A ​Fekete Lap napja (Wild Cards 3.) 13 csillagozás

George R. R. Martin (szerk.): A Fekete Lap napja

1946. szeptember 15-én elszabadult a fekete lap vírus, mutációk hullámát idézve elő a földgolyón. Az ászok emberfeletti képességekre tettek szert, míg a jokerek bizarr mentális és fizikai torzulásokon mentek keresztül. Szeptember 15. azóta az a nap, amelyrő évről évre egyre nagyobb és hangulatosabb ünnepséggel emlékeznek meg. Az 1986-os rendezvény – a negyvenedik évforduló – ígérkezik a valaha megtartot legnagyobb szabású eseménynek. New Yorkban azonban nem mindenki ünnepel: az Asztronómus nevű torz lelkű, nagy hatalmű zseni saját fesztivált tervez az évfordulóra: bosszút akar állni azokon, akik szembeszálltak vele…

George R. R. Martin és írótársainak fantasztikus világából a Universal Cable Production készít tévéváltozatot.

Eredeti megjelenés éve: 1987

A művek szerzői: George R. R. Martin, Lewis Shiner, Leanne C. Harper, John J. Miller, Edward Bryant, Melinda M. Snodgrass, Walton Simons

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri Insomnia Libri

>!
Libri, Budapest, 2019
500 oldal · ISBN: 9789634335313 · Fordította: Novák Gábor
>!
Libri, Budapest, 2019
498 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633102633 · Fordította: Novák Gábor

Most olvassa 1

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
George R. R. Martin (szerk.): A Fekete Lap napja

Nem tudom ki, hogy van vele én még mindig kedvelem ezt a sorozatot.
Jó az alap sztori, tetszik a világ ahol játszódik a szereplők szerencsére nem a tipikus szuperhősök ha egyáltalán azok. Tele vannak hibával néha önzőek még az elvileg jó fiúk is.
A kötet rossz fiúja tényleg rossz nincs túl írva nincs semmi felesleges hátér sztori nincs meg magyarázva, hogy a gyerek kor meg az stb..
Szóval aki olvasta a sorozat korábbi részeit az ezt se hagyja ki .

1 hozzászólás
BBetti86 >!
George R. R. Martin (szerk.): A Fekete Lap napja

Először, a borító. Ez a sorozat kapott már jobb borítót is. De legalább nem öncélúan van rajta bikinis nő – a cselekményben is fontos egy, így legalább elmondható, hogy kapcsolódik a regényhez.
A cselekmény 1 napnak a története, a Fekete Lap Napjáé, amikor megünneplik, hogy a vírus elszabadult, és létrejöttek a Jokerek, Ászok és a többiek. Asztronómus ezt a napot választja, hogy bosszút álljon, és mészárlásba kezd. Többen meg akarják állítani, vagy csapdába sétálnak. Míg egy tolvaj ellop egy füzetet, mely az alvilág történetét átírhatja, és mindenki a lány nyomába ered…
Nem érezni, hogy mennyire sokan hozták össze a történetet. Sok szereplő van, mindenki a maga részének elbeszélője – és majdnem minden karaktert más szerző jegyez. Az egyik George R. R. Martin, aki egyben a szerkesztő is, és a legnagyobb név – nem véletlenül ő van nagy betűkkel a borítón is. Tetszett, hogy ennek ellenére mennyire egy történetről beszélünk, és kis hangnembeli különbségeket leszámítva nem lehet észrevenni, hogy ez egy sokkezes regény. Egységes, kerek és egy történet, amibe még a maffia szál is be tud illeszkedni, ha az annyira nem is kötődik a bosszútervhez.
A karakterek is sokfélék, és nagyon változatosak. Nem lehet simán azt mondani, hogy jó vagy rossz. Múltja van mindenkinek, megkérdőjelezhető döntései, és itt bizony a végére akár a főgonoszt is meg lehet sajnálni.
Mozgalmas, változatos a cselekmény is, ami nem hagy unatkozni.
Még mindig tetszik, hogy mennyire saját nyelvezetet kapott a sztori. Vannak kifejezések, mint az Ász vagy a Joker, ami ehhez a világhoz kötött. Előismeret igazából csak ezért kell: a szerzők úgy használják a Wild Cards terminusokat, hogy feltételezik, nem kell magyarázni, mit jelent, hogy felfordul a lap. A sztori, az izgalmak tehát érthetők korábbi kötetek ismerete nélkül is, a világhoz viszont jól jönnek az ilyen ismeretek.
Amiért még kicsit fáj a szívem: megölnek egy karaktert, akit bírtam. Őt eléggé sajnálom. Plusz, még mindig nem vagyok kibékülve Fortunato erejének milyenségével, aki egy más urban fantasy közegben tuti szukkubusz féleség lenne… Nekem egy ilyen sztoriba nem kellene az általa behozott szex.
Nem ez a kedvenc részem, de korrekt rész. Szinte filler.

Attila_Moldovai>!
George R. R. Martin (szerk.): A Fekete Lap napja

Martinék ezt is jól összedobták. Ennyi író és mégis amikor olvastam egységes egészként érzékeltem a sorozat első három részét. Kíváncsian várom a többit is.

Edina_Palotas_Dascal>!
George R. R. Martin (szerk.): A Fekete Lap napja

Szívesen veszem kezembe a sorozat többi részét is és mindig izgatotság fog el, hogy vajon most mi lesz ?Az első par oldal mindig homályos és
Mindig a kedvenceim köze tartozot ez a stílus.
Most mégis más, nagyon tetszik,hogy több író sikeresen dolgozik össze és egy érdekes, könnyen olvasható fantasyt hoztak össze.
A történetek szórakoztatók és olyan jól fornak össze, most nincs semmilyen mellék ág ami érthetetlen.


Népszerű idézetek

BBetti86 >!

Énekelhetsz a fájdalomról
Énekelhetsz a sajnálatról
De semmi sem hoz holnapot
Vagy mossa el a tegnapot

386. oldal

BBetti86 >!

Mindenki keres valamit. Kivéve őt. Ez az előnye, ha nincs mit elveszíteni.

88. oldal


A sorozat következő kötete

Wild Cards sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10
Charlie Jane Anders: Minden madár az égen
Isaac Asimov – Martin H. Greenberg (szerk.): Gyilkos idő
Kevin J. Anderson (szerk.): Mos Eisley mesék
Jeanne DuPrau: Szikraváros
Kimberly Derting: Eskü
Rick Riordan: A titán átka
J. D. Robb: Halálos híresség