Házasságból ​elégséges (Szöszi-trilógia 2.) 132 csillagozás

Gergely Márta: Házasságból elégséges Gergely Márta: Házasságból elégséges Gergely Márta: Házasságból elégséges Gergely Márta: Házasságból elégséges

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ha valakinek, hát Varga Szöszinek igazán esze ágában sincs férjhez menni. Tizenhét éves, jó szakmája van, szépen keres, szereti a szép ruhákat, órák hosszat cicomázza magát a tükör előtt. A mesebeli királylány sem élhet gondtalanabbul. Körmendi Árpád sem akar megnősülni. Tanulni akar, méghozzá nem is idehaza, hanem külföldön. Megvan már az útlevele, a vízuma, holnapután indul Németországba… De nem ez történik. Két hét sem telik el, és Körmendi Árpád az anyakönyvvezető előtt áll Varga Szöszivel. Ugyan hogy sikerül ez a gyerekfejjel kötött házasság? Körmendiék csak öthetes házasok, amikor az olvasó elbúcsúzik tőlük. Házasságból: elégséges – ennél jobb osztályzatot nem érdemelnek. Legalábbis egyelőre nem. De minden remény megvan arra, hogy egyszer még jelesre vizsgáznak.

Eredeti megjelenés éve: 1960

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Csíkos könyvek

>!
Móra, Budapest, 1972
380 oldal · Illusztrálta: Szőnyi Gyula
>!
Móra, Budapest, 1969
368 oldal · Illusztrálta: Kondor Lajos
>!
Móra, Budapest, 1962
390 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Szőnyi Gyula

2 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 13

Most olvassa 2

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Csoszi>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

Drága Szösszentyű! Hol van az előző részben megismert dacos kislány? Meghalt, de megszületett Körmendi Árpádné, a csendes, beletörődő fiatalasszony. Szerintem az nagyon rossz, ha a házastársak nem tudják elfogadni egymást olyannak, amilyen a másik valójában, ha nevelni, vagy ne adj' Isten betörni akarják a másikat. Reméltem, hogy kijut már végre egy kis boldogság is Szöszinek. Talán majd a folytatásban…

rafaelo0824>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

Sokszor olvastam, és imádtam Szöszi és Árpád házasságát, mert annyira tökéletlen, hogy épp ettől lesz tökéletes. Most így visszagondolva kicsit szörnyű, hogy Szöszi mennyire feleség lett, és elveszítette az egyéniségét, de tinikoromban nem gondoltam ezt végig, a romantikus részek miatt szerettem.

1 hozzászólás
AeS P>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

Bizony a mi Árpádunk lökdösi a kis feleségét, bizony majdnem kezet emel rá, és bár végig nagyon szégyelli magát emiatt, én azért láttam a kis írói kikacsintást, pénz számolva, asszony verve, Pravdácska elővéve jó. A többi agit-prop ehhez képest elenyésző, sőt, a margitszigeti Nagyszálló teraszán táncoló jampik engem egyenesen elbűvöltek, ésszel olvasandó korrajz, mint minden ilyesmi.

krlany IP>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

Nagyon nem bírok Szöszivel azonosulni. Még mindig idegesít. De már most már csak elolvasom a harmadik részt is. Meg ez a jampihercegnős dolog is. Azok belevaló, vagány csajok. Szöszi nem az. Ő olyan szobarocker csak jampiban. Még mindig a nagypapa a nyerő.

11 hozzászólás
mokus33>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

Az életben minden változik, és közben annyi minden mégsem… Rendszerek jönnek-mennek, fejlődik a tudomány, az elektronika, változnak az emberi igények, más áruk kaphatók a boltokban, de vannak dolgok, amik régen és most is ugyanúgy működnek. A párkapcsolatok, házasságok, barátságok csak akkor működhettek és működhetnek ma is, ha a felek toleránsak, megértőek egymással, ha nem csak a saját érdekeiket, hanem a másikét is nézik. Szöszi és Árpád hatvan évvel ezelőtt próbálkoztak összecsiszolódni, és ugyanazokat a harcokat vívták, ugyanazokat a nehézségeket tapasztalhatták, amiket egy 2019-ben életet kezdő házaspár. Meg kellett tanulniuk egymást elfogadni, a másik véleményét figyelembe venni, és persze még az útjuk elején járnak. Az, hogy közben változnak, szerintem természetes, hiszen az élet így működik.
A regény olvasása közben sokat gondolkodtam a fentieken. Természetesen rácsodálkoztam némely dologra, amely ma már annyira idegen, hiszen a körülményekben, a környezetben, a rendszerben, az anyagi lehetőségekben, a szabadságban szinte hihetetlen változások történtek, de az élet akkor is nehéz volt, mint ahogy most is.

Miamona>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

Kedves, negédes, retró, butácska, bosszantó, szeretnivaló… egyszóval, olyan: Szöszi :)

8 hozzászólás
cippo I>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

Az úgy volt, hogy az elején még tisztára narratív volt, a Varga József híradózott a fejemben feketén-fehéren.
Aztán úgy is volt, hogy elkapott, mint a gépszíj – ha már munkásnépekrül beszélünk, ugye.
Aztán mindenféle gazdasági meg szociológia fejtegetésekbe merültünk akkor és most témakörben a Hosszúval, csodálkozón felvont szemöldökkel.
Aztán meg, hogy tisztára ideges lettem ettől a tökfejű Árpadtól.
Aztán azt gondoltam, hogy ez az, ami a négyévesnek Rigócsőr király.
Később meg, hogy ez az, ami a negyvenévesnek a Makrancos hölgy. Hogy jó kis remake. Vagyishogy remek.
Aztán kitört, hogy Vége. Na és az olyan váratlanul ért.

mdmselle I>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

Elég szörnyű lehetett ez az 50-es évekbeli társbérleti rendszer. Egy két-három szobás lakásban együtt élt 2-3 vadidegen család, szobánként egy papa-mama-gyerek(ek), közös fürdő és konyhahasználattal. Nem csodálom, hogy annyira utálták egymást az emberek. Ennél még a 13 négyzetméteres csótányos „albérlet” is jobb volt, ahol először laktunk a Danikával Veszprémben. Többre nem telt (orvosfizetés ugye…), de legalább volt hozzá saját „fürdőszoba”, meg egy konyhaszekrény.

A könyvről meg…. ááá (legyint). Két hülye kamasz, majd kinövik. Ezért nem kell 17 évesen házasodni.

timuska74>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

Kimondottan tetszett. Szerintem egyáltalánnem volt idegesítő Szöszi, csak egy fiatal, még tapasztalatlan lány. Nagyon élveztem, hogy a gondolatait hallhattam, mit is gondol egy 50-es években élő nő. Ami most simán elmegy, abban az időben szemtelenség volt. Kiváncsi vagyok a folytatásra is.

jezsek P>!
Gergely Márta: Házasságból elégséges

Kevésbé tetszett, mint a Szöszi. Pozitívuma a könyvnek, hogy Szöszi vívódásait át lehetett érezni, jók voltak a figurák, nagymama is előnyére változott. De Árpád borzasztó volt, és kevés volt a szerelmes jelenet ahhoz, hogy a szenvedésüket is át lehessen élni. Befejezetlennek éreztem a könyvet.


Népszerű idézetek

Esmeralda P>!

– Nem félsz az Istentől? Mondd!
– Attól nem.
– Hát?
– Nem mondom meg, mert szájon tetszik vágni.
– Noiszen! Ha mindig szájon vágnálak, ahányszor rászolgálsz!
– És akkor még kérdezi a nagymama, hogy kitől félek!

35. oldal

Miamona>!

Mert az embernek, ha túl nehéz a sorsa, nemcsak a csontjai keményednek meg, hanem a szíve is.

Miamona>!

Lehet, hogy a felnőttek azért nem engedik beszélni a gyerekeket, mert akkor olyanokat kérdeznének, amire nem tudnak felelni?

2 hozzászólás
Miamona>!

– Hidd el – mondta kisvártatva –, nagyon sok boldogság belefér egy kis kalyibába is.

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
1 hozzászólás
Miamona>!

Miért, Annamáriának például nem lehet gyereke? (..) Ehhez senkinek sem kell vizsgáznia, oklevelet szereznie. Biztosan azért is fuserálnak el annyi embert, mert sehol nem dolgozik annyi kontár, mint épp a nevelésben. Cipőt senki sem készíthet tanulatlanul. De emberi jellemet, azt kalapálhat mindenki.

Miamona>!

Abban is van igazság, hogy a baj nem jár egyedül. Mert ha valamit elfuserálunk, akkor már elkeseredésünkben és zavarunkban követjük el a második baklövést. (…) Ha az embert egyszer üldözőbe veszi a balszerencse, akkor jobb, ha leül az út szélén, és kivárja, míg elzúg mellette.

Esmeralda P>!

Nagymama véleménye szerint egy rendes fiú csak akkor közeledjék egy tisztességes lányhoz, ha házasodni akar.

17. oldal

1 hozzászólás
Miamona>!

A két pár cipő vígabban kopog, mint az egy pár. Rossz annak, aki egyedül ballag.

Miamona>!

Minden férfi azt mondja, ha kirúg a hámból, hogy az asszony az oka. Ezt már a nagymama is ismeri, és égnek áll a kontya tőle.

1 hozzászólás
Miamona>!

Az emberek nem értik meg egymást, vagy ami még rosszabb, félreértik egymást.

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Szöszi-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

L. M. Montgomery: Szerelmek
Tutsek Anna: Cilike férjhez megy
Szabó Magda: Születésnap
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár
Altay Margit: Rózsaszínű felhők
L. M. Montgomery: Anne válaszúton
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 10. – Mindörökké hercegnő
Nathalie Somers: Szerelmek, árulások, lavinák!
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány