Maigret ​és a miniszter (Maigret) 22 csillagozás

Georges Simenon: Maigret és a miniszter

Maigret egy este arra ér haza, hogy telefonon kereste őt a közmunkaügyi miniszter. Nem hivatalosan, hanem magánemberként. A főfelügyelő még aznap el is megy hozzá, és részletesen értesül a clairfond-i katasztrófáról. A clairfond-i szanatórium a negatív szakvélemény ellenére épült meg, omlatag alapra, s nem sokkal az átadás után egy esőzés következtében összedőlt. Százhuszonnyolc gyermeket temetett maga alá. Az ügyben vizsgálat indul, de a szakvélemény, az úgynevezett Calame-jelentés illetéktelen kezekbe kerül, akik azt zsarolásra igyekeznek felhasználni. A közmunkaügyi miniszter, aki vétlen az ügyben, csapdában érzi magát, és Maigret-től kér segítséget. A főfelügyelő már az első percben különös rokonszenvet érez a miniszter iránt, akivel sok a közös vonásuk, s noha irtózik a politikától, mindent elkövet az ügy felderítése érdekében. Az már nem rajta múlik, hogy a tettest ugyan elkapják, de az igazi tettes, a dörzsölt politikus továbbra is szabadlábon marad.

Eredeti cím: Maigret chez le ministre

Eredeti megjelenés éve: 1954

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Maigret Park

>!
Park, Budapest, 2004
186 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635306725 · Fordította: Vargyas Zoltán

Kedvencelte 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

pável>!
Georges Simenon: Maigret és a miniszter

Mutyi és panama, szóval a magyar olvasónak otthonos vidéken játszódó – vértelen – krimi ez, ahol valaki vagy velőig romlott, vagy épp patyolat. A politikától a gyilkossági nyomozók gyomra is forog, talán ezért főszereplő még a sok tömény ital.
(Itallap: spoiler)

Kasztana>!
Georges Simenon: Maigret és a miniszter

Igazi krimi a javából. A mai digitális megfigyelés, nyomon követés, adatgyűjtés világból jó volt vissza csöppenni abba a korba, ahol a szó soros értelmében nyomozás, megfigyelés, követés történt. Pl. A nyomozók egy évkönyvből kivágott képről készült másolattal mennek vissza a szemtanúkhoz. Steve Berry rajongó lévén nem idegen a politikai szál illetve a politikai nyomás a regényekben. A “Becsületes emberek” után ez egy kicsit más jellegű regény, de végig izgalmas és érdekfeszítő volt. Nem nagy oldalszámú könyv és mégis benne van minden ami egy jó regényéhez kell: egy sajnálatos eseményről készült jelntés, ami később eltűnik és sokakat érdekel; egy titkos felkérés a nyomozásra, ami később már nem az, Maigret nyomozása, rengeteg kérdés, amire választ kell találni, hogy a végül megtudjuk ki a tettes.

lizzizi>!
Georges Simenon: Maigret és a miniszter

Noha politikusokról esik szó benne, mégis tetszett a történet. Gyorsan olvasható, és Maigret egyre szimpatikusabb. :)
Jó kis időutazás volt, abba a korba, ahol még nemhogy az internet nem segít, de mobiltelefon sincs. spoiler

ribizlii>!
Georges Simenon: Maigret és a miniszter

Politikai közegben játszódó, eltérő a megszokott gyilkos-bűnüldöző közegtől. Csalás, aljasság a jellemzőbb, mégis Maigret hozza a formát, könnyedén megoldja a problémát. Gyorsan olvasható.

Biba>!
Georges Simenon: Maigret és a miniszter

Ez a rész nem tetszett annyira. Maigret a politika ingoványos területére téved, egy miniszter kéri a segítségét egy bizonyos jelentés előkerítésében (lsd. fülszöveg). Az ilyen körökben előforduló intrikák, csalás és aljasság szépen fellelhető a regényben, egyébként nekem sajnos unalmas volt egy kicsit.

Vincent_Dov I>!
Georges Simenon: Maigret és a miniszter

A vidéki ügyvéd, Auguste Point, feddhetetlensége és az ellenállásban játszott szerepe miatt kerül a politikába a második világháború után. De a megtisztulásért folytatott küzdelmében hamar magára marad. A képviselők, bárhogy is egymásnak essenek a nyilvánosság előtt, a kulisszák mögött cimborák: egy kasztot alkotnak. A minisztériumi alkalmazottak jól tudják, hogy a miniszterek „átutazók” a saját minisztériumukban, felesleges tehát mindenbe beavatni őket. Mikor aztán egy tragikus eset kapcsán bűnbakra van szükség, Point ideális választásnak tűnhet: senki se fog sírni utána.

Simenonnak több politikai krimit kellett volna írnia. (Kíváncsi lennék, ki ihlette Mascoulin karakterét.)


Népszerű idézetek

pável>!

Óvakodott a nőtlenektől, olyanoktól, akiknek nincs bevallott szenvedélyük.

3. fejezet

Kasztana>!

Maigret, mint hazafelé menet minden este, ugyanazon a helyen, nem sokkal a gázlámpa után, felnézett a lakás kivilágított ablakaira. Öntudatlanul csinálta. Ha nekiszegezték volna a kérdést, hogy ég-e a villany, hirtelenjében nem is tudott volna válaszolni. A második meg a harmadik emelet között pedig éppilyen öntudatlanul gombolta ki a felöltőjét és halászta elő nadrágzsebéből a kulcsot, pedig mindig kinyílt előtte az ajtó, ahogy a lábtörlőre lépett.
Ezek a rítusok hosszú évek alatt alakultak ki, és Maigret-nek, bár ezt soha nem ismerte el, sokat jelentettek. A felesége például – igaz, ma erre nem volt lehetősége, mert nem esett az eső – mindig ugyanazzal a mozdulattal vette el tőle a vizes esernyőt, s közben mindig ugyanúgy hajtotta oldalra a fejét, hogy arcon csókolja.
Maigret feltette a hagyományos kérdést:
– Nem volt telefonom?
A felesége becsukta az ajtót.
– De igen. Azt hiszem, jobb, ha le se veszed a kabátodat.


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Marilyn Miller – Ella Steel: Üldözöttek
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Sienna Cole: Elmejáték
Chris Carter: Halállista
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben