Tűz ​& Vér 22 csillagozás

Westeros Targaryen királyainak históriája
George R. R. Martin: Tűz & Vér

Több évszázaddal a Trónok harca eseményei előtt a Targaryen-ház – a Valyria végzetét egyedül túlélő sárkányúr család – Sárkánykőt tette meg székhelyéül. A Tűz & vér a Vastrón megalkotójától, Hódító Aegontól veszi fel történetük fonalát, és a legendás trón megtartásáért küzdő Targaryenek nemzedékein át egészen a dinasztiát majdnem végleg széttépő polgárháborúig regéli el Westeros sorsfordító eseményeit.
Mi történt valójában a Sárkányok Tánca alatt? Miért vált Valyria oly halálos hellyé a Végzet után? Honnan származik Daenerys három sárkánytojása? Ezekre és még rengeteg más fontos kérdésre ad választ a Fellegvár egy tanult mestere által írt kihagyhatatlan krónika, melyet a neves rajzoló, Doug Wheatley több mint nyolcvan fekete-fehér illusztrációja gazdagít.

Eredeti mű: George R. R. Martin: Fire & Blood

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2018
686 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634472353 · Fordította: Stemler Miklós · Illusztrálta: Doug Wheatley

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Aegon I Targaryen · Rhaenys Targaryen · Orys Baratheon · Visenya Targaryen


Kedvencelte 4

Most olvassa 56

Várólistára tette 128

Kívánságlistára tette 217


Kiemelt értékelések

>!
Baráth_Zsuzsanna P
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Akarod tudni, hogyan kerülték el a Targaryenek Valyria Végzetét? Akarod tudni, hogyan fojtotta sárkánytűzbe Hódító Aegon és két királynője, Visenya és Rhaenys Westeros legnagyobb házait, és hogyan épült meg a Vastrón? Akarod tudni, hogy milyen véres és kegyetlen volt a Sárkányok tánca? Akarod tudni, mire volt képes Balerion, az Iszonyat fénykorában és hogyan épült meg a Sárkányverem? És azt, hogyan pusztultak el a sárkányok, valamint azt, hogyan hogyan halt ki majdnem a Targaryen dinasztia, miután a sárkánylovasok egymásnak estek a Vastrónért? George R. R. Martin ezt mind elmeséli neked, és te kellőképpen borzongani fogsz, annyi vérrel és mocsokkal fogsz találkozni benne, a Trónok harca – feelinget tökéletesen hozta a mester, azonban egy kevés hiányérzet mégis marad az olvasóban, miután letette a könyvet. Miután sok éve várjuk már a sorozat folytatását, olyan régen, hogy a tévé már le is hagyta a könyveket, nem a várva-várt történetet kaptuk meg az írótól, hanem egy előzményt, vagyis annak pontosabban ez első részét. Vagyis, miközben jövőre megtudjuk végre, hogy kié lesz a Vastrón, most elolvashatjuk, hogyan egyesítették néhány évszáddal a történet előtt Westeros hét királyságát a Targaryenek, milyenek voltak dicsőségük teljében és hogyan buktak el. Pontosabban most még csak a történet felét ismerhetjük meg, mivel a könyv véget ér Hu. (Hódítás után) 131-ben, amikor a Sárkányok táncát túlélő III. Aegon eléri a nagykorúságot és a Targaryenekre jellemző módon nem tűri tovább a régensek uralmát, és a saját kezébe veszi királyságát, és majd egyszer megtudjuk azt is, melyek voltak a közvetlen előzményei a Trónok harca eseményeinek. A szerző szokása szerint nem laca-facázott, van itt minden, a testvérgyilkosságokon át a nemes és nemtelen utódok viselt dolgain keresztül véres háborúkig minden, és persze a sárkányok sem tétlenkednek, egyetlen szereplő sincs biztonságban, csavaros fordulatok sora várja az olvasót, aki boldogan merül el kedvenc univerzumában, mégis úgy érzi a végén, hogy egy picikét ismétli már magát a mester, a katarzis elmarad, még mindig remek az összhatás, de már nem zseniális. A legnagyobb tanulság az, hogy alapvetően semmi sem változott Westeroson, mindenki ármánykodik, áhítozik a Vastrón és a hatalom után, a már jól ismert királyságok elődei pontosan ugyanolyanok, mint utódaik, a drámai feszültség a régi, de fájóan hiányoznak a zsigerig hatoló párbeszédek. Mert jó egy régi krónikát olvasni, abban is megelevenednek azok a legendás idők, amelyekről annyit hallottunk már, és annyira vágytunk „látni”. de a történet dinamikájából sajnos sokat elvesz ez a forma. Mindezzel együtt imádtam a könyvet, jó volt újra visszatérni Westerosra, én eddig is Dany-nek szurkoltam, és a családja históriája felének ismeretében azt mondom, a Vastrón őt illeti és senki mást. Kíváncsian várom a folytatást!
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2018/11/26/konyvkritika_…

2 hozzászólás
>!
Risus P
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Csalódott vagyok, mert bármennyire is szép a könyv, ezt inkább egy újabb marketingnek, és indulatcsillapítónak tartom. Valljuk be, már egy ideje, mi olvasók várjuk a befejező kötetet erre kapunk egy 300 évvel ezelőtti történetet, aminek a végét pontosan tudjuk.
Ha ezt nem ajándékba kaptam volna, eszem ágába se lett volna, hogy megvegyem, mert nem kis összeget kérnek el érte.

4 hozzászólás
>!
Foxykahh
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Milyen kis naiv voltam 23.-án pénteken, amikor reggel megjött a könyv és én azt hittem maximum szombat estére végzek vele, hiszen mégis csak egy Westeros világában játszódik. Mekkorát tévedtem. A könyv nem olvastatja annyira magát, mint hozzászoktunk a regényeknél, hisz ez egy történelemkönyv. A rajongók szerintem egytől egyik élvezni fogják, de előre sajnálom azokat, akik egyáltalán nem jártasok Martin világában és ezt a könyvet kapják ajándékba rokonoktól/barátoktól, amire azért lehet némi esély, mert a könyv kívül-belül gyönyörű. Egy valami hiányzik belőle, és az a térkép. Régebben olvastam a regényeket, és így is tisztában voltam körülbelül mi merre van, de ebben a könyvben rengeteg új vagy kisebb helység van, amiről fogalmam se volt, így sokszor elő kellett vennem a telefonom és meg kellett keresni ezeket a térképen. Egy másik zavaró dolog, amit nem tudom, hogy eredetileg így terveztek-e, vagy csak a magyar tördelés miatt lett-e így, az hogy egyes képeknek/ábrázolásokoknak nem a megfelelő helyet választották és 1-2 oldal múlva láthatjuk csak, mint ahol szerintem lenniük kéne.
Maga a tartalom zseniális. Még mindig hihetetlen, hogy az író egy ilyen komplex világot meg tudott álmodni. Az eleje talán laposabb és kevesebb szereplő releváns, de a Hódítás után elkap a könyv egészen a spoiler , ami a könyv csúcspontja. Itt érződik, hogy ez már inkább csak egy levezetés, hisz a „történelem” nem lehet mindig izgalmas. Sajnos kevés párbeszéd van a műben, de azok pazarok. Az egészet végig olvasva olyan érzésem volt, mintha beültem volna egy öreg szerethető professzor előadására, és hallgattam volna, ahogyan elmeséli a „történelmet”. Összességében nem csalódtam benne, az univerzum rajongóinak kötelező darab, de mégis csak jobb lett volna, ha a 6. részt adta volna a kezünkbe a Mester.

>!
Manamis_Life P
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Először is, ez egy történelemkönyv, és abból is a tömény fajta. Én egyértelműen szerettem, hiszen Martin úr az egyik kedvenc íróm, és az általa teremtett világ… nos igen, tudjuk mind. Viszont olvasás közben sokáig dühös voltam, hisz a történetek nagy részét már ismertem. Persze magamra kell, hogy mérges legyek, mert egyértelmű, hogy a „történelem” nem fogja újraírni magát, csak hogy olyan izgalmas legyen, mint amilyen elsőre volt… Tehát ez nem a könyv hibája spoiler – és aki megvette a kötetet (köztük én is) annak tudnia kellett, hogy mit fog kapni a pénzéért cserébe.

Egyébként a könyv jó volt, sokkal részletesebben adta elő azt, amit már tudni véltünk – de emellett ott maradtak a fantasztikus elemek is, mint pl. Deria apjának, Aegonhoz szóló levelének tartalma…

A rajongók szeretni fogják, mert sok utalás, és részlet bújik meg a sorok között. Így, hogy végeztem vele, nagyon is örülök, hogy megszereztem. :)

>!
monseigneur
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Fantasztikus, lebilincselő olvasmány, mely a Targaryenek uralmának első etapjába kalauzol minket, a Hódítástól, a balszerencsés király nagykorúságának kezdetéig. A történet ami Aegontól Aegonig tart, a dinasztia leszállóágának története. Martin már lefektette az alapokat a Tűz és Jég világában, most inkább a részletekre, legendákra fókuszált. Az egymást váltó koronás főkkel egy középkori monarchia evolúcióját is figyelemmel kísérhetjük.
Aegon és nővérei merőben új irányt szabtak Westeros életének, hiszen egy archaikus középkori világot töltöttek meg sárkányokkal, testvér-házassággal, és valamiféle ijesztő misztikával. A széttagolt kontinensnek egy központosított, birodalmi vezetésre kellett átszokniuk, még akkor is, ha a Targaryenek uralma abszolútnak éppen nem nevezhető, hiába az az ormótlan vas szék. Közvetlen hatalmuk csak a Koronaföldekre terjedt ki, azontúl az adók fölött kevés, a birtokadományozásra pedig semmilyen ráhatásuk sincs. A törvénykezésnél ugyanígy, még Jaeherys rendeletei után sem. Egyébként az is érdekes ellentmondás, hogy a Hódítás alatt éppen a Végzet elől elmenekült, ezüsthajú család volt az aki az andalokra jellemző egységesítő középkori hagyományokat képviselte, míg Westeros kiskirályai a Valyria széttagoltságára emlékeztető helyzet fenntartásában voltak érdekeltek.
A Birodalom egyesítése bár többé-kevésbe végbement, egy fontos krízis felmerült. A lehetőség, hogy a középkori babonáktól, és gondolatoktól fűtött emberek teljesen elfogadnak egy keleties életet élő hódító dinasztia uralmát, csak hosszú évtizedekben volt lehetséges, ugyanúgy, ahogy a középkori Anglia is nehezen fogadott volna egy perzsa uralkodócsaládot. Aegonék nem gyalulták fel sárkányaik hátán a társadalmat, spoiler kivételével nem égettek fel várakat, jelentősebb vérontásra is csak néhány ütközetnél került sor. Egyébiránt az is izgalmas kérdés, hogy követhették-e volna a lépésről-lépésre történő, felmorzsoló stratégiát. Az nyilvánvaló, hogy remekül tudták elhitetni, hogy legyőzhetetlenek. Ha más nem, Dorne példája ezt megmutatta, hiszen ott spoiler, és megkockáztatom, hogy Észak és a Völgy is kemény dió lehetett volna.
A nép belső ellenállása így lezáratlan maradt, a kitörés nem történt meg, az elutasítás a mélyben fortyogott, öldöklő harc hiányában. Ezután a trónharcoló Aenys és Maegor éra alatt a Hit szinte természetes módon ragadta ki a gyenge kezekből a gyeplőt, és Maegor tébolya volt az ami végül vérbe fojtotta kísérletüket.
Jaeherys és Alysanne a tökéletes Targaryen uralkodók prototípusai, még ha életüket borzalmas tragédiák kísérték is. Reformok tömkelegével szabták át a Hét Királyság arculatát, Alysanne pedig a női egyenjogúság középkori élharcosa volt.
Az őket követő Viserys bár személy szerint gyenge király, a Hightower ház hozzáértő kezei alatt a Birodalom felvirágzott. Az erőtlen jellemű Viserys azonban mérgező kérdést hagy maga után, hiszen képtelennek mutatkozott az öröklés megnyugtató rendezésére. Nem tudatosan, de mégis felelősség terheli a közelgő vérözönben.
Daemon és Rhaenyra, Aegon és az anyja Alicent, Feketék és zöldek, Velaryonok és Hightowerek. Kilátástalan küzdelem az elkövetkező évtizedek uralásáért Westeroson, egy klasszikus örökösödési háború keretei között. spoiler.
A régenskormányzásra már a Korona hatalmának és pénzének lassú elszivárgása nyomja rá a bélyegét, amin Sárkányvész Aegon felséges középszerűsége és mélabúja sem sokat javít. A könyv pont ott végződött, ahol lényegi uralkodása elkezdődött, a Tanács feloszlásával.
Nagyon szerettem ezt a könyvet, bár lassan a Winds of Winter is jöhetne. Ó, és a magyar kiadáshoz: Könyörgök a sárkányok neveit következetesen fordítsuk!

>!
Gelmir
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Miközben a rajongók lélegzetvisszafojtva várják George R. R. Martin lebilincselő eposzának következő felvonását, a The Winds of Wintert, az alkotó más időbe kalauzol el minket új regényével a Tűz & Vér címet viselő fiktív történelmi beszámolóval. Igen, fiktív történelem. Bárki is fog bele a könyv elolvasásába, ne egy Trónok harca jellegű regényre számítson. Hangvétele és jellege leginkább A Tűz és Jég világa kötethez hasonlít, ahol megismerkedhetünk Westeros és Essos históriájával. A különbség annyi, hogy itt most az egész könyv a Targaryen dinasztiára fókuszál. Pontosabban a család uralmának első felére.

I. Hódító Aegontól III. Aegonig, akit Sárkányvészként neveznek a történelemben. Nagyjából 140 év van belesűrítve a 680 oldalba. Ez idő alatt királyok, királynők, urak és úrnők, udvaroncok és lovagok egész garmadával ismerkedhetünk meg a végtelen árulások, gyilkosságok és hatalmi harcok közepette. Mindezt – a fikció keretein belül persze – Gyldayn főmester tolmácsolásában, ami Martin számára a megbízhatatlan narrátor funkcióját is lehetővé teszi: egyes eseményeket több forrás alapján is bemutatja, mintegy az olvasóra hagyva a döntést, hogy ezek alapján melyiket véli valósnak. A hatalmas időintervallum miatt záporoznak az olvasóra a nevek, melyek sokszor igen hasonlatosak egymásra, sőt Martin volt annyira pimasz, hogy egy időszakban két Aegon is élt a királyi családban, mellettük pedig ott volt Aemond… Vaskos olvasmány, kihívásokkal teli időtöltés – szó se róla!

Bár a főbb mozzanatokkal már tisztában lehettünk a fent említett könyvből, jóval részletesebb leírásokat kapunk, és ugyanez igaz a teljes könyvre. Minden bővebb, minden részletesebb: új csaták, új személyek, új konfliktusok, részletesebb karakterleírások és esemény ismertetések. Aegon Hódítása és uralkodása, Aenys t*ketlensége, Maegor kegyetlensége, Jaehaerys békéje, Viserys kihívásai, a Sárkányok táncának borzalmai, végül pedig III. Aegon ifjonti uralkodása. Nekem külön öröm volt Jaehearys király uralkodását megismerni. A legendásan bölcs és igazságos királyról eddig minimális információk álltak rendelkezésünkre, most azonban tucatnyi oldal mesél róla. Szerelme húgával-feleségével, Alyannenal annyira tiszta volt, hogy még a Hit is elfogadta a vérfertőző kapcsolatot, és bevezették a Kivételesség szabályát.

Akik ismernek, tudják, hogy a fordítás számomra nagyon fontos. Pétersz Tamás, Novák Gábor, Popovics Ferenc és Aranyi Gábor mellett, most egy új fordító csatlakozott a gárdához Stemler Miklós személyében. Továbbra is vannak pontatlanságok a földrajzi nevek fordításával:
• A Feketevíz-öböl szorosa eddig Csatorna volt, most már Garat, amivel eddig a Tej-folyó torkolatát jelölték a Fal nyugati végében
• A Királyerdőben található folyó Kanyargó-folyó lett, az eddigi Folyóvíz helyett
• Fawton végre megkapta a magyar változatát Őzvárosként
• Van egy rész, ahol a fordító a családneveket várnévnek vélve lefordította. Ez ugye egy kritikus pont. Korábban voltak családnevek (Feketeüst, Jókatlan stb.), melyeket lefordítottak ugyan, de rajongói kérésre, a felülvizsgálat során megtartották azokat eredeti formában. Itt egyértelműen értelmezési hiba történt, összevetve az angol változattal. Csak, hogy a fontosabbakat említsem (meg amire most emlékszem).

Személy szerint reménykedtem egy kicsit abban, hogy bővebben megismerhetjük Valyriát a regény elején, de sajnos csak A Tűz és Jég világból idevonatkozó fejezet lett szóról szóra átemelve.

Sok külföldi kritika száraznak és unalmasnak ítéli meg az új könyvet. Részben igazat tudok nekik adni, de úgy hiszem hardcore fanoknak ez nem kihívás. Műfajából és az általa elmondott hosszú történelmi időszakból adódóan értelemszerűen egy leírós jellegű, a történelemkönyvekre jellemző hangnemet magán viselő olvasmányt kapunk. Úgy hiszem elengedhetetlen része a Tűz és Jég Dala kánonnak. Rajongóként pedig a kihívást elfogadom, valószínű nem egy egyszer olvasandó regény került a kezeim közé. Minél többször rágja át magát valaki a neveken és a történelmen, annál jobban átláthatóvá válik szerintem mindenkinek.

>!
Mariann_Radasits
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Igazi kuriózum a Trónok harca rajongói számára, de azt tudni kell róla, hogy nem regény, hanem történelemkönyv. Egy szerteágazó feudális világ leírása, a Targaryen királyok felemelkedésének és bukásának hosszú krónikája, háborúkkal, szerelmekkel, politikával és árulásokkal. Izgalmakban nincs hiány, Westeros történelme éppen olyan fordulatos és drámai volt a legendás korokban is, mint a Trónok harca idején, viszont sokkal töményebbnek tűnik, a leírás jellegéből kifolyólag. Azoknak ajánlom, akik szeretik a Trónok harcának világát és szívesen merülnek el a történelem tanulmányozásában.
Bővebben: https://diohejbanblog.blogspot.com/2018/12/george-rr-ma…

>!
csincike
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Rajongói elfogultságom fényében állíthatom, hogy csak maga az a tény is, hogy a könyvnek köze van Westeroshoz, illetve a sárkánydinasztiához, már megvásárolt magának. Ám némi objektív szemlélődés hatására be kell látnom, hogy a Mester zsenialitásából, ezen könyv kapcsán számomra „csak” egy jó erős nagyszerűségre tellett.
Még mindig ámulatbaejtően komplex ez a világ, és még ezeken túl is mennyi lehetőség rejlik benne.
Regény-folyam helyett azonban meg kell elégednünk egy főmester írásos gyűjteményével, ami mint történelmi lejegyzéseken alapszik, ebből fakadóan kissé száraz és tömény, mint általában a történelem könyvek. Így talán nem is olvastatja magát olyan hevességgel, ahogy azt egy-egy Tűz és Jég dala kötettől megszokhattuk, viszont a benne lévő információáradat bőven pótolja az olvasói kíváncsiság zabolátlan természetét. A könyvben kevés párbeszéd került leírásra, de azok sokszor többet mondanak, mint más helyeken egy regény teljes fejezete.

A Trónok harca világában jártasak, rajongók, illetve jártas rajongók számára egy kifejezetten élvezhető kuriózum. Akik azonban most kezdik az ismerkedést a westerosi kontinenssel, esetleg így szeretnének egy kis kóstolóhoz jutni belőle, szerintem az ő számukra ez egy nagy falat lesz. Kicsit kedvszegő lehet.
Az előzetes történelmi ismeretekhez alig tesz hozzá, mégis olyan apró részletek, részletes kiegészítések színesítik, amelyből új tudásanyag kovácsolódik, hézagokra kapunk választ, egyszóval más megvilágításba helyezi a Targaryen miérteket. Pont annyira derül fény, amennyi ahhoz kell, hogy kielégítse a nagy kérdőjeleket. És pont ott záródik be a könyv, ahol mindjárt a kefét is megrágom. A jelenkor közvetlen előzményei már nem fértek bele.

A könyv szemet gyönyörködtető borítást kapott, benne nagyszerű grafikákat láthatunk a Targaryen Ház meghatározó alakjairól (személyes kedvenceim ezek közül Hódító Aegon és két nővére, valamint Jaeherys és Alysanne rajzolata). Egy és nagyon nagy valami hiányzik belőle, nem más mint a térkép. Rengeteg helyszínen zajlanak az események, hadjáratok és harcok, sok olyan helységgel, amiket eddig nem ismerhettünk és amiket még nagyjából sem tudtam beazonosítani. Tehát többször is fel kellett csapnom a telefont, hogy irányba állítsam magam. :-)

Jó volt, jó volt, de mégsem olyan, mintha a Mester a Winds of Winter-t tárta volna elénk.

>!
peterboy
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Inkább írta volna meg a befejező részeket!

>!
Mió
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Ha a világtörténelem egyik jelentősebb középkori államának kiragadnánk egy fontos,a jövőt meghatározó időszeletét és vaskos kötetben elmesélnénk a történelmi eseményeket,vajon ugyanennyi olvasó lapozgatná azt a könyvet ? Kétlem…de, adjunk a száraz tényekhez egy kis misztikumot,egy kis izgalmas „másságot”,kis pletykaszintű sustorgást…és lám csak,a száraz történelem máris figyelem fenntartóvá válik,sőt,izgalmassá.


Népszerű idézetek

>!
Manamis_Life P

– A király jobbkezének rendelkeznie kell jobb kézzel – mondta. – Nem hagyom, hogy az emberek a király balkezének nevezzenek!

53. oldal

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Kapcsolódó szócikkek: Orys Baratheon
>!
Ancalimë

– Jobb megelőzni a lázadásokat, mint leverni őket.

49. oldal, A Sárkány három feje – Kormányzás I. Aegon király alatt

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Kapcsolódó szócikkek: Aegon I Targaryen
>!
Mariann_Radasits

– Egy isten teremtett mindannyiunkat, legyünk akár andalok, valyriak, avagy első emberek – nyilatkoztatta ki Alfyn septon gyaloghintójából –, ám nem ugyanolyannak teremtett minket. Ő teremtette meg az oroszlánt és a bölényt is, és bár mind a kettő nemes bestia, bizonyos adományokat csak az egyiknek, míg másokat a másiknak adott, így hát az oroszlán nem tud bölényként élni, ahogy a bölény sem oroszlánként. Te, ser, borzalmas bűnt követnél el, amennyiben ágyba vinnéd saját lánytestvéredet… ám te nem is vagy a sárkány vére, ahogy én sem. Ők csak azt teszik, amit mindig is tettek, és nem a mi dolgunk ítéletet mondani felettük.

191. oldal

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

>!
Mariann_Radasits

Alyssa hercegnő H.u. 84-ben szült újra. Hosszadalmas és nehéz vajúdás után egy harmadik fiúgyermeket adott Baelonnak, egy, a Hódító nyomán Aegonnak elnevezett fiút.
– Bátor Baelonnak hívnak ugyan – mondta a herceg feleségének annak ágya mellett állva –, de te sokkal bátrabb vagy nálam. Inkább vívok meg tucatnyi csatát, minthogy vállalkozzak arra, amit te megtettél.

310. oldal

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

>!
Mariann_Radasits

Nevezhetjük bátorságnak vagy őrületnek, szerencsének, az istenek akaratának vagy a sárkányok szeszélyének, elvégre ki lát bele az ilyen szörnyetegek fejébe? Egy dolog azonban biztos: Vhagar bömbölve felegyenesedett, hevesen megrázta magát… aztán eltépte láncait és felrepült.

374-375. oldal

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

>!
Zakuro

Visenya nem osztotta a húga zene és dal iránti szenvedélyét. A királynénak azonban megvolt a maga humorérzéke, és több éven keresztül tartotta kíséretében a számra sok vidám pillanatot szerző szőrös és púpos udvari bolondját, Majomarc uraságot. Miután az udvari bolond egy barackmagtól megfulladt, a királyné beszerzett egy valódi majmot, és néhai bolondjának ruhájába öltöztette.
– Az új okosabb a réginél – mondogatta előszeretettel.

55. oldal, A sárkány három feje - Kormányzás I. Aegon király alatt

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Kapcsolódó szócikkek: Rhaenys Targaryen · Visenya Targaryen
>!
VRRRT

A győzelem nem érdekelte túlságosan ezt a téli sereget; dicsőségért, zsákmányért és leginkább méltó végért meneteltek délre.

560. oldal

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Nora Roberts: A némaság völgye
Robin Hobb: A végzet hajója I-II.
Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus
Jodi Picoult – Samantha van Leer: Lapról lapra
Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet
Margaret Weis – Tracy Hickman: A téli éj sárkányai
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az aranyszemű mágus sárkányai
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története I.
Christopher Paolini: Örökség