Állatkert ​a poggyászomban 215 csillagozás

Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban

Gerald Durrell 1933–1939 között Korfu szigetén élt. Ez idő alatt speciális zoológiai tanulmányokat végzett, és számos Korfu szigeti vadon élő állatot nevelt fel. 1947-ben szervezte első állatgyűjtő expedícióját Kamerunba. 1948-ban vezette a második, majd 1949-ben a harmadik expedícióját Brit-Guyanába. Később Paraguayba, Sierra Leonéba és Argentínába indított expedíciókat. Durrell egész élete során szoros kapcsolatban élt az állatvilággal. „A világ – írja egy helyütt – madarak, erdők és állatok nélkül olyan lenne, amelyben jómagam élni sem szeretnék.” Durrell e könyve a kameruni utazás krónikája. Egy saját állatkert számára végzett állatgyűjtés izgalmait, bonyodalmait és megpróbáltatásait írja le kedves, humoros és fordulatos történetekben. A kalandos állatgyűjtés állomásairól Zsoldos Vera beleérző rajzai úgy tudósítanak, mintha a grafikusművész maga is részt vett volna az expedíciókban.

Eredeti megjelenés éve: 1960

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Ciceró, Budapest, 2010
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635397198 · Fordította: Jászay Gabriella
>!
Ciceró, Budapest, 2003
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635393962 · Fordította: Jászay Gabriella · Illusztrálta: Zsoldos Vera
>!
Ciceró, Budapest, 2002
218 oldal · ISBN: 9789635393961 · Fordította: Jászay Gabriella · Illusztrálta: Zsoldos Vera

4 további kiadás


Enciklopédia 9


Kedvencelte 11

Most olvassa 5

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pikkupilvi P>!
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban

Nagyon szerettem ezt a Durrel-kötetet is :)
Durrell állatszeretete lenyűgöz minden írásában; az elkötelezett akciói egy-egy ritka példány megszerzésére, a társasága tagjainak vicces epizódjai teszik fel az i-re a pontot. A bafuti Fon üde karaktere a történetnek (te jó ég, hogy bír ennyit vedelni?). Georgina, a pávián rosszalkodásán könnyesre nevettem magam, de csak halkan, hogy ne ébresszem fel az alvó gyerekem.

2 hozzászólás
Kis_Andrea>!
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban

Öt csillag, mint mindig. Kacagtató, kedves, mélyen emberi történetek, melyek egyszerre szórakoztatnak, és új ismeretekkel gazdagítanak. :-)

nypiro P>!
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban

Második útja Bafutba Durrellnek. A saját állatkerjéhez gyüjtötte az állatokat. Ezen az úton a felesége is elkísérte. Érződik az egész könyvön. Hiányoltam a bohémságát a fonnal. Nem kifejezetten az italozásokra gondolok. Nem volt túl részletgazdag a gyűjtés mikéntjéről. Viszont most a gyűjtéssel kapcsolatos részletekről sokkal többet megtudtam. Hogy kell étkeztetni, utaztani egy ekkora kompániát.
Aztán ahogy otthon kereste a helyet az állatkertnek, de szerencsére jó vége lett.
Egyszer megnézem :D

>!
Gondolat, Budapest, 1993
214 oldal · ISBN: 9632821688 · Fordította: Jászay Gabriella · Illusztrálta: Kónya Katalin
fióka>!
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban

Ez a saját állatkert kiváltó okának és ezen ok beszerzésének pontos ismertetése. Már megint Kamerun, már megint a Fon: akinek nem régi ösmerőse ezen kivételes alkoholbefogadóképességű bafuti úriember (gonoszkodók és a Fon azt mondanák, hogy azért eme sok ivás, mert rengeteg a feleség és nehéz a zélet), az sürgősen olvassa el A bafuti kopók című, igen érdemleges irományt. Minekutána így kiművelte magát, máris jöhet az Állatkert a poggyászomban, mely ugyan nem sikerült olyan jóra, mint a másik, már említett könyv, de azért nagyon fontos, ha akarjuk tudni, hogy s mint esett az, hogy Gerry eldöntötte: megérkezett végre életének azon stációjához, ahol az ember már nem tehet egyebet, mint hogy alapít végre egy állatkertet.
Aki pedig szeretné támogatni a Durrell-projektet, az itt megteheti adoptálással: http://www.durrell.org/adopt/ vagy pedig sima adománnyal: https://www.durrell.org/wildlife/shop/donation/ .

Trixi_Adzoa P>!
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban

Pontosan azt kaptam, amire számítottam, amikor mások ajánlották, hogy olvassak Durrellt. Ez volt az első Durrellem, valószínűleg fogok még tőle olvasni. Nagyon könnyed a stílusa.
Szerintem minden alkalommal, amikor könnyed, vidám könyvre vágyom, Durrellt fogok olvasni.
Ez a könyv kifejezetten kedvemrevaló volt helyszíne miatt. Olyan kevés könyvem van, vagy keveset olvastam olyan könyvekből, amik Nyugat-Afrikában játszódnak. Ugyan Kamerun nem az országom, de közel van, így volt egy kis „back to the roots” érzésem olvasás közben. Egy-két helyen pedig nagyon jókat mulattam az embereken. Mindenesetre nagyon jól átjött az ottani hangulat, az ahogy az én családom is viselkedik :-)
Szóval jól szórakoztam.

2 hozzászólás
Nyctea P>!
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban

Rejtély számomra, hogy ha gyerekkoromban imádtam az állatos történeteket, a Léghajóval a világ körül pedig az egyik legnagyobb kedvencem volt, egész mostanáig miért nem olvastam semmi mást Gerald Durrelltől?
Na de sebaj, most majd pótolom ezt a hiányosságomat. :)
Remekül szórakoztam a kameruni állatgyűjtő expedíció történetén, folyamatosan kuncogtam olvasás közben. Imádtam a helyi lakosok megszólalásait (pl. – Mi van a zsákban? – Jószág, uram!), a rengeteg vicces sztorit, pl. az „úszólovakkal”, a zöld mambával, a karmos varangyokkal, na és persze Bafut Fonját, aki nagyon eredeti figura.
Élmény volt olvasni. Ajánlom minden állatkedvelőnek, aki szeretne egy kicsit felhőtlenül szórakozni! :)

6 hozzászólás
Angele>!
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban

Ismét meglátogattuk Afrikát. Aki megismerkedett már Gerald Durrell: A bafuti kopók – kal és azok elhíresült vezetőjével a bafuti Fonnal, az bizonyára szívesen veszi a kezébe ezt a könyvet is, ahol a Fon újra szeretettől duzzadó keblére öleli Garry barátunkat. Aki meg nem, az ki ne hagyja.
https://moly.hu/ertekelesek/2505595

Ebben a könyvben már saját állatkertjébe gyűjt, és ugyanolyan szórakoztató leírásokkal teszi ezt, mint eddig. Érdekes részek az állatok megfigyelése, gondozása, szokásaik megfigyelése. Ízelítőt kapunk az akkori természet fimezésről is.
Majd hazatérve elkezdődik az állatkert helyének keresés, hát mikor máskor, ha nem utólag. Ahj, Gerry Gerry.
„Minden józan ember, akit ilyen ambíciók fűtenek, először az állatkertet biztosította volna, azután szerezte volna meg hozzá az állatokat. De egész életemben ritkán vagy talán sohasem a logikus út betartásával értem el azt, amit akartam. Így hát útra keltem, és világos, hogy először az állatokat szereztem be, azután láttam hozzá állatkertem megtalálásához.”

„ Remélem, hogy – legalább bizonyos fokig – érdeklődést ébresztek az emberekben az állati lét és annak fenntartása iránt. Ha ezt elérem, úgy érzem, értékes célt értem el. És ha a későbbiekben sikerülni fog akár a legkisebb mértékben is hozzájárulnom ahhoz, hogy egy állatfaj ne haljon ki, messzemenően elégedett leszek.”

sztimi53>!
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban

Gerald barátom,
téged tartani még mindig rokonlélek! Kicsit apukámra emlékeztetni, ő is olyan jóságos arcú, bár ő csak kóbor macskákból, kutyákból és szárnyasokból építeni állatkert. Te annyira jó fej lenni, hogy elindul állatkertet gyűjteni és hazavisz őket, hogy más is csodálhat örökbefogadott lényeid. Brit-Kamerun vidékeit járjuk be az állatokat gyűjtögető Durrell és felesége nyomában. Kevésbé vicces, mint az általam olvasott előző kettő, de jószágok körüli bonyodalmak és Bafut Fonja feldobja az irományt. Van egy olyan sanda gyanúm is, hogy ő vagy egy hozzá hasonló figura ihlette Zenkali császárának alakját. Adagolhatott volna több humort hozzá, de ő még mindig azon írók kevesének egyike, aki leírásaival leköt és lenyűgöz. Mr. Durrell ez volt a harmadik típusú találkozásunk, és kötve hiszem, hogy az utolsó.
Eszerint viszlát!

Lynn>!
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban

Először az jutott eszembe, hogy én is ilyen munkát szeretnék. Utazok messzi földekre, sétálok az őserdőben, érdekes állatokat látok, esténként whisky-t iszom a helyi hatalmasságokkal és csak simán jól érzem magam. Nincs főnök, nincs rezsi, nincsenek elviselhetetlen kollégák. Aztán eszembe jutott, hogy nem lennék képes állatokat begyűjteni, mert zsigerileg nem értek egyet az állatkert létével ami persze nem azt jelenti, hogy sose voltam még ilyen műintézményben, és máris lehullott a pályamódosítás előttem felragyogó csillaga. Nem lennék képes elszakítani a kölyköt az anyjától, vagy más éghajlatra kényszeríteni a jószágokat, ahogy a könyvben nevezik a begyűjtött állatokat.
Úgy éreztem, a könyv kicsit hullámzó, néhol leült a történet, néhol viszont nagyon vicces volt, főleg a majmok. Na, azokat imádtam. Egyedül jó olvasni, mert a hirtelen felröhögésekkel tapasztalatom szerint a be nem avatottak nem tudnak mit kezdeni.

mokus33>!
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban

A Korfu-trilógiához nem ért fel, de Durrell stílusa és humora mindig szórakoztat, még akkor is, ha itt kevesebb humoros jelenet volt, mint amire számítottam. Egy állatsereglet begyűjtésénél megannyi probléma merülhet fel, Gerald Durrell erről a maga szórakoztató stílusában számol be, miközben bemutatja néhány faj élőhelyét, tulajdonságát, ráadásul még az afrikai emberek életével is megismerteti az olvasót.
Nem olvastam még a szerző felnőtt életéről szóló könyvet, viszont az életrajzát ismerem, de most láthattam meg igazán, mi is lett a Korfun megismert gyermekből. Egy kedves, humoros fickó, akinek az állatok szeretete és persze a fajok fennmaradásának biztosítása a szívügye.


Népszerű idézetek

sztimi53>!

Végre, végeérhetetlennek tűnő küzdelem után kibogoztam a madzagot a tarisznya nyakánál, és óvatosan kinyitottam. A mélyéről finom kis szürke arc bámult rám, hatalmas fülei legyezőszerűen összecsukva oldalt a fejéhez simultak, és óriási, aranyszínű szemei olyan döbbent iszonnyal meredtek rám, mint amikor egy idős vénkisasszony a fürdőszobaszekrényben egy férfit talál.

2 hozzászólás
Angele>!

Nem sok kedvem volt, hogy a hat méter mély, sötét vízben hancúrozzam a vagy másfél tonnányi szadista vízilóval.

Angele>!

– Amikor arra gondolok, megharagszol rám, a szívem nem boldog.

Brigi007>!

– Mondja, fiatal barátom – kérdezte rekedt suttogással –, nem akarok tapintatlan lenni, de vajon a megivott gin miatt látom így, vagy a maga gyomra mindig ennyire vonaglik?
– Nem – mondtam megfontoltan –, ez nem a gyomrom. Egy mungót tartok az ingemben.
Mereven nézett rám egy pillanatig.
– Nagyon ésszerű magyarázat – mondta végül.

20. oldal

Angele>!

A helyi távírász, úgy látszik, idegösszeroppanást kap, annyira, hogy az életfontosságú táviratokat, amiket küldesz és amiket kapsz, nem érted meg sem te, sem a másik fél.

Nyctea P>!

– Nem félni – jelentette ki harsányan Augustine –, ez lenni asszony.
Kikapta az evezőt a vonakodó öregember markából, és a lapát élével csapkodni kezdte a vizet, záporozó vízfelhőt fröcskölve szét. A víziló gigászi ásításra tátotta száját, olyan hosszú fogakat bocsátva közszemlére, hogy azt látni kellett ahhoz, hogy elhiggye az ember.
[…]
– Augustine, miért csináltad ezt a bolondság? – kérdeztem, remélve, hogy hangom határozott és metsző.
– Uram, ez az úszóló nem férfi… ez lenni csak asszony – magyarázta Augustine, megsértődve, hogy nem bízom benne eléggé.
– Honnan tudni? – kérdeztem.
– Uram, én ismerni minden úszóló ebben a vízben – magyarázta –, ez lenni asszonyló. Ha férfiló, összetör bennünket perc alatt. De asszonynak nem dühös feje, mint férjnek.

32-33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: víziló
Angele>!

Amikor aggódva lesed a híreket az utazáshoz szükséges élelmiszerkészletekről, nem nyugtatja meg az idegeidet, ha a következő sürgönyt kapod: Üzenet válaszolva sajnálom nem tudok nagyon zöld bálákat felégett jól megfelel? – amit tetemes fáradozás és többletkiadás után így fejthetsz meg: Üzenetet megkaptam sajnálom nem tudok szerezni nagyon zöld banánt félérettek megfelelnek?

sztimi53>!

A Fon felfogása szerint a gint úgy issza az ember, hogy a poharat félig tölti ginnel, azután sötétbarnára színezi a gyomorkeserűvel. Az eredmény húsz lépésről garantáltan leterít egy elefántot. Jacquie, látva, hogy miféle koktélt kever számomra a Fon, gyorsan kimentette magát azzal, hogy gint orvosi rendeletre nem szabad innia. A Fon, bár láthatólag a lehető legrosszabb véleménnyel volt arról az orvosról, aki képes ilyesmit javasolni, kegyesen elfogadta a kifogást.

Kapcsolódó szócikkek: gin · gyomorkeserű · koktél
bogcica>!

Előre jeleztem Bobnak, útközben kevés vagy semmilyen vadat sem fogunk látni, ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy neki ne rontson minden korhadt fatörzsnek, ami mellett elmentünk, abban a reményben, hogy valami ritka állatot bányász ki belőle. Beleuntam már, annyit hallottam és olvastam a veszedelmes, gonosz trópusi erdőségekről, melyekben nyüzsögnek a vadállatok. Először is kb. annyira veszedelmesek, mint a New Forest Angliában nyár közepén, másodszor meg egyáltalán nem nyüzsögnek benne a vadak; nem remeg minden egyes bokor valami ugrásra kész fenevadtól. Az állatok természetesen itt vannak, de nagyon bölcsen kitérnek az utunkból. Felszólítok bárkit, sétáljon keresztül az erdőn Eshobi felé, és az út végén a két kezén meg tudja számolni, hány “vadállatot" látott. Bárcsak igazak lennének ezek a leírások! Bárcsak ott rejtőzne minden bokorban, lesben állva, “az erdő valamely vad lakója"! Mennyivel könnyebb lenne a gyűjtő élete!

2. fejezet, A kopasz fejű madarak

Bookswideopen P>!

A Kamerun-vidék erdői olyanok, mint a tükörkert Alice Csodaországában. Úgy látod, úticélod már előtted tornyosul, de ahogy feléje indulsz, mintha helyet változtatna. Néha, akárcsak Alice, kénytelen vagy az ellenkező irányba menni, hogy egyáltalán odaérj.

53. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kathryn Lamb: Engedjenek ki! Segítség!
Fekete István: Kele
Fekete István: Lutra
Jules Verne: A rejtelmes sziget
Fekete István: Hú
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák
Fekete István: Kele / Vuk
Jostein Gaarder: Sofie világa
Alberto Vojtěch Frič: A hosszú vadász visszatér