George R. R. Martin (szerk.) · Gardner Dozois (szerk.)

Rogues (The Kingkiller Chronicle) (Roma Sub Rosa) 4 csillagozás

George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Rogues

If ​you’re a fan of fiction that is more than just black and white, this latest story collection from #1 New York Times bestselling author George R.R. Martin and award-winning editor Gardner Dozois is filled with subtle shades of gray. Twenty-one all-original stories, by an all-star list of contributors, will delight and astonish you in equal measure with their cunning twists and dazzling reversals. And George R.R. Martin himself offers a brand-new A Game of Thrones tale chronicling one of the biggest rogues in the entire history of Ice and Fire.

Follow along with the likes of Gillian Flynn, Joe Abercrombie, Neil Gaiman, Patrick Rothfuss, Scott Lynch, Cherie Priest, Garth Nix, and Connie Willis, as well as other masters of literary sleight-of-hand, in this rogues gallery of stories that will plunder your heart—and yet leave you all the richer for it.

The Rogues anthology contains following stories:
– “Tough Times All Over” by Joe Abercrombie – A Red Country… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tartalomjegyzék

>!
Titan Books, London, 2015
912 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781783297214
>!
Bantam, 2014
806 oldal · ISBN: 9780345537263
>!
Bantam, 2014
832 oldal · ASIN: B00IWTTPOI

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Daemon Targaryen


Most olvassa 3

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

ujhelyiz P>!
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Rogues

A hosszú novellaválogatás sok, különböző történetet takar, különböző szerzőktől, és különféle műfajokból (fantasy, krimi vagy éppen horror egyaránt van), méghozzá még a helyszínek és motivációk kapcsán is teljesen vegyesek. Az egyetlen közös pontjuk, hogy mind a legkülönbözőbb szerencsevadászok, ill. svindlerek életét mutatja be.

Szívesen kiemelem a "What Do You Do?”-t (Gillian Flynn, link), ahogy rájátszik az átverések logikájára a jósok világában; vagy éppen a “Provenance” (David W. Ball, link) esetén nehéz figyelmen kívül hagyni a műkincsek világának őrületét. De kaptunk tinidrámát is “Bad Brass” címen (Bradley Denton, link), ami egészen jól adagolja a csavarokat a történethez; vagy a “Tawny Petticoats” (Michael Swanwick, link) posztapokaliptikus zombis világába helyezett átverős sztori is jól sikerült. Végül a „Now Showing” (Connie Willis, link) kémtörténetében (?) számomra leginkább a metakontextus lett érdekes: ahogy belegondolunk, hogy az itt leírtak hogyan viszonyulnak a mi világunkhoz, bekövetkezhet-e ez, és mi jön ki az egészből a végére.

Külön kiemelném a “A Year and a Day in Old Theradane” (Scott Lynch, link) című novellát, ami talán a kedvencem az egészből: a Locke Lamora sorozat legjobb pillanatait sikerült ebben a világban megidézni, mármint elborult mágikus világ, még elborultabb karakterek és végül maga a svindli egyszerűen zseniális lett.

Ennyi érdekes történet után jó szívvel kellett volna befejeznem az olvasást, de sajnos, szemben az ezelőtt olvasott utolsó antológiákkal, itt bizony könnyen el tudtam engedni a történetek felét, mint tucatművet vagy egy univerzum rövid kiegészítését (ráadásul gyakran az ismertebb szerzőktől). Az egyetlen ok, hogy összességében ne legyek elégedetlen, az az érdekes történetek megléte, de lehetett volna jobb is az összkép.

Szokás szerint az összes novelláról írtam pár sort külön-külön a részolvasásaimnál link.


Népszerű idézetek

HighQueenoftheÑoldor P>!

Over the centuries, House Targaryen has produced both great men and monsters. Prince Daemon was both. In his day there was not a man so admired, so beloved, and so reviled in all Westeros. He was made of light and darkness in equal parts. To some he was a hero, to others the blackest of villains.

George R. R. Martin: Rogue Prince, or, a King's Brother

Kapcsolódó szócikkek: Daemon Targaryen

A sorozat következő kötete

Shawn Speakman (szerk.): Unfettered Tales by Masters of Fantasy

The Kingkiller Chronicle sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mort Castle – Sam Weller (szerk.): Shadow Show
J. D. Robb: Midnight In Death
J.D. Barker: She Has A Broken Thing Where Her Heart Should Be
Lauren Beukes: Zoo City (angol)
Nigel D. Findley: House of the Sun
Viola Carr: The Diabolical Miss Hyde
Daniel O'Malley: The Rook
Neil Gaiman: Fragile Things
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Dangerous Women
Richard Matheson: The Best of Richard Matheson