Tűz ​& Vér 144 csillagozás

Westeros Targaryen királyainak históriája
George R. R. Martin: Tűz & Vér

Több évszázaddal a Trónok harca eseményei előtt a Targaryen-ház – a Valyria végzetét egyedül túlélő sárkányúr család – Sárkánykőt tette meg székhelyéül. A Tűz & Vér a Vastrón megalkotójától, Hódító Aegontól veszi fel történetük fonalát, és a legendás trón megtartásáért küzdő Targaryenek nemzedékein át egészen a dinasztiát majdnem végleg széttépő polgárháborúig regéli el Westeros sorsfordító eseményeit.
Mi történt valójában a Sárkányok Tánca alatt? Miért vált Valyria oly halálos hellyé a Végzet után? Honnan származik Daenerys három sárkánytojása? Ezekre és még rengeteg más fontos kérdésre ad választ a Fellegvár egy tanult mestere által írt kihagyhatatlan krónika, melyet a neves rajzoló, Doug Wheatley több mint nyolcvan fekete-fehér illusztrációja gazdagít.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2018
696 oldal · ISBN: 9789634472933 · Fordította: Stemler Miklós
>!
Alexandra, Pécs, 2018
696 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634472353 · Fordította: Stemler Miklós · Illusztrálta: Doug Wheatley

Kapcsolódó zóna

!

Tűz & Vér (House of the Dragon)

23 tag · 15 karc · Utolsó karc: 2020. április 26., 19:02 · Bővebben


Enciklopédia 28

Szereplők népszerűség szerint

Aegon I Targaryen · Balerion · Daemon Targaryen · Jaehaerys I Targaryen · Alysanne Targaryen · Rhaenys Targaryen · Vhagar · Visenya Targaryen · Baelon Targaryen (Baelon the Brave) · Rhaenyra Targaryen · Aemon Targaryen · Aemond Targaryen · Alyssa Targaryen · Corlys Velaryon · Daella Targaryen · Orys Baratheon · Rhaena Targaryen · Rogar Baratheon · Vaegon Targaryen

Helyszínek népszerűség szerint

Westeros


Kedvencelte 11

Most olvassa 53

Várólistára tette 190

Kívánságlistára tette 214

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Turms
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Végre vége. Ahhoz képest, hogy micsoda lelkesedéssel, igazi örömolvasást remélve vettem kézbe a könyvet az év első napján, közel két hónappal később olyan megkönnyebbüléssel csukom be, mint a fuldokló, aki végre felbukkan a víz alól.

Martin évek óta írói válsággal küzd, miután elakadt óriásira hízott regényfolyama, a Tűz és jég dala ciklus hatodik kötetével. Eközben két rendhagyó utazást is tett saját fantáziavilágába, mindkétszer elmozdítva kicsit a korábban bevált fókuszt. A Hét királyság lovagjában sokkal szűkebbre vette, szakítva a nagyívű, sok szálon rengeteg karaktert mozgató szerkezettel, pusztán egyetlen hős(páros) kalandjait mesélve el. A Tűz & Vérben viszont épp ellenkező irányba tér el, tovább tágítva az alapjáraton is igen széles nézőpontot, egy egész uralkodóház és az alá tartozó óriási birodalom másfél száz évét sűrítve egyetlen könyvbe. Míg az előbbit fenntartásokkal vettem kézbe, és nagyon pozitívan csalódtam, ezzel a könyvvel pont ellentétes utat jártam be.

Ha gonosz akarok lenni, azt mondom, Martin a könnyű utat választotta, hogy zsebre tehessen még pár millió dollárt. Van ebben minden, amitől a Tűz és jég dala meg a rá épülő filmsorozat sikeressé vált: sárkányok, vér, szex (utóbbi kettő minden képzeletet felülmúló mennyiségben és részletezettséggel), és persze még egy élvhajhász, ám titkon bölcs törpe is. Martin épp csak azokra nem gondolt, akik nem a szex és az erőszak miatt, hanem pont azok ellenére kedvelték a könyveit.

Igazából már az alapkoncepcióval bakot lőtt: ez az eseményeket pusztán felsoroló, azokat nagy ritkán és akkor is csak részleteiben dramatizáló, szándékosan történelemkönyvet idéző stílus a bajok legfőbb forrása. Ez egyszerűen nem megy Martinnak. Pedig lehet ám ezt jól is csinálni. Csak halkan jegyzem meg, mert nem akarok már megint Tolkiennel példálózni, hogy a hasonló koncepcióval íródott Szilmarilokat A Gyűrűk Uránál is jobban szeretem… Martin azonban képtelen megteremteni az időbeli mélység érzetét, ami ennél a műfajnál alapvető elvárás lenne. Igyekezete ráadásul annyira gyatra és átlátszó, hogy az ember minden alkalommal felszisszen az izzadságszagú próbálkozásokat olvasva, amikor legendássá próbál tenni egy-egy szereplőt vagy eseményt.

Továbbá emelem kalapom azok előtt, akik a történetet végig nyomon tudták követni. Én a millió, rövid időre feltűnő és hamar elenyésző név között nagyon hamar elvesztettem a fonalat, és úgy a fele környékén már fogalmam sem volt a szereplők többségének kilétéről. Akik amúgy életükben és halálukban egyaránt hidegen hagytak, mert egyiküket sem hittem el Martinnak egy percre sem. Még a fókuszban álló Targaryenek sem többek kétdimenziós sablonoknál, így az olvasó nem tud kötődni senkihez, és hamar közönyössé válik a monotonon ismétlődő erőszak iránt is. A Tűz és a jég dalában ha meghalt valaki, annak súlya volt, mert addigra hozzánőttünk a jól felépített karakterhez. Ráadásul hiába közhely, hogy ott is hullottak az emberek, mint a legyek, azért mégsem ennyire egyhangúan zajlott a dolog, az események között voltak ritmusváltások, amik fenntartották az olvasó figyelmét.

Ezzel a könyvvel annyira sikerült Martinnak elidegenítenie Westeros világától, annyival erősebb a mostani rossz élmény hatása a korábbi jóknál, hogy már a régóta esedékes hatodik kötet megjelenését sem várom. Egyelőre élvezem, hogy megszabadultam.

33 hozzászólás
>!
bokrichard
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Hosszú 2,5-3 napon vagyok túl. És nem is tudom, mit írjak. Mert ettől a fejem fájdult meg. Állandó visszatérő kérdésemmé vált az író felé: HOL MARAD A TRÓNOK HARCÁNAK UTOLSÓ KÉT KÖTETE?!! Kb. 1,5 éve, amikor nagy boldogan ajándékként megkaptam a könyvet a munka betemetett, és mind a mai napig nem igazán volt erre érkezésem. Valahogy a sors meg akart ettől kímélni szerintem, de én dacoltam. És íme itt az eredmény.
George R.R. Martin árnyéka önmagának. Mintha a telefonkönyvet olvastam volna el, annyira sok a név, annyira nincsenek előttem a karakterek a semmilyenségükkel, annyira száraz, mint egy 8 napja utazó teve nyelve a sivatagban, annyira dühítő, és bosszantó, hogy lényegében még Marx tőkéjét is könnyebb volt olvasnom (már ameddig azt olvastam csak a hecc kedvéért). Időnként fel-felcsillant valami a régmúltból, amikor emiatt az író miatt szerettem meg felnőtt fejjel is a fantasy olvasást, és estem neki oly elánnal akár Abercrombie-nak, akár a Setét toronynak. És mindez ezzel majdnem semmivé lett (illetve lett volna, de vasakaratos vagyok). Csak a néhány apró plusz menti ezt közepesre, de a Hét királyság lovagját ezért már meg sem veszem. Ahogy Fluimucil Ábel mondaná: „De miért?”

2 hozzászólás
>!
Dawnofmyth
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Érdekes olvasmány volt, bár néhol kicsit száraznak éreztem, de az illusztrációk valami gyönyörűek voltak. Sokáig el lehetett időzni egy-kettőn. Igazi történelem könyv :) bár voltak benne izgalmas részek. Na jó, felkavaróak és szomorúak is. De így az elolvasása után is, maradt néhány megválaszolatlan kérdésem, amire igazán kíváncsi lettem volna. Néhol elveszítettem a fonalat, itt is rengeteg név és időpont röpködött, és kitekintésből is volt jó néhány. De mindenképp érdemes elolvasni, nem bántam meg.

>!
Ancalimë P
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Mivel a Targaryenek a nagy kedvenceim és már régóta vágytam egy előzmény kötetre (amiből hálistennek kettő is lesz *-*), amely hosszan és részletesen bemutatja a Targ. uralkodókat, nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy megjelenik ez a könyv. Először csalódott voltam, hogy magyarul ezzel a borítóval jelent meg, de végül sikerült megszeretnem. Bár ebben az is közrejátszott, hogy már az UK verzió is ott csücsül mellette a polcon…nagyon szépek együtt. *-*
Igaz a Tűz és jég világában már megismertük az uralkodók történetét röviden, de a rengeteg plusz információ miatt ez a könyv akkor is egy kincs (főleg a Targaryen fanoknak).
Eleinte kicsit nehéz volt olvasni, a rengeteg adat és név miatt (mint egy történelemkönyv), de kb. 100 oldal után sikerült hozzászoknom. Azonban hiába ennyire részletgazdag a történet néhány kérdésre mégsem kapunk egyértelmű választ és bevallom ez egy kicsit dühít. Most már soha nem tudom meg pl. spoiler. Néhány érdekes utalást is kaptunk… pl. spoiler de számomra a legérdekesebb a spoiler Vajon van valami összefüggés közte és a sorozat címe között?
Nagyon sok Targaryennel (és sárkánnyal) találkozhatunk a könyvben, bevallom jegyzeteltem olvasás közben hogy mindenkit meg tudjak jegyezni és hogy meg tudjam különböztetni egymástól a sok herceget és hercegnőt. A legnagyobb gondom a sárkányokkal volt, eleinte még könnyű volt hozzákapcsolni őket a lovasaikhoz, de a végére, amikorra már mindegyiknek volt legalább 3 Targ. lovasa már kicsit bajban voltam. :D Egyébként örülök, hogy Martin részletesebben bemutatta az uralkodó család tagjait, ezáltal megismerhettük egy kicsit a személyiségüket is. Azért így könyebb volt őket megjegyezni, mint a Tűz és Jég világában. Nagyon sok Targaryen a szívemhez nőtt, de az abszolút kedvencem Daemon Targaryen. <3 „To some he was a hero, to others the blackest of villains.” And to me he is a f*cking GOD. <3
Nagyon tetszenek a könyvben lévő illusztrációk is, főleg a borító belső része, de színes képeknek jobban örültem volna. Már nagyon várom a folytatást spoiler. Van annak rossz oldala is, hogy két részes a sztori. :D Egyrészt nagyon örülök, mert így még többet olvashatok a drága kis Targjaimról, de rossz is, mert amikor a végére értem azonnal olvasni akartam tovább. :D És Martint ismerve ki tudja mikor kapom meg a folytatást. :/ Bevallom nem lennek rá mérges, ha hamarabb kiadná mint a Winds of Wintert. :D

>!
Baráth_Zsuzsanna P
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Akarod tudni, hogyan kerülték el a Targaryenek Valyria Végzetét? Akarod tudni, hogyan fojtotta sárkánytűzbe Hódító Aegon és két királynője, Visenya és Rhaenys Westeros legnagyobb házait, és hogyan épült meg a Vastrón? Akarod tudni, hogy milyen véres és kegyetlen volt a Sárkányok tánca? Akarod tudni, mire volt képes Balerion, az Iszonyat fénykorában és hogyan épült meg a Sárkányverem? És azt, hogyan pusztultak el a sárkányok, valamint azt, hogyan hogyan halt ki majdnem a Targaryen dinasztia, miután a sárkánylovasok egymásnak estek a Vastrónért? George R. R. Martin ezt mind elmeséli neked, és te kellőképpen borzongani fogsz, annyi vérrel és mocsokkal fogsz találkozni benne, a Trónok harca – feelinget tökéletesen hozta a mester, azonban egy kevés hiányérzet mégis marad az olvasóban, miután letette a könyvet. Miután sok éve várjuk már a sorozat folytatását, olyan régen, hogy a tévé már le is hagyta a könyveket, nem a várva-várt történetet kaptuk meg az írótól, hanem egy előzményt, vagyis annak pontosabban ez első részét. Vagyis, miközben jövőre megtudjuk végre, hogy kié lesz a Vastrón, most elolvashatjuk, hogyan egyesítették néhány évszáddal a történet előtt Westeros hét királyságát a Targaryenek, milyenek voltak dicsőségük teljében és hogyan buktak el. Pontosabban most még csak a történet felét ismerhetjük meg, mivel a könyv véget ér Hu. (Hódítás után) 131-ben, amikor a Sárkányok táncát túlélő III. Aegon eléri a nagykorúságot és a Targaryenekre jellemző módon nem tűri tovább a régensek uralmát, és a saját kezébe veszi királyságát, és majd egyszer megtudjuk azt is, melyek voltak a közvetlen előzményei a Trónok harca eseményeinek. A szerző szokása szerint nem laca-facázott, van itt minden, a testvérgyilkosságokon át a nemes és nemtelen utódok viselt dolgain keresztül véres háborúkig minden, és persze a sárkányok sem tétlenkednek, egyetlen szereplő sincs biztonságban, csavaros fordulatok sora várja az olvasót, aki boldogan merül el kedvenc univerzumában, mégis úgy érzi a végén, hogy egy picikét ismétli már magát a mester, a katarzis elmarad, még mindig remek az összhatás, de már nem zseniális. A legnagyobb tanulság az, hogy alapvetően semmi sem változott Westeroson, mindenki ármánykodik, áhítozik a Vastrón és a hatalom után, a már jól ismert királyságok elődei pontosan ugyanolyanok, mint utódaik, a drámai feszültség a régi, de fájóan hiányoznak a zsigerig hatoló párbeszédek. Mert jó egy régi krónikát olvasni, abban is megelevenednek azok a legendás idők, amelyekről annyit hallottunk már, és annyira vágytunk „látni”. de a történet dinamikájából sajnos sokat elvesz ez a forma. Mindezzel együtt imádtam a könyvet, jó volt újra visszatérni Westerosra, én eddig is Dany-nek szurkoltam, és a családja históriája felének ismeretében azt mondom, a Vastrón őt illeti és senki mást. Kíváncsian várom a folytatást!
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2018/11/26/konyvkritika_…

2 hozzászólás
>!
dagikám
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Teljesen màsra szàmìtottam,nem gondoltam volna,hogy ennyire visszamegyünk a kezdet kezdetère. Olyan sok szereplő volt, szinte betűre pontosan megegyező nevekkel,hogy nèha vakartam a fejem,hogy ki kivel van. A csata jeleneteket szìvem szerint àtugrottam volna,volt mikor az egèsz könyvet fèlbehagytam volna legszìvesebben. Az illusztràciòk tetszettek,lehettek volna sűrűbben is.

>!
Evione 
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Amikor megjelent ez a könyv nagyon örültem annak, hogy a Tűz és Jég világának egy újabb szeletével ismerkedhetek meg. (Bár hozzáteszem, hogy a Winds of Winternek jobban örültem volna, de mindegy, hátha egyszer az is olvashatom majd.) Miután megvettem, majdnem rögtön el is kezdtem olvasni, de pechemre, előtt megnéztem, hogy milyen vélemények vannak róla és találkoztam néhány nem túl hízelgő kritikával, ezért a vége az lett, hogy feldobtam a polcra, mondván, majd egyszer elolvasom. Majdnem biztosra merem mondni, hogy idén nem került volna sorra, ha a Game of Thrones új évadának trailere után nem kap el a hype. Pedig annyira elkapott, hogy egy hajszál választott el attól, hogy elkezdjem újraolvasni az egész könyvsorozatot, illetve arra is erős kísértést éreztem, hogy beszerezzem az összeset angolul (egy csini kis boxsetben) és aztán álljak neki. Ehelyett azonban elkezdtem olvasni a Tűz & Vért.
A lelkesedésem majdnem kitartott a könyv végéig. Végre részletesebben is megismerkedhettem olyan eseményekkel, mint a Hódítás, Kegyetlen Maegor uralkodása, vagy a Sárkányok Tánca, de a különböző belviszályok és a Targaryen-ház egyes ágai közötti rivalizálás is nagyon érdekes volt. Nekem személy szerint tetszett ez a történelemkönyvszerű stílus, én nem találtam sem unalmasnak, sem száraznak. Persze a könyvnek vannak hibái is, ilyen például az, hogy Martin aránytalanul hosszan időzik egyes eseményeknél, és feleslegesen részletez dolgokat, más érdekes eseményekről meg nem ír elég hosszan. Az sem túl nagy pozitívum, hogy rengeteg személyt említ meg, és a Targaryeneket még csak-csak könnyű nyomon követni (köszönhető ez a könyv végén található családfának), de a többi házzal már jóval nehezebben lehet boldogulni. Szintén nem nagy előny, hogy mivel kb. 140 évet ölel fel mindössze 600 oldalon, így iszonyatosan tömör az egész és sok. Hiába álltam neki nagy lelkesedéssel, a végére azért belefáradtam.

Egyébként azt gondolom, hogy a Tűz & Vért csak az olvassa el, aki nagy rajongója a Tűz és Jég Dalának, más nyugodtan kihagyhatja.

>!
Foxykahh
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Milyen kis naiv voltam 23.-án pénteken, amikor reggel megjött a könyv és én azt hittem maximum szombat estére végzek vele, hiszen mégis csak egy Westeros világában játszódik. Mekkorát tévedtem. A könyv nem olvastatja annyira magát, mint hozzászoktunk a regényeknél, hisz ez egy történelemkönyv. A rajongók szerintem egytől egyig élvezni fogják, de előre sajnálom azokat, akik egyáltalán nem jártasok Martin világában és ezt a könyvet kapják ajándékba rokonoktól/barátoktól, amire azért lehet némi esély, mert a könyv kívül-belül gyönyörű. Egy valami hiányzik belőle, és az a térkép. Régebben olvastam a regényeket, és így is tisztában voltam körülbelül mi merre van, de ebben a könyvben rengeteg új vagy kisebb helység van, amiről fogalmam se volt, így sokszor elő kellett vennem a telefonom és meg kellett keresni ezeket a térképen. Egy másik zavaró dolog, amit nem tudom, hogy eredetileg így terveztek-e, vagy csak a magyar tördelés miatt lett-e így, az hogy egyes képeknek/ábrázolásoknak nem a megfelelő helyet választották és 1-2 oldal múlva láthatjuk csak, mint ahol szerintem lenniük kéne.
Maga a tartalom zseniális. Még mindig hihetetlen, hogy az író egy ilyen komplex világot meg tudott álmodni. Az eleje talán laposabb és kevesebb szereplő releváns, de a Hódítás után elkap a könyv egészen a spoiler , ami a könyv csúcspontja. Itt érződik, hogy ez már inkább csak egy levezetés, hisz a „történelem” nem lehet mindig izgalmas. Sajnos kevés párbeszéd van a műben, de azok pazarok. Az egészet végig olvasva olyan érzésem volt, mintha beültem volna egy öreg szerethető professzor előadására, és hallgattam volna, ahogyan elmeséli a „történelmet”. Összességében nem csalódtam benne, az univerzum rajongóinak kötelező darab, de mégis csak jobb lett volna, ha a 6. részt adta volna a kezünkbe a Mester.

>!
manami P
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Először is, ez egy történelemkönyv, és abból is a tömény fajta. Én egyértelműen szerettem, hiszen Martin úr az egyik kedvenc íróm, és az általa teremtett világ… nos igen, tudjuk mind. Viszont olvasás közben sokáig dühös voltam, hisz a történetek nagy részét már ismertem. Persze magamra kell, hogy mérges legyek, mert egyértelmű, hogy a „történelem” nem fogja újraírni magát, csak hogy olyan izgalmas legyen, mint amilyen elsőre volt… Tehát ez nem a könyv hibája spoiler – és aki megvette a kötetet (köztük én is) annak tudnia kellett, hogy mit fog kapni a pénzéért cserébe.

Egyébként a könyv jó volt, sokkal részletesebben adta elő azt, amit már tudni véltünk – de emellett ott maradtak a fantasztikus elemek is, mint pl. Deria apjának, Aegonhoz szóló levelének tartalma…

A rajongók szeretni fogják, mert sok utalás, és részlet bújik meg a sorok között. Így, hogy végeztem vele, nagyon is örülök, hogy megszereztem. :)

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Kezdjük azzal, hogy jó lenne ha végre Martin folytatná a fő sztorit, de ha ez nem megy akkor legyen egy kis előzmény.
Mit is tudunk eddig Westeros világáról ?
Targaryenek családjában a vérfertőzés rendben van, árulás, kínzás,sok harc, sok halál . Soha senki sincs biztonságban mondjuk ez egy jó pont.
A bolond jó arc volt, minden eseményre másként emlékezet és az ő változata általában inkább tömény szex mint romantikus leány regény volt.
Ami talán egyedül hiányzott az a remek párbeszédek a főregény ebben nagyon erős volt.
Összességében egy jó kis történelmi összefoglaló de aki szereti a regényeket, szereti a sorozatot az nyugodtan tegyen egy próbát vele.


Népszerű idézetek

>!
Belle_Maundrell 

– Csodákat művel egy ember elszántságával, ha sárkányt talál az udvarában.

517. oldal

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Kapcsolódó szócikkek: sárkány
2 hozzászólás
>!
Ancalimë P

Az utolsó férjemet a sárkányommal etettem meg. Ha rám kényszerítettek még egyet, lehet, hogy őt magam falom fel.

250. oldal

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Kapcsolódó szócikkek: Rhaena Targaryen
2 hozzászólás
>!
manami P

– A király jobbkezének rendelkeznie kell jobb kézzel – mondta. – Nem hagyom, hogy az emberek a király balkezének nevezzenek!

53. oldal

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Kapcsolódó szócikkek: Orys Baratheon
>!
Ancalimë P

Aemon herceg először félénk volt a sárkányok közelében, írja Benifer, ám nem úgy Baelon, aki a Sárkányveremben tett első látogatása alkalmával orrba verte Baleriont.
– Ez a kölyök vagy bátor, vagy őrült – jegyezte meg az öreg Savanyú Sam, és ettől a naptól kezdve a Tavasz hercegét Bátor Baelon néven is emlegették.

253. oldal

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Kapcsolódó szócikkek: Baelon Targaryen (Baelon the Brave) · Balerion
>!
Mariann_Radasits

Alyssa hercegnő H.u. 84-ben szült újra. Hosszadalmas és nehéz vajúdás után egy harmadik fiúgyermeket adott Baelonnak, egy, a Hódító nyomán Aegonnak elnevezett fiút.
– Bátor Baelonnak hívnak ugyan – mondta a herceg feleségének annak ágya mellett állva –, de te sokkal bátrabb vagy nálam. Inkább vívok meg tucatnyi csatát, minthogy vállalkozzak arra, amit te megtettél.

310. oldal

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

>!
Ancalimë P

– Jobb megelőzni a lázadásokat, mint leverni őket.

49. oldal, A Sárkány három feje – Kormányzás I. Aegon király alatt

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Kapcsolódó szócikkek: Aegon I Targaryen
>!
Mariann_Radasits

– Ha most leteszed a fegyvert – kezdte Aegon –, akkor a Vas-szigetek ura maradhatsz. Add meg magad, és a fiaid megérik, hogy utánad uralkodhassanak. Nyolcezer emberem vár a falakon túl.
– Nem izgat, hogy mi van a falaimon túl – válaszolta Harren. – Erős és vastag falak ezek.
– Ám nem olyan magasak, hogy a sárkányok ne tudnának átjutni rajtuk. A sárkányok repülnek.
– Kőből építkezek – vágott vissza Harren. – A kő nem ég.
Erre Aegon már csupán ennyit mondott:
– Mire a nap lenyugszik, a vérvonalad véget ér.

21. oldal

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Kapcsolódó szócikkek: Aegon I Targaryen
>!
Belle_Maundrell 

Ki ismeri a sárkányok szívét?

521. oldal

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Kapcsolódó szócikkek: sárkány
>!
Belle_Maundrell 

A háború magvait békeidőben vetik el, és így történt mindez Westeroson is.

335. oldal

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Kapcsolódó szócikkek: háború · Westeros
>!
Belle_Maundrell 

– Féltem a Vaegon körül repkedő jövőbeli pillangókat. Jó eséllyel agyoncsapja majd őket egy könyvvel.

298. oldal

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

Kapcsolódó szócikkek: Alysanne Targaryen · Vaegon Targaryen

Hasonló könyvek címkék alapján

Anthony Ryan: A láng légiója
J. R. R. Tolkien: A Gyűrű keresése
J. R. R. Tolkien: A babó
Colleen Houck: A tigris utazása
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara
Brian McClellan: Karmazsin hadjárat
Peter V. Brett: Napháború
Erika Johansen: Tear végzete
Terry Brooks: Shannara Kardja