Babilon ​leggazdagabb embere 66 csillagozás

George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere

Jövőd ígérete úgy vetül eléd, ahogy a távolba vesző út kanyarog a vándor előtt. Utad becsvággyal van kikövezve, s vágyakkal, melyeket meg akarsz valósítani. Ahhoz, hogy valóra váltsd az álmaidat és a vágyaidat, meg kell tanulnod bánni a pénzzel, Ehhez ajánlom a következő oldalakon található pénzügyi útmutatót. Hagyd, hogy a bölcs emberek tanácsai vezessenek utadon, s hozzásegítsenek ahhoz, hogy sovány erszényed megteljen, és elérhetővé váljon számodra a gazdagság reményével kecsegtető, boldog jövő.A könyvben található szabályok örök érvényűek, akár a gravitáció törvénye, ezért előtted már sok más embert segítettek hozzá, bankszámlája feltöltéséhez és pénzügyi sikerek eléréséhez.

Eredeti megjelenés éve: 1926

>!
Bagolyvár, Budapest, 2022
154 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156427014 · Fordította: Németi Anita, Doubravszky Sándor
>!
Bagolyvár, Budapest, 2022
156 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156427007 · Fordította: Németi Anita, Doubravszky Sándor
>!
Bagolyvár, Budapest, 2021
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155030956

2 további kiadás


Kedvencelte 6

Most olvassa 6

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 80

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Zsuzsanna_Makai>!
George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere

Olyan szájbarágósan magyarázza el a lényeget többször is, h biztosan megértsd!
Lehet, nem is a szájbarágós lenne rá a jó szó, hanem inkább a beleveri a fejedbe a lényeget.
Vagy megérteti a lényeget.

_Andrea_>!
George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere

Az ókori Babilon város történetébe szőtt tanmese, végletesen egyszerű szabályokkal – melyeket betartani annál nehezebb. Félelmetes belegondolni, hogy először 1927-ben adták ki a könyvet – nagyjából tíz évvel a megírása után. A szerző egyébként takarékossági tippekről írt füzetkéket, pamfleteket – melyeket bankok terjesztettek. spoiler
A következő kérdés, ami felmerül egy rutinos önsegítő-motivációs-stb könyv olvasóban: Claston gazdag volt? Betartotta a saját szabályait? (A google-ben a második leggyakoribb keresés a szerzővel kapcsolatban.) Clasonnak két cége is volt, térképeket és könyveket adott ki – melyek csődbe mentek. Két évvel a Babilon kiadása után, mikor beköszöntött a nagy gazdasági világválság. Ezt szerintem elnézhetjük neki. A néhány perces kutatásomból nem derült ki, hogy ő maga is azon pénzügyi guruk sorába tartozik-e, akik az által gazdagodtak meg, hogy másokat tanítottak meggazdagodni. Vagy még ez sem sikerült neki – viszont trénerek hosszú sora használta fel a tanításait.
Mely tanításokban egyébként nem lehet hibát találni. De hiába olvastam már egyszer a könyvet évekkel ezelőtt, még az első egyetemi éveim alatt – nem tartottam be ezeket a végletesen egyszerűnek tűnő szabályokat. Akkor azt gondoltam, hogy én úgyis mindent jól fogok csinálni, és magától jön majd a pénz. Jött is, de ment is. Nulla megtakarítás, és a saját főnökömként nehéz motiválni magam, hogy többet keressek, mint amit éppen felélek.
Főleg a covid alatt szabadult el a vásárlási láz nálam – ahogy egyébként a szűkebb és tágabb környezetemben is ez történt sokaknál. Azóta igyekszem újra edukálni magam pénzügyi téren, és rengeteg „low buy”, minimalizmus témájú tartalmat fogyasztok. Így jutottam vissza ide, a kezdetekhez.:)

Anton_Gorogyeckij P>!
George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere

A kiszamolo.hu pénzügyi blogon olvastam először erről a könyvről. Remekül elénk tárja rövid tanmeséken keresztül, hogyan kell(ene) pénzügyileg tudatos életet élni. Egyet tudok érteni más értékelőkkel, ezt kötelező irodalommá kéne tenni. Érthetően, többször átismételve sorra veszi azokat a dolgokat, amiknek alapnak kéne lennie ahhoz, hogy ne szűkölködjön az ember: a jövedelem/bevétel egy részének félrerakása, addig nyújtózni, amíg a takaró ér, a félretett pénz befektetése, kockázatos ügyletek kerülése stb. Nem csodatitkokról van itt szó, hanem csak pár, nagyon egyszerű alapvetésről.

Allanon>!
George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere

Rengeteg tanulság van ebben a könyvben. Szerény véleményem szerint, a meggazdagodáshoz ez kevés. A jobb lét eléréséhez elég, de az igazi gazdagsághoz ettől több kell. Hogy mi, azt még nem tudom. Ha tudnám, nem ott tartanék ahol most. Szerintem sokminden függvénye, melybe bele tartoznak a tőlünk független dolgok, események, körülmények. Mindenesetre egy nagyon jó alap a pénzügyek biztonságos kezeléséhez.

1 hozzászólás
GTM>!
George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere

Hiába, no! Már a óidőkben is tudták, hogy a példabeszéd hatásosabb minden egyéb magyarázatnál, elemzésnél,elmélkedésnél Mindent el lehet vele érni. Ésszel nem fogjuk fel, de a történet mégis hat, munkál valahol mélyen belül. Ez a könyv nem több, mint a pénzgazdálkodás – nagyon – alapszintű törvényeinek példázata egyszerű történetek által. Nem mondanám, hogy különösebb élmény volt, a harmadától már inkább untam. De elismerem, hogy taníthat ismereteket sokaknak. Persze olvasni könnyebb, mint megtartani a tanácsait. :)

hullámos_bog P>!
George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere

A Babilon leggazdagabb embere egy remek tanmesegyűjtemény a pénzügyi tudatosság fejlesztéséhez. Az elején még jobban egymásba kapcsolódó meséket találunk, ahol ugyanazok a szereplők felbukkannak, ám a vége felé teljesen felbomlik ez az egységgé formáló erő.
A könyv elején megtudjuk azt a 7 pontot, amely hozzásegít a gazdag élethez, és azt gondoltam, hogy ezek mindegyike kap egy külön történetet, de nem így lett. A mesék többsége az adósságból való kilábalást helyezte előtérbe, és a 7 pont közül csak azt az egyet ismételte unásig, hogy tedd félre a kereseted 10 százalékát. A könyv első fele alapja lehet egy beszélgetésnek, míg a második felében képet kapunk az ókori rabszolgatartás bugyrairól.
Azoknak, akik nem szeretnék átélni ezt a csalódást, leírom a 7 pontot, aztán ki-ki maga is köríthet egy mesét hozzá:
1. Kezdd el felhizlalni az erszényedet
2. Ne költekezz feleslegesen
3. Hagyd fialni az aranyaidat
4. Ügyelj arra, hogy megfelelő lakhelyet válassz magadnak, hiszen egy jó ház kiváló befektetést jelent
6. Gondoskodj róla, hogy a jövőben biztos bevétellel rendelkezz
7. Képezd magad, hogy még több pénzt kereshess

Összességében, ha azt nézem, hogy a szerzője a 19. század végén született, ez egy jó kis gyűjtemény. Ma már inkább csak egy első lépésnek tekinthető, mondjuk kamasz gyereknek oda lehet adni, hogy a sok tanulnivaló mellett szórakozva sajátítsa el a pénzügyi tudatosság alapjait. off

Szivecskedo P>!
George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere

Egy idő után már kissé unalmas volt, aztán a végére megint érdekesebb lett. Mindenképpen tanulságos, és amúgy nem árt, ha egy fél oldalas tanulságot hosszabban fejtegetünk (jobban beég), csak mondjuk mínusz egy történet jól állt volna neki.

zltn7>!
George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere

Tanulságos, alaptörténeteken keresztül mesél alapvető pénzügyi viselkedésről. Könnyed, emészthető, megadja az alapot, hogyan kezdje el az ember a pénzügyek terén a pontosabb odafigyelést.

Kit>!
George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere

Érdekes, hogy mennyire alapvető igazságokat fogalmaz meg a könyv, és mégis milyen nehéz ezeket az aranyszabályokat betartani. Kicsit sajnálom, hogy én még ha be is tudnám tartani a „rakd félre a fizetésed egytizedét” szabályt, akkor sem mennék vele sokra, mert nem fektethetem be. (Nem kifogás, tény. Abban a pillanatban megtalálná valamelyik bank, és elvennék, plusz követelnék hogy fizessem ki apuék tartozásait, amit amúgy a könyvben említett 20%-os módszerrel is nagyjából életem végéig fizethetnék. Kösz, de inkább nem.)
Egyébként életem első hangoskönyve volt, érdekes volt hallgatni. Kicsit a gyerekkori mesekazettáim jutottak eszembe (Bambi, népmesék, hasonlók), amiket elalvás előtt hallgattam.

Brooaf>!
George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere

Ezt a könyvet kötelező olvasmánnyá kéne tenni!
Sokkal többre menne vele minden gyerek, mint az egri csillagokkal.
A szabadságot, az önrendelkezést és az alapvető pénzügyi ismereteket is elmagyarázza egyszerű eszközökkel. Sokkal mélyebb és tartalmasabb a mondanivalója, mit a temérdek gyors meggazdagodást ígérő könyvnek.
Illetve az a szemlélet, amit hordoz, az tényleg működik egy életen át.


Népszerű idézetek

Papírtigris>!

Az akaraterő nem más, mint az a megingathatatlan elszántság, hogy végigcsináld, amit elhatároztál. Ha magam elé tűzök egy feladatot, tűnjék bármilyen jelentéktelennek is, elvégzem. Különben hogyan tehetnék szert arra az önbizalomra, amely lehetővé teszi, hogy ha úgy döntök, megcsináljak fontos dolgokat is?

25. oldal, Babilon leggazdagabb embere (Bagolyvár, 2003)

Papírtigris>!

Most megosztok veletek egy különös igazságot az emberről, és az ember fiáról. Ha nem gondoskodunk az ellenkezőjéről, úgynevezett „mindennapi kiadásaink” összege napról napra közelebb kerül bevételünk összegéhez.
Ne tévesszétek össze a mindennapi kiadásokat az igényeitekkel! Nektek és kedves családotoknak sokkal nagyobb az igényetek, mint azt a bevételetek engedi. S bár jövedelmeteket mind egy szálig igényeitek kielégítésére költitek, mégis rengeteg kielégítetlen vágyatok marad.
Mindannyiunknak szembe kell néznünk azzal a teherrel, hogy a vágyainkat soha nem elégíthetjük ki teljes mértékben.

33-34. oldal, Hétféle gyógymód a sovány erszény felhizlalására (Bagolyvár, 2003)

Papírtigris>!

Ha gazdagságra vágytok, bölcs dolog megmaradni annál a mesterségnél, amelyben már tökélyre fejlesztettétek tudásotokat.

32. oldal, Hétféle gyógymód a sovány erszény felhizlalására (Bagolyvár, 2003)

Papírtigris>!

Ha segíteni akarsz egy barátodon, úgy tedd, hogy ezáltal ne vállald magadra az ő terheit.

73. oldal, A babiloni hitelező (Bagolyvár, 2003)

Papírtigris>!

Élvezzétek az életet, amíg itt vagytok! Ne feszítsétek túl magatokat, ne próbáljatok túl sokat megtakarítani. Ha csupán jövedelmetek egytizedét tudjátok félretenni, elégedjetek meg ennyivel. Éljetek a jövedelmetek szerint, de ne legyetek fukarak, ne reszkessetek költeni. Az élet akkor jó és akkor öröm, ha értékes dolgok vesznek körül benneteket, olyan dolgok, melyeknek örültök.

27. oldal, Babilon leggazdagabb embere (Bagolyvár, 2003)

Papírtigris>!

– Olyan vagyok – felelte a szamár –, mint azok az együgyü teremtmények, akik segíteni akarnak a barátaikon, s a végén ők maguk végzik el helyettük a munkát.

73. oldal, A babiloni hitelező (Bagolyvár, 2003)

Harkov>!

Ahol van elszántság, ott remény is van arra, hogy megleljük a helyes utat.

Papírtigris>!

Mondjátok magatoknak: „Egy része mindannak, amit keresek, az enyém, hogy megtartsam magamnak.” Mondjátok reggel, amikor felkeltek. Mondjátok délben. Mondjátok este. Mondjátok minden nap, minden órában. Mondjátok magatoknak addig, amíg nem látjátok magatok előtt hatalmas betűkkel az égboltozatra írva.
Itassátok át magatokat a gondolattal! Járja át egész lényeteket! Aztán tegyétek félre jövedelmetek akkora hányadát, amit helyesnek ítéltek. De ez ne legyen kisebb, mint annak egytizede. Ha szükséges, korlátozzátok más kiadásaitokat! Az első az legyen, hogy félreteszitek a magatoknak járó tizedet. Hamarosan megtapasztaljátok, micsoda fenséges érzés olyan kinccsel rendelkezni, amire csak nektek van jogotok. Ahogy növekedik, egyre erősebben fog ösztönözni. Új örömet fog vinni életetekbe. Új erő ébred bennetek, hogy többet keressetek.

26. oldal, Babilon leggazdagabb embere (Bagolyvár, 2003)

9 hozzászólás
Papírtigris>!

Talán mosolyra fakadtok a történet egyszerűségén, de a fiú rendelkezett egy fontos dologgal, ami hozzásegíthette volna ahhoz, hogy többet keressen. A lelkében erős, dicséretre méltó vágyódás élt a gazdagság iránt.
Az első lecke tehát a vágyódás megteremtése. Eltökéltnek és határozottnak kell lennetek, a gyengék sohasem érik el a céljukat!

43. oldal, Hétféle gyógymód a sovány erszény felhizlalására (Bagolyvár, 2003)

Papírtigris>!

A vágy legyen egyszerű és jól meghatározható. Ha túl sok van belőle, zavar támadhat, s az ember tehetsége elvész a megvalósításra váró célkitűzések között.

43. oldal, Hétféle gyógymód a sovány erszény felhizlalására (Bagolyvár, 2003)


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása
Brian Tracy: Milliókat érő szokások
Napoleon Hill: A Teljes gondolkodj és gazdagodj
Szabó Endre: Hogyan lehet több pénzünk?
James G. March: Bevezetés a döntéshozatalba
Peter F. Drucker: Drucker minden napra
Al Gore: A jövő
M. J. DeMarco: Gyorsítósáv a milliókhoz
Ryan Holiday: Az akadály maga az út
Eli Goldratt – Jeff Cox: A cél