A ​tűz és jég világa (A tűz és jég dala) 136 csillagozás

A Trónok harca és Westeros ismeretlen históriája
George R. R. Martin – Elio M. García Jr – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Ha ​a múlt az előszó, akkor George R. R. Martin mesterműve – korunk legnagyratörőbb és legszórakoztatóbb fantasyeposza – rá a garancia, hogy szédületes lesz a bevezető; és A Tűz és Jég világával végre-valahára ez is megszületett.

E gazdagon illusztrált kiadvány – amely több mint százhetven eredeti festményt vonultat fel – a Hét Királyság történelmét mutatja be átfogóan, izgalmas leírásokon át a hátterét azoknak a heroikus csatáknak, keserű viszályoknak és vakmerő felkeléseknek, melyek A Tűz és Jég dala és az HBO által megfilmesített Trónok harca eseményeihez vezettek. A kötetet Martin többéves együttműködés keretében készítette elő a közismert rajongói weboldal, a Westeros.org alapítóival, Elio M. García Jr.-ral és Linda Antonssonnal – mivel talán egyedül ők ismerik olyan behatóan ezt a világot, mint fantasztikus képzelőerővel megáldott alkotója.

Ez a könyv összegyűjti a mesterek, septonok, mágusok és dalnokok minden felhalmozott tudását, de… (tovább)

Eredeti mű: George R. R. Martin – Elio M. García, Jr. – Linda Antonsson: The World of Ice and Fire

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tartalomjegyzék

>!
I.P.C., Budapest, 2014
326 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636354985 · Fordította: Popovics Ferenc, Aranyi Gábor

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Rhaegar Targaryen · Lyanna Stark · II. Aerys Targaryen

Helyszínek népszerűség szerint

Westeros · Casterly-hegy · Deres


Kedvencelte 32

Most olvassa 78

Várólistára tette 102

Kívánságlistára tette 217

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Lanore P
George R. R. Martin – Elio M. García Jr – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Ez a könyv elképesztő… nem csak azért, mert igényes, gyönyörű illusztrációkkal van tele, hanem mert teljesen elvarázsolja az embert a sok-sok részletgazdag információ a Tűz és Jég dala történelmi előzményeiről, szinte feldolgozhatatlan mennyiségben.
Újraolvasós kategória!

2 hozzászólás
>!
Vincenza
George R. R. Martin – Elio M. García Jr – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Szerencsésnek érzem magam, hogy megvehettem ezt a csodálatos „Történelemkönyvet”, nem mindenki engedheti meg magának, de az ára garantáltan kifizetődő.
Annyira mesés és csodálatos, az elképesztő illusztrációktól kezdve a a legapróbb részletig kidolgozva.
George R. R. Martin nem csak egy új világot alkotott, hanem egy egész univerzumot, amely él, lélegzik. Minden hatással van a jövőre, mindennek van következménye, egy apró lépés Westeros egész területére változással van, úgy éreztem néha, mintha egy érzékeny szimbiózisról olvasnék.. ~Néha elég egy követ arrébb mozdítani vagy csak egy embert megölni.~
A könyv elmeséli Westeros egész történetét: az Ősidőktől kezdve az Erdő gyermekeiről és az Óriásokról, majd a Sárkányok hódítását, a Targaryen ház dicsőségét és egyeduralmát, végül hanyatlásukat és bukásukat.
Zárásul olvashatunk a Hét királyság kialakulásról, Robert király békés uralkodásáról és végül Essosra is elkalandozunk.
Mindent megtudhatunk, mert Martin Úr mindent kitalált!
A Tűz és Jég dala rajongóknak kötelező!

>!
Petrasek
George R. R. Martin – Elio M. García Jr – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Minden Tűz és Jég dala rajongónak kötelező.
Szépen és részletesen ismerteti a könyvekben már felmerülő történeteket, legendákat. Végig kalauzólja az olvasót az ismert kezdetektől egészen a sorozat első részéig.
A leírások nagy része tömény információ, számomra nehezebben emészthető, ezért is tartott majd 1 hónapig mire befejeztem.
Az illusztrációk gyönyörűek, és mind passzolnak a történetekhez és a szöveghez. A címerekkel még mindig bajban vagyok, és a térképekről annyit hogy, a földrajz tanárom tuti leesne a székéről, a meghallaná, hogy mennyit
bújom őket :D

>!
Larawyn
George R. R. Martin – Elio M. García Jr – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Hihetetlenül részletes történelemkönyv Westerosról, Yandel mester tollából, amit akár Tyrion vagy Sam is olvashatna.

Őstörténettel indul: az erdő gyermekeiről, az Elsőkről, az andalokról, egészen a sárkányok hódításáig. Aztán végigveszi a Targaryen királyok hosszú sorát bukásukig, Robert király uralkodásának békés időszakáig. (Persze a harrenhali tornáról, Lyanna elrablásáról, és a lázadásról szinte semmit se ír, „azt a mesét mindenki olyan jól ismeri, hogy felesleges itt megismételni”…) A következő részben megismerjük a Hét Királyság legnagyobb házainak történetét, majd végül Essosra kalandozunk, a Szabad Városokba, és azokon is túl.

Ezer, meg ezer történet rejlik a sorok között, mint egy jól kitervelt kínzás, a kifejtésre várva, amit sosem fogunk megkapni…

1 hozzászólás
>!
dorothy_emerald
George R. R. Martin – Elio M. García Jr – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Száray Miklós: Történelem 0. Westeros históriája
***
Ez egy történelemkönyv. De tényleg. Vannak benne kitekintések, sztorik, de attól ez még egy irdatlan adatmennyiséggel ellátott történelemkönyv, ami fantasztikusan mutatja, hogy egy jó történethez nem elég magát a sztorit kitalálni, hanem millió és egy mesét ki kell találni mögé. Itt látszik igazán, hogy mennyi mindent. Hódítások, vallások, kultúrák, földrajz, tengernyi név és összefonódás. Szép munka, még akkor is, ha nyilvánvalóan az emberiség történelmére épít. Felbukkan a Rhodoszi kolosszus, az ókori világ hét csodájának intézménye, csak itt kilenc van belőlük, a hátrafelé nyilazó nomád lovas seregek, akik színlelt meneküléssel cselezik ki az ellenséget, a vikingek,akik a narvál szarvát adták el egyszarvúszarvként stb. Szóval lehet asszociálni szépen olvasás közben, de ezt én abszolút nem éreztem problémának. Szép, színes-szagos és jól kitalált história ez, ami egészen a kezdetektől elvisz az ismert világ minden csücskébe.

>!
Risus P
George R. R. Martin – Elio M. García Jr – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Azok a képek… nagyon szép ez a könyv!
Szerintem minden Trónok harca rajongónak kötelező darab.

>!
CaptainV P
George R. R. Martin – Elio M. García Jr – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Nagyon durva ez a könyv. Gyönyörű, részletgazdag, de olyan szinten, hogy egyszerűen el sem tudom képzelni, hogyan született meg. Hogy lehet ennyi mindent odakölteni egy már amúgy is grandiózus történet köré?
A hardcore GoT-rajongóknak abszolút ajánlom.

>!
Fundy
George R. R. Martin – Elio M. García Jr – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Először is le kell szögeznem: ne tévesszen meg senkit a 4 csillag, a könyv a tartalma szempontjából 5 csillagos, a magyar kiadás minősége miatt vontam le egyet ebből.
Maga a könyv 3 nagy részre osztható: egy rövidebb bevezető után a Targaryenek uralkodásával kezdünk, utána következik Westeros nagy régióinak a története, végül pedig Essos zárja a sort. A Targaryenes szekciót nagyon élveztem, minden király kapott legalább 1 oldalt, de a jelentősebbek akár tízet is. A kedvencem az Aegon hódítását és uralkodását taglaló szekció volt, plusz az utolsó, II. Aerys uralkodását leíró, itt található a legtöbb új információ, plusz én nagyon örültem, hogy mennyire sokat megtudhattunk Tywinról. Komolyan mondom, ha nem tudnám, mit művelt később az eredeti sorozatból, az egyik kedvencem lenne, de még így sem tudtam nem szimpatizálni vele, nagyon jól árnyalta Martin a karakterét. Plusz érdekesség szerintem, hogy lehet találgatni, hogy mik lesznek a későbbi Dunk és Egg történetek. Néhol szinte ordít, hogy azért nem részletezett részeket, mert majd egy ilyen történetben szeretné elmesélni.
A következő rész szerintem egy kicsit unalmasabbra sikerült. Nagyjából 14 oldal jutott mindegyik régióra, de ez természetesen nagyon kevés volt több ezer év történelmére, ezért sokszor csak számomra jelentőséggel így nem bíró adatsorolás lett belőle. Azok a részek sikerültek csak igazán érdekesre, ahol inkább néhány eseményre feküdt rá a szerző, és ezeket írta le részletesebben. Éppen ezért a Völgy és a Nyugat sikerült a legjobban. Előbbinél az andal hódításra, az Arrynok felemelkedésére helyezte a hangsúlyt, valamint a Sasfészek építésére. Nyugaton pedig Tywin nagyapjára, apjára és a fiatal Tywinra, na meg Castamere-re helyezték, ezek a részek emiatt nagyon érdekesek. Viszont Északot pl. nagyon elaprózták, szinte semmi új infó nincs, és a Síkvidék is szimpla tömjénezés nagy részt. Jobban örültem volna, ha inkább arról mesélt volna Martin, hogy hagyták el, és miért a Manderlyk a földjüket, azonban ezzel kapcsolatban csak pár sort írt.
Érdekes módon a könyv legjobb része Essos, talán azért is, mert erről tudunk alapból a legkevesebbet, így szinte minden információ új. A Reszkető-tenger, a dothrakiak, tényleg minden tetszett itt.
Az illusztrációkról: eszméletlen gyönyörűek, a kedvenc Torrhen Stark és Aegon találkozása, a Hold-kapu és Rhaegar és Robert harca, de tényleg mindegyik kép jól néz ki. Az egyetlen negatívum talán, hogy a nőket mintha klónozták volna, nagyjából mindenki ugyanolyan jó néz ki, csak más a haj, meg a ruha. Na meg szegény Dany, hát őt éppen egy kicsit elrontották. Összességében a könyv tényleg megéri az árát, gyönyörű kiadvány.
És most jöjjön a fekete leves, a magyar kiadás minősége: hemzseg a hibáktól, ezt még át kellett volna nézni párszor, mielőtt kiadják. Sajnos max enyhén túlzok, ha azt mondom, hogy szinte minden oldalon majd kiböki valami az ember szemét. Rengeteg az elírt név: nem csak Myriah Martell lett átkeresztelve a magyar verzióban Mariahra, de több essosi város nevét is hibásan írták le végig a könyvben (pl. a rhoyne-i fesztivál város, csak hogy még egy hibát említsek), ahogy éppen elsőre sikerült kiolvasnia a fordítónak, aztán ellenőrizni már nem volt kedvük. Nevek szerepelnek két soron belül kétféle módon leírva. Nyelvtanilag helytelen mondatokkal van tele a könyv, esetenként súlyos félrefordítások is akadnak: lásd ward, amit őrkapitányként fordítottak számtalan alkalommal: így lett Nedből és Robertből Jon Arryn őrkapitánya. (Nem csak náluk, számos egyéb ponton is előfordul ugyanez a kapitális hiba.) Ezek után pedig komolyan kétségbe vonom, hogy a fordító olvasta-e az eredeti könyveket. Ahogy feljebb írtam, a mondatszerkesztéssel is küzdött a fordító, egyszer még az angol verziót is kénytelen voltam előkapni, hogy dekódoljam, mit jelent az egyik mondat. Elnézést, de nagyon trehány munka a magyar verzió. Egyáltalán nem lehet rá büszke a kiadó.
Ez elég hosszúra sikeredett :) Mindenesetre a könyv Trónok harca rajongóknak megvételre erősen ajánlott, de szerintem érdemes elgondolkozni az angol verzión azoknak, akiket nagyon zavar a rengeteg hiba, és a nyelv nem akadály.

2 hozzászólás
>!
Traclon
George R. R. Martin – Elio M. García Jr – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Gyönyörű, igényes, szépen kivitelezett kötet, remek belső tartalommal.
A Tűz és Jég Dala eposzának történelmi előzményeit foglalja össze, plusz egy földrajzi áttekintést tartalmaz, fantasztikusan szép ábrákkal kiegészítve! A különböző helyszínek és karakterek képeit több mint tökéletesen adják vissza a festmények (kivéve talán a legvégén Daenerys és Havas Jon portréját, azok bevallom nem tetszettek).
A könyv igazi ékköve minden Trónok Harca-rajongó könyvespolcának, ezen felül a lapozgatása kiváló pótlékul szolgálhat két Martin-kötet megjelenése között, ráadásul szerepjátékhoz is használható a geoframia – amennyiben a társaság hajlandó kidolgozni hozzá egy saját szabályrendszert, vagy átemelni azt egy létező, másik szerepjátékból.

>!
EMkönyv
George R. R. Martin – Elio M. García Jr – Linda Antonsson: A tűz és jég világa

Emberek, így kell fantasy-t írni. Pont.
Bár a könyveket nem olvastam, csak a sorozatot nézem, minden tiszteletem az íróé, amiért egy ilyen részletesen kidolgozott világot alkotott. A festmények gyönyörűek, a szöveg egy kicsit nehéz ugyan, de olvasmányos, melegen ajánlom minden Trónok Harca rajongónak. (Külön tetszenek a családfák a végén, a többi nagy házét is megnézném. A Targaryeneké pedig elképesztően bonyolult, amikor a Sárkányok uralmáról olvastam, folyton vissza kellett lapoznom hogy lássam kiről van szó.)
A kötet egy plusz mélységet ad a jelenbeli történéseknek, sok dolgot értesz meg. Viszont rengeteg további kérdést vet fel, amikre persze kíváncsi lesz az olvasó – ezek után szinte jobban érdekelnének a felfedezések mint az, hogy ki ül a vastrónon. Szinte.
Összefoglalva, nagyon-nagyon tetszett, mindenképpen megéri elolvasni. Csak azért tartott ilyen sokáig, mert nálam az ilyen típusú könyvek inkább olvasgatósak-nézegetősek. De kiolvastam ( a könyvtár szeretettel várja vissza), és sok sok ismerettel, történettel és legendával lettem gazdagabb Westeros világát illetően. :)


Népszerű idézetek

>!
Horv_Dori

Ne cibáld a sárkány farkát.

226. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sárkány
4 hozzászólás
>!
malnakivi

Mondják, örök a dicsőség, pedig elillan az hamar – még a leghíresebb győzelmek dicsfénye is megfakul, ha még nagyobb vészeket hoz maga után.

88. oldal, A Targaryen királyok - I. Daeron

>!
Sarah96

Miközben fagyos szelek dermesztették meg a várost, II. Aerys király megbízta piromantáit, hogy mágiájukkal űzzék el a telet. Egy teljes holdfordultáig zöld tüzek égtek végig a Vörös Torony falai mentén. Rhaegar herceg nem tartózkodott a városban, így nem láthatta. De Sárkánykőn sem volt Elia hercegnővel és a kisfiával, Aegonnal. Az új év közeledtével a koronaherceg útra kelt féltucatnyi közeli barátjával és bizalmasával, hogy visszamenjen a folyóvidékre, nem egészen harminc mérföldre Harrenhaltól… ahol Rhaegar ismét a deresi Lyanna Stark szemébe nézhetett, és olyan tüzet gyújtott vele, mely elemésztette házát, rokonságát és mindenkit, akit szeretett – azonkívül a fél birodalmat.

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: II. Aerys Targaryen · Lyanna Stark · Rhaegar Targaryen
1 hozzászólás
>!
Ashtray_Heart

„Öltöztesd bár a vasembert selyembe és bársonyba, tanítsd meg írni és olvasni, adj neki könyveket, igazítsd el lovagiasság és udvariasság dolgaiban vagy a hit rejtelmeiben – írja Haereg nagymester –, de mikor a szemébe nézel, a tenger ott lesz benne; hideg, szürke és kegyetlen.”

193. oldal, Az ősi rend és az új

>!
Ms_Mississippi

Állítólag a Starkok és Boltonok közti viszály egész a Hosszú Éjszakáig nyúlt vissza. Temérdek háborút megvívott egymással ez a két ősi család, és nem mindegyik végződött a Stark-ház győzelmével. Azt mondják, Royce Bolton király, aki második e néven, magát Derest is elfoglalta és felgyújtotta; évszázadokkal később névrokona és leszármazottja, IV. Royce ugyanezt tette. (Egyébként rá a történelem Rőtkezű Royce néven emlékszik, mert volt egy olyan szokása, hogy szerette a kezét belemártani a foglyul ejtett ellenségei gyomrába, hogy puszta kézzel húzza ki a beleiket.) A többi Vörös Királyról az a hír járta, hogy köpönyegüket azoknak a Stark hercegeknek a bőréből készítették, akiket elfogtak és megnyúztak.

137. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Deres
>!
Dorka_

(…) mesék szerint ők [a Mások] az örök tél fagyos földjéről érkeztek, és magukkal hozták a hideget és a sötétséget, hogy kiirtsák az összes fényt és meleget. (…) rettenetes jégpókokon nyargaltak, valamint a holtak lovain, amiket képesek voltak feltámasztani, hogy szolgálják őket, éppúgy, ahogy a halott embereket is feltámasztották, hogy az oldalukon harcoljanak.

11. oldal, Hosszú Éjszaka

Kapcsolódó szócikkek: tél
>!
Dorka_

(…) Quarth mítoszai szerint valaha egy másik hold is volt az égbolton. Egy nap azonban ezt a holdat a nap felforralta, és az megrepedt, mint egy tojás, és milliónyi sárkány özönlött elő belőle.

13. oldal, Valyria felemelkedése

Kapcsolódó szócikkek: sárkány
>!
Celaenaella

Ember meg nem mondhatja, mit tartogat a jövő. De talán azzal, hogy tudjuk, eddig mi történt, valamennyien megtehetjük a magunkét, hogy elkerüljük az elődeink hibáit, vagy, hogy felülmúljuk sikereiket, és olyan világot építsünk, mely élhetőbb lesz gyermekeink meg az ő gyermekeik és az elkövetkező nemzedékek számára.

131. oldal

>!
Ms_Mississippi

Az Árny lábánál álló, sötét várost varázslat járja át. Boszorkánymesterek, varázslók, alkimisták, holdénekesek, vörös papok, fekete alkimisták, szellemidézők, tűz- és légjósok, vérmágusok, kínvallatók, inkvizítorok, méregkeverők, javasasszonyok, éjjárók, alakváltók, a Fekete Kecske, a Sápadt Gyermek és az Éjszaka Oroszlánjának imádói – mindenkit szívesen látnak Árnyékmenti Asshaiban, ahol semmi sem tiltott. Itt korlátozás és tiltás nélkül kimondhatják igéiket, gyakorolhatják obszcén rítusaikat, vagy hálhatnak démonokkal, ha úgy tartja kedvük.

308. oldal

>!
Ms_Mississippi

Annyit tudni biztosan, hogy valamikor a Hősök Kora idején a Casterlyk eltűnnek a krónikákból, és az addig ismeretlen Lannisterek lépnek a helyükbe, Casterly-hegy és a Nyugatvidék egy jókora darabjának uraiként.

196. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Casterly-hegy

Hasonló könyvek címkék alapján

Cynthia Hand: Angyalnyár
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi – Kalauz
Julia Quinn: És boldogan éltek
Marosi Katalin: Lady karnevál
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona
Peter V. Brett: A Rovásember
Brandon Sanderson: Ködszerzet – A korok hőse
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Robin Hobb: A végzet hajója I-II.
Robin Hobb: A király orgyilkosa