Dallas (The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 2.) 44 csillagozás

Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 2. – Dallas Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 2. – Dallas Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 2. – Dallas

Az Esernyő Akadémia csapata csüggedt az egyikük által előidézett, és majdnem bekövetkező apokalipszist, illetve szeretett mentoruk, Pogo halálát követően. Szóval itt a remek pillanat, hogy egy újabb katasztrofális esemény miatt újra akcióba lendüljenek. A baj csak az, hogy a csapat minden tagja a saját nagyon is valós problémájával van elfoglalva. A Fehér Hegedű egy a fejét ért szerencsétlen ütés következtében ágyhoz kötve fekszik. Rágalom elveszítette a hangját, ezzel az erejét is. Spaceboy katatónia-közeli állapotba nassolta magát, mialatt Ötös sötét ügyekbe keveredik, és Kraken kezd úgy tekinteni a legkisebb testvérére, mint egy titokzatos mészárlás-sorozat megfejtésének kulcsára… a szálak két mániákus gyilkossal való véráztatta összecsapáshoz, és J. F. Kennedy meggyilkolására irányuló összeesküvéshez vezetnek.

>!
Vad Virágok Könyvműhely, Újhartyán, 2019
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639998704 · Fordította: Szabó András, Varga G. Dániel · Illusztrálta: Gabriel Bá
>!
Vad Virágok Könyvműhely, Újhartyán, 2019
192 oldal · keménytáblás · Fordította: Szabó András, Varga G. Dániel · Illusztrálta: Gabriel Bá

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

luthienlovemagic IP>!
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 2. – Dallas

Az Apokalipszis szvitről írt kritikámban megállapítottam, hogy Gerard Way és Gabriel Bá tökéletesen működik együtt. Ez az érzés a Dallas olvasása közben csak fokozódott. Még annál is összeszedettebb, összetettebb és kiforrottabb munka, ezzel együtt más is. Lassabb, egy kicsivel kevesebb akcióval fűszerezték, és jobban fókuszál a karakterekre, ami az első kötet eseményeinek fényében szükségszerű is.

Látszott a történetvezetésen, hogy Gerard Way még jobban felnőtt a feladathoz, és még jobb forgatókönyvet írt, amihez Gabriel Bá még jobb rajzokat alkotott. A Dallasnál még intenzívebben érződik, hogy Bá kitűnően látta Way vízióit, ami még kifejezőbb képeket eredményezett. Főleg az akciójeleneteknél éreztem ezt, amelykhez Dave Stewart színező megint hozzátette a magáét. A karakterek ábrázolása is elmélyült, már nem éreztem rajtuk annyira mások hatását, Bá stílusa sokkal kiforrottabbá vált, mint az első kötetnél. A rajzok illusztráló funkciójuk mellett ismét narratív szerepet is betöltöttek. Érdemes alaposan megfigyelni minden képkockát, hogy teljes valójában kiteljesedjen a történet.

Összességében a Dallas egy jó folytatás, vagy, ahogy Gerard Way fogalmaz „szerintem hőseink története a Dallasszal veszi kezdetét”, ezáltal egy újrakezdés is, ami felhasználja az összes elemet, ami az Apokalipszis szvitben működött, de hozzá is tesz, érettebb formában tálalva az Esernyő Akadémia történetét.

A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/11/12/kepregenykrit…

chibizso>!
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 2. – Dallas

"A Dallas összességében egy kísérletező, és ezáltal sokkal bátrabb kötet, mint az Esernyő Akadémia nyitánya. Egy olyan folytatás, ami nem marad el elődjétől, sőt képes értékeit továbbvinni és új megközelítésbe helyezni őket.

A Dallasban is bőven megtalálhatóak az Esernyő Akadémia gerincét adó motívumok: a diszfunkcionális szuperhős család és a meglepő, szürreális ötletek. A második kötetre azonban az utóbbiak kerültek túlsúlyba, amit Way és Bá nagyon tudatos történetépítéssel egészített ki.

Így született meg az a világmegmentős sztori, aminek minden képkockája egy üdítő tripnek hat.

Ez a bátrabb kísérletezés adja az Esernyő Akadémia újdonság érzetét, miközben képes egyfajta biztonságérzet is nyújtani az olvasónak, hiszen – ha olvasta az előző kötetet – már találkozott az itt felbukkanó karakterekkel és helyszínekkel. De az előzmények ismerete nélkül is kiváló szórakozást nyújt a Dallas című kötet."

Bővebben: https://roboraptor.24.hu/2019/12/02/esernyo-akademia-2-…

Dominik_Blasir>!
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 2. – Dallas

Aki esetleg aggódott volna, hogy a meglehetősen kaotikus első rész után a folytatás majd jelentős gesztusokat tesz a mainstream történetmesélés és a kiegyensúlyozott ötletadagolás felé, azt muszáj megnyugtatnom: a Dallas talán még a Apokalipszis szvitnél is szerteágazóbb és szédültebb.
Gyakorlatilag oldalanként újabb és újabb furcsa ötletek érnek minket, melyek között elsőre sokszor az összefüggés sem egyértelmű, de ilyenkor nem szabad pánikba esni, haladni kell tovább az áramlattal, majd idővel visszamenőleg is minden kitisztul (vagy nem).
A legszokatlanabb a mostani kötetben még csak nem is a sütirajongó bérgyilkos-duó, hanem az a stílus, ahogy Gerard Way a valóságos Amerikát és a képregényes káoszt vegyíti. Az én, magától értetődő olvasatomban a paródia, a szatíra inkább humor és képregényes szórakoztatás – kíváncsi lennék, hogy az amerikai olvasóknak miként csapódik le a történet ellentmondásossága, vakmerősége.
Bővebben: http://ekultura.hu/2019/11/27/gerard-way-the-umbrella-a…

zsof >!
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 2. – Dallas

Visszaolvastam az első kötetre adott véleményem, és szerintem ahhoz képest a második kötet jobb lett.
De az is lehet, hogy most nem zavar be a sorozat (a napokban jelentették be a második évad premierjét).
A sztori és a cselekmény izgi, a rajzok még mindig tetszenek.

BBetti86>!
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 2. – Dallas

A képregényeknél mindig fontos, milyen a rajzok minősége. Ez a kötet nálam még éppen határon van. Jó pont, hogy színes. Jó pont, hogy elég karakteresek a szereplők, fel lehet őket ismerni. A két bérgyilkos a papírmasé fejjel még vicces is. Viszont, ez nem egy szépen rajzolt kiadvány. A stílusa egyedi, de kockás és messze van az esztétikai értelemben széptől.
A történet: abszolút megállja a helyét önállóan. Akinek kimaradt az első kötet, sem veszít semmit. Ez teljesen saját sztori, legfeljebb abban segít az előzmény, hogy Fehér Hegedű miért fekvőbeteg és hasonlók.
A történet elbeszélése kissé kaotikus. A végére szépen összeáll, de addig több szálon és idősíkon zajlanak az események. Nem igazán tudtam beleélni magam, ez a Kennedy merénylet megakadályozása vagy megvalósítása már másban is el lett lőve, pl. Stephen King is írt ilyen sztorit.
Most jöttem rá arra is, hogy nem szeretem a karaktereket. Ok, nem volt könnyű gyerekkoruk, de egyesek annyira szétcsúsztak, hogy az már fájdalmas. Megint arra jutottam, hogy Ötös a kedvencem, aki szociopata tulajdonképpen. Ő nem kesereg meg érzeleg kiakadva, mint a többiek jó része. A humort is abban éreztem, ahogy ő képes pl. az ügynököknek a szemébe vágni, hogy halni hozta őket.
Most úgy érzem, az első résznél jobban tetszett, de továbbra sem tartozik a kedvenc képregényeim közé.

MetalMurphy I>!
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 2. – Dallas

A Gerald Way író és Gabriel Bá rajzoló által életre keltett képregény második etapjában ezúttal az időben utazgató Ötös kálváriája kerül a középpontba, illetve az USA modern kori történelmének egyik legrelevánsabb eseménye, a Kennedy-gyilkosság. A hat füzetből álló folyatás az előző szériához hasonlóan szintén nem okoz majd csalódást a képregény-kedvelő közönség körében!

Bővebben:
http://www.cinegore.net/2019/11/09/esernyo-akademia-2-d…


Népszerű idézetek

Umbridge_prof>!

A halottaknak már mindegy..
Lepihenhetsz te is végre..
Hamis barátaid vigyázzák az álmod..
Melletted..
Az ördögnek tartozol..
Hogy kikerültèl a romok alól..
Hisz anyád is alig ismert volna ràd..
Akkor fogadd meg, fogadd el..
ha piedesztálra emelnek tudnod kell valamit..
amire nem is gondoltál, hogy a világ, barátom, nélküled is forog tovább.

luke19>!

-Apa…?
-Ne hívj így!
-Megölték az elnököt. Lelőtték.
-Ó, igazán?
-Igen.
-Mióta van nekünk televíziónk?

6.rész: A világ nélküled is elég nagy

BBetti86>!

(Városi rendőrkapitányság)
… és még hullazsákunk sincs elég…! Hogyan hazudjunk a sajtónak, amikor az aszfalton egy vérfolyó csörgedez? Vízibicikli kellett, hogy visszajussak a kocsimhoz!

2. rész: Cserkészek


A sorozat következő kötete

The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. Michael Straczynski: Thor: Újjászületés
Brian K. Vaughan: Saga 2.
Mike Mignola: Hellboy 2.
Robin Furth – Peter David: A Setét Torony – A harcos születése
David Bischoff: A sárkánygyíkok nyomában
Jason Aaron: Thor: A mennydörgés istene
Michael Dante DiMartino: Korra legendája: Hatalmi harc II.
George R. R. Martin – Ben Avery: Kóbor lovag
Stan Lee: Az Ezüst Utazó: Példabeszéd
Brian Michael Bendis: Újvilág: X-Men – Új mutánsok