Álomdalok ​2. (Álomdalok 2.) 25 csillagozás

Ami a Trónok harcán túl van
George R. R. Martin: Álomdalok 2.

Minden idők egyik legnevesebb fantasyírója, George R. R. Martin már A tűz és jég dala világrengető sikere előtt is a műfaj megkerülhetetlen alakjának számított, pályafutását kezdettől fogva rangos díjak és zajos sikerek kísérik.

A csodálatosan sokszínű életműből válogató Álomdalok II. kötete az ereje teljében lévő írót mutatja be nekünk, aki egyszerűen nem tud hibázni, legyen szó science fictionről, fantasyről, horrorról, vagy ezek utánozhatatlan egyvelegéről. A könyv emellett betekintést nyújt Martin forgatókönyvírói munkásságába is, és a személyes hangnemben írt visszaemlékezések révén közelebbről is megismerhetjük őt.

Az Álomdalok remekbe szabott írásaiban megtalálható minden, ami miatt olvasók tízmilliói rajonganak George R. R. Martin történeteiért.

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2019
896 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633579732 · Fordította: Juhász Viktor, Körmendi Ágnes, Novák Gábor
>!
Alexandra, Pécs, 2019
896 oldal · ISBN: 9789634476627 · Fordította: Juhász Viktor, Körmendi Ágnes, Novák Gábor

Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 64

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Agatha_Emrys P>!
George R. R. Martin: Álomdalok 2.

George R. R. Martin: Álomdalok 2. Ami a Trónok harcán túl van

Sajnos csalódást okozott, az első rész sokkalta jobb volt.

Persze, itt vegyesebb a kép, nem osztható fel olyan könnyen 3 zsánerre/részre(fantasy, sci-fi, horror), mint az első, talán inkább sorozatokhoz köthető (Tuff, Fekete Lapok), de volt azért forgatókönyv, és zsánerkeverő részleg is (krimi-fantasy, történelmi-fantasy stb.)

Ezen sokszínűség ellenére is cserben hagyottnak éreztem magam.
Egyrészt a novellák nagy része már megjelent máskor (Kóbor lovag, Fekete lapok, Éjvadász), ami engem nem érintett, de másoknak talán érdemes lenne megfontolni, hogy mennyi újdonságot jelent számukra ez a kötet.

Másrészt sokszor azt éreztem, hogy érdekes az alapkoncepció, de valahogy a kiviteletésnél mintha megfakulna a dolog. És mintha Martin is többet „nyafogott” volna az átvezetőkben, hogy hányszor vitték el előre az SFF díjakat, vagy hogy valaki nem értékelte kellően a zsenialitását.

Eleinte a Fekete Lapokkal szemben bizonytalan voltam, hogy magukban mennyire érthetőek a novellák, ha valaki nem ismeri a világot, de végül a lényeget ki lehet hámozni belőle (mi az a fekete lap, és kik a jokerek/ászok) szóval ez nem probléma.

Martinnak tehetsége van több zsánerhez is, de csak az általam eddig olvasott novellákat alapul véve érdekes módon most azt mondom, hogy a horror művei a legerősebbek/maradandóbbak.

Benedek_Eszti>!
George R. R. Martin: Álomdalok 2.

George R. R. Martin: Álomdalok 2. Ami a Trónok harcán túl van

Az Álomdalok második kötete nekem jobban elnyerte a tetszésemet, mint az első. Martin ezen munkásságai valahogy közelebb álltak már az én ízlésemnek, még ha kicsit el is borzadtam az elején. Izgalmas és egyedi történeteket találhattok benne, amik garantáltan le fognak titeket nyűgözni. Martinban sokkal több rejlik, mint egy nagyszerű fantasy sorozat regény írója. Igenis figyeljünk oda a sci-fi munkásságára is, mert nem csak könnyen emészthető, de zseniális sztorikat gyárt ezen téren.

Bővebben: http://www.ahmagazin.com/george-rr-martin-alomdalok2/

WolfEinstein>!
George R. R. Martin: Álomdalok 2.

George R. R. Martin: Álomdalok 2. Ami a Trónok harcán túl van

A kisepikai műfajokkal általában az a kifogásom, hogy nem ad lehetőséget eléggé elmélyedni a történetben. Szeretek sokáig benne lenni egy olvasmányvilágban, jól megmártózni benne, és nem akarok elszakadni onnan. A novella és a kisregény túl hamar véget ér ahhoz, hogy igazán a része lehessek az olvasmánynak. Viszont ez az antológia Martin lenyűgözően gazdag és sokrétű világába engedett be, ahol az egyes, egymástól független, sci-fi, fantasy, horror és ezek keverékműfajainak felettébb változatos egyvelege ellenére mégis egységesen Martin-világban érezhettem magam, így nem vált nyomasztóvá, hogy véget ért egy-egy novella, mert jött a következő. Jó, önmagában a novellák nyomasztóak, csak az nem viselt meg, hogy vége – ha érted, mire gondolok.
Martint a Tűz és jég dala alapján három okból szokták különösen méltatni: a karakterek rendkívül gazdag árnyalása, a történetvezetés lebilincselő és fordulatos megoldásai és a bemutatott világ kreatív és fantáziadús ábrázolása miatt. Ezek a jellemzői benne vannak a kisepikai műveiben is, sőt, terjedelmükből adódóan még koncentráltabban, mint egy immáron 5000 kiadott oldal fölött járó monumentális fantasy-sagában. Viszont ami a novellák esetében feltűnő volt, hogy mindehhez hozzáadódik még az a fordulat, ami rendszerint a történet végén értelmezi újra az egész történetet. Martinnak hihetetlen érzéke van ahhoz, hogy az információt halálos precizitással csepegtesse az olvasónak, aki így az olvasás teljes ideje alatt kénytelen folyamatosan felülbírálni saját álláspontját és prekoncepcióit. Martin nem rágja az olvasó szájába, amit mondani akar a történeteivel, elég intelligensnek feltételezi őket, hogy felismerjék maguktól, és rákényszeríti az olvasóit a szüntelen aktív és cselekvő olvasásra. Életre kelti a művet az olvasóiban. Talán ezért igazán jó a történeteit olvasni.

Szianett>!
George R. R. Martin: Álomdalok 2.

George R. R. Martin: Álomdalok 2. Ami a Trónok harcán túl van

Az első rész sokkal jobb volt, bár ebben a kötetben volt néhàny kivételes munkája, amelynek gondolatai és fő mondanivalója örökre nyomot hagyott. Mindenképpen ajánlom más világokba „utazásként” :)

DaVeman>!
George R. R. Martin: Álomdalok 2.

George R. R. Martin: Álomdalok 2. Ami a Trónok harcán túl van

270 oldalt át kellet lapoznom – az Üvegvirágot már olvastam az Éjvadászokban, ahogy A kóbor lovagot is a Hét királyság lovagjában. A burokba zárva és a Xavier Desmond naplójából a Wild Cards mozaikregény-sorozat írásai, önmagukban számomra értelmezhetetlenek. Óriási lehúzás és pazarlás, hogy ez a négy írás bekerült.
Az összes többi elbeszélés azonban megfogott, mindegyik kivétel nélkül tetszett, amit az Álomdalok 1-ről nem tudtam elmondani. Egy zseni Martin, ugyanakkora ász horrorban, krimiben, sci-fiben és romantikában, mint fantasyban, ezek keverékeiben meg méginkább.

Renáta_G>!
George R. R. Martin: Álomdalok 2.

George R. R. Martin: Álomdalok 2. Ami a Trónok harcán túl van

Izgalmasan összeállított kötet. Mindegy, hogy fantasy, horror vagy épp sci-fi, mind egyedi és érdekes történetek. Ráadásul a kötet végén még egy áttekintést is találunk a szerző magyar nyelven megjelent írásairól. George R. R. Martin életműve valóban rendkívül színes és izgalmas, biztos vagyok benne, hogy bárki talál kedvére valót egy ilyen változatos kötetben. Rajongóknak kötelező, akik pedig most ismerkednének meg a szerző írásaival és nem rögtön a több ezer oldalas világhírű A tűz és jég dala ciklus elolvasásával kezdenének, azoknak tökéletes ízelítő.

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2020/02/22/alomdalok

Kétezertizenhúsz>!
George R. R. Martin: Álomdalok 2.

George R. R. Martin: Álomdalok 2. Ami a Trónok harcán túl van

Egyszerűen csodálatos volt ez a könyv. Gyönyörű novellákat olvashattam, már rég elmúlt az a fiatalos háttér Martin történeteiből. Mert az életről mesélt. Nem távoli hősökről, nem létező bolygókról. Ha így is lett volna, az egész csupán egy metafora volt, egy félrevezetés olyan olvasók számára, akik az izgalmas cselekményt szeretik.
Persze nem az összes történet volt ilyen, de számos ilyent tapasztalhattam. Voltak, melyeket nem tudtam átérezni. Voltak, amelyek pusztán a jól kidolgozott karakterekkel és sztorival nyerték el tetszésemet, ezek miatt is boldog voltam. És örülök, hálás vagyok azért, hogy úgy döntöttem, elolvasom az Álomdalok 2.-t is. Sokkal jobban tetszett, mint az előző, de nem bántam meg, hogy azt is elolvastam, hiszen végre láthatom a bizonyítékot, nem csak ködös gondolatok kavarognak bennem, hogy a hatalmas tehetséggel rendelkező írók is megszenvedtek elért eredményeikért.

>!
Alexandra, Pécs, 2019
896 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633579732 · Fordította: Juhász Viktor, Körmendi Ágnes, Novák Gábor

Népszerű idézetek

Gate P>!

Karrieremet elhullott sorozatok holttestei szegélyezik.

(első mondat)

George R. R. Martin: Álomdalok 2. Ami a Trónok harcán túl van

bookishbeata>!

Annyi definíciót hozunk a science fictionre, a fantasyre és horrorra, ahányat csak akarunk. Meghúzhatjuk a határokat és címkéket aggathatunk, de a végén ugyanaz a régi történet marad, az önmagával harcban álló emberi szívről.
A többi, barátaim, csupán díszlet.
A Fantasy háza kőből és fából épült, díszlete a középkor. Lakói lóval és gályával közlekednek, karddal, varázslattal és csatabárddal harcolnak, palantírral vagy hollóval kommunikálnak, tündékkel és sárkányokkal étkeznek egy asztalnál.
A Science Fiction Háza durötvözetből és műanyagból épült, berendezése a kitalált jövő. Lakosai csillaghajóval és légautóval utaznak, atombombával és kitenyésztett baktériumokkal harcolnak, ansible és lézer segítségével kommunikálnak, proteinrudakat osztanak meg idegen lényekkel.
A Horror Háza csontból és pókhálóból épült, díszlete a hátborzongató gótika. Lakói csak éjszaka utaznak, bármivel harcolnak, ami mocskosan öl, sikollyal, hörgéssel és üvöltéssel kommunikálnak, vért szívnak a vámpírokkal és a vérfarkasokkal.
Ezt hívom én díszletszabálynak.
Felejtsétek el a definíciókat. Díszletszabály.

442. oldal

George R. R. Martin: Álomdalok 2. Ami a Trónok harcán túl van

Kétezertizenhúsz>!

Mit tudsz mondani a fájdalomról?
A szavak csupán a dolgok árnyékát képesek leírni. Az erős, éles fizikai fájdalom realitása semmihez sem hasonlítható, túlmutat mindenen, ami nyelvvel kifejezhető. Maga a világ itt van velünk, éjjel és nappal, de amikor fájdalmat érzünk, valódi fájdalmat, a világ kifakul, elhalványul, szellemképpé alakul, homályos emlékké, nevetséges, lényegtelen dologgá. Minden eszmény, álom, szeretet, félelem és gondolat, amit érzünk, tökéletesen jelentéktelenné válik. Egyedül maradunk a fájdalommal, ez lesz az egyetlen, ami számít, és ha a fájdalom elég nagy és elég sokáig tart, az a fajta agónia, amely sosem akar véget érni, akkor emberi természetünk minden összetevője elolvad előtte, és az emberi agynak nevezett kifinomult számítógép csak egyetlen gondolatra kesz képes:
Elég, ELÉG!
És ha a fájdalom végül megszűnik, bizonyos idő elteltével még az azt tapasztaló elme is képtelenné válik a megértésére, nem tud visszaemlékezni rá, mennyire borzalmas is volt valójában, közelítő leírást sem adhat a rettenetes igazságról, hogy milyen érzés volt átélni.

703. oldal, Üvegvirág

George R. R. Martin: Álomdalok 2. Ami a Trónok harcán túl van

bookishbeata>!

Fantasy? Science fiction? Horror?
Én azt mondom, történet, és a pokolba minden mással!

446. oldal

George R. R. Martin: Álomdalok 2. Ami a Trónok harcán túl van

bookishbeata>!

Ha eljutsz odáig, rá fogsz jönni, hogy Thomas Tudbury a leginkább önéletrajzi ihletésű szereplő az összes karakter közül, akiket valaha létrehoztam. Persze vannak lényeges különbségek is. Bár saját gyermekkorom sok részletét felhasználtam Tomnál, néhány nagyon fontos változtatást is eszközöltem. Valójában sosem voltak olyan barátaim, mint „Roncstelepi” Joey DiAngelis, bár akkoriban nagyon szerettem volna valami hasonlót.(Főleg a forgatókönyvben szereplő Joeyt, akit Melindával átírtunk lányra.) Nekem két nagyszerű lánytestvérem volt, míg Tom egyedüli gyermekként nevelkedett. Ó, és igazából sosem fejlesztettem ki menő telepatikus képességet – legnagyobb sajnálatomra.

302. oldal

George R. R. Martin: Álomdalok 2. Ami a Trónok harcán túl van

Árvai_András>!

Ha a karodban tarthatod a kislányod, és arra gondolsz egy pillanatra is, hogy bármit rosszul csináltál, te vagy a legostobább emberi lény, aki valaha a Földön járt. Higgy nekem, Jeff. Nem mulasztottál el semmit.

154

George R. R. Martin: Álomdalok 2. Ami a Trónok harcán túl van

kiralyl0528>!

A fivéreim felülmúlnak, ha harcról, táncról, gondolkodásról vagy olvasásról van szó, de fele olyan élethűen sem tudnak eszméletlenül feküdni a sárban mint én.

790. oldal AZ ÖNMAGÁVAL HARCBAN ÁLLÓ EMBERI SZÍV A kóbor lovag (Alexandra, 2019)

George R. R. Martin: Álomdalok 2. Ami a Trónok harcán túl van

Agatha_Emrys P>!

Bövel elég hozzá, hogy az alanynál [Martinnál] diagnosztizálják a creatus interruptus végső stádiumát.

8. oldal

George R. R. Martin: Álomdalok 2. Ami a Trónok harcán túl van

Kétezertizenhúsz>!

TRAGER: Biztosan nem akarja ezt tenni, Dr. Lake. Ha azzal tüzet nyit idebent, mindannyiunkat megöl, beleértve a barátnőjét is.
TOM: Nem a barátnőm. Szükségünk van egy autóra.
TRAGER: Elmondjam, hány bűncselekményt követ el éppen?
TOM: Köszi, inkább ne. A limó megteszi.

211. oldal

George R. R. Martin: Álomdalok 2. Ami a Trónok harcán túl van


Hasonló könyvek címkék alapján

Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Robert Louis Stevenson: Yekyll doktor csodálatos története
Robert Louis Stevenson: Jekyll és Hyde
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete
Sam Weller – Mort Castle (szerk.): Árnyak és rémek
Stephen King: Éjszakai műszak
Stephen King: Rémálmok bazára
Stephen King: Csontkollekció
Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők