Maigret ​és az Új-fundlandi randevú (Maigret) 20 csillagozás

Georges Simenon: Maigret és az Új-fundlandi randevú

Maigret felügyelő szabadságát tölti Fécamp tengerparti falucskájában, ám egy barátja kérésére nem hivatalos nyomozásba kezd egy gyilkossági ügyben. Egy halászhajó kapitányát ölték meg a kikötőben aznap, amikor hazatért több hónapos tengeri útjáról. Maigret hamar észreveszi, hogy a nem túl segítőkész legénység többet tud, mint amennyit elárul. A halottnál talált fénykép alapján a „keresd a nőt” elv mentén kezd nyomozni, és apránként feltárulnak előtte a kezdettől balszerencsés tengeri út részletei. A felügyelő szerint a nyomozás „a harag jegyében” zajlik, mivel mindenki ideges és bizalmatlan: a kieső bevétel miatt aggódó hajótulajdonostól kezdve a legénységen át a gyanúsítottként letartóztatott távírászig. A felügyelőnek eközben feleségével is törődnie kell, akit ő beszélt rá a furcsa nyaralásra.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Maigret Agave Könyvek

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195641 · Fordította: Barta Tamás

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

ViraMors P>!
Georges Simenon: Maigret és az Új-fundlandi randevú

– Úgy tűnik, hogy tengeri átok sújtotta a hajót.

Az eredetileg tervezett Elzász helyett a Maigret házaspár Fécamp–ba érkezik nyári vakációra, ahol a felügyelő egy ismerőse kérésére szeretne utánanézni egy gyilkossági ügynek. Az Océan halászhajó kapitányát nem sokkal partot érés után gyilkolták meg, gyanúsítottként rögtön le is tartóztatták a távírászt, leginkább azért, mert senki más nem volt kéznél. Bűnösségében nagyjából mindenki kételkedik: a legénység, az ismerősök, a menyasszonya stb… Maigret a tőle megszokott kitartó nyugalommal áll neki felderíteni az ügyet. Nem törődik vele, hogy a tengerészek átkot emlegetnek és nem nagyon csinál problémát abból, hogy a menyasszony kb folyamatosan a sarkában koslat, a távírász ártatlanságát bizonygatva, szokás szerint kérdezősködik, és apránként felépíti fejben, hogy mi történhetett a három hónapos hajóút alatt, ami végül a gyilkossághoz vezetett. Közben időnként beül a kikötői csapszékbe, az Új-fundlandi randevúba, és pár pohárka mellett eltársalog a kissé pletykás csapossal is…
Megnyugtatóan megszokott hangulatot és minőséget kaptam a könyvtől. Egy jól felépített ügyet, amit némi odafigyeléssel szépen össze lehetett rakni a felügyelővel együtt. A távírász mondjuk meglehetősen idegesítő alak volt a maga tétovaságával és ezt annak fényében sem tudom neki megbocsátani, hogy a végére több-kevésbé megindokolta. Összességében kellemes regény, könnyed, átvezető olvasmány két nagyobb falat között.

Avilda>!
Georges Simenon: Maigret és az Új-fundlandi randevú

Úgy látszik, hagyomány nálam, hogy minden évben 3 Simenon könyvet elolvasok. Örülök is ennek a szokásnak, mert jólesik a közönyös, pipázó felügyelő nyomozásáról vagy éppen egy bűntettet elkövetett átlagos férfi lélektanáról olvasni. Vannak regények, amik jobban tetszenek, van, ami nem annyira. Ez most nagyon jólesett a kicsi krimi szerető szívemnek, mert érdekes volt, lekötött végig és nem találtam ki, ki a gyilkos! Meg is lepett, pedig tényleg kiderül már az elején, csak oda kellett volna figyelnem.
Tök jó volt ez a története.

Gvendolin P>!
Georges Simenon: Maigret és az Új-fundlandi randevú

Az a baj Simenon könyveivel, hogy túlságosan hamar a végere ér az olvasó.

BBetti86 >!
Georges Simenon: Maigret és az Új-fundlandi randevú

Megtaláltam a kedvenc könyvem a szerzőtől? Ebben nagyon tetszett a hangulat, a cselekmény, a karakterek rajza.
Maigret az a figura, akinek eddig is megismertük. Talán nem olyan ismert, mint Poirot, de neki is megvan a maga stílusa és módszere. Szeretem, ahogy őt az ember érdekli. Használja a törvényszéki nyomozástan eredményeit, de őt az ember érdekli az eset mögött. Itt nagyon élveztem, ahogy folyamatosan azon töpreng, hogy ott volt az a három ember a hajón, valami történt, de mi? Miért?
Tömör, tömény a szöveg, de tele van sejtetéssel és fülledtséggel. Annyira az elemi emberi viselkedésre, vágyakra és ösztönökre épít, hogy néha egészen thrillerben éreztem magam, pedig ez vegytiszta krimi.
Logikus, érzelmileg felépített végig, nem csak a vége. Ha valaki nem ismeri Simenon e sorozatát, ezzel érdemes kezdeni. Nekem nagyon tetszett.

hopeless_bookworm>!
Georges Simenon: Maigret és az Új-fundlandi randevú

Ebben a könyvben Maigret úgy dönt, hogy összeköti a kellemeset a hasznossal, azaz a tengerparti nyaralást a nyomozással. Miközben felesége a tengerparton kötöget, addig ő igyekszik kideríteni, hogy ki gyilkolhatta meg az Océan halászhajó kapitányát. Azt ugyanis elég hamar sejteni lehet, hogy nem a hajó távírásza volt a tettes, bár a rendőrség őt tartóztatta le. Maga a történet nem rossz, bár helyenként kiszámítható, viszont a szereplőkkel már más a helyzet. Ez a történet ugyanis tele van unszimpatikus szereplőkkel. Kezdetben még a gyilkossággal ártatlanul megvádolt távírásszal sem igazán tudtam együttérezni. A végén persze összeállnak a kirakós darabjai, és mindenre fény derül. Bár a gyilkos indítéka, illetve személye nem okozott hatalmas meglepetést. Már a végkifejlet előtt is lehetett sejteni, hogy miért következett be a gyilkosság.

XX73>!
Georges Simenon: Maigret és az Új-fundlandi randevú

Szeretem a molyos kihívásokban, hogy néha alaposan megváltoztatják a berögződéseimet.

Például nagyon sokáig úgy gondoltam, hogy egyáltalán nem szeretem a Maigret-történeteket. Most úgy vélem, hogy ez csakis a megfilmesített krimiknek tudható be. Rég nem néztem ilyet, nem tudom, mostanában hogy vélekednék ezekről a filmváltozatokról. Lehet, hogy pár jó könyv elolvasása után ezekre is sokkal nyitottabb lennék.

Ebben az évben már a harmadik Maigret-könyvet olvasom, és le vagyok nyűgözve tőlük. Mindegyikben egy-egy ismeretlen kis világot ismerek meg. Fontosnak tartom megjegyezni: elsősorban nem a krimi-szál és a gyilok érdekes számomra ezekben. Hanem ahogy Simenon bemutatja korának helyszíneit, embereit.

Az Új-funlandi randevúban pedig egy, a szokásosnál is egzotikusabb helyszínre pillanthatunk be: a huszadik század első felének francia halászhajóinak babonás világába…


Népszerű idézetek

ViraMors P>!

Egy vasból álló univerzum tetején állt, és félig behunyt szemmel maga elé képzelte a nyílt tengert, a hullámok végeláthatatlan mezejét, amelyet a hajó orra szüntelenül hasított, nap nap után, heteken át.

47. oldal

pável>!

Csak Maigret asszony sóhajtott fel a sápadt marhaszelet láttán: – Mégis jobban jártunk volna, ha Elzászba megyünk.

3. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Amélie Nothomb: Ördögi kozmetika
François Emmanuel: A mélabús gyilkos
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Stephen King: A halálsoron
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen
Borisz Akunyin: A gyémántszekér I-II.
Astrid Lindgren: Az ifjú mesterdetektív
Don Winslow: Drogháború
Janet Evanovich: A négy fejvadász