Maigret ​csapdát állít (Maigret) 45 csillagozás

Georges Simenon: Maigret csapdát állít Georges Simenon: Maigret csapdát állít Georges Simenon: Maigret csapdát állít

Simenonnál nincs könnyes érzelmesség. A párizsi utcák világának, zugboltjainak és kocsmáinak szinte a ragacsát érzékeljük! Bűnök, végzetosztón. S ami Simenonnak külön érdeme a Maigret-könyvek lapjain: érzékeljük azt a hosszúkás bárhelyiséget, a fáradt szagú pultot, a silány italválasztékot, az álizgalmas díszleteket… vagy amikor a főfelügyelő maga ül be a Dauphinba, olyan habja van a sörnek, olyan illata a kajának, hogy csak na. És ahogy felhozat egy csomó szendvicset – és sört – hosszúnak ígérkező kihallgatásokhoz! És… és… és…Nem lehet ennek a Maigret-világnak a végére érni-járni. Tandori Dezső Maigret egy kifürkészhetetlen indítékú gyilkosságsorozat nőáldozatai közt keresi az összefüggést. Mígnem egy fiatal és kicsit könnyelmű rendőrnő a segítségére siet…

Eredeti cím: Maigret tend un piège

Eredeti megjelenés éve: 1955

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Fekete Könyvek, Maigret, Maigret

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191759 · Fordította: Hollós Adrienne
>!
Park, Budapest, 2005
164 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635302533 · Fordította: Hollós Adrienne
>!
Európa, Budapest, 1977
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630713144 · Fordította: Hollós Adrienne, Timár György

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Bla I
Georges Simenon: Maigret csapdát állít

Az augusztusi Párizs, forróság, mindenki izzad és levetik zakójukat a férfiak. A XVIII. kerület, a Montmartre a helyszíne a gyilkosságoknak, amelyekből most egy egész sorozat egyelőre kinyomozatlan hónapok óta. Nem találják a fogást az ismeretlen tettesen. Maigret Pardonnál szokásos havi vacsorájukon találkozik valakivel, s beszélgetésük ötletet ad. Csapdát állít, s ez bejön. Egy kitűnő, tulajdonképp lélektani, korát megelőző krimi Simenontól váratlan csavarokkal, amely hordozza a szokásos párizsi hangulatot, a pléhsöntéspultok világát, sört, pálinkát, szendvicset a szemközti sörözőből. s a fáradtságot és kifacsartságot, amely a felügyelő foglalkozásával jár…

>!
RosszQtya P
Georges Simenon: Maigret csapdát állít

Nagyon rég nem olvastam már Maigret könyvet, jó volt az öreggel újra találkozni.
Szeretem a sorozatgyilkosos könyveket, de itt igazából nem az a tipikus gyilkosságtól gyilkosságig folyó küzdelem van ábrázolva, hanem a megtörtént esetek feldolgozása, valamint harc az idővel, elkerülvén egy újabb esetet amibe M. akár bele is bukhat.
A mi felügyelőnk nem olyan kifinomult, mint Poirot, az eszköztára igencsak hagyományos.Mindezek ellenére mégiscsak pontot tesz az eset végére.

2 hozzászólás
>!
robinson P
Georges Simenon: Maigret csapdát állít

A krimikre jellemző felfokozott feszültség itt ennél a történetnél nagyon jól működik. Az emberi viszonyok kapnak igen nagy hangsúlyt a megoldásban

http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/09/maigret-csapdat-al…

>!
regulat
Georges Simenon: Maigret csapdát állít

Még szerencse, hogy az ember nem akarja időrendben olvasni (nem megjelenési, hanem történeti időrendben) olvasni a jó, iszákos felügyelő eseteit, mert bizony az ilyen könyvek feladnák a leckét, ahol az egyik történetben még kezdő titkár, a másikban meg már Párizs, ha nem Franciaország legismertebb nyomozója…

Az első, azaz Maigret első nyomozása tulajdonképpen egy kis időutazás, arra az időre, amikor a felügyelő még kezdő volt. Amikor még nem rutinszerűen figyelte az utcákat kiskocsmákból, vendéglőkből… mondjuk az italt már akkor is bírta.
Nem is a nyomozás a különlegessége ennek, a kisregénynek, hanem inkább az, hogy több mint félszáz történet után írta meg Simenon, így a narrátor sokszor emlékezik a jövőre… ez meg igazán furcsa hangulatot ad. Csak az a baj, hogy nem ugranak be azok a történet címek, amikre az író mesélés közben utal…

Aztán Maigret csapdát állít egy sorozatgyilkosnak. Ez meg inkább lélektani, már, ami Maigret lelkét illeti… na jó, nem csak az övét. Nem véletlen, hogy a megoldás kurtán furcsán egyszer csak az ölünkbe pottyan.

Node, mint szoktam volt mondani,Maigret krimit nem a rejtélyért olvas az ember (vagy legalábbis én), hanem a hangulatért… az meg van mind a két kisregényben bőven.

>!
Európa, Budapest, 1977
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630713144 · Fordította: Hollós Adrienne, Timár György
>!
Hollóhát
Georges Simenon: Maigret csapdát állít

(A kettő az egyben, Európa kiadós változatot olvastam)

Maigret csapdát állít
Eddig két olyan részt fogtam ki, ahol Maigret vidéken folytat szélmalomharcot, saját közegéből kiszakítva, minden segítség nélkül. Ezért már nagyon kíváncsi voltam egy olyan történetre, ahol végre hazai pályán mozog. Mögötte a rendőrség egész gépezete, és igazi hírességként ismeri minden újságíró. Tényleg élvezet volt olvasni, ahogy lassan őrölnek a kerekek, aztán szimatot fog, és nem ereszti a zsákmányt. Annyira emberi, ahogy folyton kétkedik, vívódik, megkérdőjelezi önmagát. Közben fogy a sör, a szendvicsek, a pipák, és Maigret-né megnyugtató alakja asszisztál a háttérből. Talán az apósom fogalmazta meg a legjobban, hogy azért jó Maigret olvasni, mert nincs benne semmi szemfényvesztés. Nincs bűvésztrükk. Az a bizonyos csapda is Maigret módon, alapos egyszerűséggel készül. De hatásos lesz.

Maigret első esete
Nagyon bizarr volt a fiatal, vékonypénzű, vékonydongájú Maigret-ről olvani. Pedig én még csak most kezdtem az ismerkedést a sorozattal, mégis nehéz elvonatkoztatni a súlyos, szélesvállú bulldogtól, akinek képzeltem. Érdekes volt megfigyelni, ahogy kialakulnak a szokásai, ahogy először néz szembe a bukás lehetőségével, a gazdagok kiváltságos helyzetével. Mintha mikroszkóp alatt figyelnénk meg az egyedet, akiből majd Maigret felügyelő válik. A lelkes kis fuvolás karakterét nagyon megszerettem, nem tudom visszaköszön-e még későbbi részekben?

>!
gesztenye11 
Georges Simenon: Maigret csapdát állít

Jó krimi. Augusztusi hőség Párizsban, Maigret kiskocsmái, korsó sör, kökénypálinka, kisfröccs. Rendőrök, újságírók és (potenciális) tettesek nagyon jó karakterábrázolása. Sorozatgyilkos – de mi a mozgatórugó? Csapdaállítás. Bejön? Vagy mégsem? Maigret gondban. És beugrik a megoldás!
De valahogy a lüktetés, a feszültség, az izgalom egy kicsit hiányzik.

>!
chhaya
Georges Simenon: Maigret csapdát állít

Sorozatgyilkos szedi áldozatait Párizsban, Maigret felügyelő pedig végső megoldásként elhatározza, hogy csapdát állít neki. Érdekes az egész folyamat, ahogy megszervezik a cselt és mozgósítják a hozzá szükséget embereket és erőforrásokat, ami mégis a legjobban tetszett, hogy Simenon ezzel a könyvecskével mennyivel megelőzte a korát. A kötet jóval azelőtt jelent meg, mielőtt a profilozás módszerét kidolgozták és használni kezdték, ehhez képest gyönyörű pszichológiai, lélektani elemzést kapunk a gyilkos motivációjáról és gondolatvilágáról. A történet végi csavar pedig csak hab a tortán. Élvezetes krimi, jó volt olvasni.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191759 · Fordította: Hollós Adrienne
>!
FreeAngel
Georges Simenon: Maigret csapdát állít

Csavaros történetre voltam felkészülve a fülszöveg alapján, ami ebben az esetben izgalmasabbnak bizonyult, mint maga az egész iromány. Nem volt túl bonyolult és a csattanó se csattant most akkorát, mint az előző Maigret-történetek. És még vesszőhibáktól is hemzsegett. Sebaj, nem adom fel! Lesz itt még gyöngyszem. Nem lehet mindegyik egyformán jó.

>!
Kogoro
Georges Simenon: Maigret csapdát állít

Mikor megláttam, hogy hamarosan levetítik a TV-ben az első Maigret-filmet, amiben Rowan Atkinson játssza a főfelügyelőt, nagyon megörültem és tudtam, hogy ezt látnom kell. De aztán rájöttem, hogy noha egy ideje már a polcomon pihen a könyv, még nem olvastam. Ez nagy hiba volt. A Maigret csapdát állít az egyik legizgalmasabb nyomozása a főfelügyelő úrnak, s bár a vége felé sikerült rájönnöm, hogy ki mit csinált, végig átjárta a könyvet a titokzatosság.

3 hozzászólás
>!
BBetti86 
Georges Simenon: Maigret csapdát állít

Aki olvas Maigret történeteket, vannak jellegzetességek, melyeket észre lehet venni. Van köztük egy, amiért szeretem ezeket a történeteket. Egy olyan miliőben játszódnak, ahol már gyűjtik a törvényszéki bizonyítékokat, ezek jelentik a bizonyítási eljárás magját.
Maigret azonban ezen túlnéz, és legalább érdekli az is, miért történt a bűneset. Ő használja a pszichológiát, az emberismeretét, hogy elfogja a gyilkost – ebben a történetben is – most is, a motiváció lesz az, aminek megértése ráveszi a gyanúsítottakat, hogy bevallják a tettüket. A végére, amikor a pszichés manipuláció játéka megy, kifejezetten élveztem a történetet.
Maga a krimi korrekt, Simenon tömören és realistán ír. Nincs egy cseppnyi túlírás sem a történetben, a sűrítés az eszköze. Gyorsan olvasható, jellegzetes klasszikus.


Népszerű idézetek

>!
Tiger205

Germanie már a tükör előtt fésülködött, fölfedve hónaljának rőt bolyhait, s teste átrózsállott a hálóingen. Erőlködve próbált gondolkozni.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hálóing · hónalj
1 hozzászólás
>!
Riru

Örökké ugyanaz a dilemma: vagy a fegyelem, vagy a kezdeményezőszellem.

77. oldal

>!
Bla I

Ugyanolyan elviselhetetlen volt a hőség, mint előző nap, az élet lelassult, csak a turisták látogatta városnegyedekben nem. Külföldiekkel teli autóbuszok járták a várost…

219. oldal

1 hozzászólás
>!
Tiger205

Kivágódott az ajtó. Egy lihegő fiatalember lépett be rajta, s a gázláng fényében vaksin pislogott körül.
– A kapitány úr? – zihálta.
– A titkára vagyok – szólt Maigret, de nem állt fel.
Még nem tudta, hogy élete első nyomozását kezdi meg.

9. oldal

>!
Tiger205

Maigret, akinek a fejében még elevenen éltek a tanúvallomásokkal kapcsolatban tanultak, lángra csiholta viaszgyújtóját, s az úttest faburkolata fölé hajolt.

14. oldal

4 hozzászólás
>!
Tiger205

A rendőrkapitány bricskája pontban tíz órakor megáll majd a La Rochefoucauld utcában, s míg a ló kapál, a kocsis átveszi urától a gyeplőt. Maxime Le Brest alkalmasint az egyetlen olyan rendőrkapitány volt Párizsban, aki saját fogatot tartott, s a Monceau-síkon,a Courcelles körút egyik új házában lakott. Valahányszor ily módon megérkezett a kapitányság elé, már mögötte volt a vívás az Hoche-körben, az úszás, valamint a gyúró általi dögönyöztetés.

29. oldal

1 hozzászólás
>!
Tiger205

Germanie hálóingben jelent meg, derekáig érő kibontott hajjal, melle súlyos volt és duzzadt.

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hálóing
2 hozzászólás
>!
chhaya

Maigret-né nem kérdezősködött. Sejtette, hogy férje delejes álomból ébred, hogy újra meg kell szoknia a mindennapi életet, hogy szüksége van a bizalomgerjesztő emberekre.

154. oldal (Agave, 2016)

1 hozzászólás
>!
Joxer 

Maigret odaállt az ablakhoz„ kifújta magát, zsebkendőjével megtörölte a homlokát; reszketett minden idegszála, mint a színésznek, akinek szerepe szerint őrjöngenie kell.

145. oldal (Agave, 2016)

>!
Joxer 

Nem akart aludni. Ráér akkor is, ha egyszer s mindenkorra lezárják az ügyet, s akkor talán még arra is rászánja magát, hogy kivegye a szabadságát.

134. oldal (Agave, 2016)


Hasonló könyvek címkék alapján

Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon
Irene Adler: A katedrális árnyéka
Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya
Frei Tamás: A megmentő
Susan Kay: A fantom
Guillaume Musso: Az angyal hív
Pierre Souvestre – Marcel Allain: Egy geniális kalandor a XX. században
Pierre Souvestre – Marcel Allain: Fantomas
Amélie Nothomb: Ördögi kozmetika
François Emmanuel: A mélabús gyilkos