Éjvadászok 5 csillagozás

Történetek az Ezer világból
George R. R. Martin: Éjvadászok

Az Éjvadász ​nevű űrhajó különleges küldetést teljesít. A volkrin nevű idegen fajt keresi, ami a korai legendák és feljegyzések alapján az egyik legrégebbi értelmes faj a világűrben, azonban még senki nem találkozott velük. Most azonban a hajó kis felfedezőcsapata biztos nyomra akadt: egy volkrin hajó helyzetéről szereztek tudomást, és kitartóan tartanak felé, át a sötét örvényeken, az ürességen és a végtelen némaságon. Az útjuk hosszú és mindentől elszigetelt, ráadásul idővel furcsa dolgok és megmagyarázhatatlan halálesetek történnek. A legénység tagjai paranoiával átszőtt, kétségbeesett nyomozásba kezdenek, mielőtt felőrölné őket a totális őrület.

Az Éjvadászok George R. R. Martin sokak számára ismeretlen sci-fi oldalát mutatja be egy pattanásig feszült rémtörténeten keresztül, amit saját szavaival úgy jellemez, hogy a Psycho az űrben. Az 1980-ban írt, Locus- és Seiun-díjakkal kitüntetett, és Hugo-díjra jelölt kisregény Martin egyik legjobb… (tovább)

Eredeti mű: George R. R. Martin: Nightflyers and Other Stories

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
290 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634195016 · Fordította: Benkő Ferenc, Farkas Veronika, Galamb Zoltán, Kiskádár Tamás, Török Krisztina
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
304 oldal · ISBN: 9789634195023 · Fordította: Benkő Ferenc, Farkas Veronika, Galamb Zoltán, Kiskádár Tamás, Török Krisztina

Most olvassa 12

Várólistára tette 112

Kívánságlistára tette 191

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
NewL P
George R. R. Martin: Éjvadászok

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

Egy nagyon változatos és sokrétű világot tárnak fel ezek a történetek. Nagyon találó az alcím, mert bár ugyan részletesen nincsenek kifejtve a világok, se a hátterük, se a rajta lakók, se a régebbi történelmük, de mindegyik novella sejteti őket eléggé ahhoz, hogy el tudtam képzelni őket valamilyen szinten. Az írónak nagyon nagy fantáziája van, és a könyvben található történetek mindegyike valamilyen formában nagy élményt nyújtott nekem. A novellák nagyon filmszerűek, és volt köztük olyan ami hasonlított más, általam már olvasott történetre, de ez nem vette el az élvezeti értéküket. Az alábbi történeteket szerettem a legjobban:
Az üvegvirág (The Glass Flower)
A Greywater-állomás személyzete (Men Of Greywater Station)
Sötét, sötét alagutakban (Dark, Dark Were The Tunnels)
Éjvadászok (Nightflyers)

Ezek után meg fogom nézni a sorozatot is, mert kíváncsi vagyok, mit tudtak ebből megvalósítani. A fordítások csodaszépek lettek, köszönet a fordítóknak.

>!
LRn
George R. R. Martin: Éjvadászok

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

George R. R. Martint leginkább A jég és tűz dala kapcsán szoktuk ismerni – a regényfolyam és a hozzá kapcsolódó kisregények és kiegészítő kötetek népszerűsége miatt az olvasóközönség szerencsére már fogékonyabbá vált más munkáira is. A jó hír az, hogy ilyenek vannak bőven!

2017 óta elérhető már magyarul is az Álomdalok című elbeszélésgyűjtemény első kötete, ahol bepillantást nyerhetünk Martin science-fiction univerzumába is, az Ezer Világba. Ez az „ezer” világ kontextust képez Martin sci-fi novelláinak és kisregényeinek (ezek többnyire nem, vagy csak lazán összefüggő szövegek), amelyekből számosat írt az évek során. Ezekbe a világokba kalauzol minket az Éjvadászok is: kisebbet merít, de szebben tálal, mint a fent említett kötet. Szép, keménytáblás kiadvány, és a fókuszban itt nem az életmű bemutatása áll, hanem kifejezetten a science-fiction történetekből válogat: az Éjvadászok című kisregény (az Éjvándorok újrafordítása) mellett öt olyan elbeszélést kapunk, amelyek korábban nem voltak elérhetőek magyarul.

A szövegek kapcsán ismét mellbe vágott Martin melankóliája, amelyet már az Álomdalok kapcsán is kiemeltem. A kötetben ábrázolt emberi kapcsolatok ridegsége és kegyetlensége már önmagában megviseli az embert, és akkor még el sem jutottunk odáig, hogy horrortörténetekről beszélünk. Az elidegenedés tapasztalata olyan mélyen járja át Martin történeteit, hogy szinte nincs is szükség további borzalmakra – pedig vannak itt bőven válogatott szörnyűségek: egy intelligens gombafaj, amely megszállja és uralja az élőlényeket, egy halállal terhes kísértethajó az űrben, erőszak és prostitúció, hatalmas, föld alatt élő férgek a vaksötétben, vagy épp elkorcsosult emberi származékok. A felszínen változatos témákat vonultat fel a kötet, azonban a mélyben összekötik őket a melankolikus kérdések az emberségről és a lét és fejlődés értelméről.

Rajongóknak kötelező darab, de őszintén ajánlom azoknak is a kötetet, akik most terveznek megismerkedni Martin munkásságával, vagy a Trónok harca és folytatásai után kíváncsiak tőle valami másra is: kezelhető méretű kötet, profin megírt, színvonalas szövegeket gyűjt egybe, és bár nem az a kimondott karácsonyi olvasmány, de jól mutathat a fa alatt is.


Népszerű idézetek

>!
NewL P

Ebben a történetben nincsenek hősök.

Csillaglány

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

4 hozzászólás
>!
NewL P

Az obszidián kedves az ízlésemnek, továbbá megfelelő jelképnek találom a kín és újjászületés eme házához. Az élet a testi szenvedély hevében fogan, az obszidián vulkáni tűzben születik. Feketeségén időnként keresztülúszik a fény tiszta igazsága, ráadásul a létezéshez hasonlóan végtelenül törékeny, néhol veszélyesen éles peremekkel.

Az üvegvirág

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

>!
LRn

– Az üveg kemény – vélekedett – és hideg.
– A melegség a rothadás mellékterméke, az entrópia mostohagyermeke – közöltem.

206. oldal (Az üvegvirág)

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

>!
LRn 

– Egyrészt még soha nem találkozott másik intelligens lénnyel, csakis alacsonyabb létformákkal. Ez lényeges elem. Tehát önmagából kiindulva ítél meg bennünket, mert egyéb szellemet nem ismer. Az uralkodás a legfőbb késztetése, hogy maga alá gyűrjön minden életet, amellyel csak kapcsolatba kerül. Ezért úgy gondolja, hogy mi is ilyenek vagyunk, fél, hogy megpróbáljuk megszerezni a bolygón a hatalmat, ami most még az övé. (…)

24. oldal (A Greywater-állomás személyzete)

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból


Hasonló könyvek címkék alapján

H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
Stephen King: Rémálmok bazára
Edgar Allan Poe: Elbeszélések
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe legjobb elbeszélései
Varga Tamás József (szerk.): Kalandok és kalandozók
Mészáros András: A farkas álma
Szabó István Zoltán – Gaborják Ádám – Takács Gábor – Makai Péter Kristóf – Benkő Marianna (szerk.): Az atomkatasztrófa gyermekei
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása
Stephen King: Világnagy strand