Varjak ​lakomája (A tűz és jég dala 4.) 1738 csillagozás

George R. R. Martin: Varjak lakomája George R. R. Martin: Varjak lakomája George R. R. Martin: Varjak lakomája

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​XXI. század által generált digitalizáció, a modern éra által minden elérhető közelségbe került. De vajon igaz-e ez letűnt vagy kitalált korok és legendák, ködbe burkolózó hősök, emberszabású és szörnyszülött alakok tekintetében is? Már Frodó történetei is arról tanúskodtak, hogy ez a sötét középkor árnyaiból táplálkozó, ősidők mondavilágát „megéneklő” műfaj igencsak vonzza a maga elérhetetlenségével, megfoghatatlanságával a mai embert. És most itt van George R. R. Martin, aki a trilógiának indult Tűz és jég dala sorozat negyedik köteteként megjelent Varjak lakomájában újabb lenyomatát adja ezeknek az időknek. A Trónok harcában megjelenő, az ősi királyságot szétszakító kegyetlen erők, a Királyok csatájának kísértetei, vademberei, boszorkányai, a Kardok viharának a másvilágról előretörő inváziója után a ciklus negyedik kötetében Martin ismét egy sokszereplős, tabudöntögető fantasy-opusszal rukkolt elő. Az 1996-ban elindított, immár tetralógiává bővült sorozat most megjelent… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Alexandra, Pécs, 2020
830 oldal · ISBN: 9789633572085 · Fordította: Novák Gábor, Pétersz Tamás
>!
Alexandra, Pécs, 2020
830 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634478492 · Fordította: Novák Gábor, Pétersz Tamás
>!
Alexandra, Pécs, 2017
892 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634470908 · Fordította: Pétersz Tamás, Novák Gábor

5 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

A tűz és jég dala (tvsorozat)

801 tag · 1961 karc · Utolsó karc: 2023. december 26., 17:20

!

Tűz és Jég dala (könyvek)

358 tag · 166 karc · Utolsó karc: 2023. november 21., 09:22 · Bővebben


Enciklopédia 106

Szereplők népszerűség szerint

Arya Stark · Havas Jon · Daenerys Targaryen · Jaime Lannister · Sansa Stark · Petyr Baelish (Kisujj) · Tarth-i Brienne · Varys · Bran Stark · Cersei Lannister · Samwell Tarly · Oberyn Martell · Tywin Lannister · Margaery Tyrell · Eddison Tollett (Bánatos Edd) · Asha Greyjoy · Arianne Martell · Stannis Baratheon · Aemon mester · Loras Tyrell · Robert Baratheon · Victarion Greyjoy · Doran Martell · Beric Dondarrion · Brynden Tully · Jon Connington · Euron Greyjoy · Kevan Lannister · Ser Arys Vasszív · Szegfű · Ilyn Payne · Rodrik Harlaw · lovag · Pycelle nagymester · Tommen Baratheon · Aeron Greyjoy · Fürge Dick · Homok Obara · Jeyne Westerling · Lancel Lannister · Meldred Merlyn · Meribald septon · Rodrick Greyjoy · Vizes Aurane

Helyszínek népszerűség szerint

Casterly-hegy · Dorne · Harrenhal · Hét Királyság · Fal · Braavos · Magányos Fény · Ó-Wyk · Sárkapu · Segítő Tornya · Szűztó · Vörös Torony


Kedvencelte 325

Most olvassa 118

Várólistára tette 452

Kívánságlistára tette 484

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Leonidas>!
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Olyan ez a regény, mint a vihar előtti csend. Szinte semmi sem történik, de érezzük,hogy közeleg valami nagyon csúnya esemény, ami alapjaiban fogja megváltoztatni a világot.
Nem volt rossz regény. Martin továbbra is remek karaktereket mozgat, és a párbeszédek minősége is kiváló. Mégis úgy érzem, ez a regény már gyengébb, mint az előző részek. Valahol elveszett az izgalom. Túlzottan lassan hömpölyög a történet, aminek következtében többször unalmas részeken kellett magam átrágnom. Az egész regényt átitatja a szövevényes hatalmi játszmák sokasága. Szinte már fullasztó volt a rengeteg politika, intrika és árulás. Nekem ez már túl sok volt.
Sajnos hiányoznak a kedvenc szereplőim. Nem szerepel a történetben Havas Jon, Tyrion vagy Deanerys. Mondjuk őt annyira nem hiányoltam, mivel Danyt nem kedvelem túlzottan. Viszont a róla szóló fejezetek az egyik legérdekesebb részei a sorozatnak. Nagyon hiányoztak, egyszerűen nem volt az igazi.
A másik dolog, ami nagyon nem tetszik, a fantasy elemek hiánya. Az ízlésemnek nem elég fantasy. Maga a világ is túlzottan hasonlít a földi középkorra. Mégis folytatni fogom a sorozatot, mert Martin zseniális író. Érzem, hogy sokkal izgalmasabb regények következnek. Lehet a Sárkányok tánca még hasonló színvonal, mint a Varjak lakomája, de a befejező részek nem akármilyen izgalmakat tartogatnak. Remélem Martin megtalálja az első 3. részben mutatott formáját, és ír két nagyszerű regényt. Hamarosan itt a tél, eljönnek a Mások, és végre kezdődhet az igazi fantasy.

17 hozzászólás
Sylveris>!
George R. R. Martin: Varjak lakomája

„ Hé, egy pillanat! – mondhatjátok most néhányan – Egy pillanat, egy pillanat! Hol van Dany és a sárkányok? Hol van Tyrion? Alig találkoztunk Havas Jonnal! Nem lehet, hogy ennyi volt az egész…”

Csomó értékelésnél láttam, hogy ez sikerült a leggyengébbre. Szerintem nem. Martin bácsi meg is magyarázza, hogy mit miért. Ugye ti azt olvastátok? Megszokhattuk már, hogy Drágalátos Martin apránként adagol minden egyes kis részletet.

Örültem, hogy jobban beleláthattam Cersei fejébe. Hogy többet kaphattam olyan szereplőkből, akikből amúgy nem. Hogy sétálhattam Dorne-ban. Még mindig rácsodálkozom dolgokra. Számomra egyáltalán nem volt unalmas ez a rész sem. Inkább nevezném „ vihar előtti csend”-nek.
Bosszant, hogy A Kőszívű nőt kihagyták a sorozatból.

1 hozzászólás
Wandamaci__könyvkuckója P>!
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Ettől a résztől vártam a legtöbbet, mégis, pont ezt éreztem a leggyengébbnek.
Sokáig tartott elolvasnom, 9 hónapig kotlottam rajta, ha egyszer letettem, nagyon nehezen vettem rá magam, hogy újra belekezdjek. Végig untam és alig tudta lekötni a figyelmem. Ha a Trónok harca nem mutatta volna meg, hogy milyen, amikor ez a sorozat nagyon jó, akkor itt most befejeznénk a kapcsolatunkat…de piszkálja a csőröm a Sárkányok tánca :D
Szereplőket tekintve pont azokat sikerült összeválogatni, akik nem éppen a kedvenceim. Igen, elolvastam, amit az író írt, hogy miért így osztotta be…de nekem jobban tetszett volna, ha minden szereplőből kapok, nem lett volna ilyen egysíkú…
Cersei-t az előző részekben sűrűn meg tudtam érteni, volt mikor sajnáltam, de most eszméletlenül irritálóvá vált.
Lényeg a lényeg, ez volt a leggyengébb rész a sorozatból, erősen visszavett a lelkesedésemből, remélem a Sárkányok táncával újra visszacsöppenek a hamisítatlan Tűz és Jég dala világába.

4 hozzászólás
Chöpp >!
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Annyira örülök, hogy befejeződött végre! Ezt a királyvár körüli hajcihőt annnnnnnyira gyűlöltem! Jellemző, hogy a 800 oldalas – T.Ú.L.Í.R.T. – történetkomplexum a két kedvenc szereplőm fejezeténél nyílt ki: Arya és Brienne. Merthogy a többi kedvencem a következő kötetben rekedt George R.R.Martin jóvoltából. Tyrion, Daeneris, Jon, mind az ötödik kötetben, amit ez után a majdnem érdektelen monstrum után ki tudja, mikor fogok majd kézbe venni! Értem én, hogy ketté akarta venni és nem akart két felet, de én éppen abba a csoportba tartozom, akik inkább a két fél variációt választották volna… bár ez lényegében lényegtelen. Most mindkét szemem sír. Egyik azért, mert ebben a kötetben majd belepusztultam abba, hogy éppen azokról a dolgokról kell olvasnom, amik a többi kötetben IS érdektelenek voltak a számomra, a másik meg azért, mert spoiler! Francos franc!

Rodwin>!
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Varjak, varjak, még mindig csak azt tudom mondani, hogy hihetetlen sokszínű világot épített fel Martin, amiből most ugyan kevesebbet kaptunk. De megismerhettük a a csodás Dorne-t és intrikáit. Sok új szereplővel lettünk gazdagabbak, ami még mindig felfoghatatlan számomra, hogy tudja így mozgatni őket az író. Nekem sokszor észben tartani is nehéz volt.
Borzasztó lassan csordogáltak az események, és sokszor elkalandoztam, unalmasnak találtam csak olvastam és olvastam. De tudtam nem lankadhat a figyelem, mert ebben a kegyetlen világban bármi történhet.
Cersei ármánykodásait még mindig szívesen olvastam, alávaló egy galád nő, de nekem az egyik kedvencem. Mesterien tudja keverni a szálakat és manipulálni az embereket.
Brienne fejezetei voltak talán a legizgalmasabb számomra, pedig annyira nem szimpatizálok vele, de itt még némi akciónak is a tanúi lehettünk.
Arya-ból többet is tudtam olvasni, elég érdekesnek találtam a Braavos-i eseményeket.
Sok kedvencem hiányzott ( Tyrion, Tengerjáró Davos) és talán ezért is volt kevésbé érdekes számomra a könyv.
Persze megértem azokat is akiknek pont ez tetszett, hogy kevesebb szereplő, könnyebben figyelemmel követhető az egész.
Összességében egy remek felvezetése volt az ötödik könyvnek, amit jól eltartalékolok, mert ki tudja mikor jön a folytatás..
Tényleg zseniális az egész világ és ez a könyv is. Fantasztikus a karakterábrázolás és azok fejlődése, de nálam nem ért fel az előzőekhez.
Remek ez a Martin, csak kapkodhatná magát a maradék könyvekkel. :)

>!
Alexandra, Pécs, 2014
896 oldal · ISBN: 9789633571248 · Fordította: Pétersz Tamás, Novák Gábor
Linszyy P>!
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Igen, egyetértek, ez a rész nagyjából a semmivel volt egyenlő, de azért mégis élveztem, nem is volt annyira hosszú, és némelyik szereplő önmagában is izgalmas. Biztos, hogy ez a leggyengébb kötet a sorozatban, de megértem, hogy Martin nem akart egy extra hosszú könyvet és jó ötletnek találta, hogy szereplők szerint bontsa szét a két részt. De nem tetszik, hogy a Lennistereken kívül más nem kapott elég teret, és senki szála nem hozott rendes lezárást.

Cersei nagyon érdekes volt, és a legtöbbet szerintem belőle kaptuk, de mikor végre történik vele valami, vége a könyvnek. Ugyanez Briennékkel, Aryával, Sansával, és ott az a sok mellékszereplő, akik egyáltalán nem érdekeltek. Ha ez valóban ezeknek a szereplőknek a teljes története, akkor nem értem, hova lett a kötet vége, mert senkinek nem volt benne a teljes sztorija. Szóval engem ez az átverés idegesít, nem is az, hogy a kedvenc szereplőimből a fele sem szerepelt benne. Nagyon kevés halál van ebben a részben, és egyikről sem tudnám biztosan állítani, hogy meghaltak. Ehhez is kellene a másik oldal, amiről mindenféle híreket hallunk, de nyilván egyik verzió sem biztos. Azért szeretem ezt a sorozatot, mert párhuzamosan látunk minden szereplőt és így mi képben vagyunk a valósággal, míg ők csak találgatnak.

Ajánlották nekem, hogy az utolsó két részt párhuzamosan olvassam, de az ötödik olyan vastag, hogy örülök, ha egyet sikerül egyhuzamban végigolvasnom, nemhogy kettőt. :D És egyébként is az az érzésem, hogy a Sárkányok tánca nagyon fog tetszeni, nem akarom megosztani a figyelmemet, amikor azt olvasom. Persze nem ártana egy jó kis folytatás sem, ha már behoztam szépen a lemaradásom, én még türelmes vagyok, nem várom 10 éve azt a bizonyos könyvet, de nekem sincs sok reményem arról, hogy valaha elkészül. Szóval kellett ez a könyv, a hangulatot abszolút visszahozta, de mivel az író kiirtotta a főszereplőit, ne csodálkozzunk, ha a kevésbé izgalmasabbak kerülnek most előtérbe.
https://youtu.be/5B2ZS5Tt1Dk

4 hozzászólás
csillagka>!
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Visszatérés a XX-ik századba. Az elözö rész értékelésében azért siránkoztam, hogy minden túl gyors, túl véres, túl pörgős, nincs se idő, se gyomor megemészteni a rengeteg borzalmat. A vörös nász ütötte ki igazán a biztosítékot, de az egész előző rész kegyetlenre sikerült.
Martin megírta a sorozatot bemutató forgatókönyvében: olyan műveket szeretne, ahol az olvasó érzi senki nincs biztonságban, hát ez sikerült is. Azért könyörögtem, hogy legyen, és imáim meghallgatásra találtak. Mivel nincs a könyvben, se törpe, se sárkány, és még egy csepp havas se, nem kellett izgulnom kedvenc szereplőimért. Azért az a szemétséget még George se követi el, hogy úgy nyírjon ki valakit, hogy nincs jelen.
Kaptunk jó adag Királyvárat, egy nagyon buta királynéval, ezeket a részeket élveztem a legjobban, tudtam dörzsölni a kezem, ahogyan egyik ökörségből a másik marhaságba kormányozza a birodalmat, a hit harcosainak feltámadás közben.
Egyszerűen az elvakultság sosem jó, akár butaságból, akár vallásból fakad, de itt úgy látom megérdemelték egymást.
Briennet nem tudom megszeretni, nekem túl butuskának tűnik, ahogyan Sansa is akinek azért még a kora valamilyen felmentést adhat.
Sam megy a saját útján, tőle még várok nagy dolgokat ahogyan Aryától is.
Végére marad a bukott herceg (miért szeretek én bele virtuálisan a legyezőzött istenekbe, nem tudom) de a mostani szereplők közül Jaime a kedvenc. Nem tud olyat lépni amivel nem értenék egyet.
Visszaléptünk, nem egy, legalább két lépést, rengeteg háttérinfó, sok beszéd aminek valahol sok az alja, jövés, menés, sokkal kevesebb vér, kevesebb áldozat.
Lassu sötét folyó, ami eltakarítja a hullákat, de le is tisztítja a terepet a sárkány előtt akinek akárhogyan is nézem, lassan haza kell térnie, vagy legalább szerepelnie, mert igazán hiányzik :)

1 hozzászólás
gumicukor>!
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Huh, nem is tudom, hogy hol kezdjem…

Az előttem szólok közül sokan említették, hogy nem volt olyan eseménydús ez a könyv, mint az előzőek, hogy kicsit csalódottak stb. Valóban kevesebb akciódús jelenttel találkoztam, de annyira nagyon imádtam, hogy kevesebb szereplő bőrébe bújhattam bele, így jobban átláttam a történteket. Sokat adott, hogy Cersei szemszöge is belekerült a könyvbe, mivel őt nagyon szeretem és nagyon utálom. Eddig is érdekelt, hogy ő mit gondol, hogy keveri a lapokat.

Brienne fejezetei nem kötöttek le annyira, nem is értem, hogy miért fontos, hogy mi történt vele. Viszont a vasemberek és a dorne-i fejezetek annyira jól lettek megírva, hogy alig vártam, hogy megint azokhoz a részekhez érjek.

Mindent összevetve imádtam ezt a kötetet is, és alig várom, hogy olvashassam a folytatást. Indokolatlanul sokáig tartott, míg kiolvastam, több, mint 3 hónapig, de volt benne egy undorító, nehéz, szar, utálatos vizsgaidőszak, ahol vért izzadtam.

Orsi_olvas>!
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Ezt a részt kicsit lassabbnak, kevesebbnek éreztem, mint az eddigieket.
Nem kaptunk annyi szemszöget, mint eddig, és így azért nagyon hiányoztak bizonyos szereplők.

A dorne-i szál nagyon másmilyen volt, mint a sorozatban, így ezt élvezettel olvastam, illetve itt már tényleg érződik, hogy a könyv és az adaptáció két külön utat jár be. Azt mondjuk nagyon bánom, hogy a Kőszívű asszony kimaradt a sorozatból :/
Számomra elképesztő, hogy ez az egész bonyolult és összetett világ egyetlen ember fejéből pattant ki. Nem is értem, hogy tudja Martin ezt a sok cselekményszálat észben tartani.

Arya továbbra is az egyik kedvenc szereplőm, illetve Briennt is nagyon megkedveltem. Cersei zseniális gonosz, aki élvezet utálni.
Valójában a nők az erősek.”

Igazából ez a rész leginkább olyan, mint egy nagyon hosszú felvezetés a következő könyv előtt. Elmondhatatlanul várom, hogy belekezdhessek az ötödik részbe, de igyekszem tartalékolni, hiszen idén a sorozatból sem kapunk új évadot.

Dawnofmyth>!
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Kicsit lassabb folyású történet. Itt eleinte zavart, hogy nem találkozunk mindenkivel, de most olvasom a következő részt, abban ők szerepelnek, és egy ideig párhuzamosan fut ezzel a résszel. Nekem tetszettek Cersei részei, az ármánykodása és hogy kezdi egy kissé elveszíteni a fejét, ahogyan Jamie-vel lassan egymás ellen fordulnak. Arya és Brienne fejezeteit szintén élveztem, itt most Sansa részei is jók voltak, pedig őt nagyon nem szeretem. Tyrion nagyon hiányzott belőle, az ő részeit szeretem a legjobban.


Népszerű idézetek

Guinevere>!

Ha jobbra sziklák vannak, balra pedig vihar, a bölcs kapitány harmadik utat választ.

205. oldal

6 hozzászólás
Rits>!

– Én jobban szeretem a történelmet holtan. A halott történelmet tintával írják, az élőt viszont vérrel.

Fainthoar>!

Tommen elszaladt, de mielőtt kiment volna az ajtón, visszafordult:
– Ha király leszek a saját jogomon, törvényen kívül helyezem a répát!

417. oldal (Cersei)

Kapcsolódó szócikkek: Tommen Baratheon
Csuti>!

A szavak olyanok, akár a nyilak. Ha egyszer elrepülnek, többé nem hívhatod vissza őket.

2 hozzászólás
Traclon>!

– Jaime – felelte a nagynénje, és megcibálta a fülét –, kedvesem, azóta ismerlek, amióta csecsemő voltál Joanna mellén. Úgy mosolyogsz, mint Gerion, úgy harcolsz, mint Tyg, és van benned valami Kevanból is, különben nem viselnéd ezt a palástot… de Tyrion Tywin fia, nem te. Ezt egyszer megmondtam az apád arcába is, és fél évig nem szólt hozzám. A férfiak olyan elképesztően bolondok! Még az a fajta is, akiből ezer évben egy ha születik.

611. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jaime Lannister · Tyrion Lannister · Tywin Lannister
3 hozzászólás
Dorothy_Gray IP>!

– Igen, de én vagyok a király. Margaery azt mondja, mindenkinek azt kell tennie, amit a király mond. Azt akarom, hogy a fehér csataménem fel legyen nyergelve holnap reggelre, hogy Ser Loras megtaníthasson vívni! Akarok egy kiscicát is, és nem akarok többé répát enni!

417. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tommen Baratheon
2 hozzászólás
Leoni I>!

Egyetlen küzdelem sem reménytelen, míg véget nem ér.

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Asha Greyjoy
3 hozzászólás
Fainthoar>!

Ott állt a móló végén, sápadtan és libabőrösen, minden ízében reszketett a hideg ködben. Tű mintha suttogott volna a kezében. A hegyes végével, mondta, és ne mondd el Sansának! A pengén ott volt Mikken jele. Ez csak egy kard. Ha kardra lesz szüksége, százat is talál a templom alatt. Tű amúgy is túl kicsi volt igazi kardnak, jóformán nem volt több játék fegyvernél. Ostoba kislány volt, amikor Jon készíttette neki.
– Ez csak egy kard – ismételte, ezúttal hangosan…
… de nem csak az volt.
Tű Robbot, Brant és Rickont jelentette, az anyját, az apját, még Sansát is. Tű Deres szürke falait és lakóinak nevetését jelentette. Tű volt a nyári hó, Öreg Nan meséi, a szívfa vörös leveleivel és ijesztő arcával, az üvegkertek meleg földillata, a szobája ablakának tábláin dörömbölő északi szél. Tű volt Havas Jon mosolya.

376. oldal (Arya)

Kapcsolódó szócikkek: Arya Stark · Havas Jon
ska_tica>!

– Vénen és gyáván akarsz meghalni az ágyadban?
– Hogyan másképp? Bár addig nem, míg nem olvastam eleget.

197. oldal (Alexandra Kiadó, 2010)

patricia>!

– […] ami halott, nem halhat meg többé, hanem újra felkél, keményebben és erősebben!

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A tűz és jég dala sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Andrzej Sapkowski: A megvetés ideje
Aurora Lewis Turner: A hatalom köve
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák
John Gwynne: Az istenek árnyéka
Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Marlon James: Fekete leopárd, vörös farkas
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Christopher Buehlman: A fekete nyelvű tolvaj
Nora Roberts: A némaság völgye