A ​piknik és egyéb kalamajkák 108 csillagozás

Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák

Gerry, ​Larry, Leslie, Margo és persze a mama újra készen állnak, hogy próbára tegyék a rekeszizmainkat. A Családom és egyéb állatfajták című kötet Durrell családja ezúttal a kies angol vidéken tesz kirándulást Esmeraldával, a tiketi-tiketi-ping hangokat hallató Rolls-Royce-szal, majd egy görög hajó fedélzetének női mosdójában mennek egymás idegeire. De feltűnik a kötetben A halak jellemé-ben megismert, egyéni szóhasználatáról felismerhető, kelekótya barátnő, Ursula is, aki ezúttal Gerry velencei pihenésének vet véget, s teszi komédia helyszínévé a Canal Grandét. Ahogy az is kész bohózat, amikor Mr. Durrell szexuális tanácsadóvá lényegül át, felbolydítva egy szálloda személyzetének képzeletét és mindennapjait. Máskor meg az ő gyomrát kavarja fel egy francia vidéki fogadós krimibe illő története az éppen felszolgált és megkóstolt előételről. S mindezek tetejébe – és továbbra is Edgar Allan Poe nyomdokain haladva – a bizarr bűneset után szerzőnk a horror műfajában is kipróbálja… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1979

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vidám Könyvek Európa

>!
Európa, Budapest, 2023
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635046874 · Fordította: Borbás Mária, Murai Mária
>!
Európa, Budapest, 2016
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634051558 · Fordította: Borbás Mária, Murai Mária
>!
Európa, Budapest, 2015
256 oldal · ISBN: 9789634051770 · Fordította: Borbás Mária, Murai Mária

3 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Lawrence Durrell · Ursula Pendragon-White

Helyszínek népszerűség szerint

Szent Márk tér, Velence


Kedvencelte 8

Most olvassa 5

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Arianrhod>!
Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák

Gerry soha nem okoz csalódást, mégis a legjobban azokat az írásait szeretem, amelyek a lökött családjával kapcsolatosak, itt is ezek a novellái vitték a pálmát. És Larry…

3 hozzászólás
Hoacin>!
Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák

Durrell könyveim az állandó olvasás és az elégtelen kötés miatt az oszlás különböző fázisaiban leledzenek. Ez a példány sem kivétel, konkrétan a háromnegyede salátaként esett az ölembe, egy oldal pedig ismeretlen galaxisokba konvergált… de még ez sem rontotta az olvasásélményt. (Úgyis fejből tudom, mi van a hiányzó lapon :) )
Legjobban persze a család kalandjairól szóló első két novella tetszett. Vidéki piknik, vagy görög hajókázás… ha Durrellék jelen vannak, úgyis kabaréba hajlik minden. A szabadban uzsonnázásnál még a legkisebb bakinak az minősül, hogy a kitűzött cél helyett tök máshová érkeznek meg, mindenesetre tökéletesen bizarr környezetben telepednek le. spoiler A hajó meg… ferde, egy lyuk van az oldalában, és ez még csak a kezdet. :D
De majdnem mind kedélyes és jópofa a többi történet is. Hogy kerül herceg a Canal Grandéba? Mekkora bonyodalmakat okoz, ha egy szálloda egyszem vendégeként vaskos szexuális könyveket tanulmányozunk a kíváncsi személyzet szeme láttára? Na jó, a Michelines történet kissé morbid befejezésű – mivel érdemelte ki az áhított csillagot a fogadó –, viszont kismiska ez az utolsó novellához képest, ahol az addigi vidám kikapcsolódásból horrorisztikus bugyrokba esünk át.
Emlékszem, gyerekkoromban anya konkrétan óva intett a történettől, ami természetesen neonreklámként villogó felhívás volt a suttyomban elolvasásra. Borsódzott is a hátam tőle még hónapokig, miközben előszeretettel ijesztgettem vele a gyerekpajtásokat, és alternatív rémtörténeteket írtunk a bejárat analógiájára.
Vihar, zord tél, barátságtalan kastély, nyomasztó hangulat, és persze rengeteg tükör. Minden klisé a helyén, de elfogult vagyok, és Durrelltől még ezt is kedvelem. Van valami naiv bája, bele tudnék kötni, de nem visz rá a lélek. :)
Öt csillag ez a könyv is!

„- Ezt nem hiszem elmotyogta megtörten Larry.Ezt egyszerűen nem hiszem el. Frissiben vízre bocsátott hajó, és egy rohadt nagy lyuk van az oldalában, a bárban aggastyánok viktoriánus szalonzenekara nyekereg, és a csapból csak meleg víz folyik.
Ebben a pillanatban jelent meg mama, az izgatottság látható jeleivel.
Larry, beszélni akarok veledpihegte.
Mit találtál?nézett le rá Larry.Jéghegyet a priccseden?
Csótány van a kabinban. Margo rádobott egy üveg kölnivizet, az eltört, és most olyan szag van, mint a fodrásznál. És még a csótányt se találta elközölte mama.
Nosválaszolt kimérten Larry –, örömmel hallom, hogy jól szórakoztok. Talán hajts fel egy pohárka tűzforró ouzót, hogy méltón megünnepeld kéjutazásunk nyitányát.”

2 hozzászólás
Angele>!
Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák

Van itt írói véna bőven. Milyen kár, hogy kevés novellát írt. Egy vicces családi történetből a horror mélységeibe jutunk. Brrr, ki érti ezt? Poe nyomdokaiba lépve két rémtörténetet is kapunk, a második már szinte horror. A Férjhez adjuk a mamát novellái között is szerepel egy borzongató történet, itt kettő is, és igen, ezt is tudja.
A szex lélektanát pedig színpadon is szívesen látnám.

Agatha>!
Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák

Erről nincs mit beszélni: ha jó krimit akarok, Agatha Christie-t veszek le a polcról, ha szórakozni, nevetni akarok, akkor bármelyik Gerald Durrell könyvvel garantált lesz a jókedv.
Ez sem volt kivétel – egyszerűen imádom a Durrell családot, soha nem okoznak csalódást, és örök hála Geraldnak, hogy mindezt megörökítette számunkra.
Mondjuk a stílusváltáson némileg meglepődtem, illetve az állatok hiányán, de szerintem ő receptkönyvet is írhatna, azt is imádnám :D

Aurore>!
Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák

Kevés az ilyen maga nemében tökéletesen megírt könyv, melyet bla-bla-bla a moly.hu-tagság nélkül talán nem olvastam volna el soha. Minden oldalon humorbonbonok pukkannak, kacajpetárdák robbannak. „Aki nem akarja a szavait nyomtatásban látni, ne álljon szóba írókkal” – int egy másik könyve mottójában Gerald Durrell, ám én mégis büszke lennék rá, az én szavaim és/agy tetteim ilyen írásokban láttak volna napvilágot, amiken tényleg ennyire lehet nevetni. Állatimádatát méltányoljuk, csodáljuk érte, ahogy a fauna képviselőivel megérttette magát, de ez a derű, ez a bonvivánság volt az, amiért Gerryt annyira tudjuk szeretni mi is, ma is. Azt hiszem, szívesen tartózkodtam volna a társaságában.

A könyv szerkesztőjével azonban egy kicsit szigorú voltam-leszek: a sok röhögős anekdota után miért kellett betenni a legvégére egy igazi rémtörténetet, amit még Stevenson is megirigyelhetett volna? Az egész könyvet alig tudtam letenni, utána meg nem voltam képes felvenni, annyira rettegtem. Egyszerűen a sok viccesen könnyfakasztó történet után nem voltam erre fölkészülve, kérem. Mínusz fél csillag, no.

>!
Európa, Budapest, 1997
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630762544 · Fordította: Borbás Mária, Murai Mária · Illusztrálta: Réber László
Trudiz>!
Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák

Durrell a humoros írás csimborasszója. A hat történet közül az első és második olvasása során könnyeimen keresztül nevettem, hahotáztam a hihetetlen abszurditástól. Piknikezés, hajóút, de milyen! Olvasni kell! :)

Szelén>!
Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák

Csupa vidám, szórakoztató történet, nem igazán kíméli sem a családját, sem a barátait Gerald Durrell. :) Szeretem, hogy ha nem állatokról ír, akkor is bele-belecsempészi őket a történetekbe, ha máshogy nem, akkor hasonlatok formájában.
Végre megtudtam a Michelin csillagok történetét is, ez mindig is érdekelt. De a befejezése a történetnek némiképpen morbidra sikeredett. Érdekes, hogy amikor a családjáról mesél, az ő szerepe egészen csak a mesélő-megfigyelő szerepére korlátozódik, viszont a többi történetben, aktív szereplője lett a dolgoknak.
Az utolsó történet egészen hátborzongató volt, tényleg Poe-t idézte.
Ajánlom mindenkinek, aki könnyed kikapcsolódásra vágyódik.

klaratakacs P>!
Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák

A kedvenc Durrell novelláim vannak ebbena kötetben. A piknik tökéletesen visszaadjaa korfui évek hangulatát, igaz a szereplők kicsit idősebbek, de a jellemük semmit nem változott. A görög hajóval tett háromnapos út, igazi kalandtúra, a rekeszizmaimnak is, Ursula pedig akkora figura, hogy az első mondattól hangosan kuncogtam.
Nekem még a félelmetes utolsó darab is tetszett, bár nem teljesen illik a bohókás művekhez.

encus625 P>!
Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák

Szokásos Durrell-történetek, viccesek, képtelenek, de szerethetőek.
Az utolsó novellával nem voltam kibékülve, annyira nem Durrell ez… Emiatt a fél csillag levonás.

>!
Európa, Budapest, 2015
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634051558 · Fordította: Borbás Mária, Murai Mária
sssajt>!
Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák

elfogult vagyok. nem tudok nem öt csillagot adni Durrellnek…
bár elég állattalan könyv ez a többihez képest.
de olyan, de olyan képek vannak benne… neeem, nem olyan. olyan elképzelős képek.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Lahara IP>!

Lévén, hogy családomban a könyv szakasztott olyan létszükséglet, mint a levegő, az étel meg a víz, mindig meghökkent, hogy az átlagember milyen keveset olvas vagy olvasott.

102. oldala.

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás
Trudiz>!

Az igazi életművészet az, ha az ember felkészül a váratlanra…

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: életművészet
takiko>!

– Különös – ingatta a fejét Leslie. – Esküdni mertem volna, hogy egy szikla.
– Jelentékeny mennyiségű gondtól megkímélhettél volna bennünket, ha nem sajnálsz pár garast egy szemüvegre – jegyezte meg némileg csípősen Larry.
– Mégis honnan tudhattam volna? – berzenkedett Leslie. – Ki számít arra, hogy egy rohadt nagy döglött ló hever a parton? Mert én nem!
– A lovakkal kapcsolatos ismereteim szerencsére hiányosak – vetette oda Larry. – Felőlem éppenséggel szívrohamot szenvedhetett fürdőzés közben. De ez sem menti égbekiáltó ostobaságodat, hogy egy rothadó tetemet kínálsz heverőül édestestvérednek és szülőanyádnak.
– Marhaság! – jelentette ki újólag Leslie. – Ez az izé szakasztott olyan volt, mint valami szikla. Ha döglött ló, akkor nézzen is úgy ki, mint egy döglött ló, nem pedig, mint egy bazinagy szikla. Nem tehetek róla.
– Nemcsak hogy úgy néz ki, mint egy döglött ló, de úgy is bűzlik – tódította Larry. – Ha az orrnyálkahártyád nem éppolyan csökött születésedtől fogva, mint az értelmi képességeid, magad is észrevetted volna. Ez a dús ambróziaillat egymagában tudathatta volna veled, hogy ló az, nem szikla.
– Ejnye, ejnye kedveseim, ne lovagoljatok már ezen – kérlelte őket mama, aki átvonult szélárnyékba, és zsebkendőt tartott az orra elé.

27. oldal

Lahara IP>!

– Ne nevettesd ki magad, Larry! – kiáltott fel mama. – Itt mindenki őrült!
– Dehogyis – rázta meg a fejét Leslie. – Itt mindenki görög.
– Rokon értelmű szavak – szögezte le Larry.

60. oldal

Aurore>!

– Semmi kedvem elkapni a szénanátháját.
– Nem lehet elkapni, kedves – magyarázta mama. – Ez allergia.
– Engem az se érdekel, ha andante – jelentette ki Larry. – Csak ne köpködje rám.

22. oldal, A piknik (Európa, 1997)

Aurore>!

Fizettünk, levonszoltuk magunkat a Csatornához, és felszálltunk egy kishajóra, amelyet mama, fölényes olaszságával, vaporoltónak nevezett, nem úgy, mint a kevésbé tájékozott olaszok, akik továbbra is vaporetto néven emlegették.

40. oldal, Vízre bocsátás (Európa, 1997)

PuPilla>!

… boldogan mosolygó arcára egy élet kacagása vésett ezernyi ráncot.

Aurore>!

Mamából hosszú évek tapasztalata sem ölte ki a szánandó reményt, hogy egy nap mégiscsak talál egy görögöt, aki megérti, mit kér.

55. oldal, Vízre bocsátás (Európa, 1997)

Angele>!

– Én úgy gondolom, elég, ha annyit mondunk neki, hogy hazatérése alkalmából megajándékozzuk valamivel – mondta mama. – Végül is tíz esztendő elmúlt, hogy nem láttuk.
– Tíz békés esztendő – helyesbített Leslie.
– Nem mind volt békés – emlékeztette mama. – Volt közben egy háború.
– Larry nélkül még az is békésnek tűnt – szögezte le Leslie.
– Leslie kedves, nem szép, hogy ilyeneket mondasz, még viccből sem.
– Nem is viccből mondtam – közölte Leslie.

Kapcsolódó szócikkek: Lawrence Durrell

Hasonló könyvek címkék alapján

P. G. Wodehouse: Majd a Tóbiás!
P. G. Wodehouse: Halihó, Jeeves!
Békés Pál: Csikágó
P. G. Wodehouse: Fiatalemberek slamasztikában
Dušan Šimko: Gubbio
Douglas Adams: A kétség lazaca
Alphonse Allais: Horgász a pácban
Chris K. Taylor: Azt_hitted.me
Philip K. Dick: Különvélemény
Mikszáth Kálmán: A tót atyafiak / A jó palócok / Beszterce ostroma