Sárkányok ​tánca (A tűz és jég dala 5.) 1244 csillagozás

George R. R. Martin: Sárkányok tánca George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Közeleg ​a tél. A hideg szelek feltámadtak a sokat szenvedett Hét Királyságban, ahol az Öt Király háborúja után a túlélőknek most az éhínséggel kell szembenézniük. Az emberek birodalmát védelmező Fal ifjú parancsnoka, Havas Jon a Mások elleni reménytelen küzdelemre próbálja felkészíteni a szétzüllött Éjjeli Őrséget, ám rá kell döbbennie, hogy ellenségei jóval közelebb vannak hozzá, mint gondolná. Stannis Baratheon Észak uralmáért vív elkeseredett harcot a Boltonokkal, miközben Királyvárban a Lannister-ház próbálja megerősíteni Tommen, a gyermekkirály törékeny uralmát a kivérzett Hét Királyság fölött. A Keskeny-tenger másik oldalán Tyrion Lannister, a megvetett és üldözött rokongyilkos sárkányvadászatra indul, ám útja veszélyekkel és váratlan kitérőkkel teli. A világ eközben az ősi városra, Meereenre figyel, ahol Viharbanszületett Daeneryst, Westeros jog szerinti uralkodóját minden oldalról szorongatják ellenségei. Hogy arathat diadalt a Sárkányok Anyja, ha három gyermekére sem… (tovább)

Eredeti mű: George R. R. Martin: A Dance with Dragons

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Alexandra, Pécs, 2017
1148 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634470915 · Fordította: Novák Gábor
>!
Alexandra, Pécs, 2014
1148 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633571958 · Fordította: Novák Gábor
>!
Alexandra, Pécs, 2012
888 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632979229 · Fordította: Novák Gábor

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

A tűz és jég dala (tvsorozat)

847 tag · 2184 karc · Utolsó karc: 2019. augusztus 22., 13:50

!

Tűz és Jég dala (könyvek)

272 tag · 78 karc · Utolsó karc: 2019. augusztus 12., 15:26 · Bővebben


Enciklopédia 76

Szereplők népszerűség szerint

Tyrion Lannister · Havas Jon · Arya Stark · Daenerys Targaryen · Jaime Lannister · Petyr Baelish (Kisujj) · Bran Stark · Varys · Hodor · Cersei Lannister · Jorah Mormont · Tywin Lannister · Davos Seaworth · Eddison Tollett (Bánatos Edd) · Óriásvész Tormund · Theon Greyjoy · Jojen Reed · Barristan Selmy · Asha Greyjoy · Szellem · Melisandre · Ramsay Bolton · Missandei · Stannis Baratheon · Daario Naharis · Victarion Greyjoy · Kevan Lannister · Quentyn Martell · Val · Wyman Manderly · Jon Connington · Roose Bolton · Alliser Thorne · Balon Greyjoy · Brown Ben Plumm · Brynden Rivers (Three-eyed crow) · Illyrio Mopatis · Janos Slynt · lovag

Helyszínek népszerűség szerint

Erdőmélye · Fekete Vár · Hét Királyság · Meereen · Volantis


Kedvencelte 329

Most olvassa 160

Várólistára tette 445

Kívánságlistára tette 497

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
tgorsy
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Tisztelt Mr Martin,

Az rendben van, hogy az általam utált szereplők még mindig élnek, virulnak, és gonoszkodnak.
Az rendben van, hogy a kedvenc szereplőmet háromszor szúrja le. Bár feltételezem azért meg nem halasztja, mert ha jól sejtem önnek is dobogós kedvence.
De az azért mégsem járja, hogy nincs több kötet megírva!! Mégis mit csináljak holdvilágos, álmatlan éjszakákon? Thomas Mannt meg Dosztojevszkijt még sem olvashatok fél kómában.
Ezzel semmiképpen sem kívánom az ön írói kvalitásait csorbítani. Bár kíváncsi lennék rá, hogy ön tudja-e követni szereplőinek életútját, ha álmából felverném.
A mielőbbi folytatás érdekében felajánlom szolgálataimat. Főzök önnek kávét, teát, hozok sört a sarki boltból. Finom citromos sütit, kenyeret, pogácsát, miegymást tudok sütni.
Csak tessék már igyekezni azzal az írással.
Tisztelettel sok-sok olvasója nevében
Orsy a Tyúkász házból.
(Pajzsomon serény kotlós. Jelmondatom: Olvasni szeretnék.)

11 hozzászólás
>!
Noro 
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

A bayonne-i Martin-ház az utolsó khatovari szabad kompániáig tudja visszavezetni leszármazását, de titkolt rokonságban áll az alföldi Pató Pálokkal is. A trónt az elmúlt évezred zavaros utolsó éveiben hódították meg, akkor még újnak ható realizmusukkal és keménykezű módszereikkel. A királyok csatájában és a kardok viharában elért eredményeik azonban elbizakodottá tették a dinasztiát, amely hamarosan ellustult és ötévente egyszer, ha hallatott magáról – régi nagy tetteiket azonban még így sem tudták megismételni. Talán maguk sem vették észre, de koronájuk idővel az égőhídi Eriksonok közül való Steven királyra szállt, akinek uralmát a különös kegyetlenségéről elhíresült Abercrombie-család is fenyegeti. A Martinok koronaékszerei Lynch hírhedt tolvajának zsebébe vándoroltak, a fantasy birodalmára gyakorolt hatásukat pedig ma már olyan felkapaszkodott kisnemesek is lekörözik, mint Ser Lawrence, a Tövises, vagy éppen Ser Morgan, a Cenzúrázatlan.
Mióta sárkányaik kihaltak unalmukban, a Martin-ház címere a hétfejű csiga. Jelmondatuk: Lásd ásításom!

42 hozzászólás
>!
gumicukor
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Ha ezer része lenne ennek a sorozatnak, akkor mind az ezret ugyanolyan lelkesedéssel olvasnám. De sajnos nincs, és a folytatás is várat még magára. Talán ez a könyv fejeződött be a legtöbb nyitott kérdéssel, semelyik szálat nem zárták le igazán.

Ezúton szeretném üzenni Martin úrnak, hogy csipkedje magát! Minél előbb vissza akarok térni ebbe a világba, hogy együtt legyen Jonnal, Cerseivel, Daeneryssel, Tyrionnal és a többiekkel.

>!
Szilvi00 P
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Egyedül érzem magam! Miközben a fél világ az HBO előtt ült és Emilia Clarke vagy épp Kit Harington csodájára járt, én olvastam. Hazudnék, ha azt mondám, hogy egyszer sem veszítettem el a fonalat. Túl sokan vannak, túl szerteágazó az egész, de akkor sem cserélném le semmiért!
Ügyes vagyok! Eddig az összes spoilert kikerültem, pedig millió jött velem szembe. Szűrtem, lenémítottam a TV-t, behunytam a szemem, lapoztam, stb.
Mérges vagyok! Tudom, ez nem egy tündérmese és sokan nem fogják túlélni, de azért leszúrhatna vagy lefejezhetne végre egy olyan szereplőt is Drága Martin bácsi, akit Én utálok! A kedvemért!
Félek! Félek! Félek! Kijön valaha a hatodik rész nyomtatott formában? Komoly kétségeim vannak.

>!
Ananiila
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Tisztelt George Raymond Richard Martin!
Gyűlöllek és imádlak egyszerre. Te gonosz kis törpe, nem véletlenül kedvenced Tyrion igaz?
Gyűlöllek mert: az én memóriám már a 2. könyvnél nem tudta kezelni ezt a rengeteg szereplőt és szálat, és most megint új karakterek, új helyszínek, új események?
Gyűlöllek mert: felépítesz egy jó karaktert, eljuttatod a majdnem célig aztán meg kinyírod, parkolóra teszed? Miért játszol az idegeimmel? És a drágán megvett könyvem épségével? (a faléról nem is beszélve)
Gyűlöllek mert: most akkor mégsem hal meg mindenki akiről azt hittem, hogy igen?
Imádlak mert: csak azért sem úgy bonyolítod az eseményeket ahogy azt az olvasó elvárná.
Imádlak: mert bátran kinyírsz mindenkit ha úgy hozza a kedved, vagy legalább is elhiteted velem. (azért gyanakszom ám, már nem tudsz úgy átverni, vagy mégis?)
Imádlak: mert hiába írsz látszólag lényegtelen dolgokról oldalakat, már tudom, hogy az nem lényegtelen.
Kedves George Raymond Richard Martin!
Jó egészséget kívánok és hatalmas munkabírást és kitartást, hogy minél előbb olvashassam az utolsó két kötetet.
Ugye Erős Robert az akire gondolok???

29 hozzászólás
>!
gazibla P
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Az egész sorozat egy remekmű. Ennyire precíz és hiba nélküli könyvet főleg ilyen terjedelemmel csak nagyon kevés ember lenne képes megírni. Sok sok kiváló karakter, a történet szálai pedig valóban fordulatosak és izgalmasak. Alig várom, hogy George R. R. Martin megírja a következő részt.

>!
Lanore P
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Légyszilégyszi ne így legyen vége… Martin, komolyan kikészíted az idegeimet, mostmár megkönyörülhetnél rajtam…

10 hozzászólás
>!
csillagka P
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Egy hét szabadság kellett hozzá. Decemberben csúnyán beletört a bicskám. Ez az a könyv amit nincs értelme fél szemmel (szívvel) olvasni. Rengeteg szereplő, változatos sokszínű helyszínek, egyforma nevek, ha nem figyelsz az egész kifolyik a kezedből és megint keresgélhetsz vissza sok-sok oldalt, nevet, történést (a legrosszabb mikor olyan szereplő tűnik fel akit emlékeid szerint már az előző kötetben eltemettél)
Sajnos a kedvenc szereplőim valahogyan rosszul veszik az akadályokat mint a törpe spoiler mint a hófehérke spoiler nincs a helyzet magaslatán.
Őszintén most jól esik egy kis szünet, szerencsére a sok lapozgatás elfelejthetem mire Martin a sok pancsolás és búbúrékfújás mellett, végre rászánja magát az utolsó előtti rész kiadására. (szerintem a HBO sorozat befejezése után lesz ebből már csak valami)

3 hozzászólás
>!
Turms P
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Ez a pillanat is eljött végre: kiolvastam A tűz és jég dala ciklus eddig megjelent összes kötetét! Az előző négy kötetről már írtam értékelést, tömören összegezve: az elsővel még nehezen indult a barátságunk, a második részre belerázódtam, a harmadik részbe szerelembe estem, a negyedik kicsit csalódást okozott. A most befejezett ötödik rész a negyediknél jobb, a harmadiknál gyengébb: valahol az első kettő szintjén értékelném, ezért adok rá négy csillagot.
Bővebben: végre visszatértek az előző kötetből hiányolt szereplők! Ezzel együtt sem vagyok azonban maradéktalanul elégedett, mert az ezer szálra bontott cselekmény alig-alig halad előre, inkább csak vánszorog. Hogy aztán ha kínkeservvel eljut egy fordulópontig, akkor rögtön meg is akadjon, függőben hagyva az adott történetszálat. Gyakran a következő könyvig. Kiszámított és nem túl szimpatikus írói fogás, akárcsak az, hogy minden kötet vége felé menetrendszerűen húz valami egészen megdöbbentőt – a spoilermentesség jegyében ebbe nem akarok most jobban belemenni.
A történet ezzel együtt is szórakoztató olvasmány, a végére érve rögtön meg is néztem G. R. R. Martin honlapját, hogy mikorra tervezi a következő rész megjelentetését: elvileg 2014 októberére. Tehát jövő év elejére valószínűleg lesz magyar fordítása is. Ez a fél év épp elég idő ahhoz, hogy emésszem kicsit az eddigieket, és megint várni kezdjem az új részt.
A végére még valami: nagyon szórakoztató volt elolvasni a többiek értékeléseit, és főleg a hozzászólásokban folyó vitákat a cselekmény várható fordulatairól :)

30 hozzászólás
>!
Szirmocska
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Ez hosszú menetelés volt. :)
Nem akartam minden egyes kötetnél értékelést írni, mert számomra ez egy történet, még ha ilyen hosszú is. :) Viszont csak kéne valami életjelet adni 5000 oldalon túl és még kitudja hány ezren innen. Főleg azért, mert most több évnyi szünet következik.
Ha egyetlen jelzővel kéne illetni ezt a sorozatot, nekem a monumentális jutna egyből eszembe. És ezt nem csak a terjedelmére, hanem úgy általában minden egyes összetevőjére értem. Már önmagában ezért megsüvegelendő teljesítmény.
Ha pedig képletesen kéne fogalmazni, akkor egy hatalmas, széles folyóóriáshoz hasonlítanám, amely lelassul, szétterül a gát előtt, lassan csordogál át a réseken és egyre csak jön és jön és az ember érzi azt a hatalmas nyomást. És a gát még mindig nem szakadt át! :)
Sokat dolgoztattam az agyamat azon, hogy mi az a húzás Martintól, ami miatt ennyire jó és népszerű lehet ez a sorozat. Egyet nem is sikerült találnom. Mert ez a történet több erős lábon áll.
Rögtön az egyik legjobb ötletnek tartom, és egyben a legszadistábbnak, hogy viszonylag rövid fejezetek követik egymást, váltakozó nézőpontokkal. Ennek köszönhetően még a lassabb részeknél is letehetetlenné válik a könyv. Hiszen könyörgöm, 20 oldalanként lógva hagynak??? :D Sorozatos függővégek, én meg verhetem a fejem az asztalba? :) Egy idő után persze felmerült bennem, hogy meddig lehet ezt csinálni? Meddig fogom én ezt megkajálni? Igazából végig. És most már el is várom, hogy még legalább 2000 oldalon keresztül rendszeresen hagyjanak lógva. Én meg lapozgassak csak előre, hogy a csudába is, mennyit kell még várnom, hogy kiderüljön ez vagy az.
Ezzel összefüggésben a másik nagy erősség a karakterek sokfélesége és kidolgozottsága, a szürke számtalan árnyalata. Mindenki találhat olyat, akivel azonosulhat, akinek a szála jobban érdekli, talán ezért is lehet ennyire népszerű. Persze nekem is megvannak a kedvenceim, de külön élvezet volt a kevésbé szimpatikus vagy épp ellenszenves szereplőkről olvasni. És vannak egészen jól sikerült, zavarba ejtő személyek is, akiket utálunk, pedig nem is érdemlik meg annyira vagy épp szeretünk, pedig sok van a rovásukon. Ennyire élő karakterekről ritkán olvashat az ember ebben a műfajban.
Martin ráadásul mesterien mozgatja ezeket a szereplőket. A történet olyan összetett, olyan sokrétű, annyira aprólékos és minden aspektusában körültekintő és részletes és annyi minden van még benne ezek után is, hogy le a kalappal. Nagyon kíváncsi lennék arra a jegyzethalomra, amin ez az egész horizontot betöltő mese nyugszik.
És pont ezért el se tudom képzelni, hogy miként fogja tudni lezárni ezt a ciklust úgy, hogy az emberek nagy részében ne maradjon hiányérzet. Belegondolni is kemény meló, nemhogy végrehajtani. Bár ha mindenkit kinyírna… :)
Most olvastam néhány értékelést, és többször előkerült, hogy egyes köteteket vagy részeket lassúnak, eseménytelennek ítéltek meg. Tény, hogy voltak ráérősebb részek, de talán azért, mert egy szuszra olvastam végig ezt az öt kötetet és egységes egészként gondoltam rá, nekem ez nem volt zavaró. Végig lekötött és minden apró rezdülés érdekelt.
Meg kell még említenem így a végén, de nem utolsóként a sorban, hogy Westeros világa is nagyon jól kitalált. Pont olyan, amire az ember vágyik, amikor profi lovagos fantasyt akar olvasni. Viszonylag kevesebb fantasy, több realitás, de pont jó ez így. Mesére és hősökre vágyók kíméljenek. A csodás térképek pedig jócskán növelik a komfortérzetet :D

És ha arra gondolok, hogy még mindig alig tudunk valamit a Másokról és a világot fenyegető igazi veszélyről, na akkor dörzsölöm csak igazán a tenyerem, mert ez csakis jóféle dolgokat jelezhet előre a folytatásokat illetően.
Hiszen eddig mindössze őszi viharok voltak. A tél csak most következik. És hol van még a tavasz?


Népszerű idézetek

>!
holle

– Egy olvasó ezernyi életet megél, mielőtt meghal – mondta Jojen. – Az az ember, aki nem olvas, csak egyet.

525. oldal, Bran

Kapcsolódó szócikkek: Jojen Reed · olvasás · olvasó
10 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell

Egy érző szív sokszor többet jelent a büszkeségnél és a bátorságnál.

590. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bátorság · büszkeség
7 hozzászólás
>!
psn

Nem attól az ellenségtől kell tartanod, amelyik szemtől szemben átkot szór rád, hanem amelyik mosolyog, amikor ránézel, de a hátad mögött a kését feni.

77. oldal

>!
psn

Ha az ember a nyulak királya akar lenni, legjobb, ha egy pár hosszú fület visel.

6 hozzászólás
>!
psn

(…) a világ egy nagy háló, és az ember nem érinthet meg egyetlen szálat sem anélkül, hogy a többi meg ne rezzenne.

>!
Dottie

– Te is menekülsz!
– Így van, de én valahová menekülök, te pedig valahonnan, és a kettő között órási a különbség.

512. oldal

>!
mandarina

Egy fiatalabb testvér megérhet száz évet, akkor is kistestvér marad.

Kapcsolódó szócikkek: Asha Greyjoy
>!
Belle_Maundrell

– Az álom minden, amink maradt.

89. oldal, Bran

Kapcsolódó szócikkek: álom

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Scott Lynch: Locke Lamora hazugságai
N. K. Jemisin: Az ötödik évszak
Raoul Renier: A kívülálló
Seth Dickinson: Kormorán Baru, az áruló
Richard Morgan: Az acél emléke
R. F. Kuang: Mákháború
Mark Lawrence: Prince of Thorns
Mark Lawrence: Prinz der Dunkelheit
Sebastien de Castell: Az áruló pengéje
Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.