör előtt. A mesebeli királylány sem élhet gondtalanabbul. Körmendi Árpád sem akar megnősülni. Tanulni akar, méghozzá nem is idehaza, hanem külföldön. Megvan már az útlevele, a vízuma, holnapután indul Németországba… De nem ez történik. Két hét sem telik el, és Körmendi Árpád az anyakönyvvezető előtt áll Varga Szöszivel. Ugyan hogy sikerül ez a gyerekfejjel kötött házasság? Körmendiék csak öthetes házasok, amikor az olvasó elbúcsúzik tőlük. Házasságból: elégséges – ennél jobb osztályzatot nem érdemelnek. Legalábbis egyelőre nem. De minden remény megvan arra, hogy egyszer még jelesre vizsgáznak.

Eredeti megjelenés éve: 1960

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Csíkos könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 1972
380 oldal · Illusztrálta: Szőnyi Gyula
>!
Móra, Budapest, 1969
368 oldal · Illusztrálta: Kondor Lajos
>!
Móra, Budapest, 1962
390 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Szőnyi Gyula

2 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Varga Rezső


Kedvencelte 12

Most olvassa 4

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Csoszi>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

Drága Szösszentyű! Hol van az előző részben megismert dacos kislány? Meghalt, de megszületett Körmendi Árpádné, a csendes, beletörődő fiatalasszony. Szerintem az nagyon rossz, ha a házastársak nem tudják elfogadni egymást olyannak, amilyen a másik valójában, ha nevelni, vagy ne adj' Isten betörni akarják a másikat. Reméltem, hogy kijut már végre egy kis boldogság is Szöszinek. Talán majd a folytatásban…

adrienn_szucs>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

Szöszi története folytatódik. Kapunk azért egy gyors összefoglalót, visszautalást, mi is történt az első könyvben, így annak is élvezhető, aki az első kötetet nem olvasta (bár úgy szerintem egészen más színezetet kap a történet és a szereplők). Szöszi és Árpi kissé se veled, se nélküled kapcsolatban vannak. NAgyon érződik a fiatal, tapasztalaltlan, forrófejű gondolkodásmód, kiváltképp a „jampihercegnő” Szöszi részéről. Árpád képviseli a megfontolt, előre gondolkodó, kiváló KISZ-es, leendő igazi elvtársat, így megkapjuk a kötelező, kevésbé rejtett üzenetet is,de jól van ez így.
Anno, kistinédzserként persze nem ezeket a jellemvonásokat figyeltem, bár ahhoz a generációhoz tartozom, aki már pont kimaradt a kisdobosságból és társaiból.
Érdemes a jellemfejlődésre kihegyezni a regényt, hiszen a fiatal, csetlő- botló gyerekek, akik hirtelen összeházasodnak, újabb és újabb próbatételnek vannak kitéve, a regény végén azt érezzük ,hogy van remény, összecsiszolódnak. Volt, ahol csóváltam a fejem, volt ahol egyetértettem. Az azonban kimondottan szomorú, hogy az öntudatos Szöszi, aki fiatalon elkezdett dolgozni és szakmájában is elismerést vÍvott ki, megtalálta hivatását, nagyszüleivel nevelgeti kishúgát, mégis ilyen könnyen, ilyen hamar hagyja magát betörni.
Ez a második kötet így már nem nyújtott olyan felhőtlen szórakozást, mint az első, összességében azonban még mindig egy kellemes ifjúsági könyv a ’60-as évek szellemében.

rafaelo0824>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

Sokszor olvastam, és imádtam Szöszi és Árpád házasságát, mert annyira tökéletlen, hogy épp ettől lesz tökéletes. Most így visszagondolva kicsit szörnyű, hogy Szöszi mennyire feleség lett, és elveszítette az egyéniségét, de tinikoromban nem gondoltam ezt végig, a romantikus részek miatt szerettem.

1 hozzászólás
krlany I>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

Nagyon nem bírok Szöszivel azonosulni. Még mindig idegesít. De már most már csak elolvasom a harmadik részt is. Meg ez a jampihercegnős dolog is. Azok belevaló, vagány csajok. Szöszi nem az. Ő olyan szobarocker csak jampiban. Még mindig a nagypapa a nyerő.

11 hozzászólás
Nórcsy08>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

A jó édes, drága nagymama, a nagypapa, az Akácfa utca, az aranyos kis Veronka, a mama, a papa, a fodrászüzlet, Árpád és Szöszi. Milyen régen hallottam felőlük! Jó volt újra visszalátogatni kicsit a régi időkbe, a már ismerős karakterekhez. Ezzel a könyvvel most nagyon tudok azonosulni. Bemutatja a házas élet/az együttélés minden egyes nehézségét, buktatóját. A fél csillag levonás Szösziék túlzott makacssága miatt volt, elég nehezen viseltem ezt a se veled, se nélküled dolgot. Azt meg depláne, hogy Szöszi mindig mindenre rátett egy lapáttal, az utolsó szó mindig az övé kellett legyen. De persze, ezt tőle már megszokhattuk. Szerencsére a nagymama most is mindig jókor volt jó helyen, helyretette a bandát. Mindennek ellenére az én szememben Árpád olyan igazi férjnek való férfit testesített meg. Szösziben még mindig jelen vannak a gyerekes tulajdonságok, s ezeket sokszor meg is csillogtatja viselkedésével.
Ha jól emlékszem, Dundiról, avagy most már a nagylány Veronkáról nem esett olyan túl sok szó. A Zsuzsiról futó szál szintén kicsit háttérbe szorult, ugyanakkor nagyon elgondolkodtató, a mérgező, egészségtelen kapcsolatokra hívja fel a figyelmet. Valóban nem hasonlítható össze Szösziékkel. A szívem szakadt meg, mikor róla olvastam. Nem tudom abban a korszakban mi volt a jellemző, melyik kapcsolattípus, de nagyon merem remélni, hogy az ilyen jellegű ritkaságnak számított és a szerző is csak azért írta bele a könyvbe, hogy fordulatossá tegye.
Ebben a könyvben Szöszi és Árpád “szenvedése” kapott főszerepet. Meg persze a szerelem. Hogy nem csak édes lehet, hanem keserű, fájdalmas és mi mégis mennyire ragaszkodunk hozzá, mennyire szükségünk van A TÁRSRA, mert mégiscsak ő a másik felünk, a viták, marakodások ellenére is. És be kell látni, nélküle nehezebb, mint vele.

mokus33>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

Az életben minden változik, és közben annyi minden mégsem… Rendszerek jönnek-mennek, fejlődik a tudomány, az elektronika, változnak az emberi igények, más áruk kaphatók a boltokban, de vannak dolgok, amik régen és most is ugyanúgy működnek. A párkapcsolatok, házasságok, barátságok csak akkor működhettek és működhetnek ma is, ha a felek toleránsak, megértőek egymással, ha nem csak a saját érdekeiket, hanem a másikét is nézik. Szöszi és Árpád hatvan évvel ezelőtt próbálkoztak összecsiszolódni, és ugyanazokat a harcokat vívták, ugyanazokat a nehézségeket tapasztalhatták, amiket egy 2019-ben életet kezdő házaspár. Meg kellett tanulniuk egymást elfogadni, a másik véleményét figyelembe venni, és persze még az útjuk elején járnak. Az, hogy közben változnak, szerintem természetes, hiszen az élet így működik.
A regény olvasása közben sokat gondolkodtam a fentieken. Természetesen rácsodálkoztam némely dologra, amely ma már annyira idegen, hiszen a körülményekben, a környezetben, a rendszerben, az anyagi lehetőségekben, a szabadságban szinte hihetetlen változások történtek, de az élet akkor is nehéz volt, mint ahogy most is.

Alexandra_Müller>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

Sose kezdd el a film után azonnal a könyvet!
Most nem ment az újra olvasás, mert minden úgy volt megfogalmazva mint a filmben :D. Pedig imádom ezt a könyvet, sokszor újraolvastam már. Ebben a történetben Szöszit számos bonyodalom és konfliktus éri. Árpi és Szöszi egy nagyot gondolnak és összeházasodnak zöldfülüként, lesz is ebből bonyodalom :D. Üdülés, kaiba, civakodás minden kicsi dolgon, de azon nem változtat a sok „könny és bánat,” hogy a különbségek ellenére, nem tudnak egymás nélkül élni.
Számomra azt tanítja a könyv, hogy eltolhatsz egy kapcsolatot, valami „hülyeség” miatt, de adj esélyt az újrakezdésre! És minden jó lesz, mert közben megértetek és nem fogjátok elkövetni ugyanazokat a hibákat :D. Jóval humorosabb a könyv, mint a véleményem, szóval érdemes elolvasni a Szöszi könyv után.

Ja és a film is nagyon jó, Törőcsik Marival és Bodrogi Gyulával, nekem hozta azt az igazi Szöszi hangulatot :).

Miamona>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

Kedves, negédes, retró, butácska, bosszantó, szeretnivaló… egyszóval, olyan: Szöszi :)

8 hozzászólás
timuska74>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

Kimondottan tetszett. Szerintem egyáltalánnem volt idegesítő Szöszi, csak egy fiatal, még tapasztalatlan lány. Nagyon élveztem, hogy a gondolatait hallhattam, mit is gondol egy 50-es években élő nő. Ami most simán elmegy, abban az időben szemtelenség volt. Kiváncsi vagyok a folytatásra is.

cippo I>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

Az úgy volt, hogy az elején még tisztára narratív volt, a Varga József híradózott a fejemben feketén-fehéren.
Aztán úgy is volt, hogy elkapott, mint a gépszíj – ha már munkásnépekrül beszélünk, ugye.
Aztán mindenféle gazdasági meg szociológia fejtegetésekbe merültünk akkor és most témakörben a Hosszúval, csodálkozón felvont szemöldökkel.
Aztán meg, hogy tisztára ideges lettem ettől a tökfejű Árpadtól.
Aztán azt gondoltam, hogy ez az, ami a négyévesnek Rigócsőr király.
Később meg, hogy ez az, ami a negyvenévesnek a Makrancos hölgy. Hogy jó kis remake. Vagyishogy remek.
Aztán kitört, hogy Vége. Na és az olyan váratlanul ért.


Népszerű idézetek

Esmeralda P>!

– Nem félsz az Istentől? Mondd!
– Attól nem.
– Hát?
– Nem mondom meg, mert szájon tetszik vágni.
– Noiszen! Ha mindig szájon vágnálak, ahányszor rászolgálsz!
– És akkor még kérdezi a nagymama, hogy kitől félek!

35. oldal

Miamona>!

Mert az embernek, ha túl nehéz a sorsa, nemcsak a csontjai keményednek meg, hanem a szíve is.

Miamona>!

Lehet, hogy a felnőttek azért nem engedik beszélni a gyerekeket, mert akkor olyanokat kérdeznének, amire nem tudnak felelni?

2 hozzászólás
Miamona>!

– Hidd el – mondta kisvártatva –, nagyon sok boldogság belefér egy kis kalyibába is.

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
1 hozzászólás
Miamona>!

Miért, Annamáriának például nem lehet gyereke? (..) Ehhez senkinek sem kell vizsgáznia, oklevelet szereznie. Biztosan azért is fuserálnak el annyi embert, mert sehol nem dolgozik annyi kontár, mint épp a nevelésben. Cipőt senki sem készíthet tanulatlanul. De emberi jellemet, azt kalapálhat mindenki.

Esmeralda P>!

Nagymama véleménye szerint egy rendes fiú csak akkor közeledjék egy tisztességes lányhoz, ha házasodni akar.

17. oldal

1 hozzászólás
Miamona>!

A két pár cipő vígabban kopog, mint az egy pár. Rossz annak, aki egyedül ballag.

Miamona>!

Abban is van igazság, hogy a baj nem jár egyedül. Mert ha valamit elfuserálunk, akkor már elkeseredésünkben és zavarunkban követjük el a második baklövést. […] Ha az embert egyszer üldözőbe veszi a balszerencse, akkor jobb, ha leül az út szélén, és kivárja, míg elzúg mellette.

Miamona>!

Minden férfi azt mondja, ha kirúg a hámból, hogy az asszony az oka. Ezt már a nagymama is ismeri, és égnek áll a kontya tőle.

1 hozzászólás
Miamona>!

Az emberek nem értik meg egymást, vagy ami még rosszabb, félreértik egymást.

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Szöszi-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly
Leiner Laura: Egyszer
Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!
Leiner Laura: Mindig karácsony
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva
Leiner Laura: Bízz bennem
Leiner Laura: Ég veled
Leiner Laura: Bábel
Bakó Liza: Csíííz!