Trónok ​harca 1. (A tűz és jég dala 1.) 35 csillagozás

George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

Közeleg ​a tél. Ez a Starkok rideg mottója, akik a messzi Királyvárból kormányzó Robert Baratheon király által egyesített birodalom legészakibb részének urai. Robert király nevében Lord Eddard Stark irányítja Derest, ahol a nagyúr és családja békében és nyugalomban él. Messze északon azonban, a Birodalmat védelmező hatalmas Fal mögött barbár vadak és még náluk is rosszabbak élnek: természetfeletti lények, akik a tél beköszöntével mítoszból valósággá válva jeges rémülettel töltik el a Királyság lakóit.
Dél felől is veszély fenyegeti a törékeny békét: a király segítőjének váratlan és rejtélyes halála fellebbenti a fátylat a birodalom nagy családjai között feszülő ellentétekről, melyek akár egy pusztító polgárháború kirobbanásához is vezethetnek…

Először egy többkötetes regényciklus, majd egy minden nézettségi rekordot megdöntő tévésorozat, most pedig itt a képregény is. George R. R. Martin hatalmas sikerű fantasy sagáját két kiváló alkotóművész, Tommy Patterson… (tovább)

Eredeti mű: George R. R. Martin – Daniel Abraham: A Game of Thrones: The Graphic Novel 1.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Szukits, Szeged, 2017
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634974239 · Fordította: Szolga Emese · Illusztrálta: Tommy Patterson

Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
GytAnett P
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

A Trónok harcával érdekes a kapcsolatom, valahogy mindig csak az elejével van szerencsém: eddig az első könyvet olvastam, illetve a sorozatból is csak az első két évadot láttam. Most kaptam egy harmadik történetelmesélést, ami meglepő módon egészen kiegészítette a korábbiakat.
A történetünk hála a jó égnek ugyanaz maradt, viszont képregény formában azoknak is emészthető lehet a Trónok harca nem éppen egyszerű világa, aki megriad a féltégláktól. :)
A szereplőkről még mindig ugyanaz a véleményen, Havas Jon és Arya az abszolút favoritok, az utáltjaim pedig szerintem egyáltalán nem meglepőek. :)
Én lepődtem meg a legjobban, hogy teljesen el bírtam merülni a képregényben, pedig nem sűrűn olvasok a műfajban, és még a történet is ismert volt már számomra.
Kíváncsi leszek, hogy a további 3 kötet alatt meddig jut el a történet.

>!
Nikymeria P
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

Elfogult vagyok, nem tagadom. 5 csillag.
A szereplőket szokni kellett, őket a harmadik alakjukban láttam most. De tetszenek. Catelynt még mindig nem bírom.
Nincs több mondanivalóm. Trónok harca. Kész. :D

>!
Saille P
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

Adtam még egy esélyt a Trónok harcának. Egyszer már nekiálltam a sorozat pilotjának vagy 3 éve, de nehezen bírtam végig. Képregény formában sokkal pörgősebb, és tényleg nagyon szépen van megrajzolva, ezt javára írom. De sajnos a történet (amely kicsivel megy csak túl a piloton), most sem tudott megragadni. Az a sok öncélú kegyetlenkedés, nők megalázása, és a szinte csak perverz módon űzött szexualitás engem alaposan elriaszt(ott) akkor és most is. Az egész csak arról szólt, hogy ki kit hogy készít ki a hatalmi játszmákban. Igy amikor a fantasy elemekre kerül a sor, azok bár érdekesek és akár költőiek is lehetnének (l. a sárkányok eredetmondája), de inkább csak kilógnak az egészből. A 4 csillagot inkább a képregényes forma fantasztikus kidolgozottságáért kapja, na meg Havas Jon tényleg helyes fiú és a legszimpatikusabb a bagázsból….

Borító 3*

>!
Könyvkuczkó P
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

Bevallom, nagyon szeretem a képregényeket, annak ellenére, hogy nagyon ritkán veszem már kézbe őket. Gyerekként nekem nem volt túl sok, a testvéremnek annál több. Valahogy akkor még élt az általános vélekedés, hogy ezt a műfajt fiúknak találták ki. Úgyhogy Pókember, Garfield, Batman kalandjait lopott pillanatokban élveztem ki, mikor a testvéremtől volt alkalmam “kölcsönvenni”. (Bár nem sajnálom, ez úton is kérek tőle bocsánatot…) Az is általános nézet volt, hogy képregényt csak kockák vesznek a kezükbe, akik egy normál könyvet már el sem olvasnak. De azóta ezek a kockák felnőttek, eluralták a mozikat, és most már ez a menő. Ez szerencsére nagyobb teret ad a műfajnak, újabb és újabb történeteket dolgoznak fel ebben a formában is.
Ahogyan a gyerekeknek a képregény ugródeszka lehet az olvasáshoz, úgy lehet ez a regény képekben belépő a Tűz és Jég dala világába. Ha valakinek a könyv túl hosszú, vagy könnyen elvész a karakterek, cselekményszálak között, annak tökéletes választás. Azoknak, akik már benne vannak, kellemes időtöltés a következő könyv megjelenéséig, vagy a sorozat utolsó évadáig. Személy szerint az első kötetet tavaly olvastam el, idén pedig folytatom a másodikkal, és ez remek lehetőség volt, hogy felfrissítsem az emlékeimet.
Úgy, hogy a sorozatot többször láttam, és a könyvben is elmerültem már, ez a harmadik változat tökéletesen illeszkedik az előző kettő mellé. A belső gondolatokat jobban meg tudja jeleníteni a filmnél, a vizualitás pedig nagyon szépen aládolgozik a könyv által felépített világnak. Daniel Abraham remekül megragadja a történet lényegét. Az tömörebb lett, de mégis önmagában értelmezhető maradt. Tommy Patterson grafikája gyönyörű, és szerencsére inkább támaszkodott George R. R. Martin leírásaira, mint a sorozat színészeire és ábrázolására.
Ami kicsit zavaró, az a külső hasonlóság egyes szereplők között. Különösen a nők túl egyformák, korra, helyzetükre való tekintet nélkül. Mindenki vagy Marvel-hős szintű bombázó, vagy nagyon előnytelen külsővel rendelkezik, átmenet nincs. Persze a kontraszt segít, megjegyezhető lesz az, aki nem úgy néz ki, mint egy szupermodell. Viszont az érzelmek rá vannak írva az arcokra, a tájak, épületek rajzai csodálatosak. Könnyen megjegyezhető, ki hova tartozik, csak a helyszín, a színek, és a jelképek már rengeteget segítenek.
A könyvet a “regény képekben” szavakkal tudnám jellemezni, ami már a külsejével is kitűnik. A kiadó gondolt mindenkire, puha-, és keménykötéses verzióban is megjelentette a művet, utóbbihoz díszdoboz is készült, így mindenki választhat igény és pénztárca szerint, melyik verzió a szimpatikusabb. A díszdoboz, és az egymáshoz szépen illő borítók is alátámasztják, érdemes ebben a formában is elmerülni Westeros világában.

>!
ftamas
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

Elég szépen megszerkesztett képregény. Igazából nem tudom, hogy a könyvet, vagy a filmet követi, mert az elején, ha jól tudom még nem váltak szét. Martin jó író és mivel képregény, így nem is túlírt, bár igen érződik rajta, hogy egy történet eleje.
Amúgy, bár nem vagyok nagy angolos, már régen megfogalmazódott bennem, hogy mennyire jobban illik a „játék”, vagy „játszma” szó erre a történetre, mint a „harc” a „Trónok harca” címből.

>!
Szyszyyy P
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

Így az értékelés elején be kell valljam, hogy nem vagyok Trónok harca fan.
A sorozatból is kb. az első két évadot láttam(amire amúgy szinte már nem is emlékszem), a könyveket pedig nem tervezem elolvasni.
Mondjuk a sorozatot viszont tervezem folytatni, csak idő mire ráveszem magam. xD
De mivel szeretem a képregényeket és egy ilyet pár óra alatt bedarálok, nem volt kérdéses az elolvasása. :D
Nem volt rossz.
Leginkább annak örültem, hogy nem volt rövid. Utálom, amikor egy képregény túl rövid és a sztori nem tud kibontakozni és csak azon morgolódok, hogy ez így kevés és nem elég részletes.
A rajzolása is nagyon szép. Stílusában hasonlít szerintem a Marvel-ekre.
Bár néha a szereplők, helyszínek közötti váltások és az idő múlása számomra nem volt érzékelhető.

>!
Leah P
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

Kicsit furcsa még a karakterek rajzolása de megszokható.
A (sorozat) történetét tényleg kiegészítette. Egyszer majd elolvasom a könyvet is :)

>!
Donáta_Bognár
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

A képregény olvasása közbe felelvenedett bennem a Trónok harca és most várom a Királyok csatájának megképregényesítését is.

>!
kinga133
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

Szinte a könyv képes mása, jóval hűbb hozzá, mint a sorozat. Érdekes volt így is elolvasni. Igényes munka, a varsafa tökéletesen megrajzolva, az érzelmek átjönnek a rajzokon. Egy kihívás miatt olvastam el ilyen formában is a történetet, de nem bántam meg! A fél levonás csak azért, mert a gyorsan véget ért, mire megszoktam, már hová lapoznom.

>!
xeral
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

Nem nagyon szoktam képregényt olvasni, sőt már nem is emlékszem, mikor volt utoljára a kezemben, de mikor láttam, hogy a Trónok harcából is készült, akkor úgy gondoltam érdemes lesz elolvasni. Magát a sorozatot szerettem, hiszen nagyon látványos, sokkal fogyaszthatóbb, mint maga a könyv (amivel elég sokáig küzdöttem, és küzdök a második résszel). A rajzok nekem furcsák, túl szögletesek, merevek, nem tetszettek, a történetet meg a könyv nélkül szerintem nem értettem volna.


Népszerű idézetek

>!
Risus P

A bátyámnak ott a kardja, Robert királynak a harci kalapácsa, nekem pedig itt az eszem. Azt viszont könyvek edzik élesre, hogy jól vágjon.

4. Fejezet (Szukits, 2017)

>!
Risus P

Soha nem feledd el, hogy ki vagy, mert a világ sem teszi. Változtasd az erősségeddé. Akkor nem tehet gyengévé. Fegyverezd le magad vele, akkor biztosan nem használhatják föl ellened.

2. Fejezet (Szukits, 2017)

>!
Risus P

Emlékezz erre fiú! Minden törpe lehet fattyú…. de nem minden fattyúnak kell törpének lennie.

2. Fejezet (Szukits, 2017)

>!
Risus P

A különböző utak gyakran ugyanabba a kastélyba vezetnek.

4. Fejezet (Szukits, 2017)


A sorozat következő kötete

A tűz és jég dala sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme – A babaház
Lee Yun-Hee: Démonnapló 5.
Sang-Sun Park: Tarot Café 6.
Joann Sfar – Lewis Trondheim: A torony – Egy kacsa szíve
Mark Millar: Logan: Kíméletlen jövő
Stan Sakai: Usagi Yojimbo 15. – A kard 2.
Vörös Édua: Utánam, fiúk! 3.
Conan, a harcos – Alfa különszám, 1988
Vörös Édua: Utánam, fiúk! 2.
Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben