Vadászat ​felvevőgéppel 37 csillagozás

Gerald Durrell: Vadászat felvevőgéppel Gerald Durrell: Vadászat felvevőgéppel Gerald Durrell: Vadászat felvevőgéppel

A ​közelmúltban elhunyt Gerald – mint barátai, tisztelői és olvasói emlegetik: Gerry – Durrell a kortárs brit irodalom legnépszerűbb szerzői közé tartozik hazánkban. Természettudományos ismeretekkel dúsított, humoros hangvételű regényei, útleírásai vonzó, kedves és kedélyes világot ábrázolnak, amelyben az állatok éppolyan fontos – ha ugyan nem még fontosabb – szerephez jutnak, mint az emberek. A vadászat felvevőgéppel arról az expedícióról szól, amelyben Gerry a BBC megbízásából egy filmoperatőrrel, egy rendezővel, valamint első feleségével, Jacquie-vel együtt Új-Zéland, Ausztrália és Malajzia ritka, különleges állatvilágának rejtekhelyeit kereste fel. Életveszélyes repülőutat vállaltak, hogy utolsó természetes környezetükben láthassanak kihalófélben levő állatfajokat. Szenzációs megfigyeléseiket, kalandjaikat nemcsak a kamera rögzítette – az expedícióról készült filmet a Magyar Televízió is bemutatta – , hanem Gerry aranyos humorral átszőtt, izgalmas epizódokban bővelkedő… (tovább)

Eredeti mű: Gerald Durrell: Two in the Bush

Eredeti megjelenés éve: 1966

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Vidám Könyvek, Útikalandok

>!
Európa, Budapest, 2003
220 oldal · ISBN: 9630773430 · Fordította: Vajda Gábor · Illusztrálta: Réber László
>!
Európa, Budapest, 1998
222 oldal · ISBN: 9630763451 · Fordította: Vajda Gábor · Illusztrálta: Réber László
>!
Táncsics, Budapest, 1970
222 oldal · keménytáblás · Fordította: Vajda Gábor

Enciklopédia 1


Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Angele P
Gerald Durrell: Vadászat felvevőgéppel

Hát ez nagyon érdekes volt, olyan dolgokról szólt, amiről igazán ritkán hall az ember, és az egészet tetézi, hogy ez még nem a modern tudomány, hanem a kezdete. És a sorok között most is megbújt a humor. Itt már igazán kezd az állatvédelem kibontakozni, az elképzelés, hogy miként kéne minden fajt megvédeni. Durrell nagyszerű ember volt. Vagy ezt mondtam már?

"Mindenekelőtt mi is a vadvédelem? Nem csupán annyi, hogy megóvjunk a kipusztulástól néhány állatfajt, mint például a takahét, a Leadbeater-oposszumot vagy a kérges teknőst; ez is fontos munka, de a problémának csak része. Egyetlen állatfaj megőrzéséhez sem kezdhetünk hozzá anélkül, hogy meg ne őrizzük természetes környezetét, amelyben él. Ha megzavarják vagy elpusztítják ezt a környezetet, éppen olyan bizonyosan kiirtják az állatot, mintha csak lelőnék. A vadvédelem tehát annyit is jelent, hogy védjük az erdőt és a füves vidéket, a folyót és a tavakat, sőt a tengert magát is. Ez nem csupán általában az állatvilág megmentése végett fontos, hanem az ember jövőjét illetően is – és éppen ez az, amire úgy látszik, sok ember nem gondol.
Velünk ellentétben, az állatok nem befolyásolhatják saját jövőjüket. Nem követelhetnek önkormányzatot, nem zaklathatják panaszukkal parlamenti képviselőjüket, még szakszervezetükhöz sem fordulhatnak, hogy szervezzen sztrájkot a jobb életkörülmények kivívásáért. Jövőjük, sőt puszta létük is tőlünk függ. Segítsünk rajtuk!"

>!
ÁrnyékVirág P
Gerald Durrell: Vadászat felvevőgéppel

Gerryvel és lökött ember- és állatkíséretével mindig jól szórakozom, most sem történt másképp. Ebből a rövid kis könyvből kiderül, hogy a természetfilm készítése valamint a természetfotózás csöppet sem leányálom, és nem is annyiból áll, hogy kimegyünk az erdőbe, aztán jól lefilmezzük az állatokat, mert a kérdéses állatnak erről általában határozottan más elképzelése van.
Mint minden Durrell könyvet, ezt is áthatja a jól ismert kedves, időnként felnyerítősen röhögős humor, és az állatok szeretete. Öt csillag, mint mindig.

>!
Agatha
Gerald Durrell: Vadászat felvevőgéppel

Sokaktól hallottam, hogy ez a könyv picit unalmasabb a többinél. Hát még jó, hogy nem szoktam mindig készpénznek venni más szavát, mert ez NEM ÍGY VAN. Annyi igaz, hogy a humoros részek kevésbé meghatározóak, és hát aki nem ezt olvassa először, annak hiányzik. De én inkább úgy fogalmaznék, hogy komolyabb ez a történet. Mintha a tudós oldalát jobban megmutatná – hiszen végül is, Durrell életét a kihalás szélére sodort fajok megmentésére tette fel, ezért hozta létre híres alapítványát és írta meg könyveit. Vagyis ebben a könyvben ez jelenik meg hangsúlyosan – az élete célja.

>!
Lahara ISP
Gerald Durrell: Vadászat felvevőgéppel

Sokáig olvastam, mert e-book. De hozza azt a jó durrelli hatást, amiért annyira szeretem a könyveit olvasni.

>!
Kecsüszo_geiko
Gerald Durrell: Vadászat felvevőgéppel

Tetszett, bár vannak Durrellnek ennél izgalmasabban megírt könyvei is….

>!
psn P
Gerald Durrell: Vadászat felvevőgéppel

Remek könyv, (bár tényleg nem az a vicces fajta); rögtön elkezdtem kutatni a film után, de csak részleteket találtam belőle. Pedig elképesztő jeleneteket vettek fel a könyv tanúsága szerint…
Ovasása közben minden egyes állatra rögtön rákerestem – az ebook előnyei – aztán csak ámultam… terveztem, hogy belekarcolom a találatokat, de most csak képek nélkül tudtam volna – majd talán egy későbbi újraolvasás alkalmával…

>!
CsN
Gerald Durrell: Vadászat felvevőgéppel

Az fogott meg benne a leginkább, hogy egy ilyen tapasztalt, sokat látott kutató is rá tud csodálkozni a természetre, még neki is tud ez a bolygó újat mutatni. Ezt a nyitottságot, ezt az odafigyelést kellene megtanulnunk tőle…

>!
Ross P
Gerald Durrell: Vadászat felvevőgéppel

Bár jó könyv volt, de valahogy ez az útleírás nem tetszett annyira, mint a korábban olvasott Durrell kötetek.
Persze lehetséges, hogy csak azért értékelem egy kicsit alacsonyabbra, mert a madarak egy kissé kevésbé állnak közelebb a szívemhez, mint az emlősállatok, és a könyv első felében szinte kizárólag madarak szerepeltek. Szerencsére a második felében megjelentek a különböző erszényesek is, így ez lendített a hangulatomon.
A Durrell féle állatszeretet azonban ebből a könyvből is nagyon jól kiérződik, így megérte végigolvasni.

>!
Sünike
Gerald Durrell: Vadászat felvevőgéppel

Ez is nagyon jó volt. Az én könyvemben még képek is voltak, így legalább láthattam a feleségét is.

>!
gaalerzsebet
Gerald Durrell: Vadászat felvevőgéppel

Nagyon tetszett a kihívásban az, hogy végre rákényszerítve magamat de elolvastam ezeket a könyveket. Élmény volt! Még , még Durellt! sajnos az én polcomon elfogyott…


Népszerű idézetek

>!
Ross P

Az átlagember teljesen önző módon viszonyul a világhoz, amelyben él. Amikor megmutatom állataimat látogatóinknak, első kérdéseik egyike (hacsak nem ennivalóan bájos állatokat látnak) mindig az: „mire jók ezek?”, amin azt értik, hogy mire jók ezek az állatok nekik. Erre csak egy lehet a válasz: „Mire jó ma az Akropolisz?” Közvetlen anyagi hasznot kell-e hajtania minden élőlénynek ahhoz, hogy létjogosultsága legyen? Aki azt kérdi, „mire jó”, azt követeli az állattól, hogy igazolja saját létét, mielőtt még a kérdező maga igazolta volna saját létjogosultságát.

>!
Angele P

Túlérzékennyé vált fülem szerint lábunk akkora zajt csapott, mintha túlnőtt lábkörmöktől gyötört, szokatlanul népes vízilócsorda sétálna át egy rettentően sűrű zabkásával teli, óriási üstön.

>!
Angele P

Hát igen… A történelem legszörnyűbb háborúja gyötri, pusztítja az emberiséget, és akkor mindennek a kellős közepén Churchill, az elmaradhatatlan szivarjával, kijelenti, hogy feltétlenül szüksége van egy kacsacsőrű emlősre (más nem hiányzik neki), Dávid pedig a földgömb túlsó oldalán gondosan és türelmesen tanítgat egy fiatal állatot, és felkészíti a hosszú útra a tengeralattjáróktól veszélyeztetett vizeken. Kár, hogy nem végződött jól a történet, de így is azoknak az időknek egyik legfurább őrültsége.

>!
psn P

Ausztrália állatvilága izgalomba hoz minden valamire való természetkutatót. Valaki azt írta róla, hogy itt van „a világ padlása”, ahol minden régi holmit elraktak.

>!
Angele P

    – Vidám kis élmény – morogta Jim –, egész éjszaka ébren kuksolunk, viszkit nyakalunk, és várjuk hogy megszülessék egy kenguru. Sosem volt még részem hasonlóban.
    – No, legalább hozzáteheted az életedben előfordult rendkívüli események gyűjteményéhez – mondta Chris –, a hajszárító és a pontonhíd okozta tengeribetegség mellé.

>!
Angele P

Én csodálattal adóztam annak a néhány türelmes és ügyes embernek, aki megmászta ezt a majdhogynem merőleges hegyoldalt, hátán a bantamtyúkkal, hogy segítségével megmentse a takahékat. Amikor már harmadszor zöttyentem le és több száz métert csúsztam a hátsó felemen, csak azt kívántam, bár minél több ember áldozná világszerte hasonlóképpen idejét és energiáját egy-egy állatfaj megmentésére.

>!
psn P

Normális emberi módon reagálok a repülésre, azaz meggyőződésem, hogy vagy a pilóta veszti eszméletét szívroham következtében egy válságos pillanatban, vagy a gép mindkét szárnya leválik föl- vagy leszálláskor, esetleg a kettő között félúton

1 hozzászólás
>!
Ross P

Sajnálom, de nem hallgathatom el, hogy a koalákkal töltött nap tapasztalatai után rendkívül rossz véleményt alkottam elmebeli képességeikről. Olyanok, mint a filmgörlök, öröm nézni őket, de ésszel nem áldotta meg ezeket az állatokat a természet.

>!
psn P

Egyetlen állatfaj megőrzéséhez sem kezdhetünk hozzá anélkül, hogy meg ne őrizzük természetes környezetét, amelyben él. Ha megzavarják vagy elpusztítják ezt a környezetet, éppen olyan bizonyosan kiirtják az állatot, mintha csak lelőnék. A vadvédelem tehát annyit is jelent, hogy védjük az erdőt és a füves vidéket, a folyót és a tavakat, sőt a tengert magát is. Ez nem csupán általában az állatvilág megmentése végett fontos, hanem az ember jövőjét illetően is – és éppen ez az, amire úgy látszik, sok ember nem gondol.

>!
psn P

Én amondó vagyok, élvezd a hibáidat, amíg lehet. Ki tudja, nem jön-e holnap valaki, aki megjavít, és akkor mihez kezdesz?


Hasonló könyvek címkék alapján

Cheryl Strayed: Vadon
Drajkó-Sárosi Kinga: Lórika kalandjai Magyarországon
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Gera Pál: Lutra és társai
Orbán Zoltán: Madárbarátok könyve
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!
Jules Verne: A rejtelmes sziget
Varga Dániel: Üzenet haza
Bankovics Attila – Sós Endre: Túzokok
Martin Woodcock – Richard Perry: Madarak