Aranydenevérek, ​rózsaszín galambok 175 csillagozás

Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok

Gerald Durrell e könyvében két expedícióját írja le az elbűvölő Mauritius szigetére és a környező szigetvilágba, ahol néhány, már csak itt élő veszélyeztetett állatfajt akar begyűjteni. Az általa alapított Jersey Vadvédelmi Társaság ugyanis azt a célt tűzte ki maga elé, hogy segíti a kihalófélben levő fajok fogságban való továbbtenyésztését. A társaság szimbóluma a dodó, az a nagy termetű, repülni nem tudó galamb, amely egykor Mauritiuson élt, de még a XVII-XVIII. században kiirtották. A könyv címében is szereplő aranydenevéreken és rózsaszín galambokon kívül itt még néhány olyan állatfaj él, amely a mauritiusi szigetvilágon kívül sehol sem fordul elő. A szerző vérbeli angol humorral és igaz gyengédséggel ír a mauritiusi állatvilágról: humora ugyanakkor nem kíméli a helyi hivatalok bürokratáit, de saját tévedéseit sem. Zsoldos Vera grafikusművész a szerző vérbő humorát saját jókedvét is visszatükröző rajzaival egészíti ki.

Eredeti megjelenés éve: 1977

Tartalomjegyzék

>!
Ciceró, Budapest, 2011
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635397396 · Fordította: Romhányi Török Gábor
>!
Ciceró, Budapest, 2002
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635393970 · Fordította: Török Gábor
>!
Ciceró, Budapest, 1999
198 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635392583 · Fordította: Török Gábor

3 további kiadás


Enciklopédia 9

Helyszínek népszerűség szerint

Mauritius · zátony


Kedvencelte 8

Most olvassa 6

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Jaina>!
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok

Komoly téma kedves köntösbe csomagolva, egyszerre nevettet és elgondolkodtat. Nem is sejtettem, hogy Durrell könyvei ennyire olvasmányosak. Szinte Mauritiuson érzi magát az olvasó, annyira szemléletesek a tájleírásai, miközben együtt izgulunk, hogy sikerül-e becserkészni a gyümölcsevő denevért vagy épp együtt didergünk az esőben. Mindenképpen megérdemli az 5 csillagot!

Francesca>!
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok

Ha nincs a Moly, a Botanika kihívás, – amihez szükségem volt egy csavarpálmára –, eszembe nem jut Durrellt kézbe venni. Pedig gyerekként szerettem, és most olvasás közben rájöttem, h több mint 30 éve olvastam is már ezt a könyvet. Ennek ellenére az elején még azt is tisztáznom kellett magamban, h ez a könyv Mauritiuson játszódik, nem pedig Mauritánián – az egy teljesen különböző afrikai ország! Ráadásul Mauritius még Madagaszkártól is keletebbre van az Indiai-óceánban!
Remek kikapcsolódás volt a könyv: sokat nézegettem közben térképet, folyamatosan gugliztam a különféle állatokat, helyszíneket, Durrell pedig hozta a szokásos szórakoztató stílusát. A végén konstatáltam, hogy többet kéne ismeretterjesztő könyveket olvasnom, mert teljesen be tudok lelkesedni a világ érdekességein.

3 hozzászólás
pasztornenagyeva>!
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok

Ez most nem olt igazi Durrelles. Nem igazán volt humoros. Voltak jelenetek,amik megmosolyogtattak,de a Családom és egyéb állatfajták című könyvét meg sem közelíti. Azért látszik, hogy Durrell igazi állatvédő., állatszerető, mert mi mindent megtesz azért, hogy kihalóban lévő állatfajokat megmentsen. Azért megnéztem volna őket-igaz tisztes távolból-, amikor a rothadó gyümölcsök miatt kellett szagolniuk. A legjobban a zátonyos rész tetszett. Úgy éreztem,mintha én is ott lettem volna a vízben, és rácsodálkoztam volna a különböző színes élővilágra. Igaz még úszni sem tudok, de a leírás nagyon élethű volt.

encus625 P>!
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok

Ezúttal Mauritiusra utazhatunk az íróval együtt és a hozzátartozó szigetekre. Állatbefogó körút ez ritka, kihalófélben lévő állatok megmentése érdekében, a cím is erre utal. Azért jut idő az egyéb állatok megfigyelésére is. A szokásos durrelli mesélőt és humort kapjuk, de nekem az 5.fejezet talán az eddig olvasott könyvei közül a legszebb leírásokat tartalmazza. Úgyhogy emiatt lett kedvenc.
Ja, és még mindig szeretnék eljutni jerseybe az állatkertbe.

>!
Gondolat, Budapest, 1986
158 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632816951 · Fordította: Török Gábor · Illusztrálta: Kónya Katalin
Acanthinula >!
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok

Jégmadárkék és kankalinsárga… Egyszerűen elvarázsol ahogy Gerald Durrell leírja a tájakat és az élőlényeket, a finom szín árnyalatokat és formavilágot. Az egész könyvből sugárzik a szeretet, a derű és a humor. Durrelltől megszokott humoros, szórakoztató kötet, amiből szórakozva lehet megtanulni sok mindent a gyakorlati természetvédelemtől, az állatok szeretetén át. A fordító, Török Gábor is remeket alkotott.

ÁrnyékVirág>!
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok

A téma picit komolyabb, hiszen Gerry bátyánk és csapata kihalás szélén levő fajok néhány példányát próbálja beszerezni tenyésztés céljából, mégpedig a festői Mauritius szigetén, ahol a dodo kihalt. Ennek ellenére nem hiányzik a humor, néha hangosan felvihogtam, mert az általam annyira szeretett vicces hasonlatok hemzsegtek a könyvben.
Sajnos az én éldányom nyomdahibás, egy jó tíz oldal hiányzik belőle, viszont helyette másik tíz kétszer szerepel. Nem baj, elmélyítettem a szkinkekről és Günther gekkókról szóló hiányos eddig nem létező ismereteimet.

5 hozzászólás
lenne P>!
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok

Gerald Durellel minden rendben, csak éppen ez a kiadás nem a legjobb. Sajnos egy otromba tördelési hiba okvetlenkedik a 147. oldalon és folytatódik a 148. oldalon. Először azt hittem csak egy mondat ismétlődik, de aztán a 148. oldalon kitudja milyen mondatot fejez be… Szóval: érdekes!
Összességében sokszor fogott el keserűség, hogy milyen buták az emberek és hány és hány állatot kiírtunk, mit sem sejtve nap mint nap…
De mégis, sokszor meg tudott nevettetni Gerald bácsi.

mongúz P>!
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok

Szórakoztató természettudományos ismeretterjesztés, vagy természettudományos ismeretterjeztő szórakoztatás, vagy ismeretterjesztő természettudományos szórakoztatás, vagy természettudományos szórakoztató ismeretterjesztés, vagy…
Remélem lesz aki folytassa Durrell és Attenborough munkásságát.

_Bogi>!
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok

Komoly témát dolgot fel a kötetben Durrell. Természet, állat közeli a történet. Néhol humoros és ismeretterjesztő egyszerre. Örülök, hogy bele kezdtem a könyvbe. Biztosan fogok még tőle olvasni.


Népszerű idézetek

psn>!

A ráspolyhal rokona az íjhal, amely Mauritiuson a nyelvficamító Humuhumu-nuku-nuku-a-puaa névre hallgat.

1 hozzászólás
lizzizi>!

– A denevérek nem kígyók – jelentette ki a bevándorlási tisztviselő Charles Darwin arckifejezésvel, amint éppen átadja a világnak egész élete kutatómunkájának gyümölcseit.

87. oldal (A gyümölcsöző repülés)

Jesper_Olsen>!

– Hol kötünk ki? – kérdeztem Tonytól.
[…]
– Ott – mondta Tony.
– Nem szeretnék fontoskodónak látszani – mondtam –, de úgy látom, csak egy rendkívül ügyes gekkó és egy nepáli serpa kereszteződéséből származó lény juthatna ki oda.
– Ne félj, Gerry – mondta vigyorogva Wahab –, csak egyszer halsz meg.
– Tudom – feleltem –, ezért is tartogatnám későbbre az élményt. Nem akarom időnap előtt eltékozolni.

51. oldal

psn>!

Zozo kedveszegetten üldögélt egy közeli pálmafa alatt. Elhatároztam, hogy elűzöm homlokáról a mélabú redőit.
– Zozo – szólítottam meg.
– Tessék, Mr. Gerry – mondta, és rám bámult trópusi sisakjának karimája alól; olyan volt ebben a sisakban, mint valami zöld gomba.
– Úgy látszik, a helikopter nem nagyon siet a segítségünkre.
– Hát igen, Mr. Gerry – helyeselt megrendítő hangnemben.
– Csak azt szeretném mondani – közöltem kedvesen –, hogy abszolút szótöbbséggel eldöntöttük, magát esszük meg elsőnek, ha elfogy az élelem.

danlin>!

– Otthagyott – fakadt ki méltatlankodva Dave –, lóhalálában elnyargalt, és ott hagyott, mert látta, hogy használhatatlan vagyok, mint kan disznón az emlő, csak fele olyan díszes. Én mondom magának, nem humánus ember ez a John. Az isten szerelmére, hát meg lehet azt érteni, hogy valaki csak úgy otthagyja embertársát egy gekkó kedvéért?

3. A Round-sziget

danlin>!

Tudod, két dolog van, amitől akármelyik természetvédő olyan lesz, mint egy hisztériás vénkisasszony. Egyik a fogságban való tenyésztés, másik a fajok áttelepítése.

6. Boavadászat

danlin>!

Százával jöttek, mintha halottaikból támadtak volna fel, ott verdestek szárnyaikkal s kucorogtak sátrunk körül, olyan zenebonát csapva, hogy a saját hangját is alig hallotta tőlük az ember. S a fiókák, mivel éles látásuk nem terjedt túl messzire, nem is érték be ennyivel, ha nem úgy vélték, sátrunk valami pompás fészek, melyet éppen az ő szükségleteikre terveztek. Vijjogva s rikácsolva törtettek befelé a sátor nyílásain, nagy szárnycsattogtatással bukdácsoltak kempingágyainkon meg alattuk, fesztelenül odapiszkítottak, és ha tapintatlanul nyúltunk hozzájuk, zavaros, büdös olajjal hánytak le bennünket.
– Ez már tényleg több a soknál – mondtam, amikor már a huszadik fiókát piszkáltam ki az ágyamból. – Tudom, állatbarát hírében állok, de mindennek van határa.
– Befűzhetjük a sátrat, Gerry – mondta Wahab –, de akkor meg túl meleg lesz.
– Inkább megfulladok, semmint megosszam az ágyam ezzel a légi hadsereggel. Az ágyam már olyan, mint egy termékeny perui guanósziget – feleltem keserűen, majd gyorsan kimentettem egy vészmadárfiókát a levesemből.

6. Boavadászat

Riru>!

– Tessék – mondta Dave –, egy már van. Korán megérkeztek.
Lelkesen hátravetette fejét, és utánozni kezdte a galambok hangját, ami úgy hangzott, mintha egész raj rózsaszín galamb szólalt volna meg a teljes hangulati skálán, a haragtól az elutasított szerelemig. Az igazi galambok elnémultak, meglepte őket ez a váratlan hangzavar. Úgy érezhették magukat, mint az az ember, aki a kádban dudorászik, és egyszer csak a háta mögött felcsendül az orosz hadsereg népes kórusának hangja.
– Fura – mondta Dave csodálkozva. – Pedig szoktak felelni.

43. oldal

Jesper_Olsen>!

Némiképp ironikusan hatott, hogy mi, a repülni nem tudó emlősök, a világ egyik legnagyobb repülő építményén földet érünk azon a vidéken, ahol a földkerekség egyik legfurcsább madarának földi maradványai találhatók, amely már nem tudott repülni.

15. oldal

Ibanez P>!

– Ne félj, Gerry – mondta vigyorogva Wahab – , csak egyszer halsz meg.
– Tudom – feleltem –, ezért is tartogatnám későbbre az élményt. Nem akarom időnap előtt eltékozolni.


Hasonló könyvek címkék alapján

James Herriot: Minden élő az ég alatt
Adam Kay: Ez fájni fog
David Michie: A Dalai Láma macskája
John Vaillant: A tigris
Artur Heye: Három világrész csavargója
Cheryl Strayed: Vadon
Ishmael Beah: Gyerekkatona voltam Afrikában, amíg ti játszottatok
Dara McAnulty: Egy ifjú természetbúvár naplója
Immaculée Ilibagiza: Megmaradtam hírmondónak
Stacey O'Brien: Wesley, kedvesem