Éjvadászok 131 csillagozás

Történetek az Ezer világból
George R. R. Martin: Éjvadászok George R. R. Martin: Éjvadászok

Az Éjvadász ​nevű űrhajó különleges küldetést teljesít. A volkrin nevű idegen fajt keresi, ami a korai legendák és feljegyzések alapján az egyik legrégebbi értelmes faj a világűrben, azonban még senki nem találkozott velük. Most azonban a hajó kis felfedezőcsapata biztos nyomra akadt: egy volkrin hajó helyzetéről szereztek tudomást, és kitartóan tartanak felé, át a sötét örvényeken, az ürességen és a végtelen némaságon. Az útjuk hosszú és mindentől elszigetelt, ráadásul idővel furcsa dolgok és megmagyarázhatatlan halálesetek történnek. A legénység tagjai paranoiával átszőtt, kétségbeesett nyomozásba kezdenek, mielőtt felőrölné őket a totális őrület.

Az Éjvadászok George R. R. Martin sokak számára ismeretlen sci-fi oldalát mutatja be egy pattanásig feszült rémtörténeten keresztül, amit saját szavaival úgy jellemez, hogy a Psycho az űrben. Az 1980-ban írt, Locus- és Seiun-díjakkal kitüntetett, és Hugo-díjra jelölt kisregény Martin egyik legjobb… (tovább)

Eredeti cím: Nightflyers

Eredeti megjelenés éve: 1980

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
290 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634195016 · Fordította: Benkő Ferenc, Farkas Veronika, Galamb Zoltán, Kiskádár Tamás, Török Krisztina
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
304 oldal · ISBN: 9789634195023 · Fordította: Benkő Ferenc, Farkas Veronika, Galamb Zoltán, Kiskádár Tamás, Török Krisztina

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 146

Kívánságlistára tette 119

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

NewL P>!
George R. R. Martin: Éjvadászok

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

Egy nagyon változatos és sokrétű világot tárnak fel ezek a történetek. Nagyon találó az alcím, mert bár ugyan részletesen nincsenek kifejtve a világok, se a hátterük, se a rajta lakók, se a régebbi történelmük, de mindegyik novella sejteti őket eléggé ahhoz, hogy el tudtam képzelni őket valamilyen szinten. Az írónak nagyon nagy fantáziája van, és a könyvben található történetek mindegyike valamilyen formában nagy élményt nyújtott nekem. A novellák nagyon filmszerűek, és volt köztük olyan ami hasonlított más, általam már olvasott történetre, de ez nem vette el az élvezeti értéküket. Az alábbi történeteket szerettem a legjobban:
Az üvegvirág (The Glass Flower)
A Greywater-állomás személyzete (Men Of Greywater Station)
Sötét, sötét alagutakban (Dark, Dark Were The Tunnels)
Éjvadászok (Nightflyers)

Ezek után meg fogom nézni a sorozatot is, mert kíváncsi vagyok, mit tudtak ebből megvalósítani. A fordítások csodaszépek lettek, köszönet a fordítóknak.

LRn>!
George R. R. Martin: Éjvadászok

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

George R. R. Martint leginkább A jég és tűz dala kapcsán szoktuk ismerni – a regényfolyam és a hozzá kapcsolódó kisregények és kiegészítő kötetek népszerűsége miatt az olvasóközönség szerencsére már fogékonyabbá vált más munkáira is. A jó hír az, hogy ilyenek vannak bőven!

2017 óta elérhető már magyarul is az Álomdalok című elbeszélésgyűjtemény első kötete, ahol bepillantást nyerhetünk Martin science-fiction univerzumába is, az Ezer Világba. Ez az „ezer” világ kontextust képez Martin sci-fi novelláinak és kisregényeinek (ezek többnyire nem, vagy csak lazán összefüggő szövegek), amelyekből számosat írt az évek során. Ezekbe a világokba kalauzol minket az Éjvadászok is: kisebbet merít, de szebben tálal, mint a fent említett kötet. Szép, keménytáblás kiadvány, és a fókuszban itt nem az életmű bemutatása áll, hanem kifejezetten a science-fiction történetekből válogat: az Éjvadászok című kisregény (az Éjvándorok újrafordítása) mellett öt olyan elbeszélést kapunk, amelyek korábban nem voltak elérhetőek magyarul.

A szövegek kapcsán ismét mellbe vágott Martin melankóliája, amelyet már az Álomdalok kapcsán is kiemeltem. A kötetben ábrázolt emberi kapcsolatok ridegsége és kegyetlensége már önmagában megviseli az embert, és akkor még el sem jutottunk odáig, hogy horrortörténetekről beszélünk. Az elidegenedés tapasztalata olyan mélyen járja át Martin történeteit, hogy szinte nincs is szükség további borzalmakra – pedig vannak itt bőven válogatott szörnyűségek: egy intelligens gombafaj, amely megszállja és uralja az élőlényeket, egy halállal terhes kísértethajó az űrben, erőszak és prostitúció, hatalmas, föld alatt élő férgek a vaksötétben, vagy épp elkorcsosult emberi származékok. A felszínen változatos témákat vonultat fel a kötet, azonban a mélyben összekötik őket a melankolikus kérdések az emberségről és a lét és fejlődés értelméről.

Rajongóknak kötelező darab, de őszintén ajánlom azoknak is a kötetet, akik most terveznek megismerkedni Martin munkásságával, vagy a Trónok harca és folytatásai után kíváncsiak tőle valami másra is: kezelhető méretű kötet, profin megírt, színvonalas szövegeket gyűjt egybe, és bár nem az a kimondott karácsonyi olvasmány, de jól mutathat a fa alatt is.

Morpheus>!
George R. R. Martin: Éjvadászok

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

Kíváncsi voltam, vajon milyen lehet a sokak által szeretett Martin, amikor sci-fi-t próbál írni. (Igaz, a trónok harca se filmen, se könyvben nem érdekelt.) Fantasy, horror, sci-fi, különös disztópia keveredik, de nem mindig a nekem tetsző arányban. Az éjvadász volt a legjobb, aztán az üvegvirág sem volt rossz, a többiek pedig többé-kevésbé gyengébbek.

Dawnofmyth>!
George R. R. Martin: Éjvadászok

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

Az álomdalok után olvastam, így kicsit összefolynak a novellák, de az Éjvadászok és a Sötét, sötét alagutakban tetszett a legjobban. Az Éjvadászok sorozattal már szemezek egy ideje, de ezek után egyre kíváncsibb vagyok, hogy hogyan sikerült. A Féreg Házában egy kicsit groteszk volt, de tetszett, viszont nem igazán voltam tisztában a nemekkel. A Csillaglány érdekesen indult, de nem tetszett a folytatás, szerintem nem sok értelme volt. A másik kettő meg feledhető. Emlékszem belőlük részletekre, de nem fogtak meg. Lehet csak sok novellás kötetet olvastam egymást követően, sok történet volt egymás után.

Chöpp >!
George R. R. Martin: Éjvadászok

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

A címadó novella és A Féreg Házában is nagyon jó volt, de a
Sötét, sötét alagutakban t és Az üvegvirág ot sem tudom feledni. Gyanítom így lesz ez még jó sokáig. Szóval szerettem ezeket az írásokat. Bár, igaz, ami igaz, fantasy-ben tényleg nagyobbat alkotott.

kratas P>!
George R. R. Martin: Éjvadászok

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

Hát nem vágódtam tőle hanyatt.
A Greywater-állomás személyzete tetszett is meg nem is. Izgalmas kis történet volt, de zavart benne az ismétlődés. Mintha a szereplők egyfolytában körbe és körbe futottak volna.
A legjobb számomra az Éjvadászok c. írás volt, izgalmas volt, bár kiszámítható végkifejlettel. Tetszett a szereplők bemutatása és a kialakuló dráma lassú felvezetése.
A Csillaglányt inkább hagyjuk, nem is értem, hogy ennek mi értelme volt. Az üvegvirág számomra túl elvont volt, A féreg házában meg egyáltalán nem fogott meg, untam. Az utolsó történet viszont nem volt rossz, de ott meg a rövidség miatt nem örültem, ezt kifejtve egy olyan 200 oldalon szívesebben vettem volna.
Szóval még így is bőkezű voltam a csillagosztásnál, mert azt hiszem kezdünk beleesni abba a hibába, hogy elvárjuk, hogy bármi, amit Martin ír, az jó. Nem biztos.

Gyula_Böszörményi IP>!
George R. R. Martin: Éjvadászok

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

Mire az utolsó történethez értem, már nem emlékeztem, miről szóltak az előzőek – szóval számomra nagyon feledhető sztorik voltak. Sci-fi-ben Martin nem a legjobb.

1 hozzászólás
Nikymeria P>!
George R. R. Martin: Éjvadászok

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

Nagyon lelkesen fogtam bele, aztán kiderült, hogy felültem egy hullámvasútra.
Volt olyan történet, amit nagyon szerettem, például a címadót, és volt olyan, amin majdnem bealudtam, ráadásul többször vissza kellett olvasnom, mert elvesztettem a fonalat. Az pedig Az üvegvirág.
Pedig egész jól felépített világnak tűnik.
Fájt a szívem, de csak 3.5 csillag.

B_Petra>!
George R. R. Martin: Éjvadászok

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

Más típusú novellákhoz, kisregényekhez szoktam Martintól, nem rossz de nem is kiemelkedő, persze hozzá képest. Számomra Martin inkább csak fantasy íróként él az elmémben, de érdekes volt űrhajós sci-fit olvasni tőle.
A legjobb a címadó novella/kisregény. Ötletei vannak, ezt el kell ismerni.

Ibanez P>!
George R. R. Martin: Éjvadászok

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

Szerintem sokkal jobb ez a könyv mint 72%. Persze, mint ahogy megszokott a novellásköteteknél, itt is vannak jobb és rosszabb novellák. Ugyanakkor azok, amik jók, nagyon izgalmasak. A Greywater-állomás személyzete már szerencsése megalapozza ezt a horror-sci-fi világot, az Éjvadászokban teljesen kiteljesedik (ennél egyébként volt egy enyhe Scalzi Árnyékszövetség utóérzetem az anyja miatt), a legjobban pedig nálam A Féreg Házában vitte a pálmát, talán azért is, mert a főhős, Annelyn (komolyan, ezen kiakadtam, merthogy férfi, a név alapján állandóan nőre gondoltam :-D), szóval a főhős nem szimpatikus, mégis izgulunk érte, naná és azok a férgek meg a sötét járatok…brrr… ennél a novellánál teljesen bekucorodtam és én is ott kúsztam-másztam a sötétben… Nem mondom, hogy polcon maradós kötetté vált, viszont mindenképpen megéri elolvasni, úgy tűnik, igenis tud George barátunk mást is írni, nemcsak fantasyt.


Népszerű idézetek

Chöpp >!

Miből állhat az elme, ha nem emlékekből? Elvégre kik vagyunk mindannyian? Csupán akiknek hisszük magunkat, se több, se kevesebb.

207. oldal Az üvegvirág

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

Kapcsolódó szócikkek: emlék
NewL P>!

Ebben a történetben nincsenek hősök.

Csillaglány

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

4 hozzászólás
Chöpp >!

Az apostolok hasznos eszközök, de a hűség nem erényük. Tizenkét iskarióti Júdást gyűjtöttem össze, mindegyikük a csókra áhítozott.

174. oldal Az üvegvirág

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

NewL P>!

Az obszidián kedves az ízlésemnek, továbbá megfelelő jelképnek találom a kín és újjászületés eme házához. Az élet a testi szenvedély hevében fogan, az obszidián vulkáni tűzben születik. Feketeségén időnként keresztülúszik a fény tiszta igazsága, ráadásul a létezéshez hasonlóan végtelenül törékeny, néhol veszélyesen éles peremekkel.

Az üvegvirág

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

Kapcsolódó szócikkek: obszidián
LRn>!

– Egyrészt még soha nem találkozott másik intelligens lénnyel, csakis alacsonyabb létformákkal. Ez lényeges elem. Tehát önmagából kiindulva ítél meg bennünket, mert egyéb szellemet nem ismer. Az uralkodás a legfőbb késztetése, hogy maga alá gyűrjön minden életet, amellyel csak kapcsolatba kerül. Ezért úgy gondolja, hogy mi is ilyenek vagyunk, fél, hogy megpróbáljuk megszerezni a bolygón a hatalmat, ami most még az övé. […]

24. oldal (A Greywater-állomás személyzete)

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

LRn>!

– Az üveg kemény – vélekedett – és hideg.
– A melegség a rothadás mellékterméke, az entrópia mostohagyermeke – közöltem.

206. oldal (Az üvegvirág)

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

Kapcsolódó szócikkek: entrópia
Könyvbubus>!

A Greywater-állomás személyzete a hullócsillagot figyelte, ahogy jelentőségteljesen zuhan alá. A központi épület lőtornyából nézték némán, amint az északkeleti égbolton felfénylik a csóva, s kettéhasítja a ritkás spóraköd alatt sötétlő éjszakát. Átbukott a zeniten, végül eltűnt a nyugati látóhatáron túl.

(első mondat)

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

Könyvbubus>!

Az emberi birodalom és ezernyi világa (talán kétszer ennyi, talán kevesebb, de ki tudná számon tartani?), a fyndiik, a damooshok, a g’vhernek, a nor t’alush meg a többi ismert vagy híresztelt értelmesek szétszórt birodalmai, mindez együtt, a szenvedéllyel, vérrel és történelemmel megfestett, fényéveken átterpeszkedő rengeteg vidék, csillag és élet, túl a fekete örvényeken, melyeket csak a volkrinok ismerhetnek igazán, a mi aprócska világegyetemünk… csupán a fény szigete a szürkeség végtelenül nagy tengerén, s tulajdonképpen még ez is beleolvad a tudatlanság sötétjébe. Ráadásul mindez egyetlen kicsiny galaxison belül, melynek az ember még akkor sem ismerheti meg a határait, ha elél egymilliárd évig. Végül a mindenség puszta mérete fogja legyűrni, hiába dacol vagy visong; ebben az igazságban biztos vagyok.
Ám én nem győzetek le ilyen könnyen. Ebben áll a gőgöm, a végső és egyetlen: nem sok a sötétség erői ellen, de legalább valami. Ha eljön a vég, tajtékozva fogadom majd.

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

Könyvbubus>!

Az erkölcs egy szorosan megkötött köntös, melyen a csomó, már amikor tart, hát jó erősen teszi – ám a csillagok közti végtelenség hajlamos kioldani, sőt, temérdek élénk színű, kusza cérnaszállá cibálni. A Vándor divatos polgára rusztikus látványosság a Cathadayon, az ymiri izzad a Vessen, a vessi megfagy az Ymiren, a fellaniak által ruha helyett viselt, örvénylő fények erőszaktételt, botrányt és gyilkosságot eredményeznek fél tucat világon. Ugyanez a helyzet az erkölccsel. A jó semmivel sem állandóbb, mint egy hajtóka szabása; egy értelmes élet kioltása szemernyit sem nyom többet a latban egy kebel közszemlére tételénél vagy eltakarásánál.

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

Pandaharcos>!

Végül néhányan közülük meghaltak. A többiek meg életben maradtak.

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból


Hasonló könyvek címkék alapján

H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők
Jonathan Maberry (szerk.): Aliens: Életre halál
Stephen King: Rémálmok bazára
Richard Matheson: Legenda vagyok
Félel-mesék
Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Robert Louis Stevenson: Yekyll doktor csodálatos története
Robert Louis Stevenson: Jekyll és Hyde