Riportnapló ​Északról 2 csillagozás

Gergely Ágnes: Riportnapló Északról

Gergely ​Ágnes Riportnapló Északról című dokumentumkönyve három északi országnak a második világháború alatti életével foglalkozik: a norvég ellenállással, a dánok kiegyezéses politikából nagyszabású, sikeres ellenállássá növekvő mozgalmával és a svéd semlegességgel. A szerző mindhárom országot beutazta, helyszíneket nézett meg, interjúkat készített ma fontos és kevésbé fontos posztokat betöltő emberekkel, egy norvég polgármesterrel, egy tengerparti faluban lakó öreg halásszal, magas rangú katonatisztekkel, egy keménybeszédű kommunista dán munkással, egy ugyancsak dán, szúrós szavú, morózus könyvkereskedővel, nyugalmazott miniszterekkel, a svéd királyi testőrség főparancsnokával, neves művészekkel, történészekkel, újságírókkal, akiknek java része átélte a háborút, harcolt vagy szerepe volt az ellenállók kiképzésében, a kémelhárításban – és az embermentésben.

Útja Norvégiában kezdődik. Az író tisztelettel, megrendülten faggatja az ellenállás egyik szemtanúját – aki azonban… (tovább)

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1988
340 oldal · ISBN: 9631536653

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

maneki_neko>!
Gergely Ágnes: Riportnapló Északról

Nagyon alapos munka. Az írónő sok helyen járt, sok emberrel találkozott és beszélgetett, és igen otthon van a témában. Csodálatos lehetett az a pár év és sok utazás, amelyben része volt.
Nekem azonban beárnyékolta a könyvet a Gergely Ágnes személyéből áradó – mi is? Ború? Kiégettség? Visszafogottság? Szorongás? Egyetlen pozitív gondolat, egyetlen pozitív megnyilatkozás sincs az egész könyvben. Egyszer sem képes elengedni magát, bárminek örülni, vagy csak körbenézni, és felszabadultan megjegyezni: csodás a táj!


Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Harding – Carolyn Bain – Katharina Lobeck – Fran Parnell – John Spelman – Andrew Stone: Skandinávia
Hász Róbert: A Vénusz vonulása
Pósán László: Skandinávia a középkorban
Juhász Árpád – Lindner László – Madary Kamill – Németh Adél – S. László Katalin – Szíj Enikő: Skandinávia
Margit Sandemo: Remény nélkül
Jane Hutchings: Skandinávia
Per Petterson: Irány Szibéria
Szekfű Gyula: „Valahol utat vesztettünk”
Eugen Fodor: Skandinávia
A. Sz. Kan: A skandináv országok története – Dánia, Norvégia, Svédország