Búvár ​Kund 64 csillagozás

Geréb László: Búvár Kund Geréb László: Búvár Kund Geréb László: Búvár Kund Geréb László: Búvár Kund

Búvár Kundról, Árpád-házi Béla herceg híres vitézéről szól Geréb László romantikus kisregénye. A legrégibb források megörökítették nevezetes tettét: ő süllyesztette el 1051-ben Henrik német császár dunai élelmiszer-szállító hajóit, és ezzel megpecsételődött a Magyarországra törő német hadak sorsa. Geréb László a fennmaradt kevés adatból a kort jól ismerő történész biztonságával kelti életre Búvár Kund alakját. Fordulatos, izgalmas, mégis egyszerű cselekménnyel, néhány szereplővel kitűnően tudja felidézni István király országát, az egykori embereket, munkájukat, hadviselésüket, szokásaikat.

Eredeti megjelenés éve: 1951

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek Móra

>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2011
118 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637051234
>!
Móra, Budapest, 1992
114 oldal · ISBN: 9631168697 · Illusztrálta: Szecskó Péter
>!
Móra, Budapest, 1982
116 oldal · ISBN: 9631129268 · Illusztrálta: Szecskó Péter

2 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Biró_Krisztina>!
Geréb László: Búvár Kund

Azt hiszem,hogy jó értelembe véve"függő lettem",már mint delfines könyv sorozat függő.Geréb Lászlótól ez az első könyv amit olvastam,de csillagos ötös,a szó szoros értelmében.Ólyan fantasztikusan jól írta meg ezt a könyvet,hogy teljesen ott éreztem magam a kis-Balatonba,látva,hogy Kund,hogy farag lopótökből álcát a fejére,hogy kézzel fogdoshassa össze a vadrucákat,a hajók megfúrásán és elsülyesztésén át,még a Tihanyi alapító-levél megfogalmazásába is bepillanthattam.Kedvencelem ezt a könyvet.Nagyon jó,rövid és olvasmányos.Tehát minden benne van ami egy jó könyvhöz szükségeltetik!!!

mongúz>!
Geréb László: Búvár Kund

Gyermekeimnek olvastam, leginkább esti mese gyanánt. Annak ellenére, hogy nyilvánvalóan még nem nekik szól (7 és 5 évesek), többnyire nagyon élvezték, többször nagyokat kacarásztak. Én pedig nyilván már nem vagyok célközönsége ennek a regénynek, de igazából nekem is tetszett. Kicsit talán túl volt erőltetve benne az egyház ellenes, vagy inkább kifigurázó aspektus, de összességében jó volt.

>!
Móra, Budapest, 1976
116 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631105559 · Illusztrálta: Szecskó Péter
Balázs_Erőss>!
Geréb László: Búvár Kund

Egész kellemes élmény, bár kissé egyszerű, és nem tudja letagadni a megjelenésének időszakára egyértelműen jellemző elfogultságot.
Nem érdemes folyamatos csatákra számítani (pedighát…), se kifinomult karakterekre, de az összhatás legalább nem kelt ellenérzést.
Egynek jó.

Rena213>!
Geréb László: Búvár Kund

Nagyon olvasmányos így a történelem. Bárcsak minden korszakot minden történelmi eseményt be lehetne mutatni ilyen körülmények között. Kund leleményessége, a lányokhoz viszonyuló kedvessége és persze az igazságosság olyan szerethető könyvvé tette ezt a Delfin könyvet is. Igaz, hogy minden ilyen könyv az ifjúságnak szól, de nem hátránya, hogy tényleg van valóság alapja és bizonyos brutalitást mellőzve mégis át tudta adni a háborús időszak eseményeit.

BarryAllen>!
Geréb László: Búvár Kund

Sosem könnyű feladat olyan történelmi személy címszereplésével regényt írni, akiről – bár alakja és hőstette közismert –, alig hagyományozott valamit a történetírás. Búvár Kund esetében is pontosan ez a helyzet, így az ellenséges Henrik német uralkodó élelmet szállító hajóinak ravasz, víz alatti megfúrásán túl lényegében semmit sem tudunk. Geréb László láthatóan ennek ellenére is összeszedett minden fellelhető forrásból minden olyan információt amivel kiegészíthette Kund történetét: az 1050-es évek legelejének jellegzetességeit, Feketeszakállú Henrik 1053-as magyarországi hadjáratát, András és Béla herceg (ekkor még) egyetértésben zajló közös uralkodását. A szerző kreativitását és alaposságát dicséri, hogy rövidke regényébe még a tihanyi apátság alapítólevelének elkészítését is belefoglalta, sőt idézett is belőle. A kötet utóhangjában maga a szerző nyilatkozik arról, hogyan s miért fogott bele Búvár Kund életének regényformájában való megrajzolásába, 1953-ban, az 1053-as hadakozás 900. évfordulóját ünnepelte meg vele.

Összességében Búvár Kund kellemes olvasmány, kiszámítható, de helyenként érdekes fordulatot tartalmazó cselekménnyel. A kis történetnek csak pluszt ad az a tény, hogy Geréb László egyébként a Képes Krónika (amely Kund történetét is ránk hagyományozta) egyik fordítója is. Véleményem szerint a regény rövid terjedelménél és egyszerű nyelvezeténél fogva alkalmas lenne arra, hogy iskolai oktatásban is kiegészítésként használjuk a történelmi mondák témakörénél.

>!
Móra, Budapest, 1982
116 oldal · ISBN: 9631129268 · Illusztrálta: Szecskó Péter
Zoltán_Bálint>!
Geréb László: Búvár Kund

Nagyon tetszett a könyv, bár lehetett volna hosszabb is kicsit.

Odin94>!
Geréb László: Búvár Kund

Frappáns, meglepően rövidke kis regény (vagy inkább regényke?). Helytakarékos terjedelme ellenére azonban fordulatokban gazdag sztorit hoz, ahol nemcsak a híres hajófúró – nem is kasszafúró :D – Búvár Kund alakját (eredetsztoriját) ismerjük meg, hanem belekóstolhatunk a 11. század 50-es éveinek eseményeibe. Geréb László nevével eddig pár tudományos igényű publikációja és a Képes Krónika-fordítása kapcsán találkoztam, irodalmi téren még nem, holott mikor a Búvár Kund hatására utánanéztem, láttam, hogy tollából nem egy izgalmasnak ígérkező ifjúsági-történelmi regény született.

A kötet témáját illetően számomra külön érdekesség volt, hogy a főhős mondáját éppen idén ősszel tanítottam 6. évfolyamon, magyarórán. És – bár akkor még ezt a regényt nem ismertem –, de reklámoztam a gyerekeknek a Delfin könyvek sorozatot, majd 1-2 héttel később az egyik kislány odajött óra után, hogy ő ezt olvassa és letette az asztalra Geréb László regényét. Mikor kb. 1 hónappal később megláttam a kötetet egy antikváriumban, gondoltam meg is szerzem magamnak. Jó döntés volt! ;)

Katherine_Grey>!
Geréb László: Búvár Kund

Annak ellenére, hogy Geréb László nem volt igazán nagy történész, annak ellenére, hogy ez a könyve a legvadabb időkben, 1951-ben született a nép közül jött hősről, s annak ellenére, hogy a történetnek fele sem igaz – meglepően olvasható könyv. Bár természetesen a nosztalgia is megszépíti: nagyon szerettem gyerekként.

nienor82>!
Geréb László: Búvár Kund

Szeretem a történelmi regényeket. Mindegy, hogy rövid vagy hosszú, a lényeg, hogy olyan emberekről szóljon, akik a valóságban is léteztek (oké, a fantasy is jöhet, de a valóságos személyek jobbak).
Nem lehetett egyszerű akkoriban az élet. Amikor sose tudhatta az ember, hogy mikor melyik szomszédnak van „bugi a lábában” és mikor támad. Izgalmas a sztori, mindig történik valami érdekes. És még szerelem is van benne, ráadásul vicces is. :)

XX73>!
Geréb László: Búvár Kund

Gyerekkorom kedves olvasmánya volt Búvár Kund története. Az ifjúsági regény a XI. században játszódik, a betörő németek elleni harcokat, és a férfivá érő Kund történetét meséli el. Régen is, most is úgy érzem, kicsit magas az olvasói célcsoportnak a történelmi kor ábrázolása. Kicsit lassan csobog a történet, de a történelemért rajongó gyerekeknek tetszetősen. Kund jellemfejlődése különösen aranyos: nyomon követhetjük hogyan lesz málészájú ifjúból házasodó legény.


Népszerű idézetek

Biró_Krisztina>!

Másfélszáz év óta lakunk ezen a földön. Azóta a nyugati szomszéd nem szűnt meg áskálódni ellenünk. Újra és újra fegyvert hoz ránk, hogy igát vessen nyakunkba, elvegye termésünket, adónkat, parancsoljon fegyverünkkel, vérünkkel. Hatalma alá hajtotta a cseheket, poroszokat, adófizetésre kényszerítette a lengyeleket, ki-kinyújtotta kezét az oroszok ellen is. Mi nem hódolunk meg hatalmának. Visszavertük támadását öt év előtt is, most is. Köszönöm, hogy híven harcoltatok, Magyarok. Köszönöm az orosz és a lengyel testvéreknek is, akik segítségünkre kivonták fegyverüket. Együtt kell állnunk mindenkor a nyugati hódítók ellen, akik szolgaságba akarják taszítani népeinket. Mi nem nyugszunk; jöjjön a hódító bár újra, és újra: megvédjük mindenkor országunkat!

100-101. oldal

Baki P>!

A kelő nap vörös fénye bevilágított az ajtón, és lassan előrecsúszott a fal mentén levő földpadkáig.

(első mondat)

dzsobacsi>!

– Ne féljetek a németektől, és ne feledkezzetek meg kardotokról. Ne veszítsétek el jó hírneveteket. Ezért serényen és erősen harcoljunk a németek ellen, és csak úgy féljünk a németek sokaságától, mint asszonyaink sokaságától… Mert félni ám azoktól is kell…

27. oldal, 5. fejezet (Móra, 1976)


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
Szántó Konrád: Boldog Gizella élete
T. Ágoston László: A bicskafaló csuka
Fekete István: Vuk
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Molnár T. Eszter: Stand up!
Szalay Lenke: Mogyoró
Fekete István: Tüskevár
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka