Fekete ​lapok (Wild Cards 1.) 86 csillagozás

George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

A II. világháború után közvetlenül, mikor az emberiség még alig ocsúdott fel a borzalmakból, idegen eredetű vírus támadja meg a Földet… és különleges tulajdonságokkal ruházza fel a túlélők egy részét. Az ászok emberfeletti mentális és fizikai képességekre tesznek szert. Másoknak csupán bizarr lelki és testi torzulások jutnak – belőlük lesznek a jokerek. A túlélők között vannak olyanok, akik az emberiség szolgálatába állítják képességeiket, mások inkább a gonosz csábításának engednek. A Wild Cards az ászok és a jokerek története, a sorozat első része – ennek a torzult világnak a „bibliája” – pedig 1946-tól a 80-as évekig kalauzolja el az olvasót.

George R. R. Martin és írótársainak fantasztikus világából az Universal Cable Production készít tv-sorozatot.

Eredeti megjelenés éve: 1986

A művek szerzői: George R. R. Martin, Howard Waldrop, Roger Zelazny, Walter Jon Williams, Melinda M. Snodgrass, Michael Cassutt, David D. Levine, Lewis Shiner, Victor Milán, Edward Bryant, Leanne C. Harper, Stephen Leigh, Carrie Vaughn, John J. Miller

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri Insomnia

>!
Libri, Budapest, 2017
688 oldal · ISBN: 9789634332534 · Fordította: Novák Gábor, Békési József
>!
Libri, Budapest, 2017
688 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633101629 · Fordította: Novák Gábor, Békési József

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Robert Tomlin (Rakétakölyök) · Earl Sanderson


Kedvencelte 2

Most olvassa 17

Várólistára tette 112

Kívánságlistára tette 105

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

gesztenye63 P>!
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Nagyszabású vállalkozás, amely egy – talán soha véget nem érő – alternatív történelmet alakító világ indítása. Adott a változást kiváltó idegen szupervírus. Adott a xenovírus Földre érkezésének időpontja és helye. És adott a vírus hatása, amely sarkosan ászokká és jokerekké változtat bizonyos embereket, akik rosszkor voltak rossz helyen.

A novellák ezeknek a szereplőknek a kalandjait, egyéni sorsukat, tragédiáikat, egymás közti kapcsolataikat, valamint a mindenkori hatalom hozzájuk fűződő viszonyait boncolgatja.
Az írások változó minőségűek és rendkívül hektikus hangulati különbözőségük is szembetűnő. Tudom én, hogy egy ilyen projektben soha nem lehet teljesen egységes, fegyelmezett irányt kialakítani és azt mindvégig tartani, de ez akkor is…
…kezdetleges volt, töredezett volt, széteső volt.
Azért még bepróbálkozom legalább egy kötettel, de inkább ha már ülepednek az első – nem túl kedvező – benyomások.

Olvasónapló: https://moly.hu/olvasasok/6674361

2 hozzászólás
Dominik_Blasir>!
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Én szinte választani sem tudok a novellák közül, annyira egyenletes színvonalúnak tűnnek: mindegyik „stabilan jó” (talán nem annyira kiemelkedő, de nem is gyenge), ráadásul élvezet figyelni, hogy bontják ki a szerzők ezt az alternatív Amerikát. Persze osztott világ műveket (főleg antológiában) szerintem főként az egyéni történetek miatt szeretünk olvasni. Még ha esetleg hozzá is tesznek valamit a háttérhez, igazából a szerzők saját karakterein és ötletein van a hangsúly – a Wild Cards esetében pedig az alternatív Amerika miatt túl sok mozgásterük sincs az íróknak. Ezek a történetek tényleg az ászokról és a jokerekről szólnak: arról, hogy egyesek miként találják meg magukban mások segítésének igényét, vagy éppen azt, hogy miként tudják a saját céljukra használni a képességeiket. Közben pedig a szerencsésebbek izgalmas kalandokat élnek át, a többiek meg csupán azt szeretnék, ha a társadalom végre nem förtelemnek, hanem emberi lénynek tartaná őket.
Mindezt tényleg azért tartom fontosnak hangsúlyozni, mert úgy érzem, én is kicsit túl sokat vártam az antológiától. Itt szerintem senki nem talál különösebben eredeti, korszakalkotó vagy újító novellákat – a nem túl bonyolult koncepció adott, amihez a szerzők színvonalas, élvezetes olvasmányokat írnak. A drámai hangnem erőssége és a megközelítés olykor változik, néhányan kicsit ötletesebben oldják meg, mint mások, de valójában egyik novella végén sem tudok panaszkodni. Ennél szerintem sem többet, sem kevesebbet nem nyújt a Fekete lapok címre keresztelt első kötet: így bátran ajánlható mindenkinek, aki szeretne különleges képességekkel rendelkező emberekről nem túl hősies vagy „szép” történeteket olvasni.
Bővebben: http://sfmag.hu/2017/08/07/george-r-r-martin-szerk-wild…

14 hozzászólás
kvzs P>!
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Be kell vallanom, hogy nekem nagyon tetszett ez az „egy történet, különböző írók” koncepció. Jó volt látni, hogy az írók különböző látásmódja és stílusa milyen változatos novellákat eredményez. Mindenki másra helyezte a hangsúly, és máshogy mutatta be, fordította ki az amerikai történelem egy kis szeletét. Volt aki az egyéni sorsokra helyezte a hangsúlyt, volt aki a politikai boszorkányüldözéseken csavart egyet, így sok nézőpontból megismertük a vírus hatásait.
Számomra pozitív volt a változatosság mellett az is, hogy bizonyos szereplőket és eseményeket több novellában is felhasználtak, így egy egységes íve is volt a történetnek.
A kötet nem tartalmaz ugyan világmegváltó gondolatokat és sok újítást sem, viszont kétségtelenül minőségi szórakozást nyújt.

ViraMors P>!
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Az ismeretlen patogén minden tíz fertőzöttjéből kilenc rettenetes halált hal. Semmilyen gyógymód nem segít. A túlélők sem sokkal szerencsésebbek. Közülük is minden tízből kilenc átalakul, mégpedig egy olyan folyamat révén, amelynek megértése egyelőre meghaladja képességeimet. Valami mássá transzformálódnak, ami nem is feltétlenül hasonlít emberre.(..)
A legkülönösebb az a tíz százalék a túlélők közül, vagyis minden századik fertőzött. A változásnak többnyire semmilyen külső jelét sem mutatják. Mégis ott van bennük – én képességeknek hívom. Olyan dolgokra képesek, amire mások nem…

Nagyon sokáig nem tudtam, hogy el akarok-e olvasni a Wild Cards univerzumból bármit is. Egyrészt nagyon érdekelt, mert szeretem a szuperhősös mókákat. Másrészt ódzkodtam tőle, mert a szuperhősös mókák nálam sokkal inkább csúsznak képregény, film vagy sorozat formájában, mint könyvként.
Aztán nemrég szembe jött velem a könyvtárban, és úgy döntöttem: Gyere haza velem!
Van, ami nem változik, a szuperhősöket továbbra sem első sorban könyvben fogom fogyasztani. Ettől függetlenül örülök, hogy elolvastam, és előbb vagy utóbb a többi részt is haza fogom könyvtárazni. A világ érdekes, – természetesen – rengeteg benne a lehetőség, kíváncsi leszek, ki merre halad vele tovább. Kicsit zavart, hogy ez a kötet amolyan kezdetek könyvének tűnik. Több félbehagyott történet is volt, és csak remélni tudom, hogy kapnak még folytatást. És persze magán viseli az osztott világ előnyeit (pl.: több történeten keresztül felbukkanó szereplők) és hátrányait (túl sokszor elismételt információ, hullámzó minőség stb), de összességében inkább tetszett, mint nem. Akit érdekel az ilyesmi, annak érdemes egyszer elolvasnia.

Olvasónapló:
https://moly.hu/olvasasok/6246351

Roszka>!
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Nagyon fura volt az alternatív történelem, nehezen szoktam meg. Maga a történet, legalább is elég sok fejezete nagyon jól sikerült. Az alapsztori nagyon bejött, néha túl sok volt a politikai szál. Egy földönkívüli vírus támadja meg az embereket, ettől van aki szuperhős lesz, mások torz emberek lesznek. Torz képességekkel. Sokan meg is halnak. Természetesen a kormány megpróbálja a saját céljaira felhasználni a szuper embereket. Végül is egész jó történet, még akkor is, ha sokan írták!

marcipáncica P>!
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Az alapötlet, az egy fő témára felvezetett antológiás szerkezet és a különböző írói stílusok kavalkádja nagyon tetszett, viszont ez okozta a kötet hátrányait is. Egy kicsit olyan érzésem volt, mintha mindenki ugyanazt kapta volna házi feladatnak, mindenki megkapta rá az ötösét (hiszen szerepelhet a kötetben), de míg valaki tényleg remek történet írt, kellő fantáziával, jól fűszerezve, próbálva illeszkedni a többi történethez, addig egyes írók nagyon semmilyen, sablonos történeket írtak, amik semmit nem tettek hozzá a vaskos kötet tartalmához, cserébe unalmas voltak, és hosszúak.
Úgy kell hozzáállni, mint egy képregényhez, vagy más szuperhős történethez. Szórakoztató, többnyire izgalmas is (attól a pár rosszul sikerült novellától eltekintve), tényleg érdekesen áll hozzá a felvázolt alternatív történelemhez, és bemutat pár nagyon eltalált, kellően érdekes karaktert, akikre hosszabb történeteket is fel lehet fűzni. Viszont mély filozófia kérdéseket, új gondolatokat nem igazán pedzeget, pedig szerintem lett volna rá tér és lehetőség, és egyes írók próbáltak is úgy tenni, mintha, de nem sikerült.

csengeabalint>!
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Ez az első antológia amit olvastam. Már többel is szemeztem, de eddig egyikre sem szántam rá magam. Mindig tartok tőle, hogy vajon mennyire illenek össze különböző írók történetei, mennyire passzolnak a hangnemeik. Ebbe a könyvbe beleszerettem! Már a borító és a történet beindította a fantáziámat, és miután befejeztem, olyan űr maradt bennem amit a következő rész megjelenéséig nem valószínű, hogy bármi be fog tudni tölteni.:D A fejezetek tökéletesen illenek egymáshoz, sokszor emlékeztetnem kellett magam, hogy nem csak egy író munkája. Minden résznek saját főhőse van (esetenként több is), de a legváratlanabb pillanatokban tűnhetnek fel egymás életében. Emellett, az időbeli folyamatosság és a közös probléma leküzdése is összekapcsolja a látszólag különálló történetszálakat. Kíváncsi vagyok a folytatásra, nagyon várom a következő részét!:)

Dávidmoly P>!
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Küzdelmes, kemény menet volt az ászok és jokerek történetének első kötete, és nem véletlenül: nagyon egyenletlen a kötet színvonala. A jobb történetek lendületesek és szórakoztatóak, a rosszabbak viszont vontatottak és idegesítőek. Az eltelt harminc év a legtöbb történetnek nem áll jól (jellemző módon az öt legjobb novellából kettő 2010-es, azaz későbbi hozzátoldás a korpuszhoz). Azt nem tudom, hogy anno az Átalakulások vagy az Odalent mennyire tűntek jónak, de most kevésnek tűnnek (utóbbi egyértelműen az is). És igazából ez csak az eleje egy nagyobb történetnek, ezért inkább hat ígéretes kezdetnek, mint befejezett egésznek.
A kötet erénye, hogy más hasonló próbálkozásokkal ellentétben ténylegesen vannak átívelő szálak és a közösen használt karakterek szerepe sem merül ki üres cameókban. A világ ábrázolása már véleményesebb, és önkéntelenül adja magát az összehasonlítás az X-Mennel (ami, megjegyzem, nem baj). Ahogy ott is megszokhattuk, a történet szempontjából a másságok (genetikai, nemzetiségi vallási, szexuális stb.) csereszabatosak, és mibenlétük tulajdonképpen mellékes. Ami fontos, az a reakciók boncolgatása, legyen az akár a többség tudatlanságból táplálkozó félelme és frusztrációkból kisarjadó agressziója, akár az egyes egyének saját belső vívódása.
A borító és a tipográfia korrekt és tetszetős (de a marketinges a Pokol egy nagyon különleges bugyrába fog kerülni), viszont egy ráadás korrektúrakör ráfért volna a szövegre. Összességében három és fél pikk ász az ötből.

Profundus_Librum>!
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Már itt sem feltétlenül fekete-fehérek a szereplők, semmiképpen sem úgy, mint ahogy az egy Superman vagy Batman kalandban látható. Ahogy a témák is szociálisan jóval érzékenyebbek, folyton visszatérő motívum például a gettóban élő, elnyomott jokerek problémája. A szerzők ezt állítják párhuzamba a ’80-as évek Amerikájában is nagy problémát jelentő rasszizmussal, kirekesztéssel. Nem meglepő és nem is elvárt módon azért megoldást, választ nem adnak ők sem a problémára, a jokerek helyzete a könyv végére sem javul sokat.

Másik nagy erénye ennek a világnak a kiváló hangulata. Mivel alapja a valódi, jól ismert világunk, és akkor játszódik, amikor az amerikaiak és a szovjetek világháború alatti szövetsége véget ért, valamint abban a korban íródott, amikor a Szovjetunió még nem esett darabjaira, és a sarló kasza már a horogkeresztnél is nagyobb ellenség volt az amerikaiak szemében, ezért az írásokat igen erős hidegháborús érzés szövi át. Sokszor lehet úgy olvasnunk, mint egy izgalmas kémregényt, néha, mint egy politikai dokumentumregényt – vannak olyan átkötő Közjátékok a könyvben, amik fiktív újságcikk részletek –, vagy akár háborús thrillert. Több írás szól Hruscsovról vagy a vietnámi háború elleni tiltakozásról, mint amennyi random csihi-puhi található benne összesen. Az összecsapásoknak itt ugyanis szinte mindig jelentősége van, nem azért kerülnek csak bele, hogy Supermannek ebben a hónapban is legyen kit legyőznie az olvasók legnagyobb örömére. Legalábbis a könyv kétharmadáig így van, aztán az összetett sztori-mód kissé (nagyon) megbicsaklik, és a random történetek ideje következik.

Bővebben a blogon:
https://profunduslibrum.blogspot.hu/2018/01/george-r-r-…

1 hozzászólás
rheinfuss>!
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

A megosztott világ kötetek hátránya sokszor az, ami az előnye is: a sokszínűség, ami abban az esetben, ha eltérő színvonalú novellákat eredményez, könnyen elvesztheti olvasóját. Velem utóbbi történt ezzel a kötettel, mellyel szemben már a megjelenésekor is bizalmatlan voltam, de a könyv címlapján hatalmas betűkkel terpeszkedő húzónév engem is hatása alá vont, és amikor a könyvtárban szembe jött az egyik polcon, gondoltam, mégiscsak elolvasom. Aztán több alkalommal is úgy döntöttem, hogy befejezetlenül viszem vissza.

Nagyon hullámzónak éreztem a novellák minőségét, már a kezdő novella Rakétakölyök történetével sem nyűgözött le, és az első igazán emlékezetes, sőt talán a kötetből a kedvencem A tanú volt, talán főleg történelmi érdeklődésem miatt értékeltem ezt az alternatív hidegháborús szuperhős-sztorit. Az előtte lévő Az Alvó is tetszett, de a végén kibontakozó testhorror egy kicsit elidegenített, ugyanakkor nagyon tetszett, hogy Croyd alakja többször is megjelent még a kötetben spoiler. Aztán több unalmas vagy érdektelen novella következett, Martin klasszikus eredettörténetes novellája (Burokba zárva) tetszett még nagyon. Aztán valószínűleg hozzászoktam vagy elfogadtam a kötet egyenetlenségeit, mert egészen jól elvoltam a történetekkel, az utolsó két írás (Szellemlány beveszi Manhattant, Vadász jő) és a záró függelékek pedig egész jók voltak, és jól előkészítették a (feltehetően) a következő részekben várható történetszálakat.

Összességében nem bántam meg, hogy végigolvastam, de jobbra számítottam, és ha keresni nem is fogom a következő részt a boltokban, de ha megint találkozom vele a könyvtárban, talán leemelem a polcról.


Népszerű idézetek

ViraMors P>!

Az országos hisztéria különösen termékeny és gyorsan növő gyom.

Melinda M. Snodgrass: Megalázó rítusok

ViraMors P>!

Ez a fekete ász még mindig skarlát betű, csak hogy keverjek néhány metaforát.

269. oldal, Michael Cassutt: Katód kapitány és a rejtett ász

csengeabalint>!

Évekkel később, amikor láttam Michael Rennie-t kiszállni a repülő csészealjból A nap, amikor megállt a Földben, odahajoltam a feleségemhez, és azt súgtam neki:
– Látod? Így kell kinéznie egy idegen követnek.

(első mondat)

ViraMors P>!

Valahol egy óriás sírt.

344. oldal George R. R. Martin: Burokba zárva

csengeabalint>!

– Hogy tanult meg a kölyök repülni?
– Szerintem mindig is tudott – vonta meg a vállát Lincoln. – Az egyik nap még itt segített nekem lemezt hajlítani, a következőn meg már a professzorral repkedett hatszáz kilométeres sebességgel. A vaksötétben, azzal a drága hajtóművel.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Robert Tomlin (Rakétakölyök)
Zyta16>!

Talán ilyen érzés lesz az atomkorban élni – mindig felfelé nézni és azt kérdezni: eljött az idő?

62. oldal

Zyta16>!

– Úgy néz ki, mint egy összetekeredett neontatu – mondta Fred, aki már járt nyugaton.

39. oldal

ViraMors P>!

Az este elhozta a valóságot.

578. oldal, Stephen Leigh: Zsinórok

csengeabalint>!

– Söpörje ki a szart a fejéből, itt Lowboy. Van egy ötletem: ötvenkét oldalas rendkívüli kiadás, egyetlen sztori. Készen áll? Rakétakölyök a dinoszauruszok szigetén! Megvan? Ősembereket látok magam előtt, egy nőt, meg egy hogyishívjákot… királydínót. Mi? Ja, az: az, Tyrannosaurus.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Robert Tomlin (Rakétakölyök)
Zyta16>!

„Fekete és fehér, egyesülj és harcolj!“ Leszarták, milyen színű vagy, a szemedbe néztek és elvtársnak szólítottak, ami jóval több annál, mint amit bárki mástól kaptam.

142. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Earl Sanderson

A sorozat következő kötete

Wild Cards sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kleinheincz Csilla (szerk.): 10
Alexandra Bracken: Sötét idők
Ian Tregillis: Géplélek
Brandon Sanderson: Acélszív
Pokoli teremtmények, ördögi szerkezetek
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018
Stephen King: Rémálmok bazára
Richard Matheson: Legenda vagyok
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok