Fej ​nélküli holttest (Maigret) 17 csillagozás

Georges Simenon: Fej nélküli holttest Georges Simenon: Fej nélküli holttest

MesterDetektív Kiskönyvtár 6. – Maigret a lélekbúvár esetei

GEORGES SIMEON (1903-1989). sokak szerint ő a krimikirály. A belga író 1929 és 1973 között nyolcvanöt Maigret-regényt és -novellát publikált, 112 nyelven és 500 millió példányban. több méltatója tartja a „XX. század Balzac”-jának, de nevezik Simenon-gyárnak, Simenon-csodának is. Elég kimondani Maigret nevét és a világon mindenki máris tudja, hogy egy középkorú felügyelőről van szó, aki puha nemezkalapot, trencskó felöltőt visel, s pipázik. Igaz, nem szuperzsaru, sőt zsörtölődik is, ám mégis ő „Maigret doktor”, a pszichológia nagymestere. Figuráját 28 színész keltette életre 60 film-, és 200 televízióváltozatban, s vagy 50 nyelven hirdetik Maigret életbölcsességét: „Megérteni, nem pedig elítélni!” A fej nélküli holttest Simenon korai regényei közé tartozik, s magyar nyelven most jelenik meg először.

Eredeti cím: Maigret et le corps sans tête

Eredeti megjelenés éve: 1955

A következő kiadói sorozatban jelent meg: MesterDetektív Kiskönyvtár

>!
Kolonel, Budapest, 1990
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637910093 · Fordította: Tóth Gábor

Enciklopédia 6


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Bla I
Georges Simenon: Fej nélküli holttest

Egy újabb Maigret-krimi, abból az időből, amikor még csak felügyelői rangban teljesített szolgálatot – de csapata már akkor is teljes: Lucas, Moers, Paul doktor, s Lapointe épp még kezdő…
Egy véletlen, egy túlterhelt uszály elakadása derít fényt egy darabolós gyilkosságra. A beiduló nyomozás során a felügyelő megérteni szeretné az érdekelteket, de keveset tud. Aztán minél több tényre derül fény, annál világosabb lesz az indíték. Nekem bejött ez a kis szösszenetnyi ügy, újra ott lehettem Párizsban, igaz, a turisták által kevésbé látogatott részén, a csatornáknál a Valmy-rakparton, betérhettem a kiskocsmákba, éreztem a calvados és a törköly illatát, s filózhattam azon: vajon miért viselkedik így Calas asszony? Aztán Simenon megoldotta a rejtélyt…s közben megízleltünk egy kis Poitiers-i fehéret is. Hamisítatlan Maigret.

>!
csgabi MP
Georges Simenon: Fej nélküli holttest

Közel sem volt a legjobb Maigret krimi, amit eddig olvastam a szerzőtől. És most, ha nem spoilerezek, akkor nem tudom elmondani, hogy miért, úgyhogy nem mesélek.
Nyomasztó emberek voltak ennek a könyvnek a szereplői. Még a hulla is nyomasztó volt a szőrös testével. És hiába próbáltam együtt gondolkodni és érezni a főfelügyelővel, akkor sem voltam képes megérteni Calas asszonyt. Antoine egy idegesítő tejfelesszájú volt, viszont a hosszúszőrű, vörös macska tetszett. Abszolút feldobta a jelenlétével a történetet.
Persze – szokás szerint – Maigret itt is minden napszakban elfogyasztott valamit: bor, sör vagy calvados, de ez hozzá tartozik a főfelügyelő személyiségéhez, ha egy regényben nem inna, nagyfokú hiányérzetem lenne.

Mindent egybevetve: 3,5 csillag. Ami viszont nagyon tetszett még (a macskán kívül), az Madame Maigret volt, ahogyan egyik nap, étkezés közben, huncut mosollyal figyelte a férjét. :-) Kedvelem az asszonyt. Remek társa Maigret-nek, csodás feleség, nagyszerű szakácsnő, igazi személyiség, és remek meglátásai vannak az ügyekkel kapcsolatban. Valódi, saját véleménye van minden nyomozásnál, és meggyőződésem, hogy nélküle Maigret nem tartana ott, ahol tart, ahova eljutott a szakmájában.

>!
danaida P
Georges Simenon: Fej nélküli holttest

rég olvastam Simenont, de tegnap elhoztam néhány kötetet a mesterdetektív kiskönyvtár sorozatból egy nyitott könyvespolcról azzal a felkiáltással, hogy olvasás után viszem is vissza őket. (Néha jók ezek a light, könnyen emészthető, gyorsan olvasható kis krimik a nagy magyar rögvaló iszapjában).
Ez a Maigret azért egész rendes csóka.. :-)
Azt viszont úgy tűnik, sosem fogom megérteni, mitől számít mondjuk „A” alkoholistának, ha B-Z-ig kb. mindenki szintén folyton iszik…

>!
encus625 P
Georges Simenon: Fej nélküli holttest

Kellemes vasárnap délutáni krimi, de vannak ettől sokkal jobb Maigret-történetek is. Itt még nem főfelügyelő, de a kellő tiszteletet már megkapja a fiatalabbaktól.
Egy kérdésem maradt csak: spoiler

>!
Kolonel, Budapest, 1990
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637910093 · Fordította: Tóth Gábor
>!
Katherine_Grey
Georges Simenon: Fej nélküli holttest

Kicsi, tragikus, érdekes, szomorú, nagyvárosias, borozgatós bűntény. Ostoba magyar címe ellenére jó Maigret.

>!
Gabriella_Balkó
Georges Simenon: Fej nélküli holttest

Első Maigret könyvem. Azt hittem, nagyobb rejtély lesz a könyv végén, de azért megfelelt.

>!
MissWenut P
Georges Simenon: Fej nélküli holttest

Nekem ez volt az első könyv, amit olvastam a Maigret sorozatból. Így nem nagyon tudtam mire számítsak. Furcsának találtam a rövidségét és a szófukarságát. Sokszor olyan érzésem volt, mintha egy vázlat lenne csak a könyv, amit szépen ki lehetne bontani még pár száz oldalban. Nagyon gyorsan el lett intézve az egész, pár szóval, néha meghökkentő ugrások voltak benne. (egyszer itt vagyunk, következő mondatban már máshol, és semmi átmenet). A történet maga nem rossz, lehetne egy jó könyvet is írni belőle, de engem ez nagyon nem kápráztatott el.


Népszerű idézetek

>!
Bla I

Egy óvatlan pillanatban egy gyufa lángja világította meg Maigret arcát, és a pipa füstölni kezdett. Coméliau, aki iszonyodott a dohányfüsttől, mereven nézte, mint mindig, ha valaki elkövette ezt az arcátlanságot…

69. oldal

>!
nodael

A napsugarak ugyanazokra a helyekre csináltak rajzokat, mint előző reggel. Az egyik ilyen rajz a pulton valami állatra hasonlított.

5. A tintásüveg

Kapcsolódó szócikkek: állat · rajz · tintásüveg
>!
nodael

Becsületes embernek látszott, szemében egy árnyalatnyi félénkséggel, mint néhány állatnak, akik azon töprenghetnek, miért ilyen durvák velük az emberek.

6. A madzag foszlányai

Kapcsolódó szócikkek: állat · ember, emberiség
>!
Bla I

Maigret meglepve vette észre, hogy fejével nemet int. Az igazság az, hogy még nem gondolkozott ezen. A válasz ösztönszerű volt. Nem tudta volna megmondani, miért van olyan érzése, hogy Victor hiába kutat a Saint-Martin csatorna mélyén.

31. oldal

>!
Bla I

A bisztró ajtaja zajosan kitárult, és Maigret észrevette a kipirult Lapointe-et, amint egy fiatalembert vezet maga előtt. A kis Lapointe – ahogy a rendőrségen nevezték fiatal kora miatt – soha nem volt ilyen büszke magára.
– Jól megfuttatott! – mondta mosolyogva és már nyúlt is a pohárért. Kétszer, vagy háromszor már azt hittem, sikerült leráznia. Szerencsére a gimiben bajnok voltam 500 méteren.

51. oldal

>!
nodael

– Azt hiszem, felügyelő úr, hogy ő a legfantasztikusabb személy, akivel valaha is találkoztam. Pedig esküszöm, hogy vidéken aztán találkozhat az ember furcsa egyéniségekkel.

8. A saint-andréi közjegyző

Kapcsolódó szócikkek: egyéniség
>!
Bla I

Amikor a kocsi eltávolodott velük, Maigret még egy darabig mosolyogva a küszöbön maradt. Pályafutása során most először maradt egy bisztróban egyedül, mintha ő lenne a tulajdonos. Az ötlet annyira tetszett neki, hogy bement a pult mögé.

84. oldal

>!
nodael

Maigret már többször próbált meggyőzni másokat, hogy akik lecsúsznak, főleg pedig azok, akik mindent elkövetnek, hogy egyre lejjebb süllyedjenek, és örömmel mocskolják be magukat, azok idealisták.

8. A saint-andréi közjegyző

Kapcsolódó szócikkek: idealista

Hasonló könyvek címkék alapján

Amélie Nothomb: Ördögi kozmetika
François Emmanuel: A mélabús gyilkos
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Stephen King: A halálsoron
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Carrie Cooper: Ügynök tűsarkúban
Terry Hayes: Nevem Pilgrim
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Chris Carter: Halállista