A ​furnes-i polgármester 17 csillagozás

Georges Simenon: A furnes-i polgármester Georges Simenon: A furnes-i polgármester Georges Simenon: A furnes-i polgármester

Simenon ​nevét detekívtörténetei tették ismertté az egész világon. Ez a regénye azonban nemcsak a pontosan kiszámított helyzetek izgalmát használja ki: a lélek, a jellem rejtelmeit is felvillantja.
Terlinck, a regény főhőse egy gazdag asszonyt foszt ki vagyonából fiatalemberként, s az okos, hidegen mérlegelő magántisztviselőből egy belga kisváros „első polgára” lesz. Éveken keresztül kielégíti, hogy félve tisztelik, hogy gazdag, és hatalma van. Egyetlen vetélytársaa maradt. Ezt is le kell győznie. Ezért hallgat a gyilkos szándékról, holott tud a vetélytárs ellen készülő merényletről, Eldördül két lövés – s meghal egy fiatalember. Az ellenfél erkölcsileg megsemmisül.
Az író ennek a bűnnek a rugóit nyomozza, s a szándékok indítóokait bogozza kis regényében. Terlinc végül egy félszeg, szinte önmagának sem bevallott vonzalom kelepcéjében bűnhődik egész életéért. Szerelem ez? Vagy csak a „gyilkos” lelkiismeret-furdalása? – Mindenképpen új, tartalmas élet lehetősége. S a a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1939

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsikerek

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1970
194 oldal · puhatáblás · Fordította: Rónay György
>!
Révai, Budapest, 1942
228 oldal · keménytáblás · Fordította: Rónay György

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

pannik>!
Georges Simenon: A furnes-i polgármester

Nyomorúságos egy történet volt.
Nehéz róla bármit is írni, ez olyan olvasni kell könyv.
Van ez a polgármester aki a főszereplő, de van az ő családja a felesége és a nagyon beteg (abban a korban őrült) lánya. A polgármesterségig vezető ármánnyal és fondorlattal kikövezett utat is megismerjük, aztán az a döbbenetes fordulat az öngyilkossággal egészen megrendíti az embert és utána találgathatunk, hogy önvádból vagy lelkiismeret furdalásból vagy kéjvágyból történik ami történik.
Ez a könyv mélylélektan.
Helyenként nagyon rám bízta, hogy gondoljak amit akarok és ez nehézséget okozott. Nem tudtam eldönteni, ki, mit, miért tett. Mondom, helyenként összességében teljesen lekötött és nagyon kíváncsi voltam a végére.
Kíváncsi voltam a polgármester meddig megy el, felesége meddig bírja, mi lesz ebből az egészből az öngyilkos szeretőjével és mi lesz a lányával.
Hát nem éppen vidám és könnyed a befejezés de ehhez a könyvhöz más nem is igen illenék.

Riru>!
Georges Simenon: A furnes-i polgármester

Az, hogy Simenon jól ismeri az emberi természet legkülönfélébb megnyilvánulásait, már a Maigret-történetekből is kiderül, de ebben a regényében a lélekábrázolást magasabb szintre emeli a lassan hömpölygő cselekményben. Az „ábrázol” talán nem is a megfelelő szó, mert alig mond valamit – amíg bűnügyi regényeiben a tettes kiderítése a cél, itt a jellemeket kell megfejteni, és ez egyik szereplő esetében sem könnyű. A legösszetettebb személyiség persze a főszereplő, és ahogy az események zajlanak, és a múlt egy-egy részlete is árnyaltan megjelenik, úgy lesz egyre bonyolultabb a figura. Sokszor oldalakon át alig történik valami jelentős esemény, mégis rendkívüli feszültséget képes teremteni, ami úgy gondolom, kiemelkedővé teszi Simenonnak ezt a regényét.

workingirl>!
Georges Simenon: A furnes-i polgármester

Nem krimi, hanem a legjobb lélektani regény, amit eddig olvastam, az örökranglistámon az Iszonyt (Németh László) utasította maga mögé.

KBCsilla P>!
Georges Simenon: A furnes-i polgármester

Kicsit üres volt nekem. Mindemellett telve konoksággal, makacssággal, fájdalommal és hatalomvággyal.
Nem szoktam ilyen röviden értékelni, de amiről nincs mit mondani, arról nincs mit mondani.
Aki megunta a modern irodalmat, a nagy szerelmeket, és csendes őrületre vágyik sok szivarfüsttel, az vesse rá magát Simenon-ra. Utána meg magára…

Gólyanéni>!
Georges Simenon: A furnes-i polgármester

A fülszöveg alapján jobbnak ítélem a könyvet, mint amit „kaptam” tőle. Lagymatagnak, vontatottnak találtam. Nem szerettem.

Katherine_Grey>!
Georges Simenon: A furnes-i polgármester

Regény a gyávaságról – legalább is nekem erről szól. Egy szerelmi háromszögtörténet, feloldás nélkül, tele elhallgatással, tragédiával, megkerülhetetlen bűnökkel. Igazi Simenon.

Luca87 I>!
Georges Simenon: A furnes-i polgármester

Ez nekem most nagyon nem tetszett. Nem kötött le, nyolc hónapon át vergődtem ezzel a 194 oldallal, ami azért röhej. Nem volt szimpatikus sem Joris, sem a felesége, sem a szolgálójuk, sem a fiatalember, sem Leonard, sem a lánya. Egyszerűen nem találtam senkit, akivel azonosulni tudtam volna. Mindenesetre újfent kiderült, hogy nem jó taktika arra játszani, hogy az emberek féljenek a hatalomtól, és aki mégis erre játszik, az idejekorán fogja elveszíteni a hatalmát. A végén azért megsajnáltam ezt a nyomorult polgármestert, ennyit legalább elért az író, de nagyon örülök, hogy ezen a könyvön túl vagyok. Pedig A költözködés, A macska meg a Ködös kikötő nagyon megfogott tinikoromban, és még a Maigret és a titokzatos lány is elment. De ez… Sajnálom.


Népszerű idézetek

>!

…mert hiszen mindenkinek megvan a maga keresztje, s annyian meghalnak egy évben!

66. oldal

pannik>!

Vannak emberek, akik ahelyett hogy egy valamiről lemondanának, inkább lemondanak mindenről…

86. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Amélie Nothomb: Ördögi kozmetika
François Emmanuel: A mélabús gyilkos
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Stephen King: A halálsoron
Carrie Cooper: Ügynök tűsarkúban
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Terry Hayes: Nevem Pilgrim
Susan Kay: A fantom
Dan Wells: Nem akarlak megölni