Ködös ​kikötő (Maigret) 24 csillagozás

Georges Simenon: Ködös kikötő

Egy ​kis normandiai kikötőváros felé döcög a vonat. A fülkében hárman ülnek: Joris kapitány, akinek a koponyáját nemrégiben golyó fúrta át, s ennek következtében elvesztette emlékezőtehetségét és beszélőképességét, Julie, a házvezetőnője, aki minduntalan sírva fakad gazdája siralmas állapotán, s Maigret felügyelő, aki gondterhelten ráncolja a homlokát, mert fogalma sincs, hogyan fog fényt deríteni erre a homályos ügyre. S a dolgok még tovább bonyolódnak: Joris kapitányt reggel holtan találják ágyában, az éjjeliszekrényen álló pohárba egy titokzatos kéz mérget öntött. Kinek állhatott érdekében, hogy eltegye a kapitányt láb alól? A megkérdezettek egyértelműen azt állítják, hogy nem volt ellensége, és nem is gazdag, így irigye sem lehetett. Milyen összefüggés van Joris kapitány korábbi titokzatos eltűnése, a fejébe fúródott golyó és a későbbi gyilkosság között?
A nyomozás szálai két irányba vezetnek: Maigret felügyelő felváltva látható a Saint-Michel nevű kétárbocoson, a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1932

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Albatrosz könyvek

>!
Magvető, Budapest, 1975
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632701623 · Fordította: Szíjgyártó László

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Csabi P
Georges Simenon: Ködös kikötő

Maigret ezúttal nem Párizsban, hanem egy kis normandiai kikötőben nyomoz. Az ügy fölöttébb rejtélyes, előkerül egy férfi lőtt sebbel, amnéziásan, majd egyéb rejtélyes dolgok is kiderülnek róla, de a kisváros lakói csak ködösítenek. Na meg az idő is, mert ebben a regényben folyamatosan ködben vagy esőben játszódnak az események. A közepe táján leül a cselekmény, van néhány emberünk, akik gyanúsak, de Maigret nem jut velük semmire, csak morgolódik a ködben és a törvényesség határait súroló (vagy inkább átlépő) tettekre ragadtatja magát. Szóval csak tapogatózik a ködben, nyomozás helyett inkább pszichikai nyomás alá helyezi a gyanús egyéneket. Aminek meg is lesz az eredménye, de ebben az esetben sem mondható el, hogy Maigret a törvény szellemében járt el, inkább egy XIX. századi romantikus regényt idéz a befejezés, ami egy ilyen kezdés után azért csalódás volt.

>!
SteelCurtain
Georges Simenon: Ködös kikötő

Szeretem Simenont, és szeretem a Maigret történeteket. Sajátos realizmus és könnyedség jellemzi ezeket a bűnügyi történeteket. Az örökké pipázó Maigret tulajdonképpen hús-vér detektív is lehetne, hiszen nemcsak csillogó értelmi képességeivel vív meg a bűnnel, hanem folyamatosan használja a rendőri háttérmunka elemeit is. A Ködös kikötőben megszokott párizsi környezetéből kiszakítva egy kis vidéki porfészekben nyomoz a híres detektív. Az ügy természetesen rejtélyes, de még milyen rejtélyes! A környezet tökéletesen illik a rejtélyhez, és persze mindenki sokat beszél, de szinte semmit se mond.
Az egyetlen csalódás a könyvben az, hogy már vége van. Szívesen olvastam volna tovább.

>!
Esmeralda P
Georges Simenon: Ködös kikötő

Klassz krimi, a legjobbak közé tenném a sorozatból! Egy délutánra elég csak…

5 hozzászólás
>!
Georginanéven P
Georges Simenon: Ködös kikötő

Izgalmas, mint mindig, Simenontól ez a lassú csörgedezés, ugyanakkor a színfalak mögötti komoly taktikázás, logikai fejtegetés.
Őszintén szólva, ez most engem nem kapott el úgy, mint máskor más. Betudható ez annak, hogy sietve vettem kézbe, és valószínűleg zavart a snassz hatású szöveg.
Az újonnan kiadott, nem kifejezetten nyomozós, hanem lélektani történetmesélőseket léptékekben jobban élvezem, sőt vágynám, egy-egy ilyen kötetet sokszor túlságosan rövidnek találok.

>!
Biró_Krisztina
Georges Simenon: Ködös kikötő

Az eddig olvasottak közül ez volt a legjobb sztori,amit mi sem bizonyít jobban mint hogy egy nap alatt kiolvastam.Vigyázat letehetetlen!!!!

>!
Olya
Georges Simenon: Ködös kikötő

Nagy a köd és sokat isznak…, viszont ettől még nagyon sodródik a történet. Olvastatja magát.
Már az elején tudni véltem, hogy ki a gyilkos. Az indítékot nem „láttam”, egyszerűen ködben volt. Igazság szerint nagyon tetszett az ahogyan kikerekedett a történet. :)

>!
mdmselle IP
Georges Simenon: Ködös kikötő

Eddig ez tetszett a legjobban. Tele van jó kis rejtélyekkel.

>!
Katherine_Grey
Georges Simenon: Ködös kikötő

Egy kicsit fárasztó, mégis megdöbbentő a történetszövés. Vidéki Maigret, sok titokkal.

>!
GergelyBerni
Georges Simenon: Ködös kikötő

Szeretnem a Maigret-történeteket. Ez is hozza a szokásos színvonalat, de nem lesz ez a kedvenc regényem.


Népszerű idézetek

>!
Csabi P

– Ejha! Hiszen ön nem is norvég…
A férfinak sem az akcentusa, sem a testalkata nem volt az. Magas, jó alakú, még mindig elég fiatal ember volt. Csak az elegáns ruha gyűrődött össze kissé rajta.

131. oldal

1 hozzászólás
>!
Bla IP

Elkíséri az ajtóig és gyorsan bezárja utána. Maigret elmerül a ködben, amely oly sűrű, hogy azt sem látja, hová lép. De azért megtalálja a rácskaput. Érzi, hogy fűben jár, aztán kavicsos úton.

16. oldal

>!
SteelCurtain

A lehető leghagyományosabb magatartás volt: a kisvárosi nagyemberé, aki azt hiszi, hogy ő a világ közepe, falusi nemesember módjára öltözködik, és azzal áldoz a demokráciának, hogy odavet egy-egy jónapotot a kisembereknek, szórakozottan kezet szorít velük, és néha még azt is megkérdezi, mi van a gyerekeikkel.

40. oldal

>!
Bla IP

Tudták, hogy együtt ivott a kocsmabeli társasággal, s kicsit maguk közé tartozóként üdvözölték.

51. oldal

>!
Olya

És az élet folyik tovább a ködben, ahol az ember minduntalan belebotlik valakibe, akit addig észre sem vett.
Ez a köd tulajdonképpen nemcsak baljóslatú: több annál. Valami meghatározhatatlan nyugtalansággal, szorongással, fájdalommal tölti el az embert. Az az érzés, hogy egy ismeretlen világban van, ahol teljesen idegen, s amelyik a maga külön életet éli körülötte.
Ez a sötétség tele van láthatatlan emberekkel. Ott van például az a vitorlás, amelyik a sorsára vár, ott van egészen közel, s még csak nem is sejti az ember…

21. oldal, Albatrosz Könyvek, Budapest, 1975.

>!
Olya

Mikor kiérnek a városból, a szó szoros értelmében ködfalba vesznek. Alig két méterre egy ló meg egy kocsi merül fel a ködből, kísértetló, kísértetkocsival! És kísértetfák, kísértetházak úsznak el az út két oldalán is.

13. oldal, Albatrosz Könyvek, Budapest, 1975.


Hasonló könyvek címkék alapján

Amélie Nothomb: Ördögi kozmetika
François Emmanuel: A mélabús gyilkos
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Stephen King: A halálsoron
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Carrie Cooper: Ügynök tűsarkúban
Terry Hayes: Nevem Pilgrim
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Chris Carter: Halállista