A ​katedrálisok kora 16 csillagozás

Művészet és társadalom 980-1420
Georges Duby: A katedrálisok kora Georges Duby: A katedrálisok kora

Az ismert francia történész a középkori társadalom és művészet történetét mutatja be 980-tól 1420-ig, kapcsolatukra helyezve a hangsúlyt. Azt akarja megfejteni, hogyan változott a művészet szerepe a szóban forgó több mint négy évszázad folyamán, és milyen célt szolgáltak a templomok, szobrok, képek.

Tartalomjegyzék

>!
Corvina, Budapest, 1998
296 oldal · ISBN: 9631344487 · Fordította: Albert Sándor, Fázsy Anikó
>!
Gondolat, Budapest, 1984
332 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632813855 · Fordította: Albert Sándor, Fázsy Anikó

Enciklopédia 3


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

julianus>!
Georges Duby: A katedrálisok kora

Georges Duby: A katedrálisok kora Művészet és társadalom 980-1420

Szellemtörténeti alapmű. A Középkor megértésének Kulcsa…
Nem könnyű olvasmány. Sok utalás, egy csomó könyv, stílus, esemény vagy személy ismeretét késznek veszi az olvasó részéről. De ha rászánja magát az ember, és mellé is olvas, egy különleges élménnyel lesz gazdagabb.
Mégsem mondanám száraz szövegnek. Olvastatja magát, és sokadik olvasás után, szinte minden Középkorral (akár korai 7-8. század, akár a virágzó korszakkal 11-13.század) foglalkozó könyv „aha” élménnyel ajándékozza meg a felfedezőt. Egy ismerős világgal, ismerős szimbólumokkal…
Jövőre újra előveszem. :-)

Bereg_Isztria>!
Georges Duby: A katedrálisok kora

Georges Duby: A katedrálisok kora Művészet és társadalom 980-1420

Hű, nehéz szavakba önteni a véleményemet a könyvről. Inkább töredékeket fogalmazok meg.

1. Szellemtörténeti alapmű.
2. Jaj, nagyon francia. Persze a szerző is francia, de ne egy „európai” középkorral foglalkozó művet várjunk, hanem egy francia, helyenként olasz, csipetnyi angol-német középkorral foglalkozó művet. Ahol persze a franciák a leg-leg-legek.
3. Hűha-élményeket ad, olyan szempontból világítja meg a történelmet, amivel még soha sehol másutt nem találkoztam. Ok-okozati fejtegetéseitől néha megborzongtam. Imádom! Apróságokból rak össze egy egészet, mindenhol elcsippent egy darabkát és beilleszti a képbe. Akinek ez a hűha-élmény bejön, annak ajánlom Conrad Totman Japán története című művét, ökológiai szempontú történetírást tartalmaz.
4. Igen hullámzó az olvasmányossága. Helyenként olvastatja magát, lerakni sem tudod, máshol alig várod, hogy túljuss a fejezeten.
5. A fekete borítós kiadásról szólva: botrány a képek minősége. A kiadás minősége is. Szétesett az egész szinte lapjaira. Méltatlan a belbecshez.
6. Ha olvastál már Ken Follettet, és érezted úgy, hogy egy pillanat alatt belerakott abba a korszakba, azokra a helyszínekre, ahol a története játszódik, itt is ezt fogod érezni, csak itt tömérdek ténnyel alátámasztva.
7. Hiányérzet: Dubynek párszáz évig kellett volna élnie, és az egész történelmet feldolgoznia úgy, ahogyan a középkorral foglalkozott. Szeretném a szemével látni a többi korszakot is.
8. Az olvasásához javaslom, hogy legyen kéznél az internet, hogy az épületeket, részleteket meg tudjuk kukkantani, és az Idegen szavak és kifejezések szótára (nekem elég gyakran volt rá szükségem).

Mihez kezdjen az ember, ha letette? Irány Huizinga és A középkor alkonya! A másik szellemtörténeti óriás nagyjából ott folytatja, ahol Duby abbahagyta.


Népszerű idézetek

fióka>!

Ebben a korban a templom a műalkotás. A nagy művészet csak szakrális lehet.

44. oldal, 2. A hűbéresek

Georges Duby: A katedrálisok kora Művészet és társadalom 980-1420

Kapcsolódó szócikkek: művészet · templom
dorina_pakai>!

Az új művészet győzelmei visszaszorították a román képzelet alkotásait. Ile-de-France-ban a kapuk zugaiba menekültek, az utolsó ítélet démonai közé, néhány oszlopfőn és a szobrok konzoljain ugyan még ott nyüzsögnek, kapaszkodnak a régi szörnyek figurái, amelyek itt az eltiport rosszat, a bűnt, a halált jelenítik meg. Teljesen legyőzöttek vajon? Korántsem: a Párizson és Chartres-on túli tartományokban ezek a szörnyek vidáman játszadoznak a napfényben.

119. oldal

Georges Duby: A katedrálisok kora Művészet és társadalom 980-1420

dorina_pakai>!

Az értelem: maga a szeretet.

113. oldal

Georges Duby: A katedrálisok kora Művészet és társadalom 980-1420

Kapcsolódó szócikkek: értelem
dorina_pakai>!

A clunyi bazilika, a XI. század művészetének egyik csúcsa, amely szerkezetével és díszítményeivel egyaránt azt kívánta illusztrálni, miképpen támadnak fel a halottak a harsonák hangjára a parúzia fényében, olyan földből nőtt ki, melyet seregnyi halott csontja termékenyített meg.

65. oldal

Georges Duby: A katedrálisok kora Művészet és társadalom 980-1420


Hasonló könyvek címkék alapján

Szilágyi András: A Kárpát-medence Árpád-kori rotundái és centrális templomai
Marosi Ernő: A romanika Magyarországon
Ken Follett: A katedrális
Jannic Durand: A középkor művészete
Arturo Marcelo Pascual Fernández: A gótika
Takács Imre: A francia gótika recepciója Magyarországon II. András korában
Imrehné Sebestyén Márta: A képzelet világa – 6. évfolyam
Emily Cole (szerk.): Korok, formák, stílusok az építészetben
Buzás Gergely: A királyok Visegrádja
Haris Andrea (szerk.): Koldulórendi építészet a középkori Magyarországon