A ​tűz és jég világa 268 csillagozás

A Trónok harca és Westeros ismeretlen históriája
George R. R. Martin – Elio M. García, Jr. – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Ha ​a múlt az előszó, akkor George R. R. Martin mesterműve – korunk legnagyratörőbb és legszórakoztatóbb fantasyeposza – rá a garancia, hogy szédületes lesz a bevezető; és A Tűz és Jég világával végre-valahára ez is megszületett.

E gazdagon illusztrált kiadvány – amely több mint százhetven eredeti festményt vonultat fel – a Hét Királyság történelmét mutatja be átfogóan, izgalmas leírásokon át a hátterét azoknak a heroikus csatáknak, keserű viszályoknak és vakmerő felkeléseknek, melyek A Tűz és Jég dala és az HBO által megfilmesített Trónok harca eseményeihez vezettek. A kötetet Martin többéves együttműködés keretében készítette elő a közismert rajongói weboldal, a Westeros.org alapítóival, Elio M. García Jr.-ral és Linda Antonssonnal – mivel talán egyedül ők ismerik olyan behatóan ezt a világot, mint fantasztikus képzelőerővel megáldott alkotója.

Ez a könyv összegyűjti a mesterek, septonok, mágusok és dalnokok minden felhalmozott tudását, de… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tartalomjegyzék

>!
I.P.C., Budapest, 2021
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636357955 · Fordította: Aranyi Gábor, Popovics Ferenc
>!
I.P.C., Budapest, 2014
326 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636354985 · Fordította: Aranyi Gábor, Popovics Ferenc · Illusztrálta: Magali Villeneuve, Michael Komarck, Ted Nasmith

Enciklopédia 35

Szereplők népszerűség szerint

Tyrion Lannister · Eddard Stark · Tywin Lannister · Rhaegar Targaryen · Daemon Targaryen · Jaehaerys I Targaryen · Aegon I Targaryen · Lyanna Stark · Robert Baratheon · Alysanne Targaryen · Pycelle nagymester · Aerys Targaryen · Balon Greyjoy · Daeron I Targaryen · II. Aerys Targaryen · Viserys II Targaryen

Helyszínek népszerűség szerint

Westeros · Deres · Casterly-hegy · Dorne · Fal · Braavos · Qohor · Valyria


Kedvencelte 45

Most olvassa 57

Várólistára tette 151

Kívánságlistára tette 274

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Lanore P>!
George R. R. Martin – Elio M. García, Jr. – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Ez a könyv elképesztő… nem csak azért, mert igényes, gyönyörű illusztrációkkal van tele, hanem mert teljesen elvarázsolja az embert a sok-sok részletgazdag információ a Tűz és Jég dala történelmi előzményeiről, szinte feldolgozhatatlan mennyiségben.
Újraolvasós kategória!

2 hozzászólás
Vincenza>!
George R. R. Martin – Elio M. García, Jr. – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Szerencsésnek érzem magam, hogy megvehettem ezt a csodálatos „Történelemkönyvet”, nem mindenki engedheti meg magának, de az ára garantáltan kifizetődő.
Annyira mesés és csodálatos, az elképesztő illusztrációktól kezdve a a legapróbb részletig kidolgozva.
George R. R. Martin nem csak egy új világot alkotott, hanem egy egész univerzumot, amely él, lélegzik. Minden hatással van a jövőre, mindennek van következménye, egy apró lépés Westeros egész területére változással van, úgy éreztem néha, mintha egy érzékeny szimbiózisról olvasnék.. ~Néha elég egy követ arrébb mozdítani vagy csak egy embert megölni.~
A könyv elmeséli Westeros egész történetét: az Ősidőktől kezdve az Erdő gyermekeiről és az Óriásokról, majd a Sárkányok hódítását, a Targaryen ház dicsőségét és egyeduralmát, végül hanyatlásukat és bukásukat.
Zárásul olvashatunk a Hét királyság kialakulásról, Robert király békés uralkodásáról és végül Essosra is elkalandozunk.
Mindent megtudhatunk, mert Martin Úr mindent kitalált!
A Tűz és Jég dala rajongóknak kötelező!

gumicukor>!
George R. R. Martin – Elio M. García, Jr. – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Húha, megküzdöttem ezzel a könyvvel, röpke 1,5 év volt elolvasni. De ez nem azt jelenti, hogy nem jó. Csak… tényleg egy tankönyvhöz tudnám hasonlítani az előttem szólókhoz hasonlóan. De egy bazi érdekes tankönyv.

Most, hogy elolvastam döbbentem csak rá, hogy mennyire nem állt össze nekem a Trónok harca világa. Nem tudtam, hogy Westeros hogy néz ki, mi merre van, a Westeroson kívüli világról meg ne is beszéljünk. Most végre tudom, hogy merre hány méter. Amit viszont nagyon hiányoltam, hogy nincsen egyetlen rendes, az ismert világot bemutató térkép sem a könyvben. Pedig az kellene (még szerencse, hogy a gugli a barátom; ez a kedvencem: https://i.redd.it/ap8fmgf1fzcz.jpg). A Targeryen-uralomról szóló részeket egyenesen imádtam, azok voltak a legjobbak. Izgi történetek ezek, sokkal jobbak, mint a könyv többi része. Azokat a részeket is kedveltem, de nehezen vettem rá magam, hogy olvassam, ezért is a csilaglevonás. Viszont ha odaültem, akkor lekötött.

Petrasek>!
George R. R. Martin – Elio M. García, Jr. – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Minden Tűz és Jég dala rajongónak kötelező.
Szépen és részletesen ismerteti a könyvekben már felmerülő történeteket, legendákat. Végig kalauzólja az olvasót az ismert kezdetektől egészen a sorozat első részéig.
A leírások nagy része tömény információ, számomra nehezebben emészthető, ezért is tartott majd 1 hónapig mire befejeztem.
Az illusztrációk gyönyörűek, és mind passzolnak a történetekhez és a szöveghez. A címerekkel még mindig bajban vagyok, és a térképekről annyit hogy, a földrajz tanárom tuti leesne a székéről, a meghallaná, hogy mennyit
bújom őket :D

viidori I>!
George R. R. Martin – Elio M. García, Jr. – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Száray Miklós: Történelem 0. Westeros históriája
***
Ez egy történelemkönyv. De tényleg. Vannak benne kitekintések, sztorik, de attól ez még egy irdatlan adatmennyiséggel ellátott történelemkönyv, ami fantasztikusan mutatja, hogy egy jó történethez nem elég magát a sztorit kitalálni, hanem millió és egy mesét ki kell találni mögé. Itt látszik igazán, hogy mennyi mindent. Hódítások, vallások, kultúrák, földrajz, tengernyi név és összefonódás. Szép munka, még akkor is, ha nyilvánvalóan az emberiség történelmére épít. Felbukkan a Rhodoszi kolosszus, az ókori világ hét csodájának intézménye, csak itt kilenc van belőlük, a hátrafelé nyilazó nomád lovas seregek, akik színlelt meneküléssel cselezik ki az ellenséget, a vikingek,akik a narvál szarvát adták el egyszarvúszarvként stb. Szóval lehet asszociálni szépen olvasás közben, de ezt én abszolút nem éreztem problémának. Szép, színes-szagos és jól kitalált história ez, ami egészen a kezdetektől elvisz az ismert világ minden csücskébe.

Belle_Maundrell>!
George R. R. Martin – Elio M. García, Jr. – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Ez életem leggyönyörűségesebb könyve. *-* Évekig letargikus pillantásokat vetettem rá a könyvesboltban, úgyhogy nagyon örvendeztem, amikor karácsonyra sikerült 25% kedvezménnyel beszerezni, mert azért elég durva az eredeti ára. Nem mintha nem érné meg, de szűkös a könyvkeretem.
Már pusztán taperolni és imádom, annyira tömör gyönyör és igényes az egész, imádom az illatát (rendszeresen eltűnt a nózim a lapok között), a csodaszép illusztrációkat órákig el tudnám nézegetni, és biztos fogom is még jó sokszor. Hihetetlen, hogy mennyi háttérinformációt tartalmaz, és hogy Martin bácsi milyen részletesen kidolgozta a világát. Persze jobban tenné, ha a folytatást írná ahelyett, hogy múltbéli kitérőket tesz, de amíg ilyen szinten műveli, addig meg tudok bocsátani neki. Én évekkel ezelőtt olvastam a könyveket, de ez most annyira meghozta hozzá a kedvemet, hogy lehet, hogy visszatérek Westerosra, és nem várom meg a Winds of Winter megjelenését, amire egyébként sem kerül sor soha. Csak optimistán. Azon is újfent elgondolkoztam, hogy megint elkezdem a sorozatot, amit valami szarvasfeldolgozós résznél hagytam abba, de ettől függetlenül valahogy mégis képben vagyok, hogy hol tartunk. Mindenesetre napok óta a sorozat zenéje és a Rains of Castamere jár az eszemben, ezt azt hiszem, nevezhetjük ráhangolódásnak. Oké, igazából már a fangirling állapotában leledzem, de csak diszkréten.
Ahhoz képest, hogy tulajdonképpen egy történelemkönyv, egyáltalán nem unatkoztam rajta, és a térképeket is olyan lelkesedéssel nézegettem, ahogy csak Középföldéét szoktam.
Minden lelkes rajongónak igazi csemege lehet, szerintem mindenképpen megéri „befektetni”, én biztos sokszor fellapozom még. Ha másért nem, hát szagolgatni meg a képeket nézegetni. :D De amúgy nem, újra is olvasom majd. És legalább lesz mihez fordulnom segítségért, ha valami nem lesz tiszta a Tűz és jég dala könyvekben.

Ui.: El sem hiszem, de érzek némi szimpátiát Tywin Lannister iránt.

Ui2.: Mondtam már, hogy mennyire gyönyörűek a képek? Mert most mondom.

Larawyn>!
George R. R. Martin – Elio M. García, Jr. – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Hihetetlenül részletes történelemkönyv Westerosról, Yandel mester tollából, amit akár Tyrion vagy Sam is olvashatna.

Őstörténettel indul: az erdő gyermekeiről, az Elsőkről, az andalokról, egészen a sárkányok hódításáig. Aztán végigveszi a Targaryen királyok hosszú sorát bukásukig, Robert király uralkodásának békés időszakáig. (Persze a harrenhali tornáról, Lyanna elrablásáról, és a lázadásról szinte semmit se ír, „azt a mesét mindenki olyan jól ismeri, hogy felesleges itt megismételni”…) A következő részben megismerjük a Hét Királyság legnagyobb házainak történetét, majd végül Essosra kalandozunk, a Szabad Városokba, és azokon is túl.

Ezer, meg ezer történet rejlik a sorok között, mint egy jól kitervelt kínzás, a kifejtésre várva, amit sosem fogunk megkapni…

1 hozzászólás
KillerCat>!
George R. R. Martin – Elio M. García, Jr. – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Túl 2 kilónyi történelmen,kalandon és utazáson. Csodás volt :-)

CaptainV IP>!
George R. R. Martin – Elio M. García, Jr. – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Nagyon durva ez a könyv. Gyönyörű, részletgazdag, de olyan szinten, hogy egyszerűen el sem tudom képzelni, hogyan született meg. Hogy lehet ennyi mindent odakölteni egy már amúgy is grandiózus történet köré?
A hardcore GoT-rajongóknak abszolút ajánlom.

Fundy>!
George R. R. Martin – Elio M. García, Jr. – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Először is le kell szögeznem: ne tévesszen meg senkit a 4 csillag, a könyv a tartalma szempontjából 5 csillagos, a magyar kiadás minősége miatt vontam le egyet ebből.
Maga a könyv 3 nagy részre osztható: egy rövidebb bevezető után a Targaryenek uralkodásával kezdünk, utána következik Westeros nagy régióinak a története, végül pedig Essos zárja a sort. A Targaryenes szekciót nagyon élveztem, minden király kapott legalább 1 oldalt, de a jelentősebbek akár tízet is. A kedvencem az Aegon hódítását és uralkodását taglaló szekció volt, plusz az utolsó, II. Aerys uralkodását leíró, itt található a legtöbb új információ, plusz én nagyon örültem, hogy mennyire sokat megtudhattunk Tywinról. Komolyan mondom, ha nem tudnám, mit művelt később az eredeti sorozatból, az egyik kedvencem lenne, de még így sem tudtam nem szimpatizálni vele, nagyon jól árnyalta Martin a karakterét. Plusz érdekesség szerintem, hogy lehet találgatni, hogy mik lesznek a későbbi Dunk és Egg történetek. Néhol szinte ordít, hogy azért nem részletezett részeket, mert majd egy ilyen történetben szeretné elmesélni.
A következő rész szerintem egy kicsit unalmasabbra sikerült. Nagyjából 14 oldal jutott mindegyik régióra, de ez természetesen nagyon kevés volt több ezer év történelmére, ezért sokszor csak számomra jelentőséggel így nem bíró adatsorolás lett belőle. Azok a részek sikerültek csak igazán érdekesre, ahol inkább néhány eseményre feküdt rá a szerző, és ezeket írta le részletesebben. Éppen ezért a Völgy és a Nyugat sikerült a legjobban. Előbbinél az andal hódításra, az Arrynok felemelkedésére helyezte a hangsúlyt, valamint a Sasfészek építésére. Nyugaton pedig Tywin nagyapjára, apjára és a fiatal Tywinra, na meg Castamere-re helyezték, ezek a részek emiatt nagyon érdekesek. Viszont Északot pl. nagyon elaprózták, szinte semmi új infó nincs, és a Síkvidék is szimpla tömjénezés nagy részt. Jobban örültem volna, ha inkább arról mesélt volna Martin, hogy hagyták el, és miért a Manderlyk a földjüket, azonban ezzel kapcsolatban csak pár sort írt.
Érdekes módon a könyv legjobb része Essos, talán azért is, mert erről tudunk alapból a legkevesebbet, így szinte minden információ új. A Reszkető-tenger, a dothrakiak, tényleg minden tetszett itt.
Az illusztrációkról: eszméletlen gyönyörűek, a kedvenc Torrhen Stark és Aegon találkozása, a Hold-kapu és Rhaegar és Robert harca, de tényleg mindegyik kép jól néz ki. Az egyetlen negatívum talán, hogy a nőket mintha klónozták volna, nagyjából mindenki ugyanolyan jó néz ki, csak más a haj, meg a ruha. Na meg szegény Dany, hát őt éppen egy kicsit elrontották. Összességében a könyv tényleg megéri az árát, gyönyörű kiadvány.
És most jöjjön a fekete leves, a magyar kiadás minősége: hemzseg a hibáktól, ezt még át kellett volna nézni párszor, mielőtt kiadják. Sajnos max enyhén túlzok, ha azt mondom, hogy szinte minden oldalon majd kiböki valami az ember szemét. Rengeteg az elírt név: nem csak Myriah Martell lett átkeresztelve a magyar verzióban Mariahra, de több essosi város nevét is hibásan írták le végig a könyvben (pl. a rhoyne-i fesztivál város, csak hogy még egy hibát említsek), ahogy éppen elsőre sikerült kiolvasnia a fordítónak, aztán ellenőrizni már nem volt kedvük. Nevek szerepelnek két soron belül kétféle módon leírva. Nyelvtanilag helytelen mondatokkal van tele a könyv, esetenként súlyos félrefordítások is akadnak: lásd ward, amit őrkapitányként fordítottak számtalan alkalommal: így lett Nedből és Robertből Jon Arryn őrkapitánya. (Nem csak náluk, számos egyéb ponton is előfordul ugyanez a kapitális hiba.) Ezek után pedig komolyan kétségbe vonom, hogy a fordító olvasta-e az eredeti könyveket. Ahogy feljebb írtam, a mondatszerkesztéssel is küzdött a fordító, egyszer még az angol verziót is kénytelen voltam előkapni, hogy dekódoljam, mit jelent az egyik mondat. Elnézést, de nagyon trehány munka a magyar verzió. Egyáltalán nem lehet rá büszke a kiadó.
Ez elég hosszúra sikeredett :) Mindenesetre a könyv Trónok harca rajongóknak megvételre erősen ajánlott, de szerintem érdemes elgondolkozni az angol verzión azoknak, akiket nagyon zavar a rengeteg hiba, és a nyelv nem akadály.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Horv_Dori>!

Ne cibáld a sárkány farkát.

226. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sárkány
6 hozzászólás
Sarah96>!

Miközben fagyos szelek dermesztették meg a várost, II. Aerys király megbízta piromantáit, hogy mágiájukkal űzzék el a telet. Egy teljes holdfordultáig zöld tüzek égtek végig a Vörös Torony falai mentén. Rhaegar herceg nem tartózkodott a városban, így nem láthatta. De Sárkánykőn sem volt Elia hercegnővel és a kisfiával, Aegonnal. Az új év közeledtével a koronaherceg útra kelt féltucatnyi közeli barátjával és bizalmasával, hogy visszamenjen a folyóvidékre, nem egészen harminc mérföldre Harrenhaltól… ahol Rhaegar ismét a deresi Lyanna Stark szemébe nézhetett, és olyan tüzet gyújtott vele, mely elemésztette házát, rokonságát és mindenkit, akit szeretett – azonkívül a fél birodalmat.

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: II. Aerys Targaryen · Lyanna Stark · Rhaegar Targaryen
1 hozzászólás
Ninácska P>!

Mondják, örök a dicsőség, pedig elillan az hamar – még a leghíresebb győzelmek dicsfénye is megfakul, ha még nagyobb vészeket hoz maga után.

88. oldal, A Targaryen királyok - I. Daeron

Ashtray_Heart>!

„Öltöztesd bár a vasembert selyembe és bársonyba, tanítsd meg írni és olvasni, adj neki könyveket, igazítsd el lovagiasság és udvariasság dolgaiban vagy a hit rejtelmeiben – írja Haereg nagymester –, de mikor a szemébe nézel, a tenger ott lesz benne; hideg, szürke és kegyetlen.”

193. oldal, Az ősi rend és az új

Belle_Maundrell>!

Az olvasóknak meg kell érteniük, hogy az ehhez fogható munka nem csupán néhány hét, netán év termése.

311. oldal

6 hozzászólás
Belle_Maundrell>!

[…] Sárkánykő diadalmas hercege Lyanna Starkot, Deres urának a lányát a szerelem és szépség királynőjének nevezte, se egy kék rózsakoszorút helyezett az ölébe a lándzsája végéről […]
És Rhaegar Targaryen ezzel az egyszerű, halványkék rózsakoszorúval kezdte el a táncot, mely ketté fogja szakítani a Hét Királyságot, elhozza a saját halálát és több ezer másikét, és új királyt emel a Vastrónra.

126-127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lyanna Stark · Rhaegar Targaryen
Dorka_>!

[…] Quarth mítoszai szerint valaha egy másik hold is volt az égbolton. Egy nap azonban ezt a holdat a nap felforralta, és az megrepedt, mint egy tojás, és milliónyi sárkány özönlött elő belőle.

13. oldal, Valyria felemelkedése

Kapcsolódó szócikkek: sárkány
Ancalimë P>!

A krónikák úgy szólnak, hogy míg Daeron háborúzott, és Baelor imádkozott, addig Viserys uralkodott. […] II. Viserysben megvolt a tehetség, hogy egy újabb Békítő legyen, mert nem volt még nála elmésebb és alkalmasabb király.

94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Viserys II Targaryen
Belle_Maundrell>!

A Reszkető-tenger minden furcsa és csodás teremtménye közül azonban a jégsárkányok a leghatalmasabbak. Ezek a kolosszális fenevadak méretben sokszorosan meghaladják Valyria sárkányait, állítólag élő jégből vannak, fakó, kék kristály a szemük, és hatalmas szárnyaikon áttetszik a hold és a csillagok fénye, ahogy az égen suhannak. Míg a közönséges sárkányok (már amennyire közönségesnek lehet nevezni bármiféle sárkányt) tüzet okádnak, a jégsárkányok állítólag olyan borzalmas hideget lehelnek, hogy az ember fél szívdobbanásnyi idő alatt jéggé válik.

294. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jégsárkány
Belle_Maundrell>!

Az éles elméjű és erélyes fiatal Daeron elsőként nagybátyja, a saját tanácsosai és számos hatalmas uraság részéről szembesült ellenállással, amikor először bejelentette, hogy „be kell fejezni a Hódítást”, és végre Dorne-t is a birodalomhoz kell csatolni. A nemesek emlékeztették rá, hogy neki már nincsenek harcra fogható sárkányai, ahogy a Hódítónak és a nővéreinek voltak. Erre Daeron elhíresült válasza így hangzott: „Van sárkányotok. Itt áll előttetek.”

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daeron I Targaryen

Hasonló könyvek címkék alapján

Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.
Ilona Andrews: Mágikus találkozás
N. K. Jemisin: Az obeliszkkapu
Jennifer A. Nielsen: The Shadow Throne – Az Árnytrón
Joe Abercrombie: Half a War – Az ütközet
Ed McDonald: Éjszárny
Moskát Anita: Horgonyhely
Raoul Renier: A kívülálló
Eliza Beth: Isteni sakkjátszma
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Lakott sziget