Fekete ​lapok (Wild Cards 1.) 35 csillagozás

George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

A II. világháború után közvetlenül, mikor az emberiség még alig ocsúdott fel a borzalmakból, idegen eredetű vírus támadja meg a Földet… és különleges tulajdonságokkal ruházza fel a túlélők egy részét. Az ászok emberfeletti mentális és fizikai képességekre tesznek szert. Másoknak csupán bizarr lelki és testi torzulások jutnak – belőlük lesznek a jokerek. A túlélők között vannak olyanok, akik az emberiség szolgálatába állítják képességeiket, mások inkább a gonosz csábításának engednek. A Wild Cards az ászok és a jokerek története, a sorozat első része – ennek a torzult világnak a „bibliája” – pedig 1946-tól a 80-as évekig kalauzolja el az olvasót.

George R. R. Martin és írótársainak fantasztikus világából az Universal Cable Production készít tv-sorozatot.

Eredeti mű: George R. R. Martin (szerk.): Wild Cards I

Eredeti megjelenés éve: 1986

A művek szerzői: George R. R. Martin, Howard Waldrop, Roger Zelazny, Walter Jon Williams, Melinda M. Snodgrass, Michael Cassutt, David D. Levine, Lewis Shiner, Victor Milán, Edward Bryant, Leanne C. Harper, Stephen Leigh, Carrie Vaughn, John J. Miller

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2017
692 oldal · ISBN: 9789634332534 · Fordította: Novák Gábor, Békési József
>!
Libri, Budapest, 2017
688 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633101629 · Fordította: Novák Gábor, Békési József

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 25

Várólistára tette 92

Kívánságlistára tette 120

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Dominik_Blasir 
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Én szinte választani sem tudok a novellák közül, annyira egyenletes színvonalúnak tűnnek: mindegyik „stabilan jó” (talán nem annyira kiemelkedő, de nem is gyenge), ráadásul élvezet figyelni, hogy bontják ki a szerzők ezt az alternatív Amerikát. Persze osztott világ műveket (főleg antológiában) szerintem főként az egyéni történetek miatt szeretünk olvasni. Még ha esetleg hozzá is tesznek valamit a háttérhez, igazából a szerzők saját karakterein és ötletein van a hangsúly – a Wild Cards esetében pedig az alternatív Amerika miatt túl sok mozgásterük sincs az íróknak. Ezek a történetek tényleg az ászokról és a jokerekről szólnak: arról, hogy egyesek miként találják meg magukban mások segítésének igényét, vagy éppen azt, hogy miként tudják a saját céljukra használni a képességeiket. Közben pedig a szerencsésebbek izgalmas kalandokat élnek át, a többiek meg csupán azt szeretnék, ha a társadalom végre nem förtelemnek, hanem emberi lénynek tartaná őket.
Mindezt tényleg azért tartom fontosnak hangsúlyozni, mert úgy érzem, én is kicsit túl sokat vártam az antológiától. Itt szerintem senki nem talál különösebben eredeti, korszakalkotó vagy újító novellákat – a nem túl bonyolult koncepció adott, amihez a szerzők színvonalas, élvezetes olvasmányokat írnak. A drámai hangnem erőssége és a megközelítés olykor változik, néhányan kicsit ötletesebben oldják meg, mint mások, de valójában egyik novella végén sem tudok panaszkodni. Ennél szerintem sem többet, sem kevesebbet nem nyújt a Fekete lapok címre keresztelt első kötet: így bátran ajánlható mindenkinek, aki szeretne különleges képességekkel rendelkező emberekről nem túl hősies vagy „szép” történeteket olvasni.
Bővebben: http://sfmag.hu/2017/08/07/george-r-r-martin-szerk-wild…

14 hozzászólás
>!
kvzs P
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Be kell vallanom, hogy nekem nagyon tetszett ez az „egy történet, különböző írók” koncepció. Jó volt látni, hogy az írók különböző látásmódja és stílusa milyen változatos novellákat eredményez. Mindenki másra helyezte a hangsúly, és máshogy mutatta be, fordította ki az amerikai történelem egy kis szeletét. Volt aki az egyéni sorsokra helyezte a hangsúlyt, volt aki a politikai boszorkányüldözéseken csavart egyet, így sok nézőpontból megismertük a vírus hatásait.
Számomra pozitív volt a változatosság mellett az is, hogy bizonyos szereplőket és eseményeket több novellában is felhasználtak, így egy egységes íve is volt a történetnek.
A kötet nem tartalmaz ugyan világmegváltó gondolatokat és sok újítást sem, viszont kétségtelenül minőségi szórakozást nyújt.

>!
csengeabalint
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Ez az első antológia amit olvastam. Már többel is szemeztem, de eddig egyikre sem szántam rá magam. Mindig tartok tőle, hogy vajon mennyire illenek össze különböző írók történetei, mennyire passzolnak a hangnemeik. Ebbe a könyvbe beleszerettem! Már a borító és a történet beindította a fantáziámat, és miután befejeztem, olyan űr maradt bennem amit a következő rész megjelenéséig nem valószínű, hogy bármi be fog tudni tölteni.:D A fejezetek tökéletesen illenek egymáshoz, sokszor emlékeztetnem kellett magam, hogy nem csak egy író munkája. Minden résznek saját főhőse van (esetenként több is), de a legváratlanabb pillanatokban tűnhetnek fel egymás életében. Emellett, az időbeli folyamatosság és a közös probléma leküzdése is összekapcsolja a látszólag különálló történetszálakat. Kíváncsi vagyok a folytatásra, nagyon várom a következő részét!:)

>!
marcipáncica
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Az alapötlet, az egy fő témára felvezetett antológiás szerkezet és a különböző írói stílusok kavalkádja nagyon tetszett, viszont ez okozta a kötet hátrányait is. Egy kicsit olyan érzésem volt, mintha mindenki ugyanazt kapta volna házi feladatnak, mindenki megkapta rá az ötösét (hiszen szerepelhet a kötetben), de míg valaki tényleg remek történet írt, kellő fantáziával, jól fűszerezve, próbálva illeszkedni a többi történethez, addig egyes írók nagyon semmilyen, sablonos történeket írtak, amik semmit nem tettek hozzá a vaskos kötet tartalmához, cserébe unalmas voltak, és hosszúak.
Úgy kell hozzáállni, mint egy képregényhez, vagy más szuperhős történethez. Szórakoztató, többnyire izgalmas is (attól a pár rosszul sikerült novellától eltekintve), tényleg érdekesen áll hozzá a felvázolt alternatív történelemhez, és bemutat pár nagyon eltalált, kellően érdekes karaktert, akikre hosszabb történeteket is fel lehet fűzni. Viszont mély filozófia kérdéseket, új gondolatokat nem igazán pedzeget, pedig szerintem lett volna rá tér és lehetőség, és egyes írók próbáltak is úgy tenni, mintha, de nem sikerült.

>!
Dávidmoly
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Küzdelmes, kemény menet volt az ászok és jokerek történetének első kötete, és nem véletlenül: nagyon egyenletlen a kötet színvonala. A jobb történetek lendületesek és szórakoztatóak, a rosszabbak viszont vontatottak és idegesítőek. Az eltelt harminc év a legtöbb történetnek nem áll jól (jellemző módon az öt legjobb novellából kettő 2010-es, azaz későbbi hozzátoldás a korpuszhoz). Azt nem tudom, hogy anno az Átalakulások vagy az Odalent mennyire tűntek jónak, de most kevésnek tűnnek (utóbbi egyértelműen az is). És igazából ez csak az eleje egy nagyobb történetnek, ezért inkább hat ígéretes kezdetnek, mint befejezett egésznek.
A kötet erénye, hogy más hasonló próbálkozásokkal ellentétben ténylegesen vannak átívelő szálak és a közösen használt karakterek szerepe sem merül ki üres cameókban. A világ ábrázolása már véleményesebb, és önkéntelenül adja magát az összehasonlítás az X-Mennel (ami, megjegyzem, nem baj). Ahogy ott is megszokhattuk, a történet szempontjából a másságok (genetikai, nemzetiségi vallási, szexuális stb.) csereszabatosak, és mibenlétük tulajdonképpen mellékes. Ami fontos, az a reakciók boncolgatása, legyen az akár a többség tudatlanságból táplálkozó félelme és frusztrációkból kisarjadó agressziója, akár az egyes egyének saját belső vívódása.
A borító és a tipográfia korrekt és tetszetős (de a marketinges a Pokol egy nagyon különleges bugyrába fog kerülni), viszont egy ráadás korrektúrakör ráfért volna a szövegre. Összességében három és fél pikk ász az ötből.

>!
Interrebi29
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Nagyon érdeke és sok rétű témát dolgoztam fel az írók! Tetszett, hogy mindegyik novella egy kicsit más volt. Amennyire beindult az elején, annyira unalmas lett a végén. Valahogy már csak ugyanazok az amerikai történetek jöttek fel újból. Mindenkiről olvastam volna még. Nyilván ez a következő könyvekben még jobban kifejtésre kerülnek és ez a könyv első részként csak egy kis felvezetés volt. Így is magával ragadott és remélem még fogok ilyen könyvet olvasni! :)

>!
basa
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Nekem folyamatosan képregények szuperhősei pörögtek a fejemben…. …a leütések amik a következő fejezetben érnek célba, esendő karakterek…..jó kis gyűjtemény egy alternatív világból-ról….Watchman rajongóknak kötelező és senki sem felejtse el,hogy a kötet 1986-ban íródott…Sztem rendben van.

>!
Balog_Judit
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Nagyon jó a témafelvetés, különösen azzal együtt, hogy a valós történelmi események is folyamatosan haladnak a regényben. Viszont nekem kicsit szétzilált a történet, nem mutat egységes képet és többször is meghaladja a valóságban is el tudnám képzelni határait.

>!
Gizmó
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Kíváncsisággal vettem kezembe a könyvet. Az elején egyes szerzők írásai számomra nagyon unalmasak voltak, gondolkoztam az olvasás abbahagyásán. Majd úgy döntöttem adok a többieknek is esélyt. Nem bántam meg, a kötet második fele nagyon tetszett, alig bírtam letenni. Várom a folytatást.

>!
nettas
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Hullámzó. Még jó, hogy elektronikus formában vettem meg, de talán ezért is kár volt pénzt adni. A többi kötet is ilyen lesz…….?!


Népszerű idézetek

>!
csengeabalint

Évekkel később, amikor láttam Michael Rennie-t kiszállni a repülő csészealjból A nap, amikor megállt a Földben, odahajoltam a feleségemhez, és azt súgtam neki:
– Látod? Így kell kinéznie egy idegen követnek.

(első mondat)

>!
csengeabalint

– Hogy tanult meg a kölyök repülni?
– Szerintem mindig is tudott – vonta meg a vállát Lincoln. – Az egyik nap még itt segített nekem lemezt hajlítani, a következőn meg már a professzorral repkedett hatszáz kilométeres sebességgel. A vaksötétben, azzal a drága hajtóművel.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Robert Tomlin (Rakétakölyök)
>!
csengeabalint

– Söpörje ki a szart a fejéből, itt Lowboy. Van egy ötletem: ötvenkét oldalas rendkívüli kiadás, egyetlen sztori. Készen áll? Rakétakölyök a dinoszauruszok szigetén! Megvan? Ősembereket látok magam előtt, egy nőt, meg egy hogyishívjákot… királydínót. Mi? Ja, az: az, Tyrannosaurus.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Robert Tomlin (Rakétakölyök)

A sorozat következő kötete

Wild Cards sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. Goldenlane: Holdnak árnyéka
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
J. L. Armentrout: Origin
On Sai: Lucy
Samantha Shannon: A Mímes Rend
Frank Herbert: A Dűne
Nalini Singh: Borzongás
Zsoldos Péter: Távoli tűz
Marissa Meyer: Scarlet
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára