13. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
20. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján
!

Trónok ​harca (A tűz és jég dala 1.) 2358 csillagozás

George R. R. Martin: Trónok harca George R. R. Martin: Trónok harca
Book24 · 3.999 Ft –16% 3.359 Ft
Régikönyvek.hu · 5.500 Ft –10% 4.950 Ft
1.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

A Trónok harca lebilincselő fantasy, amely klasszikus lovagkirályságot tár az olvasó elé: Westeros fölött valaha a sárkánykirályok uralkodtak, ám a Targaryen-dinasztiát 15 évvel ezelőtt elűzték, és most Robert Baratheon uralkodik hű barátai, Jon Arryn, majd Eddard Stark segítségével. A konfliktus középpontjában Deres urai, a Starkok állnak. Olyanok, mint a föld, ahol születtek: makacs, kemény jellemű család. Szemünk előtt hősök, gazemberek és egy gonosz hatalom története elevenedik meg.
Ám hamar rá kell ébrednünk, hogy ebben a világban mégsem egyszerűen jók és gonoszok kerülnek szembe egymással, hanem mesterien ábrázolt jellemek bontakoznak ki előttünk különböző vágyakkal, célokkal, félelmekkel és sebekkel.
Martin legnagyobb erőssége hogy meg tudja újítani, élettel tölti fel azt a műfajt, amit a sok populáris Tolkien-imitáció évtizedeken át klisék sorozatába fojtva ismételgetett. A jég és tűz dalának első kötete egy világteremtő fantasy eposz nagyszabású felütése.

Eredeti mű: George R. R. Martin: A Game of Thrones

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Alexandra, Pécs, 2014
926 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633571224 · Fordította: Pétersz Tamás, Novák Gábor
>!
Alexandra, Pécs, 2013
926 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633571224 · Fordította: Pétersz Tamás, Novák Gábor
>!
Alexandra, Pécs, 2008
890 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633707784 · Fordította: Pétersz Tamás

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

A tűz és jég dala (tvsorozat)

715 tag · 1363 karc · Utolsó karc: 2017. március 26., 11:43


Enciklopédia 81

Szereplők népszerűség szerint

Tyrion Lannister · Havas Jon · Arya Stark · Daenerys Targaryen · Jaime Lannister · Eddard Stark · Petyr Baelish (Kisujj) · Robb Stark · Khal Drogo · Sandor Clegane · Bran Stark · Sansa Stark · Hodor · Varys · Bronn · Cersei Lannister · Samwell Tarly · Jorah Mormont · Theon Greyjoy · Catelyn Stark · Tywin Lannister · Barristan Selmy · Aemon mester · Renly Baratheon · Loras Tyrell · Joffrey Baratheon · Öreg Nan · Robert Baratheon · Viserys Targaryen · Benjen Stark · Luwin mester · Jeor Mormont · Osha · Shagga · Yoren · Alliser Thorne · Bowen Marsh · Ilyn Payne · Jon Umber · Pycelle nagymester · Walder Frey · Beric Dondarrion · Illyrio Mopatis · Mirri Maz Duur

Helyszínek népszerűség szerint

Westeros


Hirdetés

Kedvencelte 946

Most olvassa 611

Várólistára tette 669

Kívánságlistára tette 678

Kölcsönkérné 20


Kiemelt értékelések

>!
EgyKönyvmoly
George R. R. Martin: Trónok harca

Abszolút befutó nálam ez a könyv!
Tanácsok a könyv olvasásához:
1.Ne szeress meg senkit! Se felnőttet, se gyereket, de még állatot se!
2.Ne bízz meg senkiben! Különösen Martinban ne! Ő galád, gonosz, kicsit perverz, és örülten zseniális!
3.Zárd be az ajtót, kapcsold ki a telefont, a családnak spájzolj be élelmet, hogy ne halljanak éhen, míg te olvasol, mert ez a könyv letehetetlen.
4.Gondoskodj róla, hogy kéznél legyen a folytatás!
Az első pontot lehetetlen betartani! A másodikról meg annyit, hogy Martin úgy is megvezet!

Update: Film- tetszett az adaptáció, egy-két apró részletet leszámítva nagyon pontosan követi a könyvet. Joffrey herceg a vásznon is olyan ellenszenves seggdugasz, mint, ahogyan én elképzeltem.

13 hozzászólás
>!
Littlewood P
George R. R. Martin: Trónok harca

Ebbe a könyvbe már a legelején beleszerettem. Egész pontosan az első jelenetnél. Annál, amiben három ember buddog a hóban. Három olyan ember, akinek van neve, és a karaktere olyan mélységig fel van építve, hogy még azt is tudjuk róluk, hogy milyen a termetük, a szemük színe, de még azt is kimerítő részletességgel, hogy milyen ruhát viselnek, nem beszélve a családi háttérről és a motivációkról. Aztán egyszer csak, se szó, se beszéd, véres és értelmetlen halált halnak. Olyat, ami tök feleslegessé teszi a beléjük feccölt energiát, és a történet további részében is csak említés szintjén jelenik meg. Wtf, gondoltam ezen a ponton. Így nem lehet egy regényt elkezdeni. Ez aztán tökéletesen szembe megy a trenddel, ahogy mostanság írni kell. Egy ilyen fordulat után egy magát valamire tartó kiadó kihajítja a kukába a cuccot, de előtte még jogos felháborodásában ír egy megalázó levelet „mitől tartózkodjuk feltétlenül a jövőben” címmel.

Szóval itt kezdtem sejteni, hogy végre egy nemsablon könyvet tartok a kezemben. És be is jött. Az egy dolog, hogy nekem, aki perverz vonzalommal viseltetik a nehezen emészthető könyvek iránt, de felfoghatatlan mennyiségű másik embernek is a világ minden pontján. Egy ilyen sokkötetes regénymonstrum, amiben több a leírás és felsorolás, mint az orosz klasszikusokban, és amiben nem minden egyes szereplő, esemény és kimondott mondat arra szolgál csak, hogy előre vigye a cselekményt. Olyan rég olvastam ilyet friss könyvben, hogy alig mertem hinni a szememnek. Szóval az ömlengést az is indokolja, hogy én elvi síkon is szeretem ezt a könyvet. A sikere hátha kedvet csinál ahhoz, hogy elszaporodjanak a nehezebben fogyasztható, sokszálas, terjengős, kevésbé célratörő és előcsócsált történetek megint. Az olyanok, amiben van idő olyan dolgokat is leírni, amik szimplán izgalmasak, de semmi jelentőségük a vége szempontjából, és ha megjelenik egy szereplő, nem lehet száz százalékban kitalálni, hogy ő lesz a főhős/főellen/ezeknek lieblingje, mert senki másnak nincs helye a könyv keretei között. Tehát önző módon olyanok, amiket én szeretek.

Persze ahhoz, hogy a temérdek, szereppel alig bíró főúr, helyszín, fegyverzet, lobogó, miegyéb leírása élvezhető legyen, ahhoz így is kell megírni. Martinban az is szimpatikus, hogy önálló véleményre képes emberként kezeli az olvasót, és nem ragozza túl a saját szájíze szerint a dolgokat. Az, hogy több, különböző oldalhoz tartozó és különböző helyen tartózkodó szereplő szemszögéből derülnek ki az események, és még csak nem is ugyanazok az események több nézőpontból, szintén nagyon „felnőttes” fogás. Nem kapja meg a másik oldal a lehetőséget (általában), hogy a saját nézőpontjából is elmagyarázza az olvasónak, mit kell gondolnia arról, amit a többiek csináltak. És ettől olyan jó kis erkölcsi relativista, mint a valóság. Ennek a szájbarágós vonalnak a hanyagolása szerintem szintén nagyot lendít az élvezeti értékén az átlagos többmesélős történetekhez képest, ahol ugyanazt adják elő, én-így-láttam, te-úgy-láttad stílusban.

És persze, a csalódások elkerülése végett: nem fantasy, inkább lovagregény. Abból viszont szerintem (remélem:)) stílusteremtő. Én szívesen olvasnék fiktív helyen harcoló fiktív főúri házakról, ha az ilyen, és nem akadnék fenn a műfaji besoroláson. A vége pedig… mindenkinek van elmélete, miért az a sorozat címe, ami, és nagyon remélem, megkapjuk a lehetőséget, hogy kiderüljön.

4 hozzászólás
>!
Lanore P
George R. R. Martin: Trónok harca

IMÁDTAM, és függő lettem!!! A Martin által felépített világ semmihez sem hasonlítható, teljesen beszippantott, és tuti, hogy sosem fog elengedni… minden sora élmény volt! A sorozat eddigi részeit láttam már a tévében, és így is kedvenc, de a könyvvel együtt lett teljes az összkép, minden apró részlet a helyére került. Hihetetlen agytekervényei lehetnek az írónak, hogy ennyi családfát, karaktert, helyszínt, történetet tudott bemutatni, ráadásul úgy, hogy mindegyik emlékezetes, a végletekig kidolgozott, és egyetlen másodpercig sem unalmas. Volt, akit szerettem, volt, akit gyűlöltem, velük együtt örültem, vagy épp sirattam meg pár szereplőt. Ahogy a vásznon, úgy papíron is Daenerys & Drogo állnak legközelebb a szívemhez, utánuk következnek a Starkok bár Sansát mindkét verzióban rühellem. Meglepődtem, hogy a film mennyire szorosan követi a könyvet, apró, minimális eltéréseket fedeztem csak fel. Azt az egyet viszont sajnálom, hogy nem olvastam el előbb… mert így már nem a saját magam által elképzelt embereket látom a fejemben, hanem a színészek arcát, akiket a szerepekre válogattak, bár az is igaz, hogy nagyon jól végzik a munkájukat. Igyekszem utolérni magam, és mihamarabb sorra keríteni a következő köteteket, mindenképp szeretném megelőzni az új évadot az olvasással :)

14 hozzászólás
>!
Wee IP
George R. R. Martin: Trónok harca

Van egy furcsa szokásom – nem is szokás ez, inkább csak egy berögződés: messziről kerülök minden olyan könyvet, filmet, divathullámot, akármit, ami körül túl nagy a felhajtás. Az egy dolog, hogy az adott könyv mondjuk tényleg jó, én akkor sem szeretem csak a társadalmi nyomás kedvéért elkezdeni olvasni… Hülye vagyok, na.
Így voltam anno a Széthullott Birodalom sorozattal – két évvel a megjelenés után pedig hatalmas szerelem lett.
Ez történt most a Trónok harcával is. Zsigerileg taszított, mikor egy időben még a csapból is ez folyt, de most, hogy már elmúlt az újdonság varázsa, úgy döntöttem, ideje kezembe venni.
Nem bánom, hogy nem olvastam korábban, mert így most jó dolgom van: nem kell várnom hónapokat, éveket a részek között. Oké, azért mire végzek a Sárkányok Táncával, Martin papa viríthatna valamit, de egyelőre ráér.
Nagyon szerettem. Zseniálisan felépített világ és társadalom, a politikai játszmák, az árulások és cselszövések… Nem is tudom, hogyan tudta ezt ilyen tökéletes pontossággal kitalálni, de le a kalappal, mert ez egy fantasztikusan bonyolult történet.
Nyilván van akit utálok, van akit szeretek, és igen ez utóbbiak közül már meg is halt egynéhány, de azért az abszolút kedvenceim még nyeregben vannak, és kicsit előre tekingetve úgy látom, még lesznek is egy darabig, szóval nem aggódom.
A sorozatot még nem kezdem el nézni, mert azzal valószínűleg gyorsabban haladnék, mint a könyvekkel, és nem akarok túl sok poént előre ellőni saját magamnak.
Úgyhogy most jöjjön a Királyok Csatája – ezzel a tempóval azt mondanám, olyan december magasságára már szeretnék valami biztos hírt hallani a következő kötet külföldi megjelenéséről. De tényleg.

3 hozzászólás
>!
Rits P
George R. R. Martin: Trónok harca

Gondolkozom, hogyan sikerült ezt megalkotnia. Darabokra szedem és újra összerakom, körbejárom…Remélem megbocsát Martin bátyám, de én ezt egy monumentális történelmi kalandregénynek látom a sötét középkorból, a fantasy része 1%-nál nem több.
Tökéletesen felépített világ, családfákkal, mondákkal, vallással, kerek történelmi háttérrel, pont annyira hihető mint kicsiny földünk középkorának története. Hitelességet erősíti, hogy emberek a főszereplők, a mellékszereplők is, kegyetlenül emberi és földhözragadt tulajdonságokkal bírnak.
Egyben egy fantasztikus sakkjátszma is (életrajza szerint, egy időben abból élt, hogy sakktornákat felügyelt), precíz, logikus, ha valaki rossz helyre lép, azt azonnal büntetik, végleg kiszáll a játékból. Néha több mint ketten játsszák ezt a játszmát, valaki belenyúlkál eltüntet egy figurát, vagy feltesz még egy királyt.
Egyben egy Shakespeare királydráma is, kíméletlen intrika, hatalomvágy, emberi esendőség, még a negatív karakterek is áldozatok, ééééééés….csodás, szórakoztató párbeszédek (egyik nagy-nagy erőssége a könyvnek). Nem tölteléknek való, üres locsogás. Ördögfióka, Pók és Kisujj minden szavát ittam, habzsoltam:))
Vigyázat, néha meglepően erőszakos és naturális, de pont olyan amilyen középkorban lehetett…
Végül sokak kedvence, egyben az enyém is, nem véletlenül: az Ördögfióka. Hogy egy furcsa képzavarral éljek, stílusában nekem ő Westeros Dr. House-a. Tőle lesz nagyon „mai” a könyv, ő az ügyeletes megmondó ember, aki tisztában van a saját testi-lelki fogyatékosságaival, nagyon okos, mindig jól átlátja helyzetet, és mindezt csípős, szellemes és fékezhetetlen módon tudatja mindenkivel. Mindig vártam az ő fejezeteit:)
Íme ő 2 idézetben:

„- Sajnálom. A törpéknek nem kell tapintatosnak lenniük. Bohócruhába öltözött, ugrabugráló bolondok generációi kiharcolták nekem a jogot, hogy roszszul öltözzek és kimondjak minden istenverte dolgot, ami csak eszembe jut…”

"- Hogyan akarsz meghalni Tyrion, Tywin fia?
– A saját ágyamban, borral teli hassal és a farkammal egy szűzlány szájában, nyolcvanévesen"

És mégvégebbül egy kis komolyság: nem mondhatom magam egy mélyen vallásos embernek, de gyakran látogatnám az istenerdő varsafáit…

6 hozzászólás
>!
Pillecukorkám
George R. R. Martin: Trónok harca

Ez volt talán az a könyv az életemben aminél azt mondtam az első mondat után,hogy imádom!

Voltak benne olyan részek amelyeket teljes mértékben gyűlőltem,mint például Joffrey megszólalásait. Daenerys és Eddard sorsa érdekelt talán a legjobban. Két különböző ember,de még is annyira lekötöttek. Na,de azért mégse ők az én örök kedvenceim hanem Bran,Arya és Havas John. Valamiért annyira kitünnek a történetből. Valamiért annyira nem tud az ember átsuhanni felettük.

Alig várom végre,hogy a második részt végre megtudjam kaparintani. Mert talán ez az első olyan könyv amit élvezettel tudok olvasni annak elleneré, hogy fantasy és egyben kaland regény is egyben.

>!
BreeS P
George R. R. Martin: Trónok harca

Az egész annyira összetett volt, de mégis kusza, sok-sok eseménnyel, történéssel. Egy élmény volt olvasni. Csak azt vettem észre, hogy leültem és olyan gyorsan eltelt a délután, hogy csak na. A sorozat is nagyon jó, de a könyv azért az IGAZI! G.R.R. Martin olyan világot teremtett meg, amit nehéz felülmúlni. Imádom a fantasy történeteket, de ez…brutálisan jó volt!

>!
Ria23
George R. R. Martin: Trónok harca

Sokáig szándékosan tartottam magam távol ettől a világtól. Egyszerűen túl nagynak éreztem körülötte a hype-ot. Aztán a Párom rábeszélt, hogy kezdjük el nézni a sorozatot, mert Ő imádja. Megadtam magam… az is beszippantott… aztán kölcsönkaptam a könyvet, és menthetetlenül elvesztem Westeros és a Hét királyság világában. Megszerettem Danyt és Drogot, Aryát és Brant és Havas uraságot, Nedet és Varyst. Tyrion pedig a legnagyobb kedvencem lett az összes karakter közül. A házak közül a Starkok állnak hozzám a legközelebb a rémfarkasaikkal. A legtávolabb tőlem Joffrey áll. Egy igazi szadista seggdugasz. Egyetlen szimpatikus megnyilvánulást nem tudott produkálni az egész regény alatt.

Zseniális fantáziája van Martinnak, hogy létrehozta ezt az egész világot. Annyira összetett az egész, amilyet már régen láttam. Annyira jó, hogy szerintem a két ünnep közötti pár nap szabim alatt feldolgozom a maradék 4 kötet is :D Ebből is alig tudtam kimászni.

IMÁDOM! Méltán a 95%-os értékelés!!

>!
Zsófi_és_Bea MP
George R. R. Martin: Trónok harca

A fantasy még elég új terep számomra, de mostanában azért olvastam pár könyvet a műfajból, lassan összebarátkozunk.
Hűha…..mi újat is írhatnék még én erről a könyvről?
Azt kijelenthetem, hogy tetszett. A történet elején egy kicsit megijedtem, mert annyi név és személy tűnt fel, hogy azt sem tudtam ki kicsoda, és ki kinek a kicsodája.
De ezek a dolgok hamar a helyükre kerültek. A könyv felépítése is tetszett, hogy a fejezeteket több szereplő szemszögéből olvashattuk.
És hát igen a szereplők: volt, akit szerettem, volt, akit elviseltem. Sőt egy idő után már egy kicsit idegesített az angyalian jó szereplők (név szerint például Eddard Stark) végletekig becsületes magatartása, úgyhogy átálltam a sötét oldalra és a gonosz szereplőknek kezdtem el drukkolni.
A legjobban Daenerys Targaryen fejezeteit vártam a legjobban, mondhatni, hogy ő lett a kedvenc szereplőm.
Mindent összevetve azt mondom, hogy akinek szintén felkeltette az érdeklődését a könyv, régóta tervezgeti az olvasását, mindenképpen vágjon bele, és maga tapasztalja meg a Trónok harca önmagára gyakorolt hatását. :) Már amennyiben persze, van még olyan ember/moly aki nem olvasta. :)
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.hu/2015/11/george-r-r-martin-…

8 hozzászólás
>!
Renkaa
George R. R. Martin: Trónok harca

A nyáron kezdtem el – és fejeztem is be, a sorozatot. A „Na mire ez a nagy felhajtás?” miatt. :D És, hát már értem!
Már az első rész megfogott, és eldöntöttem, hogy ezt könyvben is elolvasom, majd kölcsönkérem valakitől. De, ahogy haladtam előre, rájöttem, hogy ezt nemkölcsön fogom kérni, hanem ez kell nekem is itthonra, a polcomra! Úgyhogy szép lassan elkezdem beszerezni őket, első rész, pipa remélem, mire kezdődik az új évad, addigra már meg lesz mind. :)
Az első kötet szinte szóról szóra ugyan az, mint az első évad. – vagy fordítva.
Apróbb változtatások vannak csak, amik egyáltalán nem zavartak. Sőt, az jó is szerintem, hogy a sorozatban idősebbek a gyerekek.
(Hisz különben, hogy szerelmesedhetne bele több ezer nő Jon Snow-ba, ha 14 éves fiú lenne? :D)
Mondjuk én már alapból olyannak képzeltem el őket de meglepődtem, mikor olvastam, hogy eredetileg mennyi évesek.

Imádtam nagyon ezt a történetet, a világát, a kidolgozottságát, és a szereplőit. – már akit. :D
Alig várom, hogy a további részeket is olvashassam!

Kedvenc szereplő: Tyrion
Kedvenc jelenet: Tyrion és Jon beszélgetése az elején


Népszerű idézetek

>!
Merielle

Tudod, a bátyám egyszer azt mondta, semmi sem számít igazán, amit a „de” előtt mond ki az ember.

1 hozzászólás
>!
Miamona

… miért van az, hogy ha az egyik ember épít egy falat, a másik azonnal tudni akarja, mi van a túlsó oldalán?

204. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tyrion Lannister
>!
bobo1019

– Fogadj el tőlem egy tanácsot, fattyú – folytatta Lannister. – Soha ne feledd el, ki is vagy, mert a világ biztosan nem fogja! Tedd ezt az erősségeddé, s akkor sohasem lehet a gyengeséged. Viseld páncélként és sohasem használják majd arra, hogy ártsanak vele!

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Havas Jon · Tyrion Lannister
>!
ppayter

Lord Tywin méltóságteljesen felállt és kifogástalan modorban válaszolt:
– Még nyugaton is jól ismerjük a Hold-hegység harcos klánjainak bátorságát. Mi hozott le benneteket erődjeitekből, uraim?
– Lovak – felelte Shagga.

667. oldal (Alexandra, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Tywin Lannister
>!
_vgabi SP

– A kastélyon kívül vagyunk – szólalt meg Ned.
– Téged nehéz lenne becsapni, Stark – jegyezte meg Kisujj vigyorogva. – A nap vagy az égbolt vezetett nyomra?

217. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eddard Stark · Petyr Baelish (Kisujj)
1 hozzászólás
>!
djvalentine

Azt hiszem, megpróbálok aludni. Ébressz fel, ha úgy néz ki, meghalunk!


A sorozat következő kötete

A tűz és jég dala sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Abercrombie: Miután felkötötték őket
Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Raoul Renier: A hitehagyott
N. K. Jemisin: Az ötödik évszak
Lev Grossman: A varázslók
Andrus Kivirähk: Az ember, aki beszélte a kígyók nyelvét
Joe Abercrombie: Hidegen tálalva
Eric Van Dien: Godorai őrjárat
Glen Cook: A Fekete Sereg
Steven Erikson: A jég emlékezete