Apokalipszis ​szvit (The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1.) 60 csillagozás

Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1. – Apokalipszis szvit Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1. – Apokalipszis szvit Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1. – Apokalipszis szvit

Egy megmagyarázhatatlan világszintű jelenség során negyvenhét különleges gyermek születik váratlanul olyan anyáktól, akik korábban nem mutatták jelét terhességnek. A milliomos feltaláló, Reginald Hargreeves a gyermekek közül hetet örökbe fogad. Amikor ennek okáról faggatják, mindig csak annyit válaszol: „Hogy megmentsem a világot.“ Ez a hét gyermek alkotja az Umbrella Akadémiát, a furcsa erővel rendelkező szuperhősök nem éppen szokványos családját. Tíz éves korukban, első kalandjuk során a rémséges zombi-robot, Gustave Eiffel által irányított, halálos fegyverré vált Eiffel-toronnyal kell megküzdeniük. Csaknem egy évtizeddel később a csapat feloszlik, ám amikor Hargreeves váratlanul meghal, a mindig rosszkedvű testvérek éppen jókor gyűlnek össze, hogy újra megmentsék a világot.

>!
Vad Virágok Könyvműhely, Újhartyán, 2019
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639998643 · Fordította: Szabó András, Varga G. Dániel · Illusztrálta: Gabriel Bá
>!
Vad Virágok Könyvműhely, Újhartyán, 2019
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639998643 · Fordította: Szabó András, Varga G. Dániel · Illusztrálta: Gabriel Bá

Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
luthienlovemagic IP
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1. – Apokalipszis szvit

Végre egy szuperhős képregény, ami nem Marvel vagy DC, és nem a szokásos felállást hozza, nem szokványos eszközöket vonultat fel. A karakterei sem a megszokott tulajdonságokkal rendelkező hősök, hanem egyediek. Bár persze itt is megvan az izomagy, az ész és a nemtörődöm karakter, de nem úgy és nem olyan mértékben, mint a fentebb említett két kiadónál. Az külön tetszett, hogy itt az izomagy volt a legérzelgősebb is, ami jó kontrasztot alkotott.

Ha már itt az elején érintettem a karaktereket, akkor megemlíteném azt is, hogy az író Gerard Way és a rajzoló Gabriel Bá tökéletesen működtek együtt, és ez a többek közt a karakterábrázoláson is meglátszik. A szöveg és a képi világ teljesen összhangban volt. Látszott, hogy író és rajzoló teljesen egy hullámhosszra került, annak ellenére, hogy mint ahogy az előszóban írták neccesek voltak a határidők. De végül Bá azt látta, amit Way elképzelt, és ez valami elképesztő elegyet alkotott. A habot erre az amúgy is tökéletes tortára a színező, Dave Stewart tette rá, akinek a színei szinte lerobbannak a lapokról, és tökéletesen illenek a koncepcióhoz. A képek ezáltal teljesen kiegészítik a szöveget, nem egyszer narratív szerepet is betöltenek. Érdemes jól megfigyelni minden képkockát. Az alkotó csapatból még a beírót is érdemes megemlíteni. Elsőre fura betűtípust használt, de hamar meglehet szokni, és illik is a képregényhez, így külön funkciója is van.

A kirobbanó színek és egyéb narratív megoldások kellettek is ehhez a sodró, minden képkockáján pörgő történethez, mely ha le is lassított néhol, akkor is csak azért tette, hogy mélyítsen kicsit a karaktereken, amit Way jó érzékkel, pár jól irányzott mondattal meg is tett. Aztán viszont robog tovább, és tobzódik a meglepő ötletek és stílusos megoldások tengerében a valóságtól nem kissé elrugaszkodott sci-fivel fűszerezett világában. Érdekes víziói vannak, amit sikerült Gabriel Bának kitűnően megjelenítenie.

Egy hibát tudok felróni a történetnek, hogy a csapat múltjáról alig derül ki valami, de talán ezt a későbbi kötetekben orvosolni fogják a készítők.

Bővebben (a bejegyzés némi spoilert tartalmaz):
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.com/2019/05/gerard-…

>!
makitra P
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1. – Apokalipszis szvit

Belépőnek nem rossz…

Az Esernyő Akadémia egy jó képregény, csak így első kötetre kicsit soványka. Túl sok lett volna a feladata (karakterek bemutatása, a világ felvázolása, a későbbi rejtélyek megalapozása és még valami konfliktus is), amit ugyan becsületesen teljesített, mégis maradt a végén egy enyhe hiányérzetem. Mintha mindenből kicsit kevesebbet kaptam volna a szükségesnél, egyes fordulatai elsőre idegenek spoiler, és noha a karakterek közötti dinamika remek, helyenként mégis zavarosnak hat. A főgonosz kiválasztása és átalakítása viszont hiteles és érdekes; remélem, ezt a vonalat és a karaktert is használják később. A világ és maguk a szuperhősök érdekesek, és bár egyelőre inkább csak skiccszerűek, rengeteg lehetőség van bennük.

Az illusztráció ugyanakkor parádés: a stílus nagyvonalú és helyenként már-már elidegenítő, az arcok és különösen a szemek kifejezésteliek. Színpompás és remekül illeszkedik a sok-sok akcióhoz, az egész oldalas képek pedig jól használják ki a dinamikát. A limitált kiadás borítója pedig nagyszerű.

Izgalmas bemutatkozás egy ötletes világgal, jó karakterekkel, amit reménykeltő irányokba lehet majd elvinni. Kíváncsi vagyok a folytatásokra.

>!
Vad Virágok Könyvműhely, Újhartyán, 2019
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639998643 · Fordította: Szabó András, Varga G. Dániel · Illusztrálta: Gabriel Bá
>!
Molymacska P
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1. – Apokalipszis szvit

Asszem bedőltem a hypenak :D
Szóval valami teljesen világrengetően másra számítottam, és bár nem volt rossz, az elvárásaim sokkal magasabban voltak. Ez valószínűleg még vissza fog térni az értékelésem során.
A történet érdekes volt a maga formájában, a szuperhősök, meg hogy világmegmentés, de ez alapnak édeskevés lett volna. Ha nincsenek ilyen erős karakterek, valószínűleg az egész ment volna a levesbe. Mert igen, szerintem az egész azért különleges, mert a szuperhősök gyarlóak, bunkók, és tökre nem szuperhősök. Van életük, vannak problémáik, és igen, néha elég sokszor kell elmondani egy problémát spoiler hogy a másik fél is megértse, de mégis benne volt. Itt már nem a saját épséged a tét, hanem a világ és benne ezer dolog.
Vanya története is fájdalmasan szép, a maga módján, de valahogy hiányoltam belőle mindent. Hogy jobban bemutassák a gyerekkorát, hogy a fájdalmáról legyen szó, és hogy amikor megtörténik a spoiler hirtelen ne egy totál másik szereplő legyen előttünk. spoiler
A történet vége számomra baromi meglepő volt hogy spoiler de kicsit negatív is pont emiatt.
A történet amúgy nagyon sok érdekfeszítő és komoly témát tud feldobni, de valahogy nem fejtődik ki a képregényben (és emiatt a sorozat biztos jobban tarol, mint a képregény) (amúgy valaki tudja, hogy a sorozat mennyit dolgozott fel a képregényből?)
A rajzolás iszonyúan meglepett (igen, nem lapoztam bele) mert azt hittem, gyönyörű művészi rajzokat fogok benne találni, amitől el fogok majd ámulni. Oszt' kaptam egy tök egyszerű rajzolást, ami hát… furcsa volt. Nem mondom, hogy rossz, de nekem nem tetszett. Hiányzott belőle valami, a részletesség, az érzés, valami ami még jobban kitölti a történetet, de nekem ez hiányzott benne.
Nem rossz a képregény, de mégis valami egészen mást vártam tőle, és azt a különlegességet nem kaptam meg. Ettől még jó, szórakoztató, érdekes. Érdemes elolvasni :)

>!
bartok_brigitta P
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1. – Apokalipszis szvit

Vallomással tartozom. Nagyon belezúgtam a Netflix azonos című sorozatába, és miután a betegségem alatt sikerült ledarálnom az összes részét, eldöntöttem, hogy mindenképpen szeretném elolvasni a képregényt, amiből az alkotók merítettek.
Újabb vallomás következik; Nem vagyok nagy képregény-tudor, szóval a véleményem közel sem releváns azokéval szemben, akik jobban szeretik ezt a műfajt és jártasak is benne… Bánja, a kánya, elmondom, hogy mit gondolok.
A kötet gyönyörű, és dög nehéz. Nagyon tetszettek a rajzok, a stílus, a színek, az árnyékolás – magáról a kidolgozásról nem tudok sokat mondani, mert fogalmam sincs, hogy milyennek kellene lennie. Szerintem a képek szépek. A betűtípussal nem mindenhol voltak kibékülve, mert egyes helyeken spoiler kissé olvashatatlan volt számomra.
A történet sok tekintetben átfedésben áll a sorozattal, ami miatt úgy érzem, hogy élményem csorbult egy kicsit. Közel sem élveztem annyira a képregényt, mintha tiszta fejjel, mindenféle elvárás nélkül vágtam volna bele az olvasásba. Voltak különbözőségek, amik tetszettek, és olyanok is, amik nem…
A sorozatban nagyon megszerettem bizonyos karaktereket, amik sajnos számomra itt nem igazán jöttek át.
Elég vegyes érzéseim vannak.

>!
Dominik_Blasir 
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1. – Apokalipszis szvit

Ha jelzőket kellene keresnem Az Esernyő Akadémiára, az első, ami eszembe jut, az a „féktelen”. Ez a száznyolcvan oldal gyakorlatilag egy megállás nélküli száguldás: döbbenetes mennyiségben ömlenek ránk az eszement ötletek, a zseniális poénok, a látványos akciók, és amikor egy pillanatra megtorpan, hogy mélyebben belenézzünk valamely figura lelki világába, utána megújult erővel folytatódik a pörgés. Ez a stílus pedig nagyon jól áll Gerard Way szereplőinek: annyi elborult megoldás, kreatívan abszurd pillanat szerepel a lapokon, hogy nem is lehetne máshogy megemészteni.
Gerard Way ugyanolyan magabiztosan érzi magát a klasszikus sci-fi ponyvák világában, mint a szuperhős-toposzok között, ami egy nagyon szórakoztató kombinációt eredményez. Mégis, Az Esernyő Akadémiában az igazán fontosak mégis maguk a főszereplők: az a hét gyerek, akinek egy zseniális elmével és erős messiás-komplexussal megáldott (átkozott?) apa árnyékában kell felnőnie – és valahogy szuperhőssé válnia (már ha akarna…).
Bővebben: http://ekultura.hu/2019/05/23/gerard-way-the-umbrella-a…

>!
chibizso
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1. – Apokalipszis szvit

"Az Esernyő Akadémia tipikusan az a szuperhős képregény, ami a karakterekre koncentrál, nem pedig a szuperképességekre vagy a szuperhős léttel járó felelősségre. A hat életben maradt, lényegében testvérként felnövő gyermek – Asztrosrác, Kraken, Rágalom, Szeánsz, Ötös és Vanya – az apakomplexus különböző formáival küzdenek. Sir Hargreeves nemes céljai érdekében nem családként tekintett örökbe fogadott gyermekeire, hanem olyan eszközökre, melyeket illik gondozni – ebben volt segítségére egy robot-Anya és Pogo, az intelligens csimpánz –, mivel hasznot hajtanak a világnak. Figyelmet azonban egyikük sem kapott a nevelőapától. Asztrosrác ennek ellenére a mai napig ragaszkodik a Hargreeves teremtette rendhez a házban, Rágalom viszont teljesen maga mögött hagyta a családot, hogy saját, önálló életet kezdjen – sikertelenül. Az Ötösként emlegetett fiú már gyerekként elmenekült a birtokról, viszont Rágalomhoz hasonlóan az ő menekülése sem úgy alakult, ahogy azt szerette volna.

A testvérek legnagyobb vesztese azonban Vanya, aki a család fekete bárányának számít, mert egész életében nem tudott felmutatni semmilyen szuperképességet. (…)

A hibái ellenére az Esernyő Akadémia üde színfoltja a szuperhősökről szóló történeteknek, egy teljesen karakterközpontú megközelítéssel. Maga a sztori bőven elbírt volna még több oldalt és mélyebb karakterábrázolást, de mindezek ellenére érdemes megismerkedni Gerard Way világával. A soron következő rész, a Dallas pedig reméljük, kárpótolja az Apokalipszis szvit gyengeségeit."

Bővebben: https://roboraptor.24.hu/2019/03/19/az-esernyo-akademia…

>!
LianneHide I
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1. – Apokalipszis szvit

Elég régóta húzódó kapcsolatom van ezzel a képregénnyel. 2007-ben, My Chemical Romance rajongásom kellős közepén csak az számított, hogy Gerard Way írta, úgyhogy ez nekem KELL. Akkor persze még álmodni sem mertem róla, hogy megjelenik magyarul.

Külföldi képregény vásárlás terén viszont a legkevésbé sem voltam képben tizenévesen, úgyhogy az lett a dolog vége, hogy 2008-ban sikerült megszereznem az utolsó két részt. Igen, ez egy hat részes sorozatnál nem a legpraktikusabb. Az pedig csak tetézte az élvezetet, hogy angolul sem tudtam, úgyhogy szó szerint a kis kéziszótárt bújva próbáltam megfejteni az utolsó két részt. Inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Egy jó időre ennyi is volt a kapcsolatom az Umbrella Academyvel. Amikor az angoltudás már nem volt probléma, akkor már csak szimplán nem fordítottam rá időt, hogy megszerezzem mind a hat részt.

Aztán jött a Netflix sorozat és vele együtt a magyar kiadás!

Most pedig következik egy kis képregény vs. Netflix sorozat elmélkedés.

Nem bírtam ki, hogy ne nézzem meg a sorozatot, mielőtt megjelent a magyar kiadás. Tulajdonképpen nem bánom.

A képregény a sorozathoz képest kifejezetten rövid, és nagyon, de nagyon vágyna az ember még egy kis kiegészítésre a karakterekről. A Netflix sorozat pedig alapvetően egy szuper kiegészítése lenne a képregénynek, ha nem pakolták volna tele teljesen felesleges jelenetekkel, amikben például egy már látott jelenetet magyaráztak… Még mindig a hideg ráz tőlük, ha rágondolok. Azok a mindent-megmagyarázó-flashbackek… Jajj.

Tehát a képregényt el tudtam volna még lapozgatni több száz oldalon keresztül, a Netflix évad viszont bőven elég lett volna összesen hat résszel.

Nagyon érdekes összevetni azt is, hogy az egyes karaktereket hogyan alakították át a sorozatra. (Erről talán egyszer írok is valami szösszenetet valahova.) Azt pedig imádom, hogy Five egyszerűen csak Five, bármi is legyen. Illetve Ötös. Abszolút kedvenc.

spoiler

A magyar fordítás remek, egyedül a Rágalom név nem tetszik. Tudom, tudom, R betű a ruhán, meg minden. De a Rágalom nekem annyira nem egy név! Még szuperhős név sem. De ezt csak tényleg zárójelben, örök hálám a Vad Virágok Könyvműhelynek a magyar kiadásért.

Nagyon-nagyon várom a képregény és sorozat folytatást is!

>!
CrazyTeddy
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1. – Apokalipszis szvit

Elég vegyes érzésekkel áltam neki ennek a képregénynek. Egyrészt lépten-nyomon belefutottam, mikor anno a must-read képregényes listákat bújtam, a sorozat első pár része pedig elég meggyőző volt, másrászt kicsit elbizonytalanított, hogy nem e csak az író miatt lett ennyire felkapva az egész spoiler
Mindenesetre kár volt izgulnom, az Umbrella Academy tényleg jó. A rajzolás megosztó lehet, nekem a viszonylag vastag kontúrok, az arckifejezések és az erős árnyékolás kicsit a cartoon network fénykorát idézte, de abszolút jó értelemben.
Az írás pedig….Ez volt a legfeszesebb, legpontosabb első 5 oldal, amit valaha képregényben olvastam szerintem. Sokat elmond, hogy külön vártam a fejezetcímeket és a záró kis szöveget is. A történet nyaktörő sebességgel robog, gyakran csak egy panel vagy egy háttér idejéig mesél egy-egy karakterről és a többit rádhagyja. ( Igen, egy balesett miatt átültették a fejét egy űrgorillatestre. Gyerünk tovább, ne ragadj le! ) Ez részben tetszett, mivel szeretem ha egy író elengedi a kezem és hagy felfedezni kicsit, ráadásul annyira abszurd és jó értelemben sok volt helyenként az egész képregény, hogy a túlmagyarázás tönkretette volna. A sztori maga is pár nap leforgása alatt játszódik és a tempó segít fokozni az izgalmat, felerősíti az érzést hogy a világvége közel és sietni kell. Másrészt a tempó miatt tényleg nincs idő a karakterekre. A kapcsolatuk pár mondattal, beszélgetésfoszlánnyal van felvázolva, így az egyikükben bekövetkező fordulat is olyan üres, lapos, szinte csak történetelem, hogy nem is váltott ki belőlem érzelmet.
Ennek ellenére nagyon élveztem, a humorával azonnal megfogott, a világból és a karakterekből pedig még többet akarok :D

>!
theodora
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1. – Apokalipszis szvit

Sokakhoz hasonlóan én is a Netflix sorozat hatására olvastam el (sőt, addig nem is hallottam róla) a képregényt. Gerard Way kamaszkori kedvencem volt, nagyon szerettem a korai albumaikat, aztán az évek múlásával elveszítettem szem elől – ezért is ért meglepetés, amikor molyon erre a képregényre bukkantam.
A sorozatot már korábban végigdaráltam, és szerettem – minden furcsaságával, a színességével – ehhez képest a képregény kevésbé volt számomra erőteljes, és persze fennakadtam minden eltérésen amit tapasztaltam a kettő között.
Összességében nem volt rossz, nagyon tetszenek a rajzok, a grafikai megoldások – de a történetet kevésbé érzem követhetőnek. Nem tudom ha elsőre ebben a formában ismerkedem meg vele, akkor mennyit értek meg belőle.
Az biztos, hogy ha egy egyedi, vicces, szuperhősös sztorit akartok olvasni akkor ez jó választás lehet ;)

>!
MortuusEst
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1. – Apokalipszis szvit

Nagyon különleges az biztos. De hogy jó-e? Hát nem sikerült eldöntenem. A beharangozók nagyon felcsigáztak, és tényleg tele van meghökkentő dologgal, de ott motoszkál bennem, hogy ez az egész nem egy ügyes blöff-e.


Népszerű idézetek

>!
BBetti86 

Ezek az esernyős kölykök mindig megváratnak minket. Ragaszkodnak hozzá, hogy a televátorukat használják, ahelyett, hogy simán iderepülnének…

Rövid történetek: ...de a múlt még nem végzett veled (Vad Virágok Könyvműhely, 2019.) (A kötet nem oldalszámozott.)

>!
Umbridge_prof

Testvéreim figyeljetek rám…!
Hozzátok a trombitáitokat, a csellóitokat, a hárfáitokat…!
Ajánljátok nekem az életeteket, és készüljetek a hálalra…
… Estére véget vetünk az Esernyő Akadémiának…!
… Holnap pedig végzünk a világgal…


A sorozat következő kötete

The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jason Aaron: Thor: A mennydörgés istene
Stan Lee: Az Ezüst Utazó: Példabeszéd
Alan Moore: A teljes Watchmen
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Robin Furth – Peter David: A Setét Torony – A harcos születése
Brandon Sanderson: Acélszív
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Mark Lawrence: Tövisek Császára
Somogyi György: A Burok-völgy árnyai