Durrell ​a Szovjetunióban 46 csillagozás

Gerald Durrell – Lee Durrell: Durrell a Szovjetunióban

Színes ​és kalandos utazásban lehet részünk, ha a népszerű természetfilmes író házaspárral tartunk a Szovjetunióba, ahol összesen kilenc hónapot töltöttek, és mintegy 24.000 km-t tettek meg. Tudományos megfigyelések, szórakoztató állattörténetek, festői tájleírások és szeretetteljes emberi portrék mozaikjain keresztül rajzolódik ki kép a Szovjetunió számunkra kevéssé ismert területeiről.
Eljuthatunk az örök fagy birodalmából a sivatagig, láthatunk szélesen áradó folyót, sűrű fenyvest, füves pusztát, csipkés gerincű magas hegységet, és kirándulást tehetünk a világ legmélyebb tavához, a Bajkál-tóhoz is. Sok-sok színes kép és érdekes leírások mutatják be a szerzők elé táruló tájakat, a csodálatos növény- és állatvilágot.
Természetesen a szerzőpárosnak ezt a könyvét is átszövi sajátos szatirikus humoruk.

Gerald Durrellt mint zoológust és írót ismerik, szeretik az egész világon. Állatgyűjtő expedícióinak élményeiből írta szános sikerkönyvét, készítette televíziós… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1986

Tartalomjegyzék

>!
Gondolat, Budapest, 1989
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632821966 · Fordította: Lóczy Dénes
>!
Gondolat, Budapest, 1989
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632821963 · Fordította: Lóczy Dénes

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Gerald Durrell – Lee Durrell: Durrell a Szovjetunióban

Ismét egy nagyszerű Durrell könyv, talán kevesebb humorral, inkább tényleges ismeretközlő irodalom, mely a volt Szovjetunió részeire vezet, sok esetben ma már másik államokba, mint például Aszkanyija-Nova, amely ma már Ukrajna része és meglehetős szomorúsággal olvastam a csodaszép parkról, arra gondolva, hogy vajon mi lehet most vele :-( Sok esetben nehézkesen alakult Durrellék útja, de azért na, mindenhol odatette magát a szovjet vezetés hogy helikopteren, rénszarvasszánon és lelkes házigazdák vendégeként járhassák be a területeket. Talán egy picit „lélekrombolónak” az hatott, amikor a megfelelő jeleneteket állatkertből kölcsönzött, vagy valahol elfogott és „jelenetbe állított” állatokkal vették fel, de hát érthető, hogy nem ülhettek a sivatagban, hogy várják, megjelenjen egy kígyó :-D A kedvenc területem természetesen a Kaukázus lett, valamint a Bajkál-tó (huh, az a légifelvétel, egyből elképzeltem, hogy ott túrázunk Ildivel :-D), a Csatkal is gyönyörű volt (főleg az a madaras kapu, majd karcolok is róla) és a Tajmír-félszigetre is beneveznék :-D Jó kis kötet, a kornak megfelelő fotókkal, szerintem meg is tartom, ez polcon marad, megérdemli.

ppeva P>!
Gerald Durrell – Lee Durrell: Durrell a Szovjetunióban

Az én hibám, hogy sokat, sokkalta többet vártam tőle… De végül már ennyinek is örültem, főleg, hogy belekalkuláltam mindazt a nehézséget – bürokratikust és szegénység miatti lehetetlent –, ami akadályozta, hogy ennél többet lássanak, ennél többet megírhassanak.
Útinapló ez, egy utazás és forgatás jegyzetei, fényképekkel, kis színesek-kel. Mesebeli tájak, mesebeli növényekkel és állatokkal. Meg persze mesebeli emberekkel.
Igazából azt a filmet kéne megnéznem, aminek a forgatásáról ezt a könyvet írták.
A könyv elején lévő térképet meg nem tudom, kinek köszönhetjük… Az rendben van, hogy ha a könyv a Szovjetunióbeli utazásról szól, akkor Európa többi országa csak jelzés szinten van berajzolva. De könyörgök, ha nem tudják, hol vannak az országhatárok, akkor legalább ne próbálják meg belerajzolni!

2 hozzászólás
Devalyn>!
Gerald Durrell – Lee Durrell: Durrell a Szovjetunióban

Egzotikus kirándulás a világ egy olyan tájára, amit valószínűleg sosem láthatok majd saját szemmel. A kapcsolódó tv sorozatot is szívesen megnézném, igazából úgy ad teljes élményt a könyv, ami gyakorlatilag kiegészítő eleme. A fotók szépek, emlékeztetik az embert arra, hogy az 1980-as évek óta mennyi minden változhatott és veszett el abból a sokszínű élővilágból, amivel Durrellék találkozhattak. Kicsit irigylem is őket ezért, kalandosan szép lehetett ilyen sokáig utazgatni és ennyi élőlénnyel és érdekes emberrel találkozni.

encus625 P>!
Gerald Durrell – Lee Durrell: Durrell a Szovjetunióban

Nagyon örülök neki, hogy sikerült ezt a szép könyvet idén megvennem, nem is drágán. Elmarad a humor a könyvből, de a csodaszép színes képek mindenért kárpótoltak.
Útleírás ez főként 9 hónapnyi szovjetunióbeli utazásról. (1984-85-ben jártak ezeken a tájakon.) Az írásból kitűnik, hogy a cenzúra egy kicsit dolgozott ezen a könyvön (még a nagyszerű Lenin is szóba kerül, no meg az elmaradhatatlan vodka) meg valószínűleg az útiterven is.
Jó lenne a filmsorozatot is megnézni, amit ezen az úton rögzítettek, de gyanítom nem egyszerű beszerezni.

>!
Gondolat, Budapest, 1989
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632821963 · Fordította: Lóczy Dénes
Csancs>!
Gerald Durrell – Lee Durrell: Durrell a Szovjetunióban

Inkább ismeretterjesztő, mint szórakoztató irodalom, de mégsem csak száraz bemutatása a Szovjetuniónak, hanem élvezetes leírás, mint ahogy azt már Durrelltől megszokhattuk. A hasonlatai még mindig ámulatba ejtenek, pl: rozmár, mint a Michelin guimiabroncs reklámemberkéje. Tetszett az, hogy végre képeken is láthatom a megemlített állatokat, növényeket, sokat tanultam a könyvből. Sőt, nagy meglepetésemre az egyik képen pont azt a virágot fedztem fel, amit már vagy egy hónapja keresek (a kertünkben nőtt), de eddig egy növényhatározóban sem találtam meg. Köszi Durrell! :)

amanda888 P>!
Gerald Durrell – Lee Durrell: Durrell a Szovjetunióban

Bár nem egy friss könyv, mégis élvezet volt olvasni, színes, informatív, nyomokban egy-két humormorzsát is tartalmaz. Mindenről élvezettel beszél/ír Durrel, nemcsak az állatokról, növényekről, hanem az emberekről, ételekről, no meg innivalókról is. Bár van benne egy kis adag „jópofi” a Szovjetunió felé, de ez viselhető mennyiség. Sokkal érdekesebb, hogy milyen tájakat, állatokat ismerhet meg belőle az ember- Bevallom, sok olyan volt, amiről még életemben nem hallottam.
Én picit hiányolom belőle a humort, a vicces szituációkat, amelyek olyan jól tud előadni Durrell. Azonban végre rengeteg kép színesíti a tartalmat, így nem kell állandóan guglizni, hogy vajon ez az állat/növény hogy is néz ki…
Szívesen megnézném a sorozatot, de sajnos nyomát sem találtam…

mdmselle I>!
Gerald Durrell – Lee Durrell: Durrell a Szovjetunióban

163 féle állatról ír benne Durrell, megnéztem mindent, egyik szebb mint a másik!

ÁrnyékVirág P>!
Gerald Durrell – Lee Durrell: Durrell a Szovjetunióban

Lelkes Durrell rajongóként már százszor is áhitoztam olvasás közben egy olyan kötetre, amelyben fényképmellékletek is vannak, nem bízva csak a fantáziára, hogy milyen egy takahecsibe, vagy netán egy afrikai cibetmacska. Ezért aztán ujjongva vetettem magam erre a könyvre, és kissé csalódnom kellett. Inkább amolyan fényképes útleírás. Az annyira kedvelt humorát is elég ritkán csillogtatja Gerry bácsi.
Szóval a humort és a szórakoztatást feláldozták a fényképek miatt, de még így is nagyon érdemes elolvasni a könyvet, fantasztikus tájakról, állatokról olvashatunk benne.
Kicsit erőltetettnek tűnik a kiváló szovjet környezetvédelem állandó emlegetése és dícsérete, viszont gondolom másképp nem lehetett kiadni a könyvet.
A kiváló szovjet votkát is megemlítik, kihagyni nem lehetett.
Durrell-haladóknak ajánlott olvasmány, azoknak, akik még csak ismerkednek vele, nem ajánlom kezdésnek.

patakizs>!
Gerald Durrell – Lee Durrell: Durrell a Szovjetunióban

Biztos fura az ízlésem, de nekem ez a könyv lett most az egyik kedvenc Durrelltől (a kicsit fura borítókép ellenére). A Szovjetunióban a különböző területeken tett látogatásokról pont számomra emészthető mennyiségben ír, és fantasztikusan kis állatkákról számol be. Kedvenceim: pézsmacickány ("motkány"), mormoták, lemmingek, bébigazellák, ürgemókus, menyét, édesvízi fóka, coboly.
A tájakról, városokról készült képek is lenyűgöztek, a Kaukázustól egészen elámultam.

Röfipingvin P>!
Gerald Durrell – Lee Durrell: Durrell a Szovjetunióban

Valahogy sosem foglalkoztatott Oroszország. Durrell viszont megmutatta, hogy milyen sokszínű is ez a hatalmas ország. Talán egyszer el is jutok!


Népszerű idézetek

Csancs>!

Kitartok a véleményem mellett, hogy a cobolyprém viselése legyen a cobolynak kijáró kiváltság.

174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: coboly
2 hozzászólás
ÁrnyékVirág P>!

Vad, éles krúgatása úgy hangzott, mintha Maria Callast bicskával hátbaszúrták volna.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Maria Callas
kiA_S>!

Kitűnő magaviseletet tanúsítottak, noha a felnőttek harapni próbáltak, ha kézbe vettük őket, de a kicsik csupán erőtlenül, nőiesen sikongattak, mint korosabb aggszüzek, ha váratlanul beléjük csíp a lelkész.

199. oldal

altagi P>!

A Szovjetunióban jelentős sikereket értek el az európai bölény tenyésztésében és abban, hogy újra meghonosítsák korábbi elterjedési területeinek egyes részein. Nagy megtiszteltetés, ha az erdőben piknikezve találkozik az ember ezekkel a pompás állatokkal – még ha fára is kell mászni előlük, és onnan végignézni, hogyan eszik meg a szendvicsét.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bölény
MésziAnna P>!

Az egész piac padozata olyan foltos volt a kiköpött nyáltól, mint a rigótojás. Úgy éreztem, hogy néhány tucat méternyi séta után a cipőm talpán a baktériumok olyan választéka halmozódik fel, hogy Louis Pasteur egészen meghatódna tőle, ha ajándékba kapná.

134. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Louis Pasteur
Angele >!

Túrós lepény, molnárka és szederpite, valamint burgonya, húsgombóc, savanyúsághegyek, tojásos szendvicsek, rizzsel és tojással töltött lepények; azután az italok: óriási szamovár teakészítéshez, áfonyaszörp, nem is szólva az elmaradhatatlan vodkáról, amely nélkül semmilyen étkezés sem lenne teljes a Szovjetunióban – még a reggeli sem!

amanda888 P>!

Mi itt Nyugaton nagyon keveset tudunk a Szovjetunió belső életéről. Majdnem mindig a Vörös teret látjuk a tévénk képernyőjén, teli tankokkal meg hamuszürke arcú politikusok sorait, akik úgy festenek, mintha a „nyet” lenne a kedvenc szavuk.

7. oldal, Néhány szó elöljáróban

Kapcsolódó szócikkek: Szovjetunió
MésziAnna P>!

Minden bizonnyal ez volt a legkülönlegesebb piknik az életemben, alattunk vagy két és fél méter jég, az alatt meg közvetlenül mérföldnyi mélységű víz. A világ legnagyobb tavának kellős közepén voltunk.

174. oldal

MésziAnna P>!

Útközben egy medve nyomait láttuk. A befagyott to egyik félszigetéről cammoghatott át a másikra, szép, kövér és mély lenyomatokat hagyva a hóban. Olyanok voltak, mint vaskos, Erzsébet-kori pecsétek fehér pergamenen.

174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: medve
MésziAnna P>!

Akik az állatkerti viszonyok miatt panaszkodnak, nem is tudják, milyen szűk térre korlátozódik a legtöbb vadállat élete. Ha kis területen megtalálják, amire szükségük van, éppúgy nem vágnak neki a világnak, mint egy angol paraszt.

176. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Hanns-Joachim Neubert – Winfried Maass: A 100 legszebb nemzeti park a világon
Kalotás Zsolt (szerk.): Nemzeti parkjaink – Jelen és jövő
Janata Károly – Selmeczi Kovács Ádám: A Duna-Ipoly Nemzeti Park / The Duna-Ipoly National Park
Kalotás Zsolt: A Kiskunsági Nemzeti Park
Aldo Ripamonti – Angela Serena Ildos – Rita Mabel Schiavo: Az amerikai nemzeti parkok állatvilága
Gruber Péter – Gaál Lajos (szerk.): Világörökség
Vojnits András: Magyarország nemzeti parkjai
Elena Bianchi: A világ legszebb nemzeti parkjai
Antony Beevor: Sztálingrád
Frederik Pohl: Csernobil