Sárkányok ​tánca (A tűz és jég dala 5.) 1542 csillagozás

George R. R. Martin: Sárkányok tánca George R. R. Martin: Sárkányok tánca George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Közeleg ​a tél. A hideg szelek feltámadtak a sokat szenvedett Hét Királyságban, ahol az Öt Király háborúja után a túlélőknek most az éhínséggel kell szembenézniük. Az emberek birodalmát védelmező Fal ifjú parancsnoka, Havas Jon a Mások elleni reménytelen küzdelemre próbálja felkészíteni a szétzüllött Éjjeli Őrséget, ám rá kell döbbennie, hogy ellenségei jóval közelebb vannak hozzá, mint gondolná. Stannis Baratheon Észak uralmáért vív elkeseredett harcot a Boltonokkal, miközben Királyvárban a Lannister-ház próbálja megerősíteni Tommen, a gyermekkirály törékeny uralmát a kivérzett Hét Királyság fölött. A Keskeny-tenger másik oldalán Tyrion Lannister, a megvetett és üldözött rokongyilkos sárkányvadászatra indul, ám útja veszélyekkel és váratlan kitérőkkel teli. A világ eközben az ősi városra, Meereenre figyel, ahol Viharbanszületett Daeneryst, Westeros jog szerinti uralkodóját minden oldalról szorongatják ellenségei. Hogy arathat diadalt a Sárkányok Anyja, ha három gyermekére sem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Alexandra, Pécs, 2020
1104 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634478522 · Fordította: Novák Gábor
>!
Alexandra, Pécs, 2017
1148 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634470915 · Fordította: Novák Gábor
>!
Alexandra, Pécs, 2016
1152 oldal · ISBN: 9789633572092 · Fordította: Novák Gábor

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

A tűz és jég dala (tvsorozat)

801 tag · 1961 karc · Utolsó karc: 2023. december 26., 17:20

!

Tűz és Jég dala (könyvek)

358 tag · 166 karc · Utolsó karc: 2023. november 21., 09:22 · Bővebben


Enciklopédia 87

Szereplők népszerűség szerint

Tyrion Lannister · Arya Stark · Havas Jon · Daenerys Targaryen · Jaime Lannister · Petyr Baelish (Kisujj) · Varys · Bran Stark · Cersei Lannister · Hodor · Jorah Mormont · Tywin Lannister · Szellem · Theon Greyjoy · Eddison Tollett (Bánatos Edd) · Barristan Selmy · Davos Seaworth · Drogon · Asha Greyjoy · Jojen Reed · Óriásvész Tormund · Melisandre · Stannis Baratheon · Viserion · Victarion Greyjoy · Ramsay Bolton · Doran Martell · Missandei · Daario Naharis · Jon Connington · Quentyn Martell · Brynden Rivers (Three-eyed crow) · Kevan Lannister · Roose Bolton · Val · Wyman Manderly · Alliser Thorne · lovag · Balon Greyjoy · Brown Ben Plumm · Illyrio Mopatis · Janos Slynt

Helyszínek népszerűség szerint

Erdőmélye · Hét Királyság · Fekete Vár · Meereen · Volantis


Kedvencelte 349

Most olvassa 143

Várólistára tette 474

Kívánságlistára tette 491

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

tgorsy>!
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Tisztelt Mr Martin,

Az rendben van, hogy az általam utált szereplők még mindig élnek, virulnak, és gonoszkodnak.
Az rendben van, hogy a kedvenc szereplőmet háromszor szúrja le. Bár feltételezem azért meg nem halasztja, mert ha jól sejtem önnek is dobogós kedvence.
De az azért mégsem járja, hogy nincs több kötet megírva!! Mégis mit csináljak holdvilágos, álmatlan éjszakákon? Thomas Mannt meg Dosztojevszkijt még sem olvashatok fél kómában.
Ezzel semmiképpen sem kívánom az ön írói kvalitásait csorbítani. Bár kíváncsi lennék rá, hogy ön tudja-e követni szereplőinek életútját, ha álmából felverném.
A mielőbbi folytatás érdekében felajánlom szolgálataimat. Főzök önnek kávét, teát, hozok sört a sarki boltból. Finom citromos sütit, kenyeret, pogácsát, miegymást tudok sütni.
Csak tessék már igyekezni azzal az írással.
Tisztelettel sok-sok olvasója nevében
Orsy a Tyúkász házból.
(Pajzsomon serény kotlós. Jelmondatom: Olvasni szeretnék.)

15 hozzászólás
Noro P>!
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

A bayonne-i Martin-ház az utolsó khatovari szabad kompániáig tudja visszavezetni leszármazását, de titkolt rokonságban áll az alföldi Pató Pálokkal is. A trónt az elmúlt évezred zavaros utolsó éveiben hódították meg, akkor még újnak ható realizmusukkal és keménykezű módszereikkel. A királyok csatájában és a kardok viharában elért eredményeik azonban elbizakodottá tették a dinasztiát, amely hamarosan ellustult és ötévente egyszer, ha hallatott magáról – régi nagy tetteiket azonban még így sem tudták megismételni. Talán maguk sem vették észre, de koronájuk idővel az égőhídi Eriksonok közül való Steven királyra szállt, akinek uralmát a különös kegyetlenségéről elhíresült Abercrombie-család is fenyegeti. A Martinok koronaékszerei Lynch hírhedt tolvajának zsebébe vándoroltak, a fantasy birodalmára gyakorolt hatásukat pedig ma már olyan felkapaszkodott kisnemesek is lekörözik, mint Ser Lawrence, a Tövises, vagy éppen Ser Morgan, a Cenzúrázatlan.
Mióta sárkányaik kihaltak unalmukban, a Martin-ház címere a hétfejű csiga. Jelmondatuk: Lásd ásításom!

42 hozzászólás
Szilvi00 P>!
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Egyedül érzem magam! Miközben a fél világ az HBO előtt ült és Emilia Clarke vagy épp Kit Harington csodájára járt, én olvastam. Hazudnék, ha azt mondám, hogy egyszer sem veszítettem el a fonalat. Túl sokan vannak, túl szerteágazó az egész, de akkor sem cserélném le semmiért!
Ügyes vagyok! Eddig az összes spoilert kikerültem, pedig millió jött velem szembe. Szűrtem, lenémítottam a TV-t, behunytam a szemem, lapoztam, stb.
Mérges vagyok! Tudom, ez nem egy tündérmese és sokan nem fogják túlélni, de azért leszúrhatna vagy lefejezhetne végre egy olyan szereplőt is Drága Martin bácsi, akit Én utálok! A kedvemért!
Félek! Félek! Félek! Kijön valaha a hatodik rész nyomtatott formában? Komoly kétségeim vannak.

9 hozzászólás
gumicukor>!
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Ha ezer része lenne ennek a sorozatnak, akkor mind az ezret ugyanolyan lelkesedéssel olvasnám. De sajnos nincs, és a folytatás is várat még magára. Talán ez a könyv fejeződött be a legtöbb nyitott kérdéssel, semelyik szálat nem zárták le igazán.

Ezúton szeretném üzenni Martin úrnak, hogy csipkedje magát! Minél előbb vissza akarok térni ebbe a világba, hogy együtt legyen Jonnal, Cerseivel, Daeneryssel, Tyrionnal és a többiekkel.

2 hozzászólás
Ananiila>!
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Tisztelt George Raymond Richard Martin!
Gyűlöllek és imádlak egyszerre. Te gonosz kis törpe, nem véletlenül kedvenced Tyrion igaz?
Gyűlöllek mert: az én memóriám már a 2. könyvnél nem tudta kezelni ezt a rengeteg szereplőt és szálat, és most megint új karakterek, új helyszínek, új események?
Gyűlöllek mert: felépítesz egy jó karaktert, eljuttatod a majdnem célig aztán meg kinyírod, parkolóra teszed? Miért játszol az idegeimmel? És a drágán megvett könyvem épségével? (a faléról nem is beszélve)
Gyűlöllek mert: most akkor mégsem hal meg mindenki akiről azt hittem, hogy igen?
Imádlak mert: csak azért sem úgy bonyolítod az eseményeket ahogy azt az olvasó elvárná.
Imádlak: mert bátran kinyírsz mindenkit ha úgy hozza a kedved, vagy legalább is elhiteted velem. (azért gyanakszom ám, már nem tudsz úgy átverni, vagy mégis?)
Imádlak: mert hiába írsz látszólag lényegtelen dolgokról oldalakat, már tudom, hogy az nem lényegtelen.
Kedves George Raymond Richard Martin!
Jó egészséget kívánok és hatalmas munkabírást és kitartást, hogy minél előbb olvashassam az utolsó két kötetet.
Ugye Erős Robert az akire gondolok???

29 hozzászólás
gazibla IP>!
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Az egész sorozat egy remekmű. Ennyire precíz és hiba nélküli könyvet főleg ilyen terjedelemmel csak nagyon kevés ember lenne képes megírni. Sok sok kiváló karakter, a történet szálai pedig valóban fordulatosak és izgalmasak. Alig várom, hogy George R. R. Martin megírja a következő részt.

Lanore P>!
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Légyszilégyszi ne így legyen vége… Martin, komolyan kikészíted az idegeimet, mostmár megkönyörülhetnél rajtam…

10 hozzászólás
csillagka>!
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Egy hét szabadság kellett hozzá. Decemberben csúnyán beletört a bicskám. Ez az a könyv amit nincs értelme fél szemmel (szívvel) olvasni. Rengeteg szereplő, változatos sokszínű helyszínek, egyforma nevek, ha nem figyelsz az egész kifolyik a kezedből és megint keresgélhetsz vissza sok-sok oldalt, nevet, történést (a legrosszabb mikor olyan szereplő tűnik fel akit emlékeid szerint már az előző kötetben eltemettél)
Sajnos a kedvenc szereplőim valahogyan rosszul veszik az akadályokat mint a törpe spoiler mint a hófehérke spoiler nincs a helyzet magaslatán.
Őszintén most jól esik egy kis szünet, szerencsére a sok lapozgatás elfelejthetem mire Martin a sok pancsolás és búbúrékfújás mellett, végre rászánja magát az utolsó előtti rész kiadására. (szerintem a HBO sorozat befejezése után lesz ebből már csak valami)

3 hozzászólás
Turms>!
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Ez a pillanat is eljött végre: kiolvastam A tűz és jég dala ciklus eddig megjelent összes kötetét! Az előző négy kötetről már írtam értékelést, tömören összegezve: az elsővel még nehezen indult a barátságunk, a második részre belerázódtam, a harmadik részbe szerelembe estem, a negyedik kicsit csalódást okozott. A most befejezett ötödik rész a negyediknél jobb, a harmadiknál gyengébb: valahol az első kettő szintjén értékelném, ezért adok rá négy csillagot.
Bővebben: végre visszatértek az előző kötetből hiányolt szereplők! Ezzel együtt sem vagyok azonban maradéktalanul elégedett, mert az ezer szálra bontott cselekmény alig-alig halad előre, inkább csak vánszorog. Hogy aztán ha kínkeservvel eljut egy fordulópontig, akkor rögtön meg is akadjon, függőben hagyva az adott történetszálat. Gyakran a következő könyvig. Kiszámított és nem túl szimpatikus írói fogás, akárcsak az, hogy minden kötet vége felé menetrendszerűen húz valami egészen megdöbbentőt – a spoilermentesség jegyében ebbe nem akarok most jobban belemenni.
A történet ezzel együtt is szórakoztató olvasmány, a végére érve rögtön meg is néztem G. R. R. Martin honlapját, hogy mikorra tervezi a következő rész megjelentetését: elvileg 2014 októberére. Tehát jövő év elejére valószínűleg lesz magyar fordítása is. Ez a fél év épp elég idő ahhoz, hogy emésszem kicsit az eddigieket, és megint várni kezdjem az új részt.
A végére még valami: nagyon szórakoztató volt elolvasni a többiek értékeléseit, és főleg a hozzászólásokban folyó vitákat a cselekmény várható fordulatairól :)

30 hozzászólás
Sylveris>!
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Fogalmam sincs mit írhatnék, csak ismételni tudom magam.
Még mindig zseniális, amit Martin alkot! Ahogy csűri-csavarja a szálakat, ahogy két ismert karaktert összehoz.

Végre kevesebb Cersei!

A szereplők hús-vér alakok. Rengeteg fejlődésen megy át az összes.
A sorozatot egyáltalán nem, vagy már alig követi, sőt.. túl is lépte.
Tűkön ülve várom a folytatást! Feltéve ha lesz.. hiába láttam az eddigi összes évadot.

Ezt a remekművet egyszer mindenkinek el kell olvasnia! Csak ajánlani tudom!


Népszerű idézetek

holle>!

– Egy olvasó ezernyi életet megél, mielőtt meghal – mondta Jojen. – Az az ember, aki nem olvas, csak egyet.

525. oldal, Bran

Kapcsolódó szócikkek: Jojen Reed · olvasás · olvasó
14 hozzászólás
Belle_Maundrell>!

Egy érző szív sokszor többet jelent a büszkeségnél és a bátorságnál.

590. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bátorság · büszkeség · szív
10 hozzászólás
psn>!

Nem attól az ellenségtől kell tartanod, amelyik szemtől szemben átkot szór rád, hanem amelyik mosolyog, amikor ránézel, de a hátad mögött a kését feni.

77. oldal

psn>!

Ha az ember a nyulak királya akar lenni, legjobb, ha egy pár hosszú fület visel.

6 hozzászólás
psn>!

[…] a világ egy nagy háló, és az ember nem érinthet meg egyetlen szálat sem anélkül, hogy a többi meg ne rezzenne.

Röfipingvin P>!

A víz nem jó, ezért iszunk sört.

307. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sör · víz
8 hozzászólás
Dottie>!

– Te is menekülsz!
– Így van, de én valahová menekülök, te pedig valahonnan, és a kettő között órási a különbség.

512. oldal

mandarina>!

Egy fiatalabb testvér megérhet száz évet, akkor is kistestvér marad.

Kapcsolódó szócikkek: Asha Greyjoy
Belle_Maundrell>!

– Az álom minden, amink maradt.

89. oldal, Bran

Kapcsolódó szócikkek: álom

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Katherine Arden: A boszorkány éjszakája
Krencz Nóra – Robin O'Wrightly: Menedék
Kayra B King: Chaos
Rose Woods: Ikerlángok
Glen Cook: Lappangó árnyak
Stephen King: A boszorkánylány
M. G. Brown: Lángoló Rózsaszirmok
Philippa Gregory: A folyók asszonya