Álomdalok 1 csillagozás

George R. R. Martin: Álomdalok

Martin már A tűz és jég dala világrengető sikere előtt is komoly hírnévre tett szert, a fantasytől a science fictionön át a horrorig számos műfajban alkotott maradandót. Az Álomdalok első kötete e csodálatosan sokszínű életmű első húsz évéből válogat. Különleges csemege ez Martin rajongóinak: bepillantást enged abba az írói életútba, amelynek során a képregényrajongó kölyökből többszörösen díjnyertes író lett. Az Álomdalok remekbe szabott írásaiban megtalálható minden, ami miatt olvasók tízmilliói rajonganak George R. R. Martin történeteiért.

Eredeti mű: George R. R. Martin: Dreamsongs

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2017
704 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633579725 · Fordította: Bujdosó István, Juhász Viktor, Kornya Zsolt, Körmendi Ágnes, Nemes István, Novák Gábor

Most olvassa 10

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 145


Kiemelt értékelések

>!
Fermin
George R. R. Martin: Álomdalok

George R. R. Martin nevével többször szembe találkoztam ilyen-olyan módon, gondoltam itt az ideje olvasni tőle valamit, és ez a pár hete magyarul megjelent novelláskötet a fülszövege alapján érdekesnek ígérkezett.
Nem csalódtam, nagyon jól összeállított válogatás lett. Ráadásul a fejezetek elején helyet kapó rövid bevezetőknek köszönhetően, egy csomó értékes információt kapunk a novellák keletkezésének körülményeiről, és a szerző életéről, írói munkásságáról, ami közel sem indult olyan zökkenőmentesen, mint ahogy azt a könyv hátulján lévő szöveg sugallja. Martin kezdetben nagyon nehezen tudta eladni az írásait, és a Nebula, Hugo jelöléseket sem sikerült sokáig díjra váltania. Keményen meg kellett dolgoznia az elismerésért.
A kötetben, a szerző a 60-70-es években (elvétve volt talán egy-két 80-as évekbeli is) írt novelláiból válogat. Ezek az írások még a kísérletezés korszakában keletkeztek, ezért műfajukat tekintve elég vegyesek, sokszor több stílus keveredik bennük. Mondjuk ez nem lepett meg, miután olvastam, hogy Martinnak, Heinlein, Tolkien és Lovecraft voltak a kedvenc szerzői.
A novellák minősége elég kiegyensúlyozott volt. Mindössze két történet nem nyerte el a tetszésemet (Kőváros, Éjvándorok), és alig négy-öt olyan írás volt a válogatásban, amit untam. Műfaj szerint, a szerző fantasy és horror novellái tetszettek leginkább, a kedvenceim is ebből a kőrből kerültek ki (Jégsárkány, Hogy emlékezz rám, Homokkirályok, A San Breta-i kijárat).
A sci-fi novellák sem voltak rosszak. Többségükön erősen érződött a képregények hatása, és a tudománnyal szemben inkább a fantasztikum dominált bennük. Egyedül az zavart, hogy némelyik történetben, minden magyarázat nélkül megemlít a szerző egy-egy idegen bolygót, vagy teremtményt, én pedig csak néztem, hogy ez most hogyan kapcsolódik a cselekményhez. Martin sci-fi novelláinak nagy része egyazon univerzumban játszódik (Hranga Birodalom, Avalon, Jamison Világa, Corlos). Örültem volna, ha kicsit átfogóbb képet kapunk ezekről a helyekről, és nem apró morzsákból kell az embernek összeszedni az információkat.
Összességében azt mondanám, hogy aki szereti a műfaji változatosságot, és nem zavarja a történetek nagy részének a komor hangulata, annak érdemes elolvasnia ezt a válogatást. A novellák átlaga alapján négy csillagot kellene adnom, de a sok érdekesség miatt, amit a szerzőről megtudtam, megfejeltem még egy fél csillaggal.


Népszerű idézetek

>!
malnakivi P

A legjobb fantasy az álmok nyelvén íródik. Él, ahogy az álmok is élnek, valóságosabb a valóságnál is, legalábbis egy pillanatra… arra az ébredés előtti hosszú, mágikus pillanatra. (…) Van valami ősi és igaz a fantasyben, ami szól bennünk valakihez, talán a gyermekhez, aki arról álmodozik, hogy egy nap majd az éjszakai erdőben vadászik, a magányos hegyek tövében lakmározik, és megtalálja az örökké tartó szerelmet, valahol Óztól délre és Shangri-Lától északra.

382-383. oldal, 4. fejezet - A teknőcvár örökösei (Alexandra, 2017)

>!
malnakivi P

– Túlságosan logikus vagy, Don – kuncogott Trager. – Inkább érezned kellene többet.

469. oldal, 5. fejezet - Húsraktár (Alexandra, 2017)

>!
Fermin 

Mások megtarthatják maguknak a mennyországot. Ha meghalok, én inkább Középföldét választom.

383. oldal

>!
malnakivi P

    A modern könyvkiadásban szeretik kategóriákba sorolni a meséinket, könyvespolcokat hoznak létre, melyek emlékeztetnek a kémiai készlet rekeszeire az apró üvegcsékkel, és mindegyiken ott a helyes kis címke: MISZTIKUS. ROMANTIKUS. WESTERN. TÖRTÉNELMI. IFJÚSÁGI.
    Mit mondhatnék erre? Pfuj! Hagyják inkább, hogy ezt összekeverjük azzal, és meglátjuk, mi jön ki belőle. Lépjünk keresztül a zsánerek határvonalán, mossuk össze a mezsgyéket, és hozzunk létre történeteket, melyek több zsánerhez is tartoznak, ugyanakkor egyikhez sem. Persze időnként itt is jó nagy rumli lesz belőle… de néha, ha jól keverjük a dolgokat, olyan vegyületet hozhatunk létre, ami robban!

445.-446. oldal, 5. fejezet - Hibridek és rémségek (Alexandra, 2017)


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Zelk Zoltán: A három nyúl
J. K. Rowling: Harry Potter
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé
Sven Nordqvist: Pettson karácsonya
Rick Riordan: Athéné jele
Radnóti Miklós: Bori notesz
Vlagyimir Szutyejev: Vidám mesék
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi