52. legjobb képregény könyv a molyok értékelése alapján

Trónok ​harca 1. (A tűz és jég dala 1.) 101 csillagozás

George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

Közeleg ​a tél. Ez a Starkok rideg mottója, akik a messzi Királyvárból kormányzó Robert Baratheon király által egyesített birodalom legészakibb részének urai. Robert király nevében Lord Eddard Stark irányítja Derest, ahol a nagyúr és családja békében és nyugalomban él. Messze északon azonban, a Birodalmat védelmező hatalmas Fal mögött barbár vadak és még náluk is rosszabbak élnek: természetfeletti lények, akik a tél beköszöntével mítoszból valósággá válva jeges rémülettel töltik el a Királyság lakóit.
Dél felől is veszély fenyegeti a törékeny békét: a király segítőjének váratlan és rejtélyes halála fellebbenti a fátylat a birodalom nagy családjai között feszülő ellentétekről, melyek akár egy pusztító polgárháború kirobbanásához is vezethetnek…

Először egy többkötetes regényciklus, majd egy minden nézettségi rekordot megdöntő tévésorozat, most pedig itt a képregény is. George R. R. Martin hatalmas sikerű fantasy sagáját két kiváló alkotóművész, Tommy Patterson… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Szukits, Szeged, 2017
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634974239 · Fordította: Szolga Emese · Illusztrálta: Tommy Patterson

Kedvencelte 6

Most olvassa 7

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Qedrák P>!
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

Nem vagyok különösebben nagy képregényfogyasztó, de a Trónok harca természetesen kiváló hívószó nekem is.

Két dolognak különösen örültem. Az egyik, hogy a könyvek cselekményét követi, egészen pontosan ez a kötet nagyjából az első könyv kb. negyedét-ötödét öleli fel. Vagyis közvetlen adaptációról van szó, nem befolyásolta a sorozat. Szerintem ez kifejezetten jó döntésnek bizonyult, mert így el tudunk vonatkozni a sorozat színészeitől és az onnan kimaradó (vagy összevont) szereplők is megjelenhettek a képregény hasábjain. Egyelőre úgy tűnik, hogy szinte pontról pontra látjuk a könyvet, ikonikus jeleneteit sorról sorra veszi.
A másik, hogy lényegében úgy követi a könyvet, hogy közben vizuális értelemben egyszerűsít, néhány képkockába sűrítve oldalakat megtöltő leírásokat vagy párbeszédeket. Ez lehetővé teszi azt is, hogy azt a sok flashbacket, amivel a könyv él, a sorozat viszont kevésbé, beleágyazza a történetbe.
A szereplők megrajzolása tetszett, bár itt már a kép sokkal inkább vegyesnek bizonyult a számomra. Az eroticizáló rajzolást nem bántam, ahol szükségesnek tűnt, ott nem viseltek ruhát a szereplők, kb. úgy viszonyultak ezek a képkockák egy erotikus képregényhez, mint az adoptált könyv egy erotikus limonádéhoz. Viszont akadt, akit szükségtelenül rajzoltak át erotikus vonásokkal. Az ötgyermekes Catelyn például egy huszonéves nő feszes melleit és testét kapta, szóval finoman szólva elrugaszkodtunk a valóságtól… Én valahogy minden nő nagy mellű lett, mintha a rajzoló egy NDK-s pornóújságot forgatott volna a munkája előtt. Ami viszont tetszett, hogy a könyvben leírt hasonlóságokat, pl. hogy ki melyik szülőjére hasonlított vagy milyen testfelépítéssel bírt, azt a képregény jól visszaadta.
Amit még nagy adósságnak tartottam, az a meglehetősen steril környezet. Igaz, az első kötet a könyvsorozatban nem feltétlenül visz el a leglátványosabb tájakra, de ahová még is, onnan is szűk fókuszokat vagy zárt, téglafalú helyiségeket kapunk, ami azért nem válik a képregény erényévé.

9 hozzászólás
GytAnett>!
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

A Trónok harcával érdekes a kapcsolatom, valahogy mindig csak az elejével van szerencsém: eddig az első könyvet olvastam, illetve a sorozatból is csak az első két évadot láttam. Most kaptam egy harmadik történetelmesélést, ami meglepő módon egészen kiegészítette a korábbiakat.
A történetünk hála a jó égnek ugyanaz maradt, viszont képregény formában azoknak is emészthető lehet a Trónok harca nem éppen egyszerű világa, aki megriad a féltégláktól. :)
A szereplőkről még mindig ugyanaz a véleményen, Havas Jon és Arya az abszolút favoritok, az utáltjaim pedig szerintem egyáltalán nem meglepőek. :)
Én lepődtem meg a legjobban, hogy teljesen el bírtam merülni a képregényben, pedig nem sűrűn olvasok a műfajban, és még a történet is ismert volt már számomra.
Kíváncsi leszek, hogy a további 3 kötet alatt meddig jut el a történet.

Nikymeria>!
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

Elfogult vagyok, nem tagadom. 5 csillag.
A szereplőket szokni kellett, őket a harmadik alakjukban láttam most. De tetszenek. Catelynt még mindig nem bírom.
Nincs több mondanivalóm. Trónok harca. Kész. :D

diamondfox P>!
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

Lassan haladtam vele, valahogy többször is bele-bele aludtam, de azért jóval izgalmasabb volt, mint maga a könyv a lassú felépítésével – pedig ez a könyvnek egy töredékét dolgozta még csak fel. Jó volt látni a karaktereket és azt is, hogy nem mindenki hasonlít a sorozatból megismert színészére, hanem inkább a könybet követték kinézet terén. Tetszett az előszó :)

ladybird12 P>!
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

Vegyes érzéseim vannak ezzel a képregénnyel kapcsolatban. Egyrészt csalódtam, mert arra számítottam, hogy egy másik időszakot-világot mutatnak be. Az író kitartóan adott több történet szálat az elmúlt évek során és némelyikkel szívesen megismerkedtem volna. Az, hogy újra ugyanazt a történetet kell végig követni, amit a könyvben és sorozatban már megismertem alaposan, kissé unalmassá teszi számomra az olvasást. A másik negatívum az volt, hogy a rajzok kissé elkapkodtak voltak, nem volt szörnyű de már láttam szebb grafikát is. A pozitívum pedig, hogy a képregény (eddig) hűen a könyvhöz adja elő a történetet, így ami csak a könyvben jelent meg vagy a sorozatban átírtak, azt a képregényben is látni lehet. De még így is kérdéses számomra, hogy folytatom e ezt a képregényt.

Szyszyyy IP>!
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

Így az értékelés elején be kell valljam, hogy nem vagyok Trónok harca fan.
A sorozatból is kb. az első két évadot láttam(amire amúgy szinte már nem is emlékszem), a könyveket pedig nem tervezem elolvasni.
Mondjuk a sorozatot viszont tervezem folytatni, csak idő mire ráveszem magam. xD
De mivel szeretem a képregényeket és egy ilyet pár óra alatt bedarálok, nem volt kérdéses az elolvasása. :D
Nem volt rossz.
Leginkább annak örültem, hogy nem volt rövid. Utálom, amikor egy képregény túl rövid és a sztori nem tud kibontakozni és csak azon morgolódok, hogy ez így kevés és nem elég részletes.
A rajzolása is nagyon szép. Stílusában hasonlít szerintem a Marvel-ekre.
Bár néha a szereplők, helyszínek közötti váltások és az idő múlása számomra nem volt érzékelhető.

Leah P>!
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

Kicsit furcsa még a karakterek rajzolása de megszokható.
A (sorozat) történetét tényleg kiegészítette. Egyszer majd elolvasom a könyvet is :)

ftamas>!
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

Elég szépen megszerkesztett képregény. Igazából nem tudom, hogy a könyvet, vagy a filmet követi, mert az elején, ha jól tudom még nem váltak szét. Martin jó író és mivel képregény, így nem is túlírt, bár igen érződik rajta, hogy egy történet eleje.
Amúgy, bár nem vagyok nagy angolos, már régen megfogalmazódott bennem, hogy mennyire jobban illik a „játék”, vagy „játszma” szó erre a történetre, mint a „harc” a „Trónok harca” címből.

Lehvira>!
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

Jó volt egy kis ideig visszatérni ebbe a világba, hisz alapjáraton nagyon szeretem Westerost és Martin bácsi világát. Valamelyest dobott a hangulaton ez a képregény formátum, sokáig a sorozat színészeiként azonosítottam a fejemben a szereplőket. Itt azonban (a leírás alapján) Marin által kigondolt kinézetre sokkal jobban hasonlítanak. Catelyn nagyon szépnek és fiatalnak van ábrázolva, ami már csak azért is változatos és frissítő, mivel a sorozatban szerintem öreg és nem annyira szép. Khal Drogo sikerült a legeslegjobban, őt szerintem nagyon elkapták! ♥ Nem mintha Jason Momoával bármi problémám is lenne :D Ő egyszerűen mindkét verzióban tökéletes
Kicsit azonban sajnáltam, hogy Rickont kihagyták az egészből, végtére is ő is Stark gyerek még ha nagyon kicsi is

R4ms3s P>!
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca 1.

Nem olvastam a könyveket, csak a sorozatot láttam, de ismerősök és oldalak alapján „hallottam”, hogy mik az eltérések a könyv és a sorozat között. Mikor szüleimtől megkaptam a képregényt először féltem, hogy a sorozatra fog hasonlítani és nem az eredeti könyvre. De szerencsére nem így lett. :) A rajzok nagyon szépek lettek, a történet izgalmas volt és be kell vallanom jobban tetszett, mint a sorozat.

>!
Szukits, Szeged, 2017
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634974239 · Fordította: Szolga Emese · Illusztrálta: Tommy Patterson

Népszerű idézetek

Risus>!

A bátyámnak ott a kardja, Robert királynak a harci kalapácsa, nekem pedig itt az eszem. Azt viszont könyvek edzik élesre, hogy jól vágjon.

4. Fejezet (Szukits, 2017)

P_A_Doorman>!

Minden nemesi háznak megvolt a saját mottója: becsületről, dicsőségről, hűségről, hitről és bátorságról szóltak. Kivéve a Starkokét. Az ő szavaik így hangzottak: KÖZELEG A TÉL.

1. Fejezet (Szukits, 2017)

DreamR IP>!

– Te tényleg varjú vagy? – kérdezte Bran.
„Te tényleg zuhansz?", kérdezett vissza a varjú.
– Ez csak álom – válaszolta Bran.
„Valóban?", kérdezte a varjú.
– Felébredek, amikor a földnek ütközöm – mondta a madárnak Bran.
„Meghalsz, amikor a földnek ütközöl", felelte a varjú. Folytatta az evést.
Bran lepillantott. Hegyeket látott most havas csúcsokkal és sötét erdőkben kígyózó folyók
ezüstfonalát. Becsukta a szemét és sírni kezdett.
„Ezzel nem mész semmire", figyelmeztette a varjú. „Mondtam neked, a válasz a repülés, nem a
sírás. Nem lehet az olyan nehéz! Én is csinálom."

101 Bran

Risus>!

Soha nem feledd el, hogy ki vagy, mert a világ sem teszi. Változtasd az erősségeddé. Akkor nem tehet gyengévé. Fegyverezd le magad vele, akkor biztosan nem használhatják föl ellened.

2. Fejezet (Szukits, 2017)

Risus>!

Emlékezz erre fiú! Minden törpe lehet fattyú…. de nem minden fattyúnak kell törpének lennie.

2. Fejezet (Szukits, 2017)

Risus>!

A különböző utak gyakran ugyanabba a kastélyba vezetnek.

4. Fejezet (Szukits, 2017)

readingsogood P>!

– Én még azt sem tudom, ki volt az anyám.
– Kétségkivül egy asszony. Ahogy a legtöbb anya

2. Fejezet


A sorozat következő kötete

A tűz és jég dala sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Moore: A teljes Watchmen
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Neil Gaiman: Death – Halál
Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben
Michael Dante DiMartino: Korra legendája: Hatalmi harc I.
R. A. Salvatore – Andrew Dabb: Dungeons & Dragons: Forgotten Realms: Drizzt legendája 1. – Otthon
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 2.
Mike Mignola: Hellboy – A leláncolt koporsó és más mesék
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1. – Apokalipszis szvit
Anne Rice: Interjú a vámpírral