30. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
62. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Léghajóval ​a világ körül (Léghajóval a világ körül 1.) 131 csillagozás

Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül

A ​tizenöt éves Emma Dollybuttnak és tizenkét éves ikeröccseinek, Ivánnak és Konrádnak az a szerencséje, hogy Gerry nagybácsikájuk kísértetiesen hasonlít Gerald Durrellre. Vessünk egyetlen pillantást a könyv rajzaira, és magunk is meggyőződhetünk erről a kedvező körülményről. Elég az hozzá, hogy Gerry bácsi betoppan Dollybutték kertjébe (feltéve, hogy jogosan nevezzük egy léghajó landolását betoppanásnak), és magával viszi a három gyereket, hogy felkutassák Gerry bátyját, aki két éve indult el afrikai tanulmányútra, s azóta nem adott hírt magáról. A föld körüli hajsza Angliában ér véget, mert az expedíció fáziskésése miatt az üldözöttet csak a Dollybutt-házban sikerül utolérni. Gerry nagybácsi és Gerald Durrell, a biológus szépíró rengeteg érdekes tudnivalót lop a fordulatos, izgalmas, humorosan előadott történetbe, és nemigen létezik gyerek, aki ne a Durrell-módszert választaná ismeretszerzésre, ha igazából választhat. A grafikus Graham Percy egyenrangú társa Gerald Durrellnek a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1987

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Európa, Budapest, 2012
146 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794381 · Fordította: Barabás András · Illusztrálta: Graham Percy
>!
Kossuth, Budapest, 2011
ISBN: 9789630966511 · Felolvasta: Pokorny Lia
>!
Európa, Budapest, 2008
146 oldal · ISBN: 9789630786676 · Fordította: Barabás András

2 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 15

Most olvassa 6

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 74

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

csgabi P>!
Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül

Gyerekkoromban mindig a televízió előtt ültem, ha Durrell valamelyik sorozata ment (ugyanígy voltam David Attenborogh-val is), nagyon sokat kaptam Gerald Durrell-től. Nagy élmény volt számomra most ez a könyv, amivel már „ezer éve” szemeztem a könyvesboltokban, mert persze akárhányszor bementem egybe, valahogy mindig az utamba került. Most pedig eljött az ideje, hogy meghallgassam, Pokorny Lia előadásában. Csodás volt, igazi mese, ahogyan a színésznő előadta ezt a varázslatos utazást, amely – az írónak hála – nemcsak mese volt, hanem rengeteg ismerete is adott állatokról, természetföldrajzról, környezetünkről és annak védelméről…
Köszönöm, Mr. Durrell!

1 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai >!
Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül

Gerry-t mindig is imádtam, és most sincs ez másként. Azt is bírtam mindig, ahogy Larry-vel egymás idegein táncoltak. Ezt most nem élvezhettem annyira, de gondolom, azért, mert ez mese volt.
Egyébként tök jó kis könyv ez!

PTJulia P>!
Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül

Gerald Durrell fantasztikus ismeretterjsztő könyve gyerekeknek a Föld élővilgáról gyönyörű rajzokkal. Egy léghajós utazás közben a könyvben szereplő gyerekek tapasztalati úton, a kis olvasók pedig olvasás közben észrevétlenül tanulnak az egyes állatokról és élőhelyükről. Sajnos már 1987-ben, az első megjelenés idején is beszélni kellett a környezetvédelemről, a faoójok veszélyeztetettségéről (ahogy ebben a könyvben is megjelenik), és a probléma mára sem vált kevésbé aktuálissá. Sőt… Ez egy kiváló bevezető a gyerekek számára, hogy a környezetvédelem felé vezessük őket.

2 hozzászólás
krlany IP>!
Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül

Egyértelműen gyerekeknek szól ez a könyv. És ha már nem akartam volna 4-5 évesen is Világjáró Természettudós lenni, akkor ennek hatására biztosan; jófej nagybácsi, léghajó, kalandok és egy év suli nélkül. Kár, hogy nem olvastam korábban. Lehet, akkor nem csak akartam volna Világjáró Természettudós lenni, ha nem az is lennék. :D

pappb12>!
Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül

Egy humoros nagybácsi, egy izgalmas föld körüli utazás léghajóval, furábbnál furább állatok, és rengeteg kaland. Ennyi kell egy igazán jó könyvhöz.
Én gondolkodás nélkül útra kelnék Gerrry bácsival, nem is kérdés.
Remek olvasmány.

gab001 P>!
Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül

Már nagyon régen szerettem volna olvasni az írótól, s végre megtört a jég. Igazából elég sokat vártam a könyvtől, s egyáltalán nem kellett csalódnom. Valóban minden lapjáról süt a állatok szeretette, s nagyon könnyedén tanítja erre az olvasót is, nem marad hatás nélkül. A mesébe illő motivumok mellett, bőven tartogatott újdonságokat is az állatokról és világ különböző helyeiről egyáránt. A szépséges rajzok pedig tökéletes hátteret biztosítottak mindehhez. Igazi, élménydús föld körüli utazás volt. Mennyi kaland!

>!
Európa, Budapest, 2012
146 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794381 · Fordította: Barabás András · Illusztrálta: Graham Percy
Amrita IP>!
Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül

Hatcsillagos. Mi több, hét. És a hetes a kedvenc számom úgyhogy ez nagy szó. Minden tekintetben gyönyörű könyv, a kemény borítós, nagy alakú kiadás, a rajzok, a szemlélet és Durrell humora. Az a rengeteg természetszeretet és önirónia, amivel írta. Hogy önmaga saját karikatúrájaként mesebeli nagybácsi lesz, talán épp olyan, amilyen nagybácsinak ő is örült volna gyerekként. (És kivételesen magából csinál hülyét, nem a bátyjából, bár szegény Larry nem igen hasonlít önmagára).
Vidám, gyerekeknek szemléletformáló, jó kedvre hangoló és szerethető.

És bizony, új kedvenc könyvem lett. :))

4 hozzászólás
encus625 P>!
Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül

Gerry bácsi nekem is adhatna abból a zöld porból. :)
Pokorny Lia csodás felolvasó volt ehhez a nem mindennapi meséhez. Ügyesen formálta meg a különböző állatok hangját, pedig voltak bőven. A történet gyerekek és felnőttek számára is izgalmas, lehet belőle sokat tanulni.
A hangoskönyv segítségével óriási mennyiségű vasalnivalót sikerült eltüntetnem, csak úgy repült az idő Emmáékkal.

>!
Kossuth, Budapest, 2011
ISBN: 9789630966511 · Felolvasta: Pokorny Lia
Lahara IP>!
Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül

Nagyon szeretném öt csillagra értékelni, mert elfogult vagyok, de nem tudom. Nem vagyok egy hangoskönyv élvező, gyakran elkalandozott a figyelmem, és nagyon gyerek, nagyon mese, nagyon tanítójellegű. Értem és értem megint. Sokkal jobban élveztem volna, ha rendesen, én magam olvasom a saját ritmusomban, a saját, fejemben lévő hanggal. (Egyébként az meg rejtély, hogy nem találkoztam Durrell-el semmilyen formában gyerekkoromban, se filmen, se könyvben, holott majdnem az össze könyve mindig is megvolt otthon.)


Népszerű idézetek

ppayter >!

– A világ tele van válaszra váró csodálatos talányokkal.
– Például, hogy mitől repül a léghajó? – kérdezte nevetve Iván.
– Például – bólintott Gerry. – Meg hogy hogyan nő egy szilvamag nagyságú makk húszméteres fává, amelyen ráadásul ötven különböző állatfaj él. Vagy hogy hová repülnek télen a madarak. Hogyan úsznak a halak. Milliónyi hasonló kérdés van, és utazás közben választ kapunk jó néhányra. Szóval hegyezzétek a fületeket, tartsátok nyitva a szemeteket, használjátok az orrotokat, nyelveteket, ujjatokat, hogy minden érdekeset és újat meglássatok, megszimatoljatok, megízleljetek és meg is fogjatok.

17-18. oldal - Első fejezet: Egy váratlan vendég

csgabi P>!

Mit mondjak, jellemző. Még megmenteni sem hagyja magát!

8. fejezet: Hátra arc! Az Andok fölött Patagóniába

krlany IP>!

Tartsátok nyitva a szemeteket, és szóljatok, ha fókát láttok, mert a fókák mindig tudják, merre járnak a jegesmedvék.

84. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fóka · jegesmedve
csgabi P>!

Ivánból úgy csurgott a víz, mint a fürösztött macskából.

5. fejezet: A forró nyom kihűl; Az Északi-sarkvidéken

ppayter >!

– Bízd csak rám – legyintett Gerry. – Peruban felfedeztem egy nem túl nagy, de hál' istennek elég gazdag aranybányát, úgyhogy most enyhén szólva nincsenek anyagi gondjaim. (…)

13. oldal - Első fejezet - Egy váratlan vendég

Kapcsolódó szócikkek: Peru
7 hozzászólás
Snakey>!

Akkor én most bemegyek az igazgatóhoz, és saját kezűleg hasítom ketté. Esetleg négyfelé.

13. oldal

altagi P>!

Az orrszarvúnak gyönge a szeme és szörnyen ideges. Először üt, és csak utána számol tízig.

53. oldal

Kapcsolódó szócikkek: orrszarvú

A sorozat következő kötete

Léghajóval a világ körül sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Alexander Milne: Micimackó
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!
Vadadi Adrienn: Kockacukor lovassuli
Szigeti Kovács Viktor: Lúna gyermekei
Felix Salten: Bambi
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár
P. L. Travers: A csudálatos Mary kinyitja az ajtót
Michael Bond: A medve, akit Paddingtonnak hívnak
Cressida Cowell: Így neveld a sárkányodat
Bogáti Péter: Az ágasvári csata