Maigret ​védekezik (Maigret) 81 csillagozás

Georges Simenon: Maigret védekezik Georges Simenon: Maigret védekezik Georges Simenon: Maigret védekezik

Maigret ezúttal a szokottnál is kínosabb helyzetbe kerül, gyilkossággal vádolják, ráadásul megakadályozzák, hogy összeszedje a védelméhez szükséges bizonyítékokat..

Eredeti cím: Maigret se défend

Eredeti megjelenés éve: 1964

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Albatrosz könyvek Magvető · Maigret Park · Maigret Hunga-Print · Hunga könyvek Hunga-Print

>!
Park, Budapest, 2005
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635303254 · Fordította: Vargyas Zoltán
>!
Hunga-Print, Budapest, 1994
204 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638413549 · Fordította: Zsámboki Mária
>!
Magvető, Budapest, 1976
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632703073 · Fordította: Zsámboki Mária

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Jules Amedée François Maigret felügyelő


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

regulat>!
Georges Simenon: Maigret védekezik

Figyelemre méltó darab a Maigret történetek között. Számomra mindenképpen.
Legelőször is azért, mert a jó Pardon doktor (és még néhányan) szembesítik a felügyelőt az alkoholizmusával. Ezen már sokakkal vitatkoztam, eszmét cseréltem néhányszor és tessék Simenon elismeri, hogy hőse iszik. Majd ezt azzal enyhíti, hogy főleg stressz hatására, azaz, ha nyomoz… különben nem csak akkor.
Aztán azért is figyelemre méltó, mert tekinthetjük ezt a regényt a a Manuel Palmari gyilkosság felvezetésének is.
Oly annyira, hogy a pár oldalnyi, és később recycled oldalt olvasva kötéshibára gyanakodtam… Mert, hogy volt szerencsém a lezáró regényt előbb olvasni.

Ezeken túl minden ott van benne, amiért a Maigret történeteket szeretjük. A noir hangulat, a nosztalgia (meg persze az új típusú és a régi vágású igazságügyi tisztviselők szembenállása), a véletlen, és persze a csavaros bűntény. Ez utóbbi nem csak megérint Maigretet, hanem személyesen is érinti, mivel el akarják tüntetni a színről… Csapdát állítanak neki, amiből úgy tűnik, nehéz lesz kimásznia. De nem lehetetlen…

ps.: elvileg a park kiadó (sic!) kötetének a fülszövegében az szerepel, hogy a jó felügyelőt gyilkossággal vádolják… Ne dőljön be senki. Ez akkora baromság, mint ide… a quai des Orfévres.

>!
Magvető, Budapest, 1976
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632703073 · Fordította: Zsámboki Mária
3 hozzászólás
csgabi P>!
Georges Simenon: Maigret védekezik

Nagyszerű regény volt, és ahogy olvastam, elő is jöttek néhol a sok évvel korábbi olvasás emlékei. Izgalmas volt, ahogyan Maigret egy agyafúrt terv miatt a „másik oldalra” kerül. Egyáltalán nem irigyeltem a főfelügyelőt, mert nemcsak egy zseniális agyú bűnözővel van dolga (Létezik-e a bűnöző, aki a rosszat kizárólag a rosszért teszik. És a gazságot az igazság teljes ismeretében követik el? – kérdezte pardon a főfelügyelőtől.), de szembekerült azzal a vagyonos és befolyásos társadalmi réteggel, akiket pedig annyira nem szeret.
És hogy sikerül-e megoldania az ügyet, az bizonyítja, hogy születtek még Maigret-történetek ezután a könyv után is. :-)

Nyilvánvalóan színesítették a történetet, amikor a főfelügyelő betért ide-oda, hogy igyon egy keveset, vagy éppen az étkezéseit írta le Simenon. Igazi, hangulatos, párizsi történet volt. :-) Szerettem.

Joxer>!
Georges Simenon: Maigret védekezik

Kedvelt felügyelőnket ezuttal egy nem várt ügy szálainak felgöngyölítése foglalja le, ugyanis a bűnöző célpontja ezuttal Ő maga. Érdekes módon nem kerülne ilyen csávába, ha egy másik bűneset-sorozat kapcsán nem a szomszédban nyomozna, amit az ellene áskálódó illető félreért, de ahelyett, hogy eltenné főhősünket láb alól, inkább egy fondorlatos terv által le akarja járatni a testületben.
Maigret mint mindig, szép lassan ezt a számára kellemetlen ügyet is megoldja.
A kisregény olvasmányos, és letehetlen. Egyetlen kis hátránya, hogy viszonylag rövid, így a dolgokra hamar fény derül. Simenon megtoldhatta volna még 50-100 oldallal, amibe még belefért volna pár csavar és egy kicsivel több izgalom.

Hoacin>!
Georges Simenon: Maigret védekezik

A könyv hatására újfent megkedveltem Maigret felügyelőt, és leöntöttem a fehér pulóveremet forralt borral. Utoljára a Vichy-s kalandja tetszett ennyire, amely történetnél szintén jelen volt a szellemesség, az érdekes megoldás, és a hangulatfestő leírás.
Párizs szinte sistergett a hőségben, amikor Maigret szembesül azzal, hogy nem kevesebbel vádolják, minthogy erőszakkal leitatott és levetkőztetett egy lányt. A felügyelő inkább magát itatná le a hír hallatán, majd a kifejezett tiltás ellenére azon nyomban nyomozni, és természetesen iszogatni kezd. Ezek voltak az év leghosszabb napjai… amikor főhősünk annyira útjában állt valakinek, hogy az ilyen koholt vádat talált ki ellene… de vajon kinek, és miért? Ragyogó napsütés, odakint énekeltek a madarak. A Szajna-parton egy csavargó nagy odaadással mosta a fehérneműjét. Madame Maigretnek, aki éppen a legszebb ruhájában pompázik, most első alkalommal nyílik alkalma arra, hogy megfigyelje közelről, hogyan is dolgozik a férje, és közben titkon aggódjon annak szeszfogyasztása miatt. (A nyomozás alatti teljesítmény: 2 konyak, 2 üveg + 1 pohár sör, 1 pohár fehér bor, 1 ánizslikőr, 2 pohár mandarin-kuraszo likőr, 1 korty szilvapálinka, 1 üveg Ó-Saint-Émilion egy része)
Az ügy izgalmas és meglepő, nem csupán a véletlenek váratlan összejátszása, vagy Maigret rekordmennyiségű szabálysértése miatt, hanem mert kiderül, hogy a felesége főztjét semmi nem múlja felül, hogy a nemzetközi szélhámosok csak tisztes helyeken étkeznek, hogy a sztomatológus előkelőbb, mint a fogorvos, hogy csupa igaz nőstény fordul meg a lapokon, többek közt Maigret meglepő jellemzésében is. Felügyelőnk amúgy viszonylag higgadtan fogadja a rágalmakat, de egész alakja mintha súlyosabbá, tömörebbé vált volna. Mindenesetre bárki bármit gondol, ő nem az a nagydarab, esetlen fickó, aki zsémbes képpel örökösen a pipáját szopogatja! Ezúttal egészen szellemes megjegyzéseket hint el, és miközben végigissza Párizs bárjainak kínálatát, valamint rendszeres megbeszéléseket folytat az alvilág egyik fejedelmével és annak exkéjhölgy barátnőjével… mellékesen sikeresen felgöngyölíti a meglepő ügyet is.
A titokzatos rosszakaró kiléténél már csak az a nagyobb rejtély, hogy én miért fehér pulóverben ivójátékozom Maigret felügyelővel. :D

„ – Korrektül viselkedik velemfolytatta Manuelezt elismerem, kedvelem is magát. de ez még nem ok arra, hogy szinte mindennap meglátogasson, mint egy beteg rokont. legközelebb hozhatna virágot meg édességet is…

13 hozzászólás
ViraMors P>!
Georges Simenon: Maigret védekezik

Kellemes, régimódi darab, klasszikus krimik kedvelőinek való. Egy ügyes rejtély okos felgöngyölítése, sok – de nem bosszantóan sok – talpalással, beszélgetéssel, és sok gondolkodással. Értékelem Maigret gondolkodásmódját és kitartását.
Már csak azt az egyet nem értem, hogy spoiler. De ez nem a könyv hibája.

>!
Park, Budapest, 2005
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635303254 · Fordította: Vargyas Zoltán
Csabi >!
Georges Simenon: Maigret védekezik

Egy ideje keresek egy jó Maigret történetet, és most megtaláltam. Vérbeli noir, sötét hangulatok, rejtélyes játszma a háttérben, a gonosz leselkedik itten a felügyelőre.
Maigret-t csőbe húzzák, és maga áll neki kinyomozni, mi lehet a háttérben. Természetesen főnökei sem segítik, túl magasról jött a telefon. És megoldja, ilyen gyerek ez a Maigret. Hogy azt mondtam jó és nem tökéletes, az azért van, mert a végén van benne egy kis hiba. spoiler Hát ezért.
De a szöveg ragyogó, Simenon szépirodalmi igénnyel formálta a regényt, és nekem úgy tűnik, hogy az újrafordítás is megérte az érte kiadott pénzt.

>!
Park, Budapest, 2005
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635303254 · Fordította: Vargyas Zoltán
encus625 P>!
Georges Simenon: Maigret védekezik

Érdekes volt, mert egyszer a felügyelő a másik oldalra kerül és őt vádolják meg bűncselekménnyel. A könyv végére tisztázza magát, de nincs egyszerű dolga.
Megtudhatjuk továbbá a könyvből azt is, hogy:
– A felügyelő keresztneve Jules
– Nincs autója, de jogosítványa sem
– Jelenleg 52 éves, és 3 év múlva nyugdíjba megy (most ráhúzhatna még egy tízest kb…)
– Felesége ebben a könyvben lehet tanúja először (vajon utoljára is?), hogy a férje kihallgat valakit.
spoiler

>!
Magvető, Budapest, 1976
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632703073 · Fordította: Zsámboki Mária
2 hozzászólás
Paulina_Sándorné P>!
Georges Simenon: Maigret védekezik

Izgalmas, érdekes történet volt a másik „rossz” oldalra kerülő Maigret-ről. Valahogy azt éreztem, hogy a felettesei nem igazán állnak mellette, inkább olyan, mintha még örülnének is egy kicsit. Igaz, hogy régimódi módszerei vannak, de a törvényt szolgálja és sikeres. spoiler Ennyi alkohol szolgálatban?! :-)

marcipáncica>!
Georges Simenon: Maigret védekezik

Első Maigret-regényem volt, úgyhogy ártatlan lyányként vágtam bele, én valamiért azt hittem Simenon történetei könnyed, nyári kis krimik (nem, mintha azokkal baj lenne), nem értem, hogy tudtam ekkorát tévedni. Még szerencse, hogy végre pótlom hiányosságaimat.
Nagyon jól megírt, és nem csak jól, de stílusosan és szépen fogalmazott, rendkívül élvezetes noir-krimit kaptam, ami hiába volt x-edik kötete a sorozatnak, semmi fáradtságot nem éreztem benne, a karakterek és a helyszínek címszavakból is rendkívül jól körvonalazódtak előttem, könnyedén el tudtam merülni a világában, és alig akartam otthagyni. Élveztem a sötét, nyomasztó hangulatot, ami a nem hétköznapi nyomozást átjárta, és számomra pont kellően csavaros volt a történet, olyan, ami meglep, de nem érzem olcsónak.

Pumukli82 >!
Georges Simenon: Maigret védekezik

Második könyvem a Maigret sorozatból és bevallom ez unalmas volt. Sok semmire menő beszélgetés, nem olyan aminek a későbbiekben, célja lenne. Rengeteg alkohol. Folyatom még a sorozatot de ez most nem lett kedvenc.


Népszerű idézetek

ppeva P>!

Elrendelte [az orvos], hogy ha már nem tud végleg lemondani az italról, legalább igyék kevesebbet. Legfeljebb egy kis bort az étkezésekhez. Ha ez így megy tovább, nemsokára diétára fogják, aztán majd tablettákat kell szednie, mégpedig naponta háromszor. Hamarosan ő is átlép az öregek világába. Olyanok ők, akár a régi autók, amelyekben örökösen ki kell cserélni valamit: csakhogy olyan alkatrészeket nem árusítanak, amelyekkel az öregek elerőtlenedő, megbízhatatlanná váló szerveit pótolni lehetne.

50-51. oldal

csgabi P>!

Maigret fölállt, átment a szalonba, ahol a két asszony suttogva beszélgetett, hogy ne zavarja őket…
– Mégis innék egy korty szilvapálinkát… Feltéve, hogy Pardon nem tépi ki a poharat a kezemből…
Pardon nem szólt semmit.

182. oldal

3 hozzászólás
Csabi >!

Ezek az emberek nem hősök, és nem is szentek. Jelenlegi posztjukra sok könyöklés árán jutottak, amit legszívesebben elfelejtenének, de ezután is sok békát kell lenyelniük, ha nem akarnak a süllyesztőbe kerülni.

49. oldal

csgabi P>!

Maigret nem tudott meg semmi érdekeset, és egyáltalán nem érezte magát a helyzet magaslatán, mialatt azt a bisztrót kereste, ahol két felügyelője várta. Hamar megtalálta, éppen a fogorvos villája mellett volt.
– Egy pohár sört kérek!
Szomjas volt. Vigye el az ördög Pardon intelmeit!

91. oldal

ppeva P>!

Az asszony a tekintetével követte a főfelügyelőt, amíg az fölment a foltos, zöld plüssszőnyeggel félig beborított öreg tölgyfa lépcsőn. A szobalány köténye is foltos volt. Madame Maigret-nek meg lett volna a véleménye, ha látja, milyen háztartást vezetnek itt.

116. oldal

csgabi P>!

Ebéd után Maigret észre sem vette, hogy elbóbiskolt a fotelban. Amikor kinyitotta a szemét, az órára nézett és megdöbbent, hogy már fél négy van.
– Nahát, elaludtam… – állapította meg kásás hangon.
– Még horkoltál is. Akarsz egy csésze kávét?
– Szívesen innék.

169. oldal

csgabi P>!

Pardon nem telefonált. A házaspár nyolc órakor érkezett meg, és nyomban asztalhoz is ültek, mivel előételnek felfújt volt, azután meg borban párolt kakas.

171. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szuflé, felfújt
csgabi P>!

Természetesen nem az otthonáról, hanem a Sorbonne-ról beszélt.
– Szolgálatára főfelügyelő úr… Az ember mindig szívesen találkozik hírességekkel. Márpedig maga aztán igazán híres! Testesebbnek képzeltem, ha nem veszi rossz néven… Körülbelül egy magasak lehetünk, és én nyolcvan kilót nyomok… Mit iszik: Egy pohár ánizslikőrt? Jules! Nekem még egyszer ugyanazt, az uraknak egy-egy ánizslikőrt. Nos tehát, valamelyik porontyunk felől érdeklődnek?

101. oldal

csgabi P>!

Amikor a Dauphine sörözőbe belépett, minden éppen olyan volt, mint máskor. Mint rendesen, a tulajdonos most is elébe sietett, és kezet fogott vele.
– Jól van, főfelügyelő úr?
– De még mennyire!
– Mit iszik?
– Azon gondolkozom…
Valami más italra vágyott, nem a megszokott aperitifekre. fölmerült benne egy emlék párizsi tartózkodásának kezdeti szakaszából. Akkor dobta piacra egy új italt, egy-két évig az volt a kedvence.
-Létezik még a mandarin-kuraszao likőr?
– Hogyne. Ritkán keresik, a fiatalok nem is tudják, hogy mi az, de mi azért mindig tartunk egy üveggel a polcon. Kér egy szelet citromot bele?
Maigret két pohárral is ivott az italból, de nem talált rá maradéktalanul a hajdani ízre.

164-165. oldal

csgabi P>!

Nem volt a szobában se rádió, se televízió, de a polcokon számtalan könyv sorakozott, az egyik fotelban ott hevert egy kinyitva.

184. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Rita Falk: Szilváspite-összeesküvés
Anne L. Green: Törött szárnyakkal
Ella Steel: Érzéki rabság
Ludányi Bettina: Festménybe zárt lelkek
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Agatha Christie: Az ijedt szemű leány
Arthur Hailey: Detektívek
Jussi Adler-Olsen: A 64-es betegnapló
Cara Hunter: Csakis az igazat
Guillaume Musso: Az angyal hív