Varjak ​lakomája (A tűz és jég dala 4.) 1333 csillagozás

George R. R. Martin: Varjak lakomája George R. R. Martin: Varjak lakomája

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​XXI. század által generált digitalizáció, a modern éra által minden elérhető közelségbe került. De vajon igaz-e ez letűnt vagy kitalált korok és legendák, ködbe burkolózó hősök, emberszabású és szörnyszülött alakok tekintetében is? Már Frodó történetei is arról tanúskodtak, hogy ez a sötét középkor árnyaiból táplálkozó, ősidők mondavilágát „megéneklő” műfaj igencsak vonzza a maga elérhetetlenségével, megfoghatatlanságával a mai embert. És most itt van George R. R. Martin, aki a trilógiának indult Tűz és jég dala sorozat negyedik köteteként megjelent Varjak lakomájában újabb lenyomatát adja ezeknek az időknek. A Trónok harcában megjelenő, az ősi királyságot szétszakító kegyetlen erők, a Királyok csatájának kísértetei, vademberei, boszorkányai, a Kardok viharának a másvilágról előretörő inváziója után a ciklus negyedik kötetében Martin ismét egy sokszereplős, tabudöntögető fantasy-opusszal rukkolt elő. Az 1996-ban elindított, immár tetralógiává bővült sorozat most megjelent… (tovább)

Eredeti mű: George R. R. Martin: A Feast for Crows

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Alexandra, Pécs, 2017
892 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634470908 · Fordította: Pétersz Tamás, Novák Gábor
>!
Alexandra, Pécs, 2014
896 oldal · ISBN: 9789633571248 · Fordította: Pétersz Tamás, Novák Gábor
>!
Alexandra, Pécs, 2013
896 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633571248 · Fordította: Pétersz Tamás, Novák Gábor

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

A tűz és jég dala (tvsorozat)

813 tag · 1856 karc · Utolsó karc: 2018. december 12., 12:41

!

Tűz és Jég dala (könyvek)

200 tag · 59 karc · Utolsó karc: 2018. november 15., 12:24 · Bővebben


Enciklopédia 72

Szereplők népszerűség szerint

Havas Jon · Arya Stark · Daenerys Targaryen · Jaime Lannister · Petyr Baelish (Kisujj) · Sansa Stark · Bran Stark · Tarth-i Brienne · Varys · Samwell Tarly · Cersei Lannister · Oberyn Martell · Tywin Lannister · Margaery Tyrell · Eddison Tollett (Bánatos Edd) · Asha Greyjoy · Aemon mester · Loras Tyrell · Arianne Martell · Stannis Baratheon · Doran Martell · Kevan Lannister · Victarion Greyjoy · Euron Greyjoy · Jon Connington · Rodrik Harlaw · Ser Arys Vasszív · Szegfű · Pycelle nagymester · Tommen Baratheon · Aeron Greyjoy · Fürge Dick · Lancel Lannister · Vizes Aurane

Helyszínek népszerűség szerint

Dorne · Magányos Fény


Kedvencelte 305

Most olvassa 155

Várólistára tette 402

Kívánságlistára tette 469

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Rodwin
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Varjak, varjak, még mindig csak azt tudom mondani, hogy hihetetlen sokszínű világot épített fel Martin, amiből most ugyan kevesebbet kaptunk. De megismerhettük a a csodás Dorne-t és intrikáit. Sok új szereplővel lettünk gazdagabbak, ami még mindig felfoghatatlan számomra, hogy tudja így mozgatni őket az író. Nekem sokszor észben tartani is nehéz volt.
Borzasztó lassan csordogáltak az események, és sokszor elkalandoztam, unalmasnak találtam csak olvastam és olvastam. De tudtam nem lankadhat a figyelem, mert ebben a kegyetlen világban bármi történhet.
Cersei ármánykodásait még mindig szívesen olvastam, alávaló egy galád nő, de nekem az egyik kedvencem. Mesterien tudja keverni a szálakat és manipulálni az embereket.
Brienne fejezetei voltak talán a legizgalmasabb számomra, pedig annyira nem szimpatizálok vele, de itt még némi akciónak is a tanúi lehettünk.
Arya-ból többet is tudtam olvasni, elég érdekesnek találtam a Braavos-i eseményeket.
Sok kedvencem hiányzott ( Tyrion, Tengerjáró Davos) és talán ezért is volt kevésbé érdekes számomra a könyv.
Persze megértem azokat is akiknek pont ez tetszett, hogy kevesebb szereplő, könnyebben figyelemmel követhető az egész.
Összességében egy remek felvezetése volt az ötödik könyvnek, amit jól eltartalékolok, mert ki tudja mikor jön a folytatás..
Tényleg zseniális az egész világ és ez a könyv is. Fantasztikus a karakterábrázolás és azok fejlődése, de nálam nem ért fel az előzőekhez.
Remek ez a Martin, csak kapkodhatná magát a maradék könyvekkel. :)

>!
Alexandra, Pécs, 2014
896 oldal · ISBN: 9789633571248 · Fordította: Pétersz Tamás, Novák Gábor
>!
Leonidas
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Olyan ez a regény, mint a vihar előtti csend. Szinte semmi sem történik, de érezzük,hogy közeleg valami nagyon csúnya esemény, ami alapjaiban fogja megváltoztatni a világot.
Nem volt rossz regény. Martin továbbra is remek karaktereket mozgat, és a párbeszédek minősége is kiváló. Mégis úgy érzem, ez a regény már gyengébb, mint az előző részek. Valahol elveszett az izgalom. Túlzottan lassan hömpölyög a történet, aminek következtében többször unalmas részeken kellett magam átrágnom. Az egész regényt átitatja a szövevényes hatalmi játszmák sokasága. Szinte már fullasztó volt a rengeteg politika, intrika és árulás. Nekem ez már túl sok volt.
Sajnos hiányoznak a kedvenc szereplőim. Nem szerepel a történetben Havas Jon, Tyrion vagy Deanerys. Mondjuk őt annyira nem hiányoltam, mivel Danyt nem kedvelem túlzottan. Viszont a róla szóló fejezetek az egyik legérdekesebb részei a sorozatnak. Nagyon hiányoztak, egyszerűen nem volt az igazi.
A másik dolog, ami nagyon nem tetszik, a fantasy elemek hiánya. Az ízlésemnek nem elég fantasy. Maga a világ is túlzottan hasonlít a földi középkorra. Mégis folytatni fogom a sorozatot, mert Martin zseniális író. Érzem, hogy sokkal izgalmasabb regények következnek. Lehet a Sárkányok tánca még hasonló színvonal, mint a Varjak lakomája, de a befejező részek nem akármilyen izgalmakat tartogatnak. Remélem Martin megtalálja az első 3. részben mutatott formáját, és ír két nagyszerű regényt. Hamarosan itt a tél, eljönnek a Mások, és végre kezdődhet az igazi fantasy.

14 hozzászólás
>!
Sylveris
George R. R. Martin: Varjak lakomája

„ Hé, egy pillanat! – mondhatjátok most néhányan – Egy pillanat, egy pillanat! Hol van Dany és a sárkányok? Hol van Tyrion? Alig találkoztunk Havas Jonnal! Nem lehet, hogy ennyi volt az egész…”

Csomó értékelésnél láttam, hogy ez sikerült a leggyengébbre. Szerintem nem. Martin bácsi meg is magyarázza, hogy mit miért. Ugye ti azt olvastátok?

Megszokhattuk már, hogy Drágalátos Martin apránként adagol minden egyes kis részletet.

Örültem, hogy jobban beleláthattam Cersei fejébe. Hogy többet kaphattam olyan szereplőkből, akikből amúgy nem. Hogy sétálhattam Dorne-ban. Még mindig rácsodálkozom dolgokra. Számomra egyáltalán nem volt unalmas ez a rész sem. Inkább nevezném „ vihar előtti csend”-nek.
Bosszant, hogy A Kőszívű nőt kihagyták a sorozatból.

>!
csillagka P
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Visszatérés a XX-ik századba. Az elözö rész értékelésében azért siránkoztam, hogy minden túl gyors, túl véres, túl pörgős, nincs se idő, se gyomor megemészteni a rengeteg borzalmat. A vörös nász ütötte ki igazán a biztosítékot, de az egész előző rész kegyetlenre sikerült.
Martin megírta a sorozatot bemutató forgatókönyvében: olyan műveket szeretne, ahol az olvasó érzi senki nincs biztonságban, hát ez sikerült is. Azért könyörögtem, hogy legyen, és imáim meghallgatásra találtak. Mivel nincs a könyvben, se törpe, se sárkány, és még egy csepp havas se, nem kellett izgulnom kedvenc szereplőimért. Azért az a szemétséget még George se követi el, hogy úgy nyírjon ki valakit, hogy nincs jelen.
Kaptunk jó adag Királyvárat, egy nagyon buta királynéval, ezeket a részeket élveztem a legjobban, tudtam dörzsölni a kezem, ahogyan egyik ökörségből a másik marhaságba kormányozza a birodalmat, a hit harcosainak feltámadás közben.
Egyszerűen az elvakultság sosem jó, akár butaságból, akár vallásból fakad, de itt úgy látom megérdemelték egymást.
Briennet nem tudom megszeretni, nekem túl butuskának tűnik, ahogyan Sansa is akinek azért még a kora valamilyen felmentést adhat.
Sam megy a saját útján, tőle még várok nagy dolgokat ahogyan Aryától is.
Végére marad a bukott herceg (miért szeretek én bele virtuálisan a legyezőzött istenekbe, nem tudom) de a mostani szereplők közül Jaime a kedvenc. Nem tud olyat lépni amivel nem értenék egyet.
Visszaléptünk, nem egy, legalább két lépést, rengeteg háttérinfó, sok beszéd aminek valahol sok az alja, jövés, menés, sokkal kevesebb vér, kevesebb áldozat.
Lassu sötét folyó, ami eltakarítja a hullákat, de le is tisztítja a terepet a sárkány előtt akinek akárhogyan is nézem, lassan haza kell térnie, vagy legalább szerepelnie, mert igazán hiányzik :)

1 hozzászólás
>!
gumicukor
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Huh, nem is tudom, hogy hol kezdjem…

Az előttem szólok közül sokan említették, hogy nem volt olyan eseménydús ez a könyv, mint az előzőek, hogy kicsit csalódottak stb. Valóban kevesebb akciódús jelenttel találkoztam, de annyira nagyon imádtam, hogy kevesebb szereplő bőrébe bújhattam bele, így jobban átláttam a történteket. Sokat adott, hogy Cersei szemszöge is belekerült a könyvbe, mivel őt nagyon szeretem és nagyon utálom. Eddig is érdekelt, hogy ő mit gondol, hogy keveri a lapokat.

Brienne fejezetei nem kötöttek le annyira, nem is értem, hogy miért fontos, hogy mi történt vele. Viszont a vasemberek és a dorne-i fejezetek annyira jól lettek megírva, hogy alig vártam, hogy megint azokhoz a részekhez érjek.

Mindent összevetve imádtam ezt a kötetet is, és alig várom, hogy olvashassam a folytatást. Indokolatlanul sokáig tartott, míg kiolvastam, több, mint 3 hónapig, de volt benne egy undorító, nehéz, szar, utálatos vizsgaidőszak, ahol vért izzadtam.

>!
Orsi_olvas
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Ezt a részt kicsit lassabbnak, kevesebbnek éreztem, mint az eddigieket.
Nem kaptunk annyi szemszöget, mint eddig, és így azért nagyon hiányoztak bizonyos szereplők.

A dorne-i szál nagyon másmilyen volt, mint a sorozatban, így ezt élvezettel olvastam, illetve itt már tényleg érződik, hogy a könyv és az adaptáció két külön utat jár be. Azt mondjuk nagyon bánom, hogy a Kőszívű asszony kimaradt a sorozatból :/
Számomra elképesztő, hogy ez az egész bonyolult és összetett világ egyetlen ember fejéből pattant ki. Nem is értem, hogy tudja Martin ezt a sok cselekményszálat észben tartani.

Arya továbbra is az egyik kedvenc szereplőm, illetve Briennt is nagyon megkedveltem. Cersei zseniális gonosz, aki élvezet utálni.
Valójában a nők az erősek.”

Igazából ez a rész leginkább olyan, mint egy nagyon hosszú felvezetés a következő könyv előtt. Elmondhatatlanul várom, hogy belekezdhessek az ötödik részbe, de igyekszem tartalékolni, hiszen idén a sorozatból sem kapunk új évadot.

>!
Wandamaci
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Ettől a résztől vártam a legtöbbet, mégis, pont ezt éreztem a leggyengébbnek.
Sokáig tartott elolvasnom, 9 hónapig kotlottam rajta, ha egyszer letettem, nagyon nehezen vettem rá magam, hogy újra belekezdjek. Végig untam és alig tudta lekötni a figyelmem. Ha a Trónok harca nem mutatta volna meg, hogy milyen, amikor ez a sorozat nagyon jó, akkor itt most befejeznénk a kapcsolatunkat…de piszkálja a csőröm a Sárkányok tánca :D
Szereplőket tekintve pont azokat sikerült összeválogatni, akik nem éppen a kedvenceim. Igen, elolvastam, amit az író írt, hogy miért így osztotta be…de nekem jobban tetszett volna, ha minden szereplőből kapok, nem lett volna ilyen egysíkú…
Cersei-t az előző részekben sűrűn meg tudtam érteni, volt mikor sajnáltam, de most eszméletlenül irritálóvá vált.
Lényeg a lényeg, ez volt a leggyengébb rész a sorozatból, erősen visszavett a lelkesedésemből, remélem a Sárkányok táncával újra visszacsöppenek a hamisítatlan Tűz és Jég dala világába.

>!
Szilvi00 P
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Kedves George bácsi! Kevés olyan Isten Áldotta tehetség létezik e Földön mint Ön és ha tehetném, leborulnék a lábai elé hódolatom jeléül. Most mégsem tudom 5 csillaggal jutalmazni a könyvet, mert bármilyen zseniális és utánozhatatlan a sorozat, néha majd halálra untam magam. Értem én, hogy szükség volt erre a részre is, elvégre Westeros Hét Királyságának minden szegletén folynak az események, sokan követelik maguknak a Vastrónust, ezért fontos mindenkit figyelemmel követni. De alig történik valami kézzel fogható, érdemleges esemény az utolsó pár fejezettől eltekintve. Sosem hittem volna, de túl csendes és lapos volt, mintha mindenki pihenne és próbálna felkészülni a következő nagy összeütközésre.
Az új helyszínek közül a nap perzselte Dorne nyerte el leginkább a tetszésemet, illetve Brienne és Arya fejezeteit is nagy örömmel olvastam. Cersei hozza a formáját, ugyanolyan alattomos dög mint mindig, Jamie pedig szinte semmit figyelemre méltót sem csinál. Sam nevezheti magát Gyilkosnak, az én szememben ugyanolyan besz@ri maradt, mint volt. Sansa viszont kezd felnőni, alkalmazkodik és talán már nem olyan naiv mint régen, őt picit jobban kedvelem. Akkor sem tagadhatom, hogy hiányoztak a szívemnek oly kedves szereplők, mint Havas Jon, Daenerys, vagy éppen az „Ördögfióka”. Jó hír, hogy így nem kellett féltem az ő életüket, mindenki megúszta élve, és ez ritkaság!!!
Rengeteg az új szereplő, ráadásul ahogy felbukkant valaki, annak rögtön az egész családfáját is részletesen megismerhetjük. Néha már zsongott a fejem a sok féltestvértől, unokatestvértől, tejtestvértől és kis túlzással 5 percenként a függeléket bújtam. :D
A csalódás ellenére maradok hű rajongó, ám még egy ilyen rész amit erősen kétlek és fájó szívvel ugyan, de kiszállok.

>!
gazibla
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Ez a kötet más mint az előzőek, kicsit hiányérzetem volt olvasás közben, hiányoztak a főszereplők számomra(Tyrion, Jon, Dany), de ettől függetlenül ismét elvarázsolt a világ amelyben játszódik a történet. :)

>!
Shanara
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Nem az a típusú ember vagyok, aki képes végigolvasni a sorozatot megszakítások nélkül, nekem még egy kötet is problémát jelent ebből a regényfolyamból. Folyton a padlóra vág az a reménytelenség, ami árad a történetből. Az írót továbbra is egy zseninek tartom, de amit ezzel a királysággal és ezzel a történettel tesz, az már súrolja nálam az élvezhetőség határait.
Az előző kötet eseményeit követően követően Westeros tényleg nem más, mint a varjak lakomája, a csata után hátramaradt, felégetett, tetemekkel borított puszta földek, kifosztott és porrá égetett falvak, valamint romba döntött vagy elfoglalt erődök végtelen sora. Az új nézőpontok egy sora kifejezetten tetszett, Brienne kóborlása azonban nagyon untatott és nem bántam volna, ha kimarad.
Továbbra is szeretem a szerteágazó cselekményeket, a rengeteg szereplőt, a sok-sok apró mozzanatot, amelyből felépül egy esemény, illetve azt ahogy betekintünk egy-egy szereplő gondolataiba, cselekedeteit motiváló érzéseibe. Kétségtelen, hogy a szerző tényleg zseni, a történetvezetése pedig igazán egyedi, de ez a kötet most nem igazán tudott lenyűgözni. Lényegesen jobban összerakott és színvonalasabb, mint sok másik könyv, amit olvastam az utóbbi évben. Nehéz besorolni vagy pontozni. Bármennyire is kimagasló azonban más írók műveihez hasonlítva, de a sorozat eddig olvasott kötetei között ez tűnt számomra a legvontatottabb cselekményűnek.

18 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Rits

– Én jobban szeretem a történelmet holtan. A halott történelmet tintával írják, az élőt viszont vérrel.

>!
Guinevere

Ha jobbra sziklák vannak, balra pedig vihar, a bölcs kapitány harmadik utat választ.

205. oldal

3 hozzászólás
>!
Fainthoar

Tommen elszaladt, de mielőtt kiment volna az ajtón, visszafordult:
– Ha király leszek a saját jogomon, törvényen kívül helyezem a répát!

417. oldal (Cersei)

Kapcsolódó szócikkek: Tommen Baratheon
>!
Traclon

– Jaime – felelte a nagynénje, és megcibálta a fülét –, kedvesem, azóta ismerlek, amióta csecsemő voltál Joanna mellén. Úgy mosolyogsz, mint Gerion, úgy harcolsz, mint Tyg, és van benned valami Kevanból is, különben nem viselnéd ezt a palástot… de Tyrion Tywin fia, nem te. Ezt egyszer megmondtam az apád arcába is, és fél évig nem szólt hozzám. A férfiak olyan elképesztően bolondok! Még az a fajta is, akiből ezer évben egy ha születik.

413. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jaime Lannister · Tyrion Lannister · Tywin Lannister
3 hozzászólás
>!
Csuti

A szavak olyanok, akár a nyilak. Ha egyszer elrepülnek, többé nem hívhatod vissza őket.

2 hozzászólás
>!
Dorothy_Gray

– Igen, de én vagyok a király. Margaery azt mondja, mindenkinek azt kell tennie, amit a király mond. Azt akarom, hogy a fehér csataménem fel legyen nyergelve holnap reggelre, hogy Ser Loras megtaníthasson vívni! Akarok egy kiscicát is, és nem akarok többé répát enni!

417. oldal

1 hozzászólás
>!
patricia

– (…) ami halott, nem halhat meg többé, hanem újra felkél, keményebben és erősebben!

2 hozzászólás
>!
Fainthoar

Ott állt a móló végén, sápadtan és libabőrösen, minden ízében reszketett a hideg ködben. Tű mintha suttogott volna a kezében. A hegyes végével, mondta, és ne mondd el Sansának! A pengén ott volt Mikken jele. Ez csak egy kard. Ha kardra lesz szüksége, százat is talál a templom alatt. Tű amúgy is túl kicsi volt igazi kardnak, jóformán nem volt több játék fegyvernél. Ostoba kislány volt, amikor Jon készíttette neki.
– Ez csak egy kard – ismételte, ezúttal hangosan…
… de nem csak az volt.
Tű Robbot, Brant és Rickont jelentette, az anyját, az apját, még Sansát is. Tű Deres szürke falait és lakóinak nevetését jelentette. Tű volt a nyári hó, Öreg Nan meséi, a szívfa vörös leveleivel és ijesztő arcával, az üvegkertek meleg földillata, a szobája ablakának tábláin dörömbölő északi szél. Tű volt Havas Jon mosolya.

376. oldal (Arya)

Kapcsolódó szócikkek: Arya Stark · Havas Jon
>!
ska_tica

– Vénen és gyáván akarsz meghalni az ágyadban?
– Hogyan másképp? Bár addig nem, míg nem olvastam eleget.

197. oldal (Alexandra Kiadó, 2010)

>!
Leoni I

Egyetlen küzdelem sem reménytelen, míg véget nem ér.

120. oldal

3 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A tűz és jég dala sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Victor Milán: Dinoszauruszurak
Seth Dickinson: Kormorán Baru, az áruló
Robert Jackson Bennett: Pengék városa
N. K. Jemisin: Az ötödik évszak
Lev Grossman: A varázslók
Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Joe Abercrombie: Miután felkötötték őket
Raoul Renier: A kívülálló
Glen Cook: A Fekete Sereg
Joe Abercrombie: A Hősök