39. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
87. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Trónok ​harca (A tűz és jég dala 1.) 3456 csillagozás

George R. R. Martin: Trónok harca George R. R. Martin: Trónok harca George R. R. Martin: Trónok harca George R. R. Martin: Trónok harca

A Trónok harca lebilincselő fantasy, amely klasszikus lovagkirályságot tár az olvasó elé: Westeros fölött valaha a sárkánykirályok uralkodtak, ám a Targaryen-dinasztiát 15 évvel ezelőtt elűzték, és most Robert Baratheon uralkodik hű barátai, Jon Arryn, majd Eddard Stark segítségével. A konfliktus középpontjában Deres urai, a Starkok állnak. Olyanok, mint a föld, ahol születtek: makacs, kemény jellemű család. Szemünk előtt hősök, gazemberek és egy gonosz hatalom története elevenedik meg.
Ám hamar rá kell ébrednünk, hogy ebben a világban mégsem egyszerűen jók és gonoszok kerülnek szembe egymással, hanem mesterien ábrázolt jellemek bontakoznak ki előttünk különböző vágyakkal, célokkal, félelmekkel és sebekkel.
Martin legnagyobb erőssége hogy meg tudja újítani, élettel tölti fel azt a műfajt, amit a sok populáris Tolkien-imitáció évtizedeken át klisék sorozatába fojtva ismételgetett. A jég és tűz dalának első kötete egy világteremtő fantasy eposz nagyszabású felütése.

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Alexandra, Pécs, 2023
816 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635826414 · Fordította: Pétersz Tamás, Novák Gábor
>!
Alexandra, Pécs, 2020
816 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634478409 · Fordította: Novák Gábor, Pétersz Tamás
>!
Alexandra, Pécs, 2019
926 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634470878 · Fordította: Pétersz Tamás, Novák Gábor

7 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

A tűz és jég dala (tvsorozat)

806 tag · 1961 karc · Utolsó karc: 2023. november 8., 20:36

!

Tűz és Jég dala (könyvek)

362 tag · 166 karc · Utolsó karc: 2023. november 21., 09:22 · Bővebben


Enciklopédia 90

Szereplők népszerűség szerint

Tyrion Lannister · Arya Stark · Havas Jon · Daenerys Targaryen · Jaime Lannister · Eddard Stark · Sandor Clegane · Sansa Stark · Petyr Baelish (Kisujj) · Robb Stark · Khal Drogo · Varys · Bran Stark · Cersei Lannister · Bronn · Samwell Tarly · Hodor · Jorah Mormont · Catelyn Stark · Tywin Lannister · Szellem · Theon Greyjoy · Barristan Selmy · Renly Baratheon · Stannis Baratheon · Aemon mester · Loras Tyrell · Aegon I Targaryen · Öreg Nan · Robert Baratheon · Joffrey Baratheon · Osha · Benjen Stark · Viserys Targaryen · Beric Dondarrion · Jeor Mormont · Luwin mester · Ilyn Payne · Jon Umber · Shagga · Yoren · Aegon Targaryen · Alliser Thorne · Bowen Marsh · Pycelle nagymester · Walder Frey · Daenys Targaryen · Illyrio Mopatis · Mirri Maz Duur

Helyszínek népszerűség szerint

Westeros


Kedvencelte 1170

Most olvassa 498

Várólistára tette 864

Kívánságlistára tette 846

Kölcsönkérné 25


Kiemelt értékelések

EgyKönyvmoly>!
George R. R. Martin: Trónok harca

Abszolút befutó nálam ez a könyv!
Tanácsok a könyv olvasásához:
1.Ne szeress meg senkit! Se felnőttet, se gyereket, de még állatot se!
2.Ne bízz meg senkiben! Különösen Martinban ne! Ő galád, gonosz, kicsit perverz, és örülten zseniális!
3.Zárd be az ajtót, kapcsold ki a telefont, a családnak spájzolj be élelmet, hogy ne halljanak éhen, míg te olvasol, mert ez a könyv letehetetlen.
4.Gondoskodj róla, hogy kéznél legyen a folytatás!
Az első pontot lehetetlen betartani! A másodikról meg annyit, hogy Martin úgy is megvezet!

Update: Film- tetszett az adaptáció, egy-két apró részletet leszámítva nagyon pontosan követi a könyvet. Joffrey herceg a vásznon is olyan ellenszenves seggdugasz, mint, ahogyan én elképzeltem.

14 hozzászólás
Littlewood IP>!
George R. R. Martin: Trónok harca

Ebbe a könyvbe már a legelején beleszerettem. Egész pontosan az első jelenetnél. Annál, amiben három ember buddog a hóban. Három olyan ember, akinek van neve, és a karaktere olyan mélységig fel van építve, hogy még azt is tudjuk róluk, hogy milyen a termetük, a szemük színe, de még azt is kimerítő részletességgel, hogy milyen ruhát viselnek, nem beszélve a családi háttérről és a motivációkról. Aztán egyszer csak, se szó, se beszéd, véres és értelmetlen halált halnak. Olyat, ami tök feleslegessé teszi a beléjük feccölt energiát, és a történet további részében is csak említés szintjén jelenik meg. Wtf, gondoltam ezen a ponton. Így nem lehet egy regényt elkezdeni. Ez aztán tökéletesen szembe megy a trenddel, ahogy mostanság írni kell. Egy ilyen fordulat után egy magát valamire tartó kiadó kihajítja a kukába a cuccot, de előtte még jogos felháborodásában ír egy megalázó levelet „mitől tartózkodjuk feltétlenül a jövőben” címmel.

Szóval itt kezdtem sejteni, hogy végre egy nemsablon könyvet tartok a kezemben. És be is jött. Az egy dolog, hogy nekem, aki perverz vonzalommal viseltetik a nehezen emészthető könyvek iránt, de felfoghatatlan mennyiségű másik embernek is a világ minden pontján. Egy ilyen sokkötetes regénymonstrum, amiben több a leírás és felsorolás, mint az orosz klasszikusokban, és amiben nem minden egyes szereplő, esemény és kimondott mondat arra szolgál csak, hogy előre vigye a cselekményt. Olyan rég olvastam ilyet friss könyvben, hogy alig mertem hinni a szememnek. Szóval az ömlengést az is indokolja, hogy én elvi síkon is szeretem ezt a könyvet. A sikere hátha kedvet csinál ahhoz, hogy elszaporodjanak a nehezebben fogyasztható, sokszálas, terjengős, kevésbé célratörő és előcsócsált történetek megint. Az olyanok, amiben van idő olyan dolgokat is leírni, amik szimplán izgalmasak, de semmi jelentőségük a vége szempontjából, és ha megjelenik egy szereplő, nem lehet száz százalékban kitalálni, hogy ő lesz a főhős/főellen/ezeknek lieblingje, mert senki másnak nincs helye a könyv keretei között. Tehát önző módon olyanok, amiket én szeretek.

Persze ahhoz, hogy a temérdek, szereppel alig bíró főúr, helyszín, fegyverzet, lobogó, miegyéb leírása élvezhető legyen, ahhoz így is kell megírni. Martinban az is szimpatikus, hogy önálló véleményre képes emberként kezeli az olvasót, és nem ragozza túl a saját szájíze szerint a dolgokat. Az, hogy több, különböző oldalhoz tartozó és különböző helyen tartózkodó szereplő szemszögéből derülnek ki az események, és még csak nem is ugyanazok az események több nézőpontból, szintén nagyon „felnőttes” fogás. Nem kapja meg a másik oldal a lehetőséget (általában), hogy a saját nézőpontjából is elmagyarázza az olvasónak, mit kell gondolnia arról, amit a többiek csináltak. És ettől olyan jó kis erkölcsi relativista, mint a valóság. Ennek a szájbarágós vonalnak a hanyagolása szerintem szintén nagyot lendít az élvezeti értékén az átlagos többmesélős történetekhez képest, ahol ugyanazt adják elő, én-így-láttam, te-úgy-láttad stílusban.

És persze, a csalódások elkerülése végett: nem fantasy, inkább lovagregény. Abból viszont szerintem (remélem:)) stílusteremtő. Én szívesen olvasnék fiktív helyen harcoló fiktív főúri házakról, ha az ilyen, és nem akadnék fenn a műfaji besoroláson. A vége pedig… mindenkinek van elmélete, miért az a sorozat címe, ami, és nagyon remélem, megkapjuk a lehetőséget, hogy kiderüljön.

4 hozzászólás
Linszyy P>!
George R. R. Martin: Trónok harca

Igazából nem is olvashattam volna jobbkor ezt a könyvet.
Egyrészt lehet, hogy a falra mászok, ha a sorozat alapján nem ismerem már a főbb szereplőinket és most kell megjegyeznem, hogy ki kicsoda. Másrészt annyira régen láttam az első évadot, hogy konkrétan izgulni tudtam olvasás során, mert egyáltalán nem volt meg, hogy mi lesz most.
Én elég sok rosszat hallottam a könyvekről, így arra is készültem, hogy túl van húzva a cselekmény, Martin nem elég olvasmányos – és pozitív csalódás ért. Nagyon tetszett, hogy ennyi nézőpontot láthatok, így igazán átfogó volt a könyv, és mindenkit sikerült megismernünk. A kedvenceim most sem változtak: Tyrion, Arya és Daenerys.
Érdekesnek találtam, hogy a durva fordulópontokat Martin nem emelte ki, egyszerűen csak gyorsan túlestünk rajtuk, és inkább a szereplőink rágódtak rajta később. Ez a kötet egyébként jó bevezető volt ebbe a részletes fantasyvilágba, és biztosan tudom, hogy a folytatása csak még izgalmasabb lesz! :)
https://youtu.be/Y6w32KVkFC8

4 hozzászólás
Kawaii_vIVIv>!
George R. R. Martin: Trónok harca

Végre eljutottam idáig. Ismerőseim közül sokan égnek Trónok harca lázban, de én ez idáig kimaradtam belőle. Valahogy nem csigázott fel eléggé, aztán mégis várólistára raktam a könyvet és nem bántam meg.
Persze azért nem ártott volna úgy kezdenem az olvasást, hogy ha tudok egyet s mást a történetről és a szereplőkről. (Tudom hihetetlen, de én teljesen Trónok harca szűz voltam :D ) Persze a neten, tv-ben szembe jött ez az, nevek, de ez kevés infó volt. Főleg, hogy a történet sokszemszögű. Nagyon nehezen rázódtam bele és ez meg is látszódik az olvasási idő hosszán…sokáig pihentettem, mert egyszerűen nem volt kedvem hozzá, és nagyon nehezen kerültem képbe, hogy ki hova tartozik kinek a kije stb.
Viszont úgy durván a könyv felénél kezdtem el azt érezni, hogy egyre jobb és jobb lesz a történet, és igenis olvasni akarom. Azt persze hallottam, hogy nem érdemes megszeretni senkit mert az úgyis meghal. Xd Próbáltam ehhez tartani magamat, de ettől függetlenül van akit kedvelek, és van akit nem.
Dany része nagyon sokáig untatott, de aztán hirtelen olyan sok minden történt az ő cselekményszálában, hogy huuuh csak lestem mivel a könyv vége is vele végződött és ezek után érdekel a folytatás nagyon is.
Havas Jon és Tyrion szemszögét élveztem olvasni, és később Ned része is jó volt.
A Rémfarkasok pedig irtóra cukik *-*
A Másokra pedig nagyon kíváncsi vagyok és hogy mi a fene van Benjen-el.
Szóval mindenképpen benevezek a folytatásra.

3 hozzászólás
Lanore P>!
George R. R. Martin: Trónok harca

IMÁDTAM, és függő lettem!!! A Martin által felépített világ semmihez sem hasonlítható, teljesen beszippantott, és tuti, hogy sosem fog elengedni… minden sora élmény volt! A sorozat eddigi részeit láttam már a tévében, és így is kedvenc, de a könyvvel együtt lett teljes az összkép, minden apró részlet a helyére került. Hihetetlen agytekervényei lehetnek az írónak, hogy ennyi családfát, karaktert, helyszínt, történetet tudott bemutatni, ráadásul úgy, hogy mindegyik emlékezetes, a végletekig kidolgozott, és egyetlen másodpercig sem unalmas. Volt, akit szerettem, volt, akit gyűlöltem, velük együtt örültem, vagy épp sirattam meg pár szereplőt. Ahogy a vásznon, úgy papíron is Daenerys & Drogo állnak legközelebb a szívemhez, utánuk következnek a Starkok bár Sansát mindkét verzióban rühellem. Meglepődtem, hogy a film mennyire szorosan követi a könyvet, apró, minimális eltéréseket fedeztem csak fel. Azt az egyet viszont sajnálom, hogy nem olvastam el előbb… mert így már nem a saját magam által elképzelt embereket látom a fejemben, hanem a színészek arcát, akiket a szerepekre válogattak, bár az is igaz, hogy nagyon jól végzik a munkájukat. Igyekszem utolérni magam, és mihamarabb sorra keríteni a következő köteteket, mindenképp szeretném megelőzni az új évadot az olvasással :)

14 hozzászólás
Wee IP>!
George R. R. Martin: Trónok harca

Van egy furcsa szokásom – nem is szokás ez, inkább csak egy berögződés: messziről kerülök minden olyan könyvet, filmet, divathullámot, akármit, ami körül túl nagy a felhajtás. Az egy dolog, hogy az adott könyv mondjuk tényleg jó, én akkor sem szeretem csak a társadalmi nyomás kedvéért elkezdeni olvasni… Hülye vagyok, na.
Így voltam anno a Széthullott Birodalom sorozattal – két évvel a megjelenés után pedig hatalmas szerelem lett.
Ez történt most a Trónok harcával is. Zsigerileg taszított, mikor egy időben még a csapból is ez folyt, de most, hogy már elmúlt az újdonság varázsa, úgy döntöttem, ideje kezembe venni.
Nem bánom, hogy nem olvastam korábban, mert így most jó dolgom van: nem kell várnom hónapokat, éveket a részek között. Oké, azért mire végzek a Sárkányok Táncával, Martin papa viríthatna valamit, de egyelőre ráér.
Nagyon szerettem. Zseniálisan felépített világ és társadalom, a politikai játszmák, az árulások és cselszövések… Nem is tudom, hogyan tudta ezt ilyen tökéletes pontossággal kitalálni, de le a kalappal, mert ez egy fantasztikusan bonyolult történet.
Nyilván van akit utálok, van akit szeretek, és igen ez utóbbiak közül már meg is halt egynéhány, de azért az abszolút kedvenceim még nyeregben vannak, és kicsit előre tekingetve úgy látom, még lesznek is egy darabig, szóval nem aggódom.
A sorozatot még nem kezdem el nézni, mert azzal valószínűleg gyorsabban haladnék, mint a könyvekkel, és nem akarok túl sok poént előre ellőni saját magamnak.
Úgyhogy most jöjjön a Királyok Csatája – ezzel a tempóval azt mondanám, olyan december magasságára már szeretnék valami biztos hírt hallani a következő kötet külföldi megjelenéséről. De tényleg.

3 hozzászólás
gabiica P>!
George R. R. Martin: Trónok harca

Egyszer, évekkel ezelőtt már elkezdtem olvasni, de valahogy nem fogott meg, nem éreztem, hogy én ezt szeretni fogom, így hosszú időre lekerült az olvasandók listájáról. Aztán jött a pillanat, amikor beleszerettem a sorozatba, és eldöntöttem, hogy ha törik, ha szakad, én mégis el fogom olvasni a könyvet, bármennyire is rossz volt az első élményem.
Megint évekig húzódott, hogy kezembe vegyem, amit most utólag nagyon sajnálok, hiszen ezúttal azonnal beleszerettem.
Újra elkapott a Trónok harca láz, végig mérhetetlen izgalommal faltam a lapokat. Bár nagyjából tudtam, hogy mi fog történni, hiszen itt még a sorozat is követte a könyv eseményeit, nem számított egyáltalán, hiszen a könyv stílusa, az események gyakori brutalitása és izgalma teljes mértékben lekötötte a figyelmemet.
Szándékosan nem szerettem meg senkti. Legalábbis próbálkoztam nem szeretni semmit. Persze, mindig lesznek szereplők, akik felé húzni fogok, akiket megkedvelek, de tudom, hogy itt soha ne számítsak semmi jóra, mert nem számít, hogy valaki főszereplőnek számít, akkor sem biztos a sorsa.
A hossza egyáltalán nem zavart. A végére egy egészen teljesnek ható kép állt össze bennem, nagyjából sikerült átlátnom a szálakat, hiszen azért elég sokat felejtettem már, mióta láttam az első részt a sorozatból. Érik egy újranézés Imádtam, és alig várom, hogy mikor sikerül végre sort kerítenem a folytatásra!

Rits>!
George R. R. Martin: Trónok harca

Gondolkozom, hogyan sikerült ezt megalkotnia. Darabokra szedem és újra összerakom, körbejárom…Remélem megbocsát Martin bátyám, de én ezt egy monumentális történelmi kalandregénynek látom a sötét középkorból, a fantasy része 1%-nál nem több.
Tökéletesen felépített világ, családfákkal, mondákkal, vallással, kerek történelmi háttérrel, pont annyira hihető mint kicsiny földünk középkorának története. Hitelességet erősíti, hogy emberek a főszereplők, a mellékszereplők is, kegyetlenül emberi és földhözragadt tulajdonságokkal bírnak.
Egyben egy fantasztikus sakkjátszma is (életrajza szerint, egy időben abból élt, hogy sakktornákat felügyelt), precíz, logikus, ha valaki rossz helyre lép, azt azonnal büntetik, végleg kiszáll a játékból. Néha több mint ketten játsszák ezt a játszmát, valaki belenyúlkál eltüntet egy figurát, vagy feltesz még egy királyt.
Egyben egy Shakespeare királydráma is, kíméletlen intrika, hatalomvágy, emberi esendőség, még a negatív karakterek is áldozatok, ééééééés….csodás, szórakoztató párbeszédek (egyik nagy-nagy erőssége a könyvnek). Nem tölteléknek való, üres locsogás. Ördögfióka, Pók és Kisujj minden szavát ittam, habzsoltam:))
Vigyázat, néha meglepően erőszakos és naturális, de pont olyan amilyen középkorban lehetett…
Végül sokak kedvence, egyben az enyém is, nem véletlenül: az Ördögfióka. Hogy egy furcsa képzavarral éljek, stílusában nekem ő Westeros Dr. House-a. Tőle lesz nagyon „mai” a könyv, ő az ügyeletes megmondó ember, aki tisztában van a saját testi-lelki fogyatékosságaival, nagyon okos, mindig jól átlátja helyzetet, és mindezt csípős, szellemes és fékezhetetlen módon tudatja mindenkivel. Mindig vártam az ő fejezeteit:)
Íme ő 2 idézetben:

„- Sajnálom. A törpéknek nem kell tapintatosnak lenniük. Bohócruhába öltözött, ugrabugráló bolondok generációi kiharcolták nekem a jogot, hogy roszszul öltözzek és kimondjak minden istenverte dolgot, ami csak eszembe jut…”

„- Hogyan akarsz meghalni Tyrion, Tywin fia?
– A saját ágyamban, borral teli hassal és a farkammal egy szűzlány szájában, nyolcvanévesen”

És mégvégebbül egy kis komolyság: nem mondhatom magam egy mélyen vallásos embernek, de gyakran látogatnám az istenerdő varsafáit…

6 hozzászólás
gazibla IP>!
George R. R. Martin: Trónok harca

Nagyon nagyon jó könyv. Ez a történet ennél nem is lehetett volna jobb. Tökéletes alkotás. Előbb néztem meg a sorozatot, mint ahogy olvastam a könyvet, de így is élvezetes volt olvasni. Sok olyan plusz információ van a könyvben, ami a sorozatban nincs. Hamarosan olvasom a következő részét a sorozatnak. :)

4 hozzászólás
Bree_olvas>!
George R. R. Martin: Trónok harca

Az egész annyira összetett volt, de mégis kusza, sok-sok eseménnyel, történéssel. Egy élmény volt olvasni. Csak azt vettem észre, hogy leültem és olyan gyorsan eltelt a délután, hogy csak na. A sorozat is nagyon jó, de a könyv azért az IGAZI! G.R.R. Martin olyan világot teremtett meg, amit nehéz felülmúlni. Imádom a fantasy történeteket, de ez…brutálisan jó volt!


Népszerű idézetek

Ameriel>!

Tudod, a bátyám egyszer azt mondta, semmi sem számít igazán, amit a „de” előtt mond ki az ember.

1 hozzászólás
Miamona>!

[…] miért van az, hogy ha az egyik ember épít egy falat, a másik azonnal tudni akarja, mi van a túlsó oldalán?

204. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tyrion Lannister
bobo1019>!

– Fogadj el tőlem egy tanácsot, fattyú – folytatta Lannister. – Soha ne feledd el, ki is vagy, mert a világ biztosan nem fogja! Tedd ezt az erősségeddé, s akkor sohasem lehet a gyengeséged. Viseld páncélként és sohasem használják majd arra, hogy ártsanak vele!

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Havas Jon · Tyrion Lannister
ppayter>!

Lord Tywin méltóságteljesen felállt és kifogástalan modorban válaszolt:
– Még nyugaton is jól ismerjük a Hold-hegység harcos klánjainak bátorságát. Mi hozott le benneteket erődjeitekből, uraim?
– Lovak – felelte Shagga.

667. oldal (Alexandra, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Tywin Lannister
vgabi >!

– A kastélyon kívül vagyunk – szólalt meg Ned.
– Téged nehéz lenne becsapni, Stark – jegyezte meg Kisujj vigyorogva. – A nap vagy az égbolt vezetett nyomra?

217. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eddard Stark · Petyr Baelish (Kisujj)
1 hozzászólás
Selerdohr>!

Amit szeretünk, mindig elpusztít bennünket, fiam. Ezt ne feledd!

609. oldal, Alexandra Kiadó


Népszerű triviák

vörös_áfonya>!

George R. R. Martin célja, hogy az olvasót állandó bizonytalanságban tartsa karakterei sorozatos meggyilkolásával.

[www.google.com]

Kapcsolódó könyvek: George R. R. Martin: Trónok harca

George R. R. Martin: Trónok harca

Kapcsolódó alkotók: George R. R. Martin


A sorozat következő kötete

A tűz és jég dala sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Victor Milán: Dinoszauruszurak
Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
R. F. Kuang: Sárkányköztársaság
Joe Abercrombie: Miután felkötötték őket
Katherine Arden: A lány a toronyban
Anthony Ryan: A pária
Greg Keyes: Született Királynő
Seth Dickinson: Kormorán Baru, az áruló
Brian McClellan: A birodalom bűnei