Majd ​ha asszony leszek 1 csillagozás

Gerely Jolán: Majd ha asszony leszek

Két női élet filmjét pergeti le ez a könyv: a serdülő leánytól az öregasszonyig. Nem életük történetét, hanem életük beállítását akarja adni a katolikus életelvek szerint. S mivel ezek az elvek a tegnapra, mára és holnapra egy formán érvényesek, az események időtől, helytől és foglalkozástól függetlenül folynak le. Hogy az egyéni átélés közvetlenebbül megnyilatkozhassék, levelek bonyolítják le a történéseket. Ez egyúttal lehetővé teszi azt is, hogy a könyv célkitűzésén kívül eső dolgok meghúzódhassanak a levélszünetek időfüggönye mögött.

Eredeti megjelenés éve: 1943

>!
Korda, Kecskemét, 1945
254 oldal · Illusztrálta: Márton Lajos

Enciklopédia 3


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Kisanna>!
Gerely Jolán: Majd ha asszony leszek

Mivel jó régen íródott a könyv, attól féltem unalmas és ósdi lesz. De egyáltalán nem, Nagyon szép gondolatok vannak benne, időtállóak. Szívmelengető volt ilyen komoly leveleket olvasni a házasságról, családról, gyerekvállalásról, főleg a mai világban, mert nem nagyon szoktak már így beszélni ezekről a dolgokról és ez szerintem baj. Néhány apróság volt, amit azért túlzásnak találtam, ilyen Kató alakja, ő túl hibátlanra lett kitalálva, tökéletes gyermek, feleség és anya. Egy kicsit ideges leszek ha ilyen kiváló nőkről olvasok…:) A másik amivel nem tudok egyetérteni a hosszas indoklás ellenére sem az a külön hálószoba a házastársaknak, illetve az elváltak „bojkottálása”. Ha a lányaim nagyobbak lesznek biztos ajánlani fogom nekik!


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

Én, amikor a szép női hivatást emlegettem, nem a szerelemre gondoltam, hanem az anyai hivatásra. Tudom, hogy mielőtt az ember férjhez menne és édesanya lehetne, előbb szerelmes lesz. Mert a jó Isten ezzel az érzéssel vezeti egymáshoz azokat, akiket egymásnak szánt. De minek erre már most annyit gondolni, amikor még olyan messze van? Erre nem kell készülni, ez majd akkor megjön magától. Én nem erre akarok készülni, hanem arra, hogy jó háziasszony, feleség és édesanya legyek majd ha rákerül a sor. Néha, különösen amikor az egész kis családunk együtt van, eszembe jut, milyen jó lesz, ha nekem is lesz egy ilyen szép családom, és abban én leszek az, aki most itt nálunk az Anyuskám.

Lunemorte P>!

Mi keresztény asszonyok, akik a kettős morál jogosultságát semmiképpen sem fogadhatjuk el, ugyanolyan hűséget kívánunk férjünktől, mint amilyen hűséget ő vár tőlünk; nem féltékenységből, hanem az Evangélium tanítása alapján.

Kapcsolódó szócikkek: evangélium
Lunemorte P>!

Az semmiképpen sem lehet mentséged, hogy még mulatni — vagy amint Te írod: élni akarsz. Mikor férjhez mentél, vállaltad ennek a felelősségteljes nagy lépésnek minden következményét, a lemondást és alkalmazkodást is. Mi történt Veled, hogy most meghátrálsz hivatásod elől és önkényes korlátokat állítasz Isten terve elé? Amikor összekerültetek, Győző határozottan otthonra és családra vágyott, s nem hallottuk tőle később sem soha, hogy a gyermekek terhére lettek volna. Pedig akkoriban még sokkal jobban kellett küzdenie — Veled együtt — a megélhetésért!

Lunemorte P>!

Kétféle, külön női és férfi erkölcs nincsen. Isten éppen olyan szigorúan ítéli meg a férfi házasságtörését, mint az asszonyét.

Kapcsolódó szócikkek: erkölcs
Kisanna>!

Az én édes jó Anyám igen jó háziasszony és bennünket is annak nevel. És az én szüleim nagyon vidámak. Alig láttam még őket rosszkedvűnek. Társaságban is mindenütt szeretik őket. Mi gyerekek meg sokszor alig férünk a bőrünkbe jókedvünkben. És akárhányszor Édesanyánk, sőt még Édesapánk is velünk bolondozik. Az én Anyuskám nem sokkal idősebb a tiednél. Most volt negyven éves. De ő… hogy is mondjam?… Tudod, ő egészen olyan, mint ahogy könyvekben leírják a jó édesanyákat. Talán ezt érezted Te is, amikor azt írtad, hogy vele tudnál bizalmasan beszélni.

Kapcsolódó szócikkek: 40. születésnap / negyven éves

Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdonyi Géza: Ida regénye
Leda Schwartz: A harmadik szerető
Tower Vilmos: Kihez menjek feleségül?
Tower Vilmos: Kit vegyek el feleségül?
Tóth Tihamér: A keresztény házasság
Palánkay Gausz Tibor: Két gyűrű – egy boldogság
Gausz Tibor: A jegygyűrűért
Csaba Margit: Amit a fiatalasszonynak tudnia kell
Barsi Balázs: 13 kérdés a családról
Teljes szeretet – Nyitás az újevangelizáció felé