63. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

The ​Ice Dragon – A jégsárkány 273 csillagozás

George R. R. Martin: The Ice Dragon – A jégsárkány

Létezik egy legendás lény, a jégsárkány, amelyről csak félve mernek suttogni az emberek. Szárnycsapása nyomán nem marad más, csak fagy és pusztulás. De van egy kislány, Adara, aki nem fél a jégsárkánytól, hiszen ő maga is a tél gyermeke. Ez az ő története.

George R. R. Martin meséje egyszerre megrendítő és csodálatos, olyan olvasmány, amiben kicsik és nagyok egyaránt örömüket lelhetik. A tűz és jég dala sorozattal világhírűvé vált szerző A jégsárkánnyal is bizonyítja, hogy számára a műfaji határok inspirációt jelentenek, nem korlátokat.

Eredeti megjelenés éve: 1980

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2016
114 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633577486 · Fordította: Bujdosó István · Illusztrálta: Luis Royo

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Jégsárkány · Adara


Kedvencelte 12

Most olvassa 2

Várólistára tette 133

Kívánságlistára tette 134

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
vicomte P
George R. R. Martin: The Ice Dragon – A jégsárkány

Több csalódott értékelést láttam már ennél a könyvnél, s bár a legtöbb esetben értem, hogy miért lett rossz szájíze az olvasóknak, mégis úgy érzem, hogy elsősorban az volt a gond, hogy sokan egészen más elvárásokkal álltak neki a könyvnek, mint amit az valójában nyújtani akart.

Kezdjük azzal, hogy ez Martin egyik korai műve, ami jóval A Jég és Tűz Dala -sorozat előtt íródott, és ennek megfelelően nem is ott játszódik. spoiler Tehát, akik egy westerosi történetet reméltek – amire sajnos a borító belívén lévő szöveg csalókán utal is – azoknak érthető a kiábrándultsága.

Folytassuk azzal, hogy bármennyire is egy kislány a nézőpont karakter, ez nem valami jól megrágott tanulsággal szolgáló aranyos mese, hanem sokkal inkább egy idealizálástól mentes fantasy kisregény, amit elsősorban 10-12 éves, vagy még azoknál is idősebb gyerekeknek szántak.
S bármilyen meglepő, nem azért, mert a szereplők mindennapi életének peremén túl egy olyan kegyetlen vérengzéssel járó háború dúl, ami részletes kibontás nélkül is érezhetően sokkal brutálisabb, mint bármely mesebeli csatározás.
Nem, sokkal inkább azért, mert Adara és a Jégsárkány viszonyának valódi mivolta sokkal összetettebb és sötétebb mélységekkel bíró, mint azt a felületes olvasás alapján gondolhatná az ember.

A történet maga valóban meglehetősen rövidke, és a vékony kötetet javarészt Luis Royo illusztrációi töltik ki – ami az én szememben is nagyban emelte a könyv értékét – de van a regénynek egy olyan – az átlagolvasó számára könnyen elsikkadó, de egy fantasy világban realistán mágikus – rétege, amelyre nagyon kevés értékelés utalt eddig.

Martinnál ugyanis nincsenek véletlenek. Minden mondatnak, minden eseménynek oka, célja és logikus magyarázat van.

Javaslom mindenkinek, hogy próbálja ennek fényében olvasni/újra olvasni ezt a könyvet és talán akkor ráébred a könyv valódi üzenetére.

spoiler
spoiler
spoiler
spoiler

17 hozzászólás
>!
Chöpp 
George R. R. Martin: The Ice Dragon – A jégsárkány

Ma reggel hogy, hogy nem, nagyon korán kelt a Kincsem. Hirtelen ötlettől vezérelve, elővettem A jégsárkányt, és elkezdtem olvasni. Közben ő tett-vett, fonogatott, pakolászott, buborékot fújt… stb. El is olvastam egyvégtében a harmadát. Közben odamutattam neki a csodálatos képeket. Amikor becsuktam – mondván: ennyi elég lesz reggelre –, Kicsim hirtelen rám nézett és izgatottan közölte: „Csak ennyi? Ez nagyon tetszik!”
Megnyugtattam, hogy folytatódik a történet, és végigsimogattam a Trónok harca polcon fekvő három kötetén. „Nagyon hiányoztok ti is” – gondoltam és még hozzátettem: „Hamarosan újra közelít a tél. És akkor jövök értetek.” Nem fenyegetés volt. Boldogító ígéret.
Elolvasása után sajnos nem voltam annyira feldobva, mint amikor elkezdtük. Nem ilyen történetre vártam. Hiányérzetem maradt és annak a biztos tudata, hogy George R.R.Martin ennél sokkal, de sokkal jobbat is tudott volna írni. Mert az alaptéma fergeteges! Létezik – legalább egy – jégsárkány! Határozottan azt érzem, hogy ez a sztori el lett rontva.

3 hozzászólás
>!
gumicukor
George R. R. Martin: The Ice Dragon – A jégsárkány

Nagy csalódás volt nekem ez a könyv. A megszokott Martin-i színvonalat vártam, egy aranyos kis történetet, ami kiegészíti a Tűz és jég dala ciklust, de sajnos nagyon nem ezt kaptam… Készültem a fényezős értékelésre, de sajnos az 5. oldal után éreztem, hogy nem lesz belőle semmi.

Egyrészt nem tudtam eldönteni, hogy most akkor gyerekeknek íródott a könyv vagy nem. Ha gyerekeknek, akkor nagyon-nagyon brutális és durva, arról nem is beszélve, hogy szomorú mese, és picit komolyabb érzelmek is megjelennek, mint amit egy kisgyerek fel tudna fogni. Mivel olyan korúaknak gondolnám az alapján, hogy vannak benne képek, akik még nem tudnak olvasni, ezért meg amúgy is nagyon zavarónak találtam, hogy a képek néhány oldalas csúszásban vannak a szöveghez képest. Hogy lehet így a gyereknek esti meseként felolvasni?! Ha meg felnőtteknek szól, akkor a nyelvezet nem igazán stimmel. Nem azt vártam, hogy akkor majd a már megszokott összetett, szépen szerkesztett mondatokat kapjam, de azért az olyanok, mint ágyikó, szálldos, durva helyzet (???) nem tetszettek egyáltalán. Egy felnőtt mesének gagyi lenne.

Mivel nem tudtam mire vélni, hogy néhány ellentmondást találtam Westeros világa és A jégsárkány története között, így utánanéztem: a Trónok harca 1996-ban, míg ez a könyvecske 1980-ban íródott. Így mindjárt értelmet nyert, hogy hogyan éghetnek meg a sárkányok és miért van évente tél. Ezek után ezt nem is az írónak szánom, de szerintem nem kellett volna úgy reklámozni, hogy a Trónok harca világában játszódó történetet kaphatunk. Félrevezetés volt a javából bár kétségtelen, hogy ha tudom, hogy nem köthető a trónokhoz, akkor nem valószínű, hogy elolvasom.

És most jön az óriási pirospont: gyönyörűek a rajzok. Nincsenek is rá szavak! Imádtam őket! Bár azt hiszem, a rajzok sem éppen gyerekeknek valók…

3 hozzászólás
>!
Szilvi00 P
George R. R. Martin: The Ice Dragon – A jégsárkány

George R. R. Martin gyönyörűen illusztrált meséjét gyerekfejjel biztosan nem tudtam volna értékelni vagy szeretni. Még felnőttként is szomorú érzéseket hagyott hátra bennem. Különleges élmény volt Adara és a Jégsárkány története, sokáig emlékezni fogok rá. Mégis, inkább maradok az író Trónok harca c. sorozatánál.

>!
Bíró_Júlia
George R. R. Martin: The Ice Dragon – A jégsárkány

Martin is megszemlélte a szótlan tárgyakat*.

Először le akartam húzni ezt a könyvet – úgy is mint indokolatlan kép-szöveg arány, a westerosi világmozgató szabályok könnyed felrúgása** , és különben is, ha egy családban a gyerekeket Geoffnak, Terinek és Adarának hívják, az kapásból egy enyhe, de krónikus főszereplő-szindróma tünete nálam. De szerencsére elég rövidke ahhoz, hogy mindjárt újra is lehessen olvasni részleteiben is, egészében is, akkor már nem csak kíváncsian, hanem gondolkozva és lehetőleg szabadon kezelve azt a tényt, hogy a Libriben a gyerekkönyvek közé pakolják.

Szóval ez egy olyan más-mese. Mesének is fura, de annak kell lennie, mert a másmilyenségről szól, egy másmilyen gyerkőc szemével. Adara honnan is tudná, hol és miért háborúznak, ki a király, ki az ellenség, spoiler, egyáltalán, merre halad a világ… őt a maga dolga, a maga mássága és a másféle vágyódásai kötik le. És az valami egészen elképesztő szép és szomorkás mintázat, ami ebből kibontakozik Adarával meg a jégsárkánnyal meg a falubeli gyerekekkel meg az összes többivel… Még első olvasásra is megragadta az undok és kötözködő énemet néhány mondat, amikről utólag naná, hogy kiderült, hogy tulajdonképpen Adara pillanatnyi helyzetét festik le a az emberi és a mágikus világ határán.
Kár volna bármit hozzátenni még, mert kilógna. Ez egy mese-ballada a másmilyenségről spoiler, a kívülállásról és a kívülálló örömökről meg titkokról. Mellesleg megelőzte egy másfél évtizeddel a Harry Potter egyik drámai alapkövét spoiler egy harmonikusabb, de semmivel sem szelídebb változatban.
Nem gondolnám egyébként, hogy ne lenne gyerekkönyv is , ifjúsági regény is meg felnőttmese is . Grimmék korában négy-öt generáció egyszerre hallgatta volna roppant elégedetten téli estéken, gyertyafénynél. 2016-ban a lámpaoltást azért meg kellett várnom vele, hogy felfedje magát, de úgy kell nekem, fő hogy megvan.
Mr. Martin, köszönöm.

* https://moly.hu/konyvek/patrick-rothfuss-a-szotlan-targyak-lassu-szemlelese

** spoiler

2 hozzászólás
>!
ƨɔɴом P
George R. R. Martin: The Ice Dragon – A jégsárkány

Valahogy ilyennek kellene lennie egy verbeli mesekonyvnek.
Egyszeru, am megis aranyos kis tortenet, tanulsaggal, amulattal es szepseggel atitatva – es nem csak a csodalatos grafikak reven.
Martin Mester ebbol is 5*-re vizsgazott :)

>!
GytAnett P
George R. R. Martin: The Ice Dragon – A jégsárkány

George R. R. Martin művei vagy nem nekem valóak, vagy mindig rosszkor olvasom őket. Fogalmam sincs.
Ez a mese sem volt rossz, de azért annyira nem is tudott magával ragadni. Az utóbbi 2-3 hétben mondjuk nem is olvasok olyan lelkesen, valahogy nagyon kritikus lettem, és nem tudnak úgy magukkal ragadni a könyvek.
Azt hiszem, az is gond volt, hogy a hosszabb regényekhez vagyok szokva, és ezzel valahogy nem bírtam mit kezdeni. Nyilvánvalóan pl. karakterfejlődést és nagy bonyodalmakat nem kell benne keresni. Egyik szereplővel sem bírtam azonosulni. Sem a kislánnyal, sem az apával. Nem bírtam megérteni, hogy mit miért tesznek.
Érdekes volt amúgy a történet, tehát megértem, hogy miért is van 92%-on. A rajzok is nagyon feldobták, bár azt azért én hozzátenném, hogy némelyik rajz elég ijesztőre sikerült.

>!
gabiica P
George R. R. Martin: The Ice Dragon – A jégsárkány

Számomra ez egy egyszerű, de nagyszerű mese volt. Tanulságos, szép, mégis szomorú, benne volt minden, amire egy igazán jó meséhez szüksége van az embernek.
Az illusztrációk csodaszépek, szerintem nagyon jól illettek a történet hangulatához. Szerintem nem volt ez rossz. Kell hozzá egy megfelelő hangulat és az, hogy ismerje az ember Martin stílusát. Szerintem jól illeszkedik az ő világába ez a mese.

>!
Dawnofmyth P
George R. R. Martin: The Ice Dragon – A jégsárkány

Sajnos ez egy nagyon rövidke mese, az illusztrációk egyszerűen csodálatosak. Mindig is szerettem Luis Royo munkásságát. A vége nagyon megható, olyan szívesen olvastam volna még erről a különleges kapcsolatról.

>!
Ramonais
George R. R. Martin: The Ice Dragon – A jégsárkány

Jaj, de gyönyörű könyv volt ez :) Egy igazi mesekönyv!
George R. R. Martin újabb könyvével nyűgözött le.
Luis Royo meg csodálatos! Olyan gyönyörűen tud rajzolni, hogy az elképesztő! Ezerszer végignéztem a rajzokat és mindig lenyűgözött.


Népszerű idézetek

>!
Brienne_Lannister

A jégsárkány halált lehelt a világra. Halált, és csendet és irgalmatlan hideget

36. oldal

>!
loci93 I

A jégsárkány kristályfehér volt, ez a fehérnek az az árnyalata, amely oly kemény és hideg, hogy szinte már kék. Testét zúzmara borította, ezért ha megmozdult, a bőre ropogott, akár a fagyott hó az ember csizmája alatt, és apró pelyhekben hullott róla a dér.
A szeme tiszta volt, fagyos és mély.

33. oldal (Alexandra Kiadó 2016)

Kapcsolódó szócikkek: hideg · Jégsárkány · sárkány
>!
DoreenShitQ

– Nagyon komoly kislány – mondta Hal. – Lehetnél vele kedvesebb is, John. (…)
– (…) nehéz. (…) őbenne nincs melegség. A tél, én mondom, a tél lakik az ő szívében. (…)
– Inkább te vagy a hideg vele. Nem szereted úgy, mint a többieket.
Adara sosem felejtette el, ahogy erre az apja felnevetett.
– Hogy nem szeretem? Ugyan már, Hal! Őt szeretem a legjobban, az én kis télkirálynőmet! Csakhogy ő soha nem szeretett viszont engem. Nekem már nem maradt hely az ő szívében, ahogy neked sem és senki másnak. Olyan hideg az a gyerek, akár a jég. – Aztán elsírta magát, hiába volt nyár, és hiába volt ott vele Hal is.

18-20. oldal

>!
DoreenShitQ

A jégsárkány hideget lehelt a világra.
Ha kifújta a levegőt, jéggé dermedt előtte minden.

34. oldal

>!
mrsp

Úgy mondták, Adarát már az anyaméhben megcsípte a hideg, a bőre fakókék volt, az érintése pedig jeges, amikor a világra jött, és hiába teltek az évek, a kislány azóta sem melegedett fel. A tél fagyos ujja végigsimított a testén: ő lett hát a tél gyermeke.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Adara
>!
Belle_Maundrell

De igazán a jégsárkányt szerette.
Nem is emlékezett rá, mikor látta először. Olybá tűnt, mintha a jégsárkány mindig is az élete része lett volna, akár egy látomás, úgy suhant át a rideg téli égen csendes, kék szárnyain

31-32. oldal, Második fejezet - Titkok a hóban

>!
mrsp

Adara imádta a telet, mert amikor beállt a hideg, eljött a jégsárkány is.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Adara
>!
Andrée P

A jégsárkány még egyszer, nagy nehezen felemelte a fejét, és kiadta magából az egyetlen hangot, amit Adara valaha is hallott tőle: egy borzalmasan vékonyka sírás hangja volt ez, csordultig tele bánattal. Olyan volt, akár az északi szél, amikor az örök tél országában süvít a mindig üresen álló fehér kastély tornyai és falai között.

1024. oldal

>!
KingucK

Adara a mosolyokból titkos készletet tartott, de ehhez csakis télen nyúlt hozzá.
Minden évben alig várta, hogy eljöjjön a születésnapja és vele együtt a hideg. Mert ilyenkor télen valóban más volt, mint a többiek.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Adara
>!
Márk

Nagy ritkán azért ő is elmosolyodott. De sírni még soha nem látta senki.

12-13. oldal, Első fejezet - A tél gyermeke


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Ende: A Végtelen Történet
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Neil Gaiman: Coraline
Roald Dahl: Szofi és a HABÓ
Silvana De Mari: Az utolsó tünde
Cornelia Funke: Sárkánylovasok
J. R. R. Tolkien: A babó
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Neil Gaiman: Szerencsére a tej
Bökös Borbála: Szmirkó