Maigret ​karácsonya / Hét kis kereszt (Maigret) 12 csillagozás

Georges Simenon: Maigret karácsonya / Hét kis kereszt

Amikor 1930-ban Georges Simenon (1903-1989) megírta első Maigret-történetét, aligha sejtette, hogy személyében a bűnügyi regény halhatatlan alakját teremti meg, aki a bűntények felderítése során a maga logikus észjárásával, emberismeretével még a legkisebb, látszólag jelentéktelen mozzanatokból is képes lényegi következtetések levonására.
A kötetben olvasható két bűnügyi történet mindmáig nem jelent meg magyar fordításban, jóllehet ezekből sem hiányzik Simenon nyugodt, ám mégis drámai cselekménybonyolítása, kíméletlen logikája.

Eredeti cím: Un Noël de Maigret / Sept petites croix dans un carnet

Eredeti megjelenés éve: 1950

>!
Vydal Kalligram, Bratislava, 1997
160 oldal · ISBN: 9630489171 · Fordította: Lakatos Tibor, Mihályi Ildikó

Kedvencelte 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

encus625 P>!
Georges Simenon: Maigret karácsonya / Hét kis kereszt

Maigret karácsonya
Az igazán nagy nyomozók kapnak az írójuktól karácsonyi történetet is. Nincs ezzel másképp Maigret sem.
Karácsonyi hangulat nincs a könyvben, viszont a felügyelő a saját lakásából irányítja az ügyet. Megtudhatjuk azt is, hogy mit kap a felügyelő minden évben a feleségétől ajándékba. Rövid történet, Maigret maga is beismeri, hogy minden információ beszerzésével szerencséjük volt, mert hamar megtalálták. Érdemes lett volna egy kicsit hosszabb formában (is) megírni.

Hét kis kereszt
Maigret-mentes karácsonyi krimi. Ettől még jó, pörgős, logikus. Egy telefonközpontos rendőr noteszába írott 7 keresztnek van nagy jelentősége egy sorozatgyilkos elfogásában.

Zsuzsi_Molly>!
Georges Simenon: Maigret karácsonya / Hét kis kereszt

Két rövidebb szösszenet:

Maigret karácsonya
Két hónappal korábban súlyos balesetet szenvedett s így ágyhoz láncolódott a hét éves kis Colette. Egyik reggel kopogtatott a szomszéd néni, aki egyébként vigyázni szokott rá, mikor édesanyja elmegy hazulról a boltba.
– Nézd Colette mit hozott a Télapó neked.
– Láttam Őt.
– Kit láttál?
– A Télapót …
Több se kellett Doncoeur kisasszonynak fogta magát és a hallottak után reggel átszáguldott az úttesten, hogy segítséget kérjen Maigrettől aki a szemközti épületben lakott feleségével. A nyomozás kezdetét vette, hogy volt-e tényleg valaki a kisszobában, s ha volt, akkor ki is volt az épületben s mit is keresett a kislány szobájában a deszkalapok alatt?

Édesanyja Madam Martin nem igazán örült ennek a felhajtásnak, annak meg végképp nem, hogy egy nyomozó is nyomozzon az ügyben, de vajon miért próbálja megmagyarázni mindenkinek, hogy csak képzelődött Colette?

– - – - – - – - – - – - –

Azért mert egy gyerek mondja az nem jelenti azt, hogy nem lehet igaz az állítása. Sok mindent megértenek, sőt talán többet értenek meg bizonyos dolgokból mint a felnőttek. Vannak dolgok amik nem helyesek, s jobb ha erre előbb rájövünk, s befejezzük mielőtt kiderülne, mert utána már nehezebb kikeveredni belőle úgy, hogy ne essen csorba rajtunk.

>!
Vydal Kalligram, Bratislava, 1997
160 oldal · ISBN: 9630489171 · Fordította: Lakatos Tibor, Mihályi Ildikó

Népszerű idézetek

Riru>!

Kint nyoma sem volt hónak. Maigret számára nevetségesnek tűnt, hogy túl az ötvenen még mindig ennyire csalódottnak érzi magát, hogy karácsonykor nem esett hó, bár jól tudta, hogy bizonyos korú emberek már sohasem komolyodnak meg annyira, mint azt a fiatalok hiszik róluk.

8.

Riru>!

Szomorúnak nem volt mondható. Egyszerűen csak az álma – amelyre még mindig nem emlékezett – váltott ki belőle valamiféle felületes érzékenységet. Elvégre az is lehet, hogy ez nem is álom volt, hanem maga a karácsony. Ám ezen a napon óvatosnak kell lennie, jól meg kell gondolnia a szavait, mert lám, Madame Maigret is mennyire kiszámított mozdulatokkal bújt ki az ágyból, hiszen ilyenkor ő is könnyebben lesz izgatott, mint máskor.

9.


Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya
Holden Rose: Az ellopott karácsony
Alan Bradley: Elég már az árnyakból!
J. D. Robb: Halálos ünnep
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a hivatalnok hullája
John Sandford: Karácsonyi rémek
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok
Donn Cortez: CSI: Miami – Ünnepi rémálom
Joanne Fluke: Karácsonyi habcsók és gyilkosság
Guillaume Musso: Holnap