Maigret ​szórakozik (Maigret) 26 csillagozás

Georges Simenon: Maigret szórakozik

Kötetünk két Maigret-történetet tartalmaz.
Maigret szórakozik
Maigret ezúttal a meleg, de kedélyes nyári Párizsban tölti szabadságát. Alig egy-két nap múlva azonban egy újsághír dúlja fel nyugalmát: egy divatos orvos feleségét holtan találták a szekrényben. Maigret-ben nyomban felébred a kopóösztön, lelke a kötelességszerű pihenés és élvezetes munka közt hányódik, míg végül az élvezetet választja: titokban magánnyomozásba kezd. Vajon sikerül-e megőriznie inkognitóját?
Maigret-t meglopják
Egy zsebtolvanak az a látszólag képtelen ötlete támad, hogy épp a jól ismert Maigret felügyelő zsebéből vegye ki a pénzt és az igazolványokat az autóbuszon. Az ügyetlen tolvaj azonban hamarosan maga jelentkezik, és elvezeti Maigret-t egy különös, szövevényes bohém világba, de legelőször egy ajtóhoz, amely egy szép, fiatal nő zöld legyekkel borított hullájára nyílik…

Eredeti cím: Maigret s’amuse

Eredeti megjelenés éve: 1956

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fekete Könyvek

>!
Európa, Budapest, 1979
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630716860 · Fordította: Görög Lívia, Gara György

Enciklopédia 3


Kedvencelte 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Bla I
Georges Simenon: Maigret szórakozik

A kötet két különleges helyzetet mutat be két kisregényével, egyikben a főfelügyelő korábban elmaradt szabadságát tölti inkognitóban Párizsban, míg utóbbiban épp őt lopják meg.
A párizsi szabadság szokatlan a főfelügyelőnek, de néhány napig számos örömet lel benne. Csak a pálya széléről, az újságokból követi az aktuális bűnügy eseményeit, s egyre nagyobb erőfeszítésébe kerül, hogy ne hívja fel Janviert, aki az osztályt helyette vezeti. A korosodó Maigret szabadsága alatt – feleségével összezárva – érzi, milyen lehet a jövője munka nélkül nyugdíjban – s miután élete a nyomozói munka – ezt minél messzebbre szeretné kitólni. Mindeközben megismerkedünk a meleg nyárban szinte kiürült Párizzsal, együtt sétálunk a felügyelővel és feleségével élvezve a pillanatokat, s Maigret névtelenül segít közben Janvier-nak az ügy-ben…Különleges szerkezet, jó kis krimi. A második kisregény valahogy nem nyert meg.

>!
csgabi MP
Georges Simenon: Maigret szórakozik

Jó volt, jó volt, igen jó volt. :-) Két kisregény egy kötetben. Mint a Nescafe 2 in 1, de annál sokkal, de sokkal jobb. :-)

A Maigret szórakozik című kisregény igazán szórakoztató volt, ahogyan figyelhettem a főfelügyelőt szabadsága közben. Nagyon szeretnivaló volt. Olyan emberi. És az, hogy még így is, csak az újságokat olvasva rájött az igazságra, hát, le a kalappal előtte. :-)

Maigret-t meglopják:
Egy izgalmas, és számára eddig ismeretlen világba tévedt Maigret, miután a buszon ellopják a tárcáját, majd visszakapja, és kezdődik a nyomozás. Szobrász, forgatókönyvíró, producer, rendező, és sok más. És persze egyiknek sincsen pénze, és folyton kölcsönért rohangál; kivéve a producert, akinél kuncsorognak. Nem is értem, hogyan képesek a felszínen maradni, és hogyan nem süllyednek el a pocsolyában. Azt hiszem, ehhez valami különleges személyiségre van szükség.
Meglepődtem a végkifejleten, még most sem tudom elhinni, de hát ebben a történeten bárkit el tudtam képzelni gyilkosként.

>!
regulat 
Georges Simenon: Maigret szórakozik

A felügyelő iszik és… nyomoz.
Két történet egy köteteben. Az első, egyben a címadó, kellemes életkép a szabadságon lévő Maigretről, aki csak nem bírja ki… Már, hogy külső szemlélője legyen egy nyomozásnak, amelyet távollétében Janvier vezet.
Igazából, az ügy mellékes, a prímet az viszi, hogy a felügyelő mennyire nem tud mit kezdeni magával nyomozás nélkül, mintegy előre vetítve, hogy a nyugdíjas Maigret mennyire nem tud majd mit kezdeni magával.
Közben nagyokat sétál a nejével… túl nagyokat. Mondhatni lestrapálja…
…és közben a felügyelő csak rájön, hogy mi lehet a gyilkosság oka, ki lehet a valódi tettes, de kibírja. Nem megy be. Nem beszél a kollégáival, csak néhány névtelen levelet küld…
…végül maga is kap egyet.

A másodikban, aminek Maigret-et meglopják a címe, egy gyilkossági ügybe egy „amatőr zsebtolvaj” vonja be Maigret-et, aki ellopja, majd visszaküldi Maigret tárcáját.
A regény a hatvanas évek párizsi művészvilágába viszi az olvasót… és a látszólag üres körök, sörök, borok, rövidek mellett, a jó felügyelő csak leleplezi a túl okos gyilkost.

Simenon most is egy olyan Párizst mutat, ami mintha kávéházakból, vendéglőkből, kis kocsmákból, mulatókból áll… Egy olyan várost ahol az ember szívesen élne, lehetőleg úgy, hogy olyan apróságok, mint a napi nyolc óra munka ne zavarja.

>!
Európa, Budapest, 1979
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630716860 · Fordította: Görög Lívia, Gara György
>!
chhaya
Georges Simenon: Maigret szórakozik

Maigret felügyelő még a szabadsága idején sem képes őszintén kikapcsolódni, hát csak úgy követi a gyilkossági ügy fejleményeit, mint bármely más érdeklődő újságolvasó. Vagyis majdnem. Érdekes volt így, külső szemlélőként végigkísérni a nyomozást, a házaspár bujkáló nyaralása pedig óriási, sokat mosolyogtam rajta.

A másik meg: rendőrtől lopni nem kifizetődő. Legalábbis Maigret felügyelőtől biztos nem. Sosem leszel elég okos hozzá.

>!
KillerCat P
Georges Simenon: Maigret szórakozik

Ez volt az első könyvem Georges Simenontól. Biztosan fogok még olvasni tőle,de valahogy nem az igazi. Kicsit lassabb,mint amit vártam,de összességében élvezhető és csavaros.

>!
Ydna
Georges Simenon: Maigret szórakozik

Maigret szórakozik
Végig fenntartja az izaglmat, bár a végén kissé sután fejezi. 4,5*

Maigret-t meglopják
Hááát… Csavarosnak csavaros, csak épp elég valószerűtlen, bár ezt is nehezen tudtam letenni… 4*

>!
Nienna001 MP
Georges Simenon: Maigret szórakozik

Maigret szórakozik: A történet rendben volt, érdekes volt, hogy itt Maigret csak kívülálló és az újságokból tájékozódik. Kicsit ő is szabadságon volt, és pihenésképp megoldott egy bűntényt.

Maigretet meglopják: Az idegeimre ment az a sok három pont. Szaggatott volt és nagy nagyon idegesítő. A bűnténnyel nem volt semmi bajom, a tettest is sikeresen belőttem, de ez a pontozgatás! Kicsit olyan volt mintha parodizálna.

>!
Esmeralda P
Georges Simenon: Maigret szórakozik

Jó kis krimi, nem mondom, kétszer is olvastam, de mit tegyek, Maigret nem egy Poirot…

>!
Zoltán P
Georges Simenon: Maigret szórakozik

Nincs az a hú de nagy rejtély, meg körömrágós izgalom, de azért érdekfeszítő. Igazából az író és a nyomozó stílusa miatt kedvelem ezeket a sztorikat. Viszont szegény G. Simenon szívét egyszer nagyon összetörhette egy Concarneau- ből származó vékony, fiatal, nem túl okos, átlagosan csinos, csélcsap hölgy- mindkét történetben egy ilyen nő ugyanis az áldozat..


Népszerű idézetek

>!
regulat 

– Most legyen okos! – dörmögte Maigret és intett a pincérnek, hogy hozzon még egy sört.

119. oldal, Maigret szórakozik (Európa, 1979)

>!
regulat 

– Ürücombot, Lapointe?… Rendben van, kérünk két adagot…
– És egy kancsó bordói vöröset?

230. oldal, Maigret-t meglopják (Európa, 1979)

>!
regulat 

– Mi kell?
– Sör – felelte oda se gondolva Maigret.
– És azon kívül?
– Semmi.
– Kérdése sincs?
_ Hát ezt hogy érti?
– Úgy, hogy nem most léptem le a falvédőről, és ha Maigret felügyelő személyesen idefárad, nyilván nem a sör kedvéért teszi, Kiváncsian várom mire megy ki a dolog.

295. oldal, Maigret-t meglopják (Európa, 1979)

4 hozzászólás
>!
csgabi MP

Maigret kinyitotta a faliszekrényt, ahol egy üveg konyakot tartogatott poharakkal – ez az óvintézkedés sokszor bizonyult már hasznosnak.
Teletöltött egy poharat, és átnyújtotta a fiatalembernek.
– Igyon.
– Hát maga?
– Én nem kérek.

271-272. oldal

12 hozzászólás
>!
regulat 

A halleves jó volt, és még jobb az a kereskedelemben alig kapható charentes-i fehér borocska, amit felszolgáltak mellé. Ebből a száraz, kemény borból készül a konyak.

228. oldal, Maigret-t meglopják (Európa, 1979)

>!
regulat 

A délelőtt hátralévő része eseménytelen volt. A felügyelő céltalanul kószált az utcán, két kis kávéházba is bement aperitifet inni. Mikor hazaért, a reggeli beszélgetést szánó-bánó Maigret-né és egy jóasszony módra készült csirke várta.

85. oldal, Maigret szórakozik (Európa, 1979)

>!
regulat 

– Mindenkinek Calvadost kérjek? – kérdezte, elővéve zsebéből a pipáját, amikor a fehér kötényes felszolgálónő kihozta a kávét.

25. oldal, Maigret szórakozik (Európa, 1979)

Kapcsolódó szócikkek: calvados
>!
regulat 

– Friss hurkánk van, felügyelő úr.
– Pürével?
– Előtte mit parancsol?
– Akármit. És egy kancsó sancerre-it.

276. oldal, Maigret-t meglopják (Európa, 1979)

>!
regulat 

– Mit isztok gyermekeim?
– Jocelyn-nak gyümölcslevet… Nekem egy portóit…
– És maga, Maigret úr?
– Sört.

291. oldal, Maigret-t meglopják (Európa, 1979)

>!
csgabi MP

– Nem vagy szomjas?
Maigret-né nem volt szomjas, de mindig készségesen vele tartott.
– Ott az utcasarkon, abban a kis kocsmában is órákig lestem valakit.
Bementek. Terasz nem volt, a helyiség kongott az ürességtől, csak a pult mögött varrt egy sovány, szőke asszony, és a rádiót hallgatta.
Maigret magának aperitifet a feleségének gyümölcslevet rendelt, és leültek egy asztalhoz; a tulajdonosnő összeráncolt szemöldökkel vizsgálgatta őket.

123-124. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon
Irene Adler: A katedrális árnyéka
Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya
Frei Tamás: A megmentő
Susan Kay: A fantom
Guillaume Musso: Az angyal hív
Pierre Souvestre – Marcel Allain: Egy geniális kalandor a XX. században
Pierre Souvestre – Marcel Allain: Fantomas
Amélie Nothomb: Ördögi kozmetika
François Emmanuel: A mélabús gyilkos