20. legjobb képregény könyv a molyok értékelése alapján

Kóbor ​lovag (A tűz és jég dala) 156 csillagozás

George R. R. Martin: Kóbor lovag

Hoztak az istenek Westeroson, George R. R. Martin csodás, ámde komor világában – az egymással vetélkedõ királyok és királynõk, nemes hölgyek, harcias lovagok, az intrikák, cselszövés, árulás, kardok és a hősies helytállás birodalmában!

A Kóbor lovag eseményei
George R. R. Martin világsikerű regényciklusának,A Jég és Tűz dalának köteteiben ábrázoltak előtt mintegy száz évvel játszódnak, Jó Daeron király uralkodása idején, a birodalom aranykorában, a Targaryen-dinasztia hatalmának csúcsán.

A képregényből megtudhatjuk, miként találkozott Dunk, egy kóbor lovag fegyverhordozója Egérrel, a fiúval, aki jóval többnek bizonyult annál, mint aminek látszik, továbbá megismerhetjük az Ashford mezején megtartott hírhedt lovagi torna
eseményeit.

Eredeti mű: George R. R. Martin: The Hedge Knight

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Delta Vision, Budapest, 2006
152 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637041869 · Fordította: Varga Péter

Kedvencelte 13

Most olvassa 3

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 89

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
Lanore P
George R. R. Martin: Kóbor lovag

Tökéletes kis kirándulás volt Martin, és a képregények világába, gyönyörű ez a könyv! Jó kiegészítése Westeros történetének, kb. 100 évvel a Trónok harca cselekménye előtt játszódik, még a Targaryenek uralkodása alatt. Kicsit meseszerű, de gyorsan olvasható, miközben alaposan megismerjük a Kóbor lovagot, és egy lovagi tornát. Bízom benne, hogy hamarosan a folytatást is olvashatom, mert ez igencsak különleges csemege volt :)

>!
csillagka P
George R. R. Martin: Kóbor lovag

"Üdvözöllek, dicső lovag, szép a ruhád, szép a
lovad! Mi szél hozott, mondssza, erre, és mi vajon
szíved terve?"

Bevallom kicsit tanácstalan vagyok, és végig a Süsü járt az eszembe, hogy őt mennyivel is jobban szeretem. ( a mese nem volt nagyobb szellemi színvonalon)
Trónok harca nálam elég régen húzódik, nem vagyok szerelmes a sorozatba ( nem úgy mint a férjem), ettől még inkább kiábrándító az egész, a történet kicsit bugyuta, a képek semmit mondóak, káosz az egész.
Szép színes, sok lovag, ló, fegyver szerepel és még a sárkány is megjelenik, minden a helyén, hogy egy rajongó olvadjon, de semmi plusz amitől felkapnám a fejem, cirkuszi produkció a pénztárca megfejelésére.
Na jó az idei képregényezés letudva, ez legalább megvan.
Nem tudom megszeretni ezt a műfajt

>!
borga
George R. R. Martin: Kóbor lovag

Ha valaki kóstolót szeretne, mielőtt a nagy vörös tortába beleenne, ez hűen türközi a fő irányvonalakat.
Csábításképpen: viszont nélkülözi a világ kinyitásának színes, szélesvásznú leírásait, jelzőit, közbevetéseit, amit úgy szeretek a Tűz és Jég dalában.
(Az értékelés nem a képregényről, hanem a szöveges verzióról szól.)

>!
SophieOswald
George R. R. Martin: Kóbor lovag

Egy igaz lovag története Westerosnak abból az időszakából, amikor még a Targaryen-ház sárkánykirályai ültek a Vastrónon. Megismerhetjük egy kóbor lovag életét, láthatunk egy lovagi tornát, és az is kiderül, hogy mi tesz egy harcost igaz lovaggá, miközben A tűz és jég dala ciklusból már ismert kisebb-nagyobb házak néhány tagját is megismerjük, akik itt sem egyszerűen jók és gonoszok, ahogy azt már George Martin karaktereinél megszoktuk. Kalandozni a Hét Királyságban mindig különleges élményt jelent, így van ez a A kóbor lovag-gal is.
A történet szépen illeszkedik Westeros történelmébe. Összevetve a képregényben található információkat pl. a Trónok harca Függelékében a Targaryen uralkodóházról található adatokkal, kiderül, hogy II. Daeron király idejében vagyunk, és a képregény oldalain feltűnik két másik, jövendő király is: I. Maekar (II. Daeron negyedik fia) és V. Aegon (a Hihetetlen, Maekar negyedik fia); ennek fényében a képregény története túlmutat egy kóbor lovag életének egy fordulópontjának a bemutatásán, és kíváncsi lennék a folytatásra: Ser Duncan, a Magas és az apród további kalandjara (hogyan lesz vkiből a Hihetetlen király).
Egyéb érdekességek: részletek szerepelnek A Medve és a Szűz énekből, valamint a Flórián, a Bolond történetéből (illetve itt a Segítőt a Király Kezének nevezik).
Mindez nagyon szép, színes rajzokban elevenítődik meg, a végén az „okítás címertanból” már extra ráadásnak számít: A tűz és jég dala regénysorozatból megismert nagyon sok címerpajzsot szemrevételezhetünk itt.

14 hozzászólás
>!
Lunemorte MP
George R. R. Martin: Kóbor lovag

Azta! Gratulálok a szerzőnek,ez igazán igényes kis történet! A Trónok harcának az előzménye ez a kötet. Bepillantást nyerhetünk a Targaryen-dinasztia életébe,uralkodásukba. Milyen lehetett az élet akkoron? Léteztek-e még sárkányok? Kegyetlen vagy jóságos király uralkodott akkoriban? És ami talán jelen esetben a legfontosabb : egy szinte névtelen,rangtalan férfi vajon érhet el sikereket vagy csak köpködik? Kivívhatja-e egyáltalán a dicsőséget?
Volt 1-2 nagyobb fordulat is,ráadásul olyan sejtelmes a vége,hogy folytatást remélek. :)
Jó volt nagyon,ajánlom mindenkinek! :)

>!
Petrasek
George R. R. Martin: Kóbor lovag

A hullócsillag szerencsét hoz annak, aki látja.
Azt a cudar mindenségit. Nem hittem volna, hogy George engem is eltud varázsolni. Annyira beszippantott a lovagok, sárkányok, uralkodók, párbajok világa, hogy csak olvastam volna még és még.
Most először kóstoltam bele az író által megteremtett világba, és mint mondjak le vagyok nyűgözve. Megimádtam a stílusát, a fordulatokat, a történetet. Kell, kell még sok ilyen könyv. Szereplőkről annyit szólva, hogy rengetegen vannak, rengeteg különböző (számomra) kacifántos névvel. Nehezebb volt megjegyezni a mellékszereplőket, mert akadt belőlük bőven. Viszont kóborló lovagunkat, Dunkot, egyszerűen megszerettem. Igazi lovag.

>!
Veron P
George R. R. Martin: Kóbor lovag

Jó volt egy kicsit visszatérni westerosra, akkor is, ha idén a féltéglák nem fértek be (meg egyébként is még nem hevertem ki a 2.könyv-sorozat párhuzamot)…
A történet nekem tetszett, a rajzok is jók egynek, sőt helyenként egész jók :)
Tetszik, hogy sokkal a trónok harca előtt játszódik, így nem szükséges a sorozat ismerete hozzá, mégis jó akár kezdő betekintésnek is a világra. Megismerjük az alapfelépítését, a főbb családokat, hogy milyen az élet, ha nem tartozol egyik házhoz sem, a lovagi tornák világát… spoiler
És kíváncsi lettem a folytatásra, a hét királyság lovagjára (már ha jól értem, hogy az ennek a folytatása :)
Mert az egyetlen hibája, hogy ez így túl rövid :)
Kezd hiányozni a világ :))

3 hozzászólás
>!
RandomSky
George R. R. Martin: Kóbor lovag

Metal Hammer No. 186. 2006. július
Martin nevét manapság a Jég és Tűz dala ciklus kapcsán ismerik sokan, és a klasszikus fantasy irányzat legjobbjai közé tartozik. Ugyanebben a képzeletbeli, ám erősen az euórpai középkorban gyökeredző, Westeros nevű világban, de 100 évvel a ciklus eseményei előtt játszódik ez a gyönyörű, roppant igényes képregény. A sztori sokban emlékeztet a Lovagregény c. filmre, ám ez előbb volt – az eredeti novelláért az írót még World Fantasy díjra is jelölték ’99-ben. Egy fegyverhordozóról szól, aki, az általa szolgált kóbor lovag halála után szerencsét próbál Ashford mezején, a lovagi tornán.
Maga a történet is jó, emellett elbűvöli az olvasót az aprólékosan kidolgozott feudális világ, a számos, egymással szövetségre lépő vagy ellenségeskedő nemesi házzal. Nem is fantasy rajongó, aki ennek hatására nem szerzi be a könyveket is!

>!
Lahara ISP
George R. R. Martin: Kóbor lovag

A történet tetszett, talán mégis adok még egy esélyt A Jég és Tűz dalának. Csak a rajzolás volt irtó ronda, hogy fúj.
Várólistán volt ezer éve, úgy 2006 óta, amikor egyszer, talán Animeconon belelapoztam.

>!
Brigi007
George R. R. Martin: Kóbor lovag

Ez a képregény valami elképesztően jó volt! Először is teljesen meghozta a kedvem G.R.R. Martin világához, másrészt pedig önmagában is megállta a helyét. Nagyon érdekes volt, nem kiszámítható, nem irreális véggel, sokszor kacagtam rajta, néha pedig ámuldoztam az elképesztően szép kidolgozáson! Páratlan!


Népszerű idézetek

>!
Brigi007

Úgyis valamiféle pokolra jutok, tudom. Alighanem olyanba, ahol nincs bor.

>!
SophieOswald

Ismerlek téged. Te Florian vagy, a Bolond.
Az vagyok, hölgyem. Akkora bolond, amilyet még nem látott a világ, ám hatalmas lovag is egyben!
Bolond és lovag? Soha nem hallottam még ilyet.
Édes hölgy, minden férfi bolond, de lovag is egyben, ha színre lép egy nő.

>!
Brigi007

…minden férfi bolond, de lovag is egyben, ha színre lép egy nő.

Kapcsolódó szócikkek: férfiak · nők
>!
ArkagyijSztavrogin

Egy herceget már szájba rúgtam, nem akarom megvárakoztatni a másikat.

1 hozzászólás
>!
ArkagyijSztavrogin

Tudod, azt hiszi, hogy ő egy emberbőrbe bújt sárkány. Ezért bőszült fel annyira a bábosoknál. Kár, hogy nem Fossoway-nek született… akkor almának képzelné magát, és mindenki nyugodtabb lehetne, de hát ez van.

>!
SophieOswald

A kóbor lovagok a legigazabb lovagok, Dunk. A többi lovag az őket eltartó urakat szolgálja, vagy akitől a földjüket kapták – mi viszont azt, akit akarunk, akinek az ügyében hiszünk. Minden lovag felesküszik a gyengék és ártatlanok védelmére, de mi tartjuk leginkább becsben azt az esküt.

>!
ArkagyijSztavrogin

Az öcséim lepipálnak, ha harcról, táncról, gondolkodásról és olvasásról van szó, de sárban hempergésben a nyomomba sem érnek.

Kapcsolódó szócikkek: Daeron Targaryen
>!
Petrasek

– Bolond és lovag? – kérdezte Jonquil. – Soha nem hallottam még ilyet.
– Drága hölgyem – mondta Florian –, minden férfi bolond, de lovag is, ha nőkről van szó.

>!
Horv_Dori

Kapsz egy rezet, ha jól dolgozol – és egy nyaklevest, ha nem.


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Daeron Targaryen


Hasonló könyvek címkék alapján

Somogyi György: A Burok-völgy árnyai
Pádár Ádám: Kísért a múlt
Szebeni Péter: Isten ostora
Kim Young-Oh: Bania, a pokoli futár 3.
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme – Párák évszaka
Alan Moore – Dave Gibbons: Watchmen – Az Őrzők
Neil Gaiman: Death – Halál
Stephenie Meyer – Young Kim: Twilight képregény – Alkonyat 2.
Lee Yun-Hee: Démonnapló 5.
Luca Enoch – Stefano Vietti – Giuseppe Matteoni: Dragonero 1. – A sárkány vére