Sárkányok ​tánca (A tűz és jég dala 5.) 1323 csillagozás

George R. R. Martin: Sárkányok tánca George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Közeleg ​a tél. A hideg szelek feltámadtak a sokat szenvedett Hét Királyságban, ahol az Öt Király háborúja után a túlélőknek most az éhínséggel kell szembenézniük. Az emberek birodalmát védelmező Fal ifjú parancsnoka, Havas Jon a Mások elleni reménytelen küzdelemre próbálja felkészíteni a szétzüllött Éjjeli Őrséget, ám rá kell döbbennie, hogy ellenségei jóval közelebb vannak hozzá, mint gondolná. Stannis Baratheon Észak uralmáért vív elkeseredett harcot a Boltonokkal, miközben Királyvárban a Lannister-ház próbálja megerősíteni Tommen, a gyermekkirály törékeny uralmát a kivérzett Hét Királyság fölött. A Keskeny-tenger másik oldalán Tyrion Lannister, a megvetett és üldözött rokongyilkos sárkányvadászatra indul, ám útja veszélyekkel és váratlan kitérőkkel teli. A világ eközben az ősi városra, Meereenre figyel, ahol Viharbanszületett Daeneryst, Westeros jog szerinti uralkodóját minden oldalról szorongatják ellenségei. Hogy arathat diadalt a Sárkányok Anyja, ha három gyermekére sem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Alexandra, Pécs, 2017
1148 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634470915 · Fordította: Novák Gábor
>!
Alexandra, Pécs, 2016
1152 oldal · ISBN: 9789633572092 · Fordította: Novák Gábor
>!
Alexandra, Pécs, 2014
1148 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633571958 · Fordította: Novák Gábor

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

A tűz és jég dala (tvsorozat)

836 tag · 2140 karc · Utolsó karc: 2020. július 10., 20:47

!

Tűz és Jég dala (könyvek)

296 tag · 113 karc · Utolsó karc: 2020. június 30., 20:38 · Bővebben


Enciklopédia 80

Szereplők népszerűség szerint

Tyrion Lannister · Havas Jon · Arya Stark · Daenerys Targaryen · Jaime Lannister · Petyr Baelish (Kisujj) · Varys · Bran Stark · Cersei Lannister · Hodor · Jorah Mormont · Tywin Lannister · Davos Seaworth · Szellem · Theon Greyjoy · Eddison Tollett (Bánatos Edd) · Barristan Selmy · Drogon · Óriásvész Tormund · Jojen Reed · Asha Greyjoy · Melisandre · Ramsay Bolton · Missandei · Viserion · Stannis Baratheon · Val · Victarion Greyjoy · Daario Naharis · Kevan Lannister · Quentyn Martell · Roose Bolton · Wyman Manderly · Jon Connington · Alliser Thorne · Brynden Rivers (Three-eyed crow) · lovag · Balon Greyjoy · Brown Ben Plumm · Illyrio Mopatis · Janos Slynt

Helyszínek népszerűség szerint

Erdőmélye · Fekete Vár · Hét Királyság · Meereen · Volantis


Kedvencelte 332

Most olvassa 145

Várólistára tette 456

Kívánságlistára tette 492

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
tgorsy
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Tisztelt Mr Martin,

Az rendben van, hogy az általam utált szereplők még mindig élnek, virulnak, és gonoszkodnak.
Az rendben van, hogy a kedvenc szereplőmet háromszor szúrja le. Bár feltételezem azért meg nem halasztja, mert ha jól sejtem önnek is dobogós kedvence.
De az azért mégsem járja, hogy nincs több kötet megírva!! Mégis mit csináljak holdvilágos, álmatlan éjszakákon? Thomas Mannt meg Dosztojevszkijt még sem olvashatok fél kómában.
Ezzel semmiképpen sem kívánom az ön írói kvalitásait csorbítani. Bár kíváncsi lennék rá, hogy ön tudja-e követni szereplőinek életútját, ha álmából felverném.
A mielőbbi folytatás érdekében felajánlom szolgálataimat. Főzök önnek kávét, teát, hozok sört a sarki boltból. Finom citromos sütit, kenyeret, pogácsát, miegymást tudok sütni.
Csak tessék már igyekezni azzal az írással.
Tisztelettel sok-sok olvasója nevében
Orsy a Tyúkász házból.
(Pajzsomon serény kotlós. Jelmondatom: Olvasni szeretnék.)

11 hozzászólás
>!
Noro 
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

A bayonne-i Martin-ház az utolsó khatovari szabad kompániáig tudja visszavezetni leszármazását, de titkolt rokonságban áll az alföldi Pató Pálokkal is. A trónt az elmúlt évezred zavaros utolsó éveiben hódították meg, akkor még újnak ható realizmusukkal és keménykezű módszereikkel. A királyok csatájában és a kardok viharában elért eredményeik azonban elbizakodottá tették a dinasztiát, amely hamarosan ellustult és ötévente egyszer, ha hallatott magáról – régi nagy tetteiket azonban még így sem tudták megismételni. Talán maguk sem vették észre, de koronájuk idővel az égőhídi Eriksonok közül való Steven királyra szállt, akinek uralmát a különös kegyetlenségéről elhíresült Abercrombie-család is fenyegeti. A Martinok koronaékszerei Lynch hírhedt tolvajának zsebébe vándoroltak, a fantasy birodalmára gyakorolt hatásukat pedig ma már olyan felkapaszkodott kisnemesek is lekörözik, mint Ser Lawrence, a Tövises, vagy éppen Ser Morgan, a Cenzúrázatlan.
Mióta sárkányaik kihaltak unalmukban, a Martin-ház címere a hétfejű csiga. Jelmondatuk: Lásd ásításom!

42 hozzászólás
>!
gumicukor
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Ha ezer része lenne ennek a sorozatnak, akkor mind az ezret ugyanolyan lelkesedéssel olvasnám. De sajnos nincs, és a folytatás is várat még magára. Talán ez a könyv fejeződött be a legtöbb nyitott kérdéssel, semelyik szálat nem zárták le igazán.

Ezúton szeretném üzenni Martin úrnak, hogy csipkedje magát! Minél előbb vissza akarok térni ebbe a világba, hogy együtt legyen Jonnal, Cerseivel, Daeneryssel, Tyrionnal és a többiekkel.

>!
Szilvi00 P
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Egyedül érzem magam! Miközben a fél világ az HBO előtt ült és Emilia Clarke vagy épp Kit Harington csodájára járt, én olvastam. Hazudnék, ha azt mondám, hogy egyszer sem veszítettem el a fonalat. Túl sokan vannak, túl szerteágazó az egész, de akkor sem cserélném le semmiért!
Ügyes vagyok! Eddig az összes spoilert kikerültem, pedig millió jött velem szembe. Szűrtem, lenémítottam a TV-t, behunytam a szemem, lapoztam, stb.
Mérges vagyok! Tudom, ez nem egy tündérmese és sokan nem fogják túlélni, de azért leszúrhatna vagy lefejezhetne végre egy olyan szereplőt is Drága Martin bácsi, akit Én utálok! A kedvemért!
Félek! Félek! Félek! Kijön valaha a hatodik rész nyomtatott formában? Komoly kétségeim vannak.

>!
Ananiila
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Tisztelt George Raymond Richard Martin!
Gyűlöllek és imádlak egyszerre. Te gonosz kis törpe, nem véletlenül kedvenced Tyrion igaz?
Gyűlöllek mert: az én memóriám már a 2. könyvnél nem tudta kezelni ezt a rengeteg szereplőt és szálat, és most megint új karakterek, új helyszínek, új események?
Gyűlöllek mert: felépítesz egy jó karaktert, eljuttatod a majdnem célig aztán meg kinyírod, parkolóra teszed? Miért játszol az idegeimmel? És a drágán megvett könyvem épségével? (a faléról nem is beszélve)
Gyűlöllek mert: most akkor mégsem hal meg mindenki akiről azt hittem, hogy igen?
Imádlak mert: csak azért sem úgy bonyolítod az eseményeket ahogy azt az olvasó elvárná.
Imádlak: mert bátran kinyírsz mindenkit ha úgy hozza a kedved, vagy legalább is elhiteted velem. (azért gyanakszom ám, már nem tudsz úgy átverni, vagy mégis?)
Imádlak: mert hiába írsz látszólag lényegtelen dolgokról oldalakat, már tudom, hogy az nem lényegtelen.
Kedves George Raymond Richard Martin!
Jó egészséget kívánok és hatalmas munkabírást és kitartást, hogy minél előbb olvashassam az utolsó két kötetet.
Ugye Erős Robert az akire gondolok???

29 hozzászólás
>!
gazibla I
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Az egész sorozat egy remekmű. Ennyire precíz és hiba nélküli könyvet főleg ilyen terjedelemmel csak nagyon kevés ember lenne képes megírni. Sok sok kiváló karakter, a történet szálai pedig valóban fordulatosak és izgalmasak. Alig várom, hogy George R. R. Martin megírja a következő részt.

>!
Lanore P
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Légyszilégyszi ne így legyen vége… Martin, komolyan kikészíted az idegeimet, mostmár megkönyörülhetnél rajtam…

10 hozzászólás
>!
csillagka P
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Egy hét szabadság kellett hozzá. Decemberben csúnyán beletört a bicskám. Ez az a könyv amit nincs értelme fél szemmel (szívvel) olvasni. Rengeteg szereplő, változatos sokszínű helyszínek, egyforma nevek, ha nem figyelsz az egész kifolyik a kezedből és megint keresgélhetsz vissza sok-sok oldalt, nevet, történést (a legrosszabb mikor olyan szereplő tűnik fel akit emlékeid szerint már az előző kötetben eltemettél)
Sajnos a kedvenc szereplőim valahogyan rosszul veszik az akadályokat mint a törpe spoiler mint a hófehérke spoiler nincs a helyzet magaslatán.
Őszintén most jól esik egy kis szünet, szerencsére a sok lapozgatás elfelejthetem mire Martin a sok pancsolás és búbúrékfújás mellett, végre rászánja magát az utolsó előtti rész kiadására. (szerintem a HBO sorozat befejezése után lesz ebből már csak valami)

3 hozzászólás
>!
Turms
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Ez a pillanat is eljött végre: kiolvastam A tűz és jég dala ciklus eddig megjelent összes kötetét! Az előző négy kötetről már írtam értékelést, tömören összegezve: az elsővel még nehezen indult a barátságunk, a második részre belerázódtam, a harmadik részbe szerelembe estem, a negyedik kicsit csalódást okozott. A most befejezett ötödik rész a negyediknél jobb, a harmadiknál gyengébb: valahol az első kettő szintjén értékelném, ezért adok rá négy csillagot.
Bővebben: végre visszatértek az előző kötetből hiányolt szereplők! Ezzel együtt sem vagyok azonban maradéktalanul elégedett, mert az ezer szálra bontott cselekmény alig-alig halad előre, inkább csak vánszorog. Hogy aztán ha kínkeservvel eljut egy fordulópontig, akkor rögtön meg is akadjon, függőben hagyva az adott történetszálat. Gyakran a következő könyvig. Kiszámított és nem túl szimpatikus írói fogás, akárcsak az, hogy minden kötet vége felé menetrendszerűen húz valami egészen megdöbbentőt – a spoilermentesség jegyében ebbe nem akarok most jobban belemenni.
A történet ezzel együtt is szórakoztató olvasmány, a végére érve rögtön meg is néztem G. R. R. Martin honlapját, hogy mikorra tervezi a következő rész megjelentetését: elvileg 2014 októberére. Tehát jövő év elejére valószínűleg lesz magyar fordítása is. Ez a fél év épp elég idő ahhoz, hogy emésszem kicsit az eddigieket, és megint várni kezdjem az új részt.
A végére még valami: nagyon szórakoztató volt elolvasni a többiek értékeléseit, és főleg a hozzászólásokban folyó vitákat a cselekmény várható fordulatairól :)

30 hozzászólás
>!
Sylveris
George R. R. Martin: Sárkányok tánca

Fogalmam sincs mit írhatnék, csak ismételni tudom magam.
Még mindig zseniális, amit Martin alkot! Ahogy csűri-csavarja a szálakat, ahogy két ismert karaktert összehoz.

Végre kevesebb Cersei!

A szereplők hús-vér alakok. Rengeteg fejlődésen megy át az összes.
A sorozatot egyáltalán nem, vagy már alig követi, sőt.. túl is lépte.
Tűkön ülve várom a folytatást! Feltéve ha lesz.. hiába láttam az eddigi összes évadot.

Ezt a remekművet egyszer mindenkinek el kell olvasnia! Csak ajánlani tudom!


Népszerű idézetek

>!
holle

– Egy olvasó ezernyi életet megél, mielőtt meghal – mondta Jojen. – Az az ember, aki nem olvas, csak egyet.

525. oldal, Bran

Kapcsolódó szócikkek: Jojen Reed · olvasás · olvasó
10 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell

Egy érző szív sokszor többet jelent a büszkeségnél és a bátorságnál.

590. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bátorság · büszkeség
7 hozzászólás
>!
psn

Nem attól az ellenségtől kell tartanod, amelyik szemtől szemben átkot szór rád, hanem amelyik mosolyog, amikor ránézel, de a hátad mögött a kését feni.

77. oldal

>!
psn

Ha az ember a nyulak királya akar lenni, legjobb, ha egy pár hosszú fület visel.

6 hozzászólás
>!
psn

(…) a világ egy nagy háló, és az ember nem érinthet meg egyetlen szálat sem anélkül, hogy a többi meg ne rezzenne.

>!
Dottie

– Te is menekülsz!
– Így van, de én valahová menekülök, te pedig valahonnan, és a kettő között órási a különbség.

512. oldal

>!
mandarina

Egy fiatalabb testvér megérhet száz évet, akkor is kistestvér marad.

Kapcsolódó szócikkek: Asha Greyjoy
>!
Belle_Maundrell

– Az álom minden, amink maradt.

89. oldal, Bran

Kapcsolódó szócikkek: álom

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Joe Abercrombie: A penge maga
R. F. Kuang: Sárkányköztársaság
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Brian McClellan: A birodalom bűnei
Krencz Nóra – Robin O'Wrightly: Menedék
Victor Milán: Dinoszauruszurak
Greg Keyes: Született Királynő
Glen Cook: A Fekete Sereg
Scott Lynch: Locke Lamora hazugságai