A ​Víg Malom táncosnője (Maigret) 35 csillagozás

Georges Simenon: A Víg Malom táncosnője

Georges Simenont, a bravúros bűnügyi regények egész sorának szerzőjét, valamint regényeinek rokonszenves hősét, a kedélyesen pipázó Maigret felügyelőt már nem kell bemutatnunk olvasóinknak.
Simenon ezúttal is váratlan fordulatokban bővelkedő, izgalmas történetben adja fel a leckét Maigret-nek, aki a tőle megszokott rendíthetetlen nyugalommal, a maga szellemes, humoros módján bogozza ki a szövevényesen összekuszálódott szálakat, leplezi le az elvetemült gyilkost, és tesz ártalmatlanná, nem kevésbé veszélyes gonosztevőket.

Eredeti cím: La danseuse du Gai-Moulin

Eredeti megjelenés éve: 1931

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Albatrosz könyvek Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1973
160 oldal · puhatáblás · Fordította: Klumák István

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Georges Simenon: A Víg Malom táncosnője

Ebben a korai (1931-es) írásban most a belgiumi Liege-ben zajlanak az események, nem a Maigret könyvekben általában elvárható és jól megszokott Párizsban. Sőt maga Maigret sincs sehol. A két kallódó fiatal, akik felfedeznek egy holttestet, szinte ártatlan áldozatai az eseményeknek. Nem egy hagyományos Simenon-Maigret krimi, de az író hatalmas empátiával ábrázolja a kamaszok apró lelki rezdüléseit is. Maigret először egyszerűen, mint termetes, szélesvállú, telt arcú, nyugodt tekintetű férfiként aposztrofált szereplő jelenik meg, s rendőrségi előállítása során derül fény személyére, miközben elszívja nélkülözhetetlen pipáját. E korai Maigret krimiben még semmilyen italozás nem szerepel. De ugyanakkor még nem is olyan az atmoszféra, mint a későbbiekben. Kissé útkeresésnek érezhető. Persze kiderül ki a végén a gyilkos, de nem elég ütős még az írás.

3 hozzászólás
Csabi>!
Georges Simenon: A Víg Malom táncosnője

Az első Maigret történetek közül való, 1931-ben jelent meg. Csak mondom, hogy ebben az évben jelent meg a széria első kötete is, meg összesen tíz Maigret sztori. Elképesztő. Ennek megfelelően nem egy vaskos könyv, és a felügyelő figurája sincs még teljesen kidolgozva, a szokásos megfontolt, gondolataiba mélyedő alak helyett itt inkább egy impulzív, az ösztöneire hallgató Maigret-t ismerünk meg, aki még egy bizonyítékhamisítástól sem riad vissza. A történet nem túl bonyolult, de azért Simenonnak sikerült úgy megkavarnia a tényeket, hogy a végéig csak kapkodja az ember a fejét, hogy mi folyik itt, aztán a végén néhány hajánál fogva előrángatott dologgal összerakja a kirakóst.
A kevés olyan Maigret történet közé tartozik, ahol a felügyelő kimozdul Párizsból, egyenesen Belgiumba, a történet helyszíne Liege. Mondjuk, játszódhatna bárhol Párizson kívül, annyira nincs hangsúlyozva a couleur locale, például mindenki angol sört iszik, Belgiumban.
Amit nem értek, a cím, még ha szerepel is benne az említett konzumhölgy, nincs központi szerepe, ami indokolná a címszereplővé tételét. Igaz, jól hangzik.

Dénes_Gabriella >!
Georges Simenon: A Víg Malom táncosnője

Az hiszem az eddig olvasott Maigret-történetek közül ez az egyik legjobb ötlet. Tetszett ahogy és ami kiderült. Az évek és a rutin bebizonyította nekem, hogy nem vagyok nyomozóalkat… lehet másoknak már korábban gyanús lett volna az, ami. Nekem mindenesetre csavaros volt maga a megoldás, egyáltalán nem számítottam ilyesmire. Nem is értem, Maigret honnan jött rá. Az eddigi Maigret-történetek közül ebben iszik a legkevesebbet nyomozónk. Pacsi!

regulat>!
Georges Simenon: A Víg Malom táncosnője

Újraolvasás. Marad a négy csillag… nem is annyira a történet miatt, hanem mert ez egy számomra szokatlan Maigret regény.

Eleve úgy indul, hogy Maigretnek se híre, se hamu… Csak két nagyra nőtt kamasz töketlenkedik Liegeben, és közben lesz egy hulla.
Ha hulla van, akkor van nyomozás is. Bizonyos Devlinge felügyelő kezdi felderíteni az esetet.
…és akkor túl a regény felén előkerül a mi felügyelőnk, aki már korábban is ott volt csak annyira inkognitóban, hogy az olvasó sem tudott róla. Na, azért sejteni lehetett, hogy ő már benne van a játszmában.

Aztán kimatekolja a megoldást.

Mondom szokatlan Maigret történet, mert csak a végére jut némi moralizálós filozófálgatás, és a jó felügyelő sem iszik egy kortyot se… miután felfedte magát az olvasó előtt.

…és előtte se sokat.

>!
Magvető, Budapest, 1973
160 oldal · puhatáblás · Fordította: Klumák István
Paulina_Sándorné P>!
Georges Simenon: A Víg Malom táncosnője

Mindig érdekes figyelni Maigret nyomozását. Chabot és Delfosse érdekes fiatalemberek. Valahol Chabot-ot sajnáltam, túl naiv és túl jóhiszemű. Remélem jó kis tanulópénz volt neki ez az egész történet. Delfosse-t sajnálom, az apja is tehet róla, hogy ilyen gyerek lett. Az apja stílusa bicskanyitogató volt. Érdekes volt figyelni a nyomozás haladását, örültem, hogy Maigret előkerült.

Georgina77 P>!
Georges Simenon: A Víg Malom táncosnője

Sokadik könyve volt ez Simenonnak, amelyet kézbe vettem. Nekem a krimi önmagában, könyvben nem tartozik a kedvenceim közé. Ezt a műfajt filmben szeretem ábrázolva. Itt megint, megszokott módon, jól átgondolt, szisztematikus történetet kaptam, de ez a stílus nem tud lázba hozni, bármennyire fordulatos. Nekem az elmélkedős, irodalmibb írásai sokkal jobban bejöttek (Az özvegy, Az elátkozott hajó). Féltem is éppen ezért, ettől a krimitől, de hősiesen kivégeztem az oldalakat. 'Megvolt' kategória.

bond>!
Georges Simenon: A Víg Malom táncosnője

Jó az atmoszférája a történetnek, nagyon átjön a két fiatal fiú érzésvilága, halálos ijedtsége. Sodródásuk az eseményekkel. Nem is nagyon hiányoltam Maigret felügyelőt a történetből,
a megoldást máshogy képzeltem. Jó poén volt a rendőr „kollégák” csipkelődése, a pipamustra.

Biba>!
Georges Simenon: A Víg Malom táncosnője

Ez a rész egy kicsit nyomasztó volt a fiatalok életmódja miatt.
Nem Maigret szemszögéből kezdődik a történet, (ami rendhagyó az eddig olvasottak között) csak később csatlakozik be spoiler.
Különleges, ahogy a lelki rezdüléseket lefesti Simenon; ebből a regényben is kitűnik, milyen jó emberismerő lehetett. Elgondolkodtató és néha kicsit lehangoló, de engem megfogott.

csgabi P>!
Georges Simenon: A Víg Malom táncosnője

A könyv eleje szerintem kicsit tovább lett nyújtva, mint kell, nem értettem, hol van Maigret végre? Mikor jelenik meg? És azt mondtam magamnak: Gabi, nagyon régen olvastad ezt a könyvet, ha semmi nem rémlik belőle. :-)
Valahogy hiába jelent azonban meg Maigret, nekem az események nem pörögtek fel. Nem éreztem azt a kisugárzást, amit eddig minden Simenon minden krimijében éreztem. Eddig pár oldal után ott éreztem magam a helyszínen, most ez elmaradt.
Összességében azt mondhatom, három csillagot adhatok rá. Sajnos csak ennyit.

SteelCurtain>!
Georges Simenon: A Víg Malom táncosnője

Nem szokványos, ám a szokásosan magas színvonalú Maigret történet.


Népszerű idézetek

Bla IP>!

Jean mindezt teljesen eltompultan veszi tudomásul, kinyitja a tálalót, megpillantja a húst, amelynek puszta látásától megcsömörlik. A tálalón a kis virágcserép, valami zöld növénnyel: madárhúrhoz hasonlít.
Tehát megérkezett Mária néni. Valahányszor idejön, mindig hoz magával valami növényt.

16. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Marc Elsberg: Blackout
Hugo Claus: Belgium bánata
Jean Van Hamme – Francis Vallès: Sörmesterek – A Steenfort család – Charles, 1854
Dimitri Verhulst: Problemszki Szálloda
Stefan Hertmans: Háború és terpentin
Tom Naegels: Válófélben
Nemere István: Nincs idő meghalni
Sebastian Barry: Messze, messze
Mary Chamberlain: A dachaui varrónő
Mary Robinette Kowal: Üvegbűbáj