A ​pápaság története 6 csillagozás

Gergely Jenő: A pápaság története Gergely Jenő: A pápaság története

A ​nérói keresztényüldözés (Kr. u. 64.) elől a hívek rábeszélésére Szent Péter el akarta hagyni Rómát. Egy sötét éjjel elindult rejtekhelyéről az appiai út felé. A Via Appián a városkapunál szembetalálkozott a feltámadott Krisztussal, aki vállán a kereszttel a Városba tartott. „Quo vadis, Domine?” – kérdezte az Urat megdöbbenve Péter. Mire Jézus ezt válaszolta: „Rómába jöttem, hogy ismét keresztre feszíttessem.” Péter megértette a szavak értelmét, és megszégyenülve visszafordult. A folytatás már tény: a Mestertől kapott újabb megerősítés birtokában ő is vállalta a kereszthalált. A Krisztus utáni második évezred utolsó hónapjaiban és a harmadik évezred hajnalán a kérdés továbbra is aktuális: Quo vadis? Hová mész, emberiség, hová megy az európai keresztény kultúrvilág, hová tart ebben a magyarság, s még inkább, hová tart az egyén, a megismételhetetlen egyes ember? A lehetséges válaszokat a kétezer éves kereszténység éppúgy tartalmazza és kínálja, mint esetleg más hitek, filozófiák,… (tovább)

>!
Kossuth, Budapest, 1999
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630941058
>!
Kossuth, Budapest, 1982
458 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630918633
>!
Kossuth, Budapest, 1982
456 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630918633

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

NewL P>!
Gergely Jenő: A pápaság története

Jó összefoglaló a pápaság mint intézmény kialakulásáról, amit az író a történelmi események tükrében nézve ír meg. Szerencsére a könyv az 1980 -as évek elején jelent meg, és ekkor is íródott, így nagyobbrészt sikerült elkerülnie a propaganda jellegű megfogalmazást, és mivel nem katolikus szemszögből íródott sikeresen elkerülte a hívő szemszögéből való történelem magyarázást is. Persze azóta a történelmi kutatások alapján, a leírtak nem mindenhol pontosak, de ez nem ront a könyv értékén. Én sokat tanultam belőle.

Kek P>!
Gergely Jenő: A pápaság története

Kíváncsiságból olvastam el, jó pár évvel azután, hogy a teológián hasznát vehettem volna egyháztörténelemből. De hát akkor nem is lett volna időm ilyen vastag könyvekre, az abszolválandó tanagyaghoz meg koránt sem kellett ilyen részletességgel. Pedig segített volna!

endorfinlány>!
Gergely Jenő: A pápaság története

Egyszerűen, érthetően megfogalmazott, jól magyaráz, érdekes, szerettem tanulni belőle.


Hasonló könyvek címkék alapján

Christian Feldmann: Élet az árral szemben
J. R. Grigulevics: Pápaság a XX. században
Simon Biallowons: Ferenc, az új pápa
Reinhard Barth: Pápák
Medvigy Mihály: Pápa életpályák
Molnár Imre: Az igazság szabaddá tesz
Sipos István: A celibátus (papi nőtlenség) története és védelme
Kovács Imre Endre – Legeza László: Premontreiek
Pierre Riché: II. Szilveszter, az ezredik év pápája
John W. O'Malley: A jezsuiták története