A ​Dance with Dragons (A Song of Ice and Fire 5.) 120 csillagozás

George R. R. Martin: A Dance with Dragons George R. R. Martin: A Dance with Dragons George R. R. Martin: A Dance with Dragons George R. R. Martin: A Dance with Dragons George R. R. Martin: A Dance with Dragons George R. R. Martin: A Dance with Dragons George R. R. Martin: A Dance with Dragons George R. R. Martin: A Dance with Dragons George R. R. Martin: A Dance with Dragons George R. R. Martin: A Dance with Dragons George R. R. Martin: A Dance with Dragons George R. R. Martin: A Dance with Dragons George R. R. Martin: A Dance with Dragons

Six years have passed since the time of events in „A Storm of Swords”. Autumn is ending, with the realm in disarray. Tommen sits on the Iron Throne, but it is Cersei who rules, supported by Casterly Rock and Highgarden. Thanks to Dorne, the north has become a lawless wilderness.

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Bantam, 2015
1152 oldal · ISBN: 9781101886038
>!
Bantam, New York, 2013
1124 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780553582017
>!
HarperCollins, London, United Kingdom, 2012
1040 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780007456376

9 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

A tűz és jég dala (tvsorozat)

799 tag · 1961 karc · Utolsó karc: 2023. december 26., 17:20

!

Tűz és Jég dala (könyvek)

357 tag · 166 karc · Utolsó karc: 2023. november 21., 09:22 · Bővebben


Enciklopédia 43

Szereplők népszerűség szerint

Tyrion Lannister · Havas Jon · Daenerys Targaryen · Cersei Lannister · Hodor · Theon Greyjoy · Eddison Tollett (Bánatos Edd) · Asha Greyjoy · Jojen Reed · Melisandre · Stannis Baratheon · Rhaegal · Ramsay Bolton · Daario Naharis · Quentyn Martell · Brynden Rivers (Three-eyed crow) · Pypar · Roose Bolton · Ser Arys Vasszív · Wyman Manderly · Jeyne Poole · Alys Karstark · Alysane Mormont · Areo Hotah · Balon Swann · Barbrey Dustin · Brown Ben Plumm · Coldhands · Kindly Man · Reek · Roro Uhoris · Varamyr Sixskins

Helyszínek népszerűség szerint

Meereen


Kedvencelte 12

Most olvassa 15

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

sempiternalsoul>!
George R. R. Martin: A Dance with Dragons

Kiválónak tartom még mindig, amit Martin (First Of His Name, the King of our Realm, The Writer Of The Song Of Ice And Fire etc.) csinál, de meg kell hogy mondjam, sokszor úgy éreztem, hogy ez a könyv túl lett írva. A végefelé megint beindultak a dolgok, és sokkal könnyebben haladtam, mint mondjuk a közepén – és erre a könyvre is jellemző, hogy 150 oldalt szenvedés olvasni, aztán 150 oldalon keresztül alig lehet vele felhagyni.
Azért megadom az öt csillagot, mert karakterábrázolás csillagos ötös (hogyan lehet ennyi szálat mozgatni, miközben nekem egy egyszerű hajfonás is gondot okoz?), a stílus csillagos ötös, és tényleg minden hibátlan, csak néha ne lenne olyan vontatott. A legjobban mégis az zavart, hogy bár imádom lapozni a csodaszép saját példányomat, mikor beteg voltam, képtelen voltam megtartani a kezemben ezt a monstrum kötetet. Ha mondjuk két centiméterrel magasabb könyveket tervezett volna a drága kiadó, szerintem senki nem sírta volna el magát.
De tényleg, nincs mit mondani. Kiváló.

Juci IP>!
George R. R. Martin: A Dance with Dragons

„The last one was a bitch. This one was three bitches and a bastard” – írja a mélyen tisztelt szerző az utószóban, és hajlok arra, hogy egyetértsek vele. Ezt már olvasni is küzdelmes volt, hát még megírni milyen lehetett! Nem azt mondom, hogy nem élveztem, vagy hogy ne lett volna jó, de kimondom a szentségkáromlást: túl van írva. Aaaannyira lassan akartak történni a dolgok, főleg Daenerys háza táján. Voltak komplett fejezetek, amiket nyugodt szívvel kihagytam volna. Kezd már meglátszani az erőfeszítés, amit ennyi narratív szál kézben tartása jelent – nem is annyira az írói teljesítményen, mert Martin brillírozik, ahogy mindig, hanem a könyv kereteit feszíti szét lassan ez a rengeteg történetszál. Még „szerencse”, hogy valar morghulis, így legalább akarva-akaratlan kiesik néhány szereplő :( Bár Martinnál már megtanulhattuk, hogy what is dead may never die, but rises again harder and stronger…

virezma>!
George R. R. Martin: A Dance with Dragons

Hát, én ezzel szenvedtem, ezért galádul le is pontozom. Az egy dolog, hogy kb. a 700. oldalig nem szerepelt benne Jaime Lannister (akkor is csak egy fejezet erejéig), de ráadásul (szinte) semmi izgi nem is történt. Egyre türelmetlenebbül álltam hozzá a könyvhöz. Túl sok nekem a töltelék: töltelékszereplők, töltelék leírások, töltelék történelemórák. Számomra is meglepő módon végül Daenerys környékén történtek a legvadabb dolgok. Persze a könyv úgy ért véget, mint amikor egy társasjátékban minden bábu vagy kimarad a dobásból, vagy újra indul a startmezőről, vagy teljesen kiütötték. Nem vagyok benne biztos, hogy én még kétszer ezer oldalnyi időt és energiát rá szeretnék erre szánni.

Lívia_Fülöp>!
George R. R. Martin: A Dance with Dragons

Az ember lánya már nagyon vágyna a katarzisra. Sok helyen már meg-meg lehet pillantani a fényt az alagút végén, de csak azért hogy egy fricskával megint 'egy lépést előre-kettőt hátra' érzés fogjon el. Főtt a fejem rendesen, zseniális.

szigiri>!
George R. R. Martin: A Dance with Dragons

Figyelemmel arra, hogy ez egy fordulatos kalandregény, a történetről – úgy, hogy ne lőjünk le a poént – nem lehet írni. Csatlakozva az előttem szólókhoz, mind a történet, mind a terjedelem epikus méretű. Tizennyolc különböző narrációs sík, közel ugyanennyi helyszín, száznál több szereplő. Az is igaz, hogy az eleje vánszorgás, a vége kicsit pörgősebb. Be kell valljam, nem vagyok egy nagy fantazy-faló, ebbe pont azért kezdtem bele, mert valahol történetibbnek tűnt, mint a Gyűrűk Ura. Valamilyen szintem még ez a kötet is az, de azért kezdünk belecsúszni a fantasztikusba, ami nyilván egy ilyen műnél nem hátrány.
Ha viszont választani lehetett volna, hogy film vagy könyv, egyértelmű, hogy ennek történetnek a 10 részes, több évados sorozat sokkal megfelelőbb műfaja, mint az öt ezeroldalas könyv. Úgy érteve, hogy nyilván több ember fogja a filmet nézni, mint a könyvet olvasni. De ha már páran emiatt kezdenek olvasni, az is jó.

1 hozzászólás
pottyospitypang>!
George R. R. Martin: A Dance with Dragons

Íme egy újabb igencsak nehezen letehető rész, és ha már a Varjak lakomájából hiányoltuk a kedvenc szereplőinket, most itt vannak, kapjuk őket rendesen. Ők meg a bajt a nyakukba, de túl 4 regényen ezen már meg sem lepődünk.

Bár végig fenntartja a figyelmet, és tényleg izgalmas ez a kötet, nekem rengetegszer volt olyan érzésem, főleg az első felében, hogy a történet egyre csak terebélyesedik, de nem halad nagyon előre. Egyre több szereplő, egyre több szál, emiatt nyilván nem tud úgy haladni a történet, mint várnánk, és sokszor kevés jut 1-1 szereplőből. Ezért vontam le fél csillagot, amúgy nagyon szerettem.

Persze a legnagyobb probléma az, hogy megint annyi minden maradt félbe, annyi nyitott kérdés van, és most nem tehetjük meg azt, hogy leemeljük a polcról a következő részt. Túl hosszú idő fog még eltelni, míg megtudjuk, hogy alakul végül Westeros sorsa..

Viktoria_Agnes_Takacs>!
George R. R. Martin: A Dance with Dragons

Végigrágtam magam az 5 gigantikus köteten, és most olyan érzésem van, hogy pont a végkifejlet előtt állt meg a sztori, és bár folyamatosan ígérgetik a folytatást, valahogy mégsem érkezik. Mindenki mozgásban van, élesednek a harcvonalak. Különösen érdekel Arya és Daenerys sorsa, akik mindketten egyedül kószálnak. Örülök, hogy Thiryon eddig túlélte, bár a törpelány karaktere nem különösebben erős mellette. Cersei karaktere továbbra sem lett szimpatikus. Igazából az a bajom vele, hogy egy főgonosz is lehet lenyűgöző, ha intelligens, politikus. Az ő karaktere azonban szűk látókörű és kicsinyes, aki a saját csapdáiba sétál bele. A walk of shame nem volt semmi.

Tilodeus>!
George R. R. Martin: A Dance with Dragons

Nagyszerű epizódja a remekbe szabott sorozatnak. Elég sokszor rágtam a körmöm a szereplőkért, máskor meg átkozódtam, mikor valami marhaságot csináltak. Nagyon élveztem. A szokásos csavarok ismét pofon vágtak, aztán faképnél hagytak a dühömben. Kezdek nagyon mérges lenni az íróra egyes halálok miatt, de persze ettől lesz izgalmas. Hol a következő kötet?! Egyetlen gondom, amit az író is elismer, hogy a legutóbbi két kötet igazából egy. Nagyon sok minden történik egyszerre és nehéz volt jól szerkeszteni, néha jól sikerült igaz, de ha lehet valamit felróni ennek a könyvnek, akkor talán ezt. Angolul szerintem különösen nagyon jó hangulata van.

Suzuha>!
George R. R. Martin: A Dance with Dragons

Nehez ezt a konyvet ertekelni… Nekem ugy tunik, Martin teljesitmenye az eddigieknel is jobban ingadozik: hol letehetetlen a regeny, hol meg annyira unalmas, hogy az ember el sem hiszi: ugyanazt a konyvet olvassa. Rengeteg jelentektelen(nek tuno) mellekszereplo, uj nezopontok, uj tajak, tobbszaz oldalnyi tortenelem, hosszu nevlistak irrelevans emberekrol… tul sok is. Egy ido utan az ember szeretne visszaterni a regi foszereplokhoz, megtudni, hogy megy a sorsuk. Nem jo, hogy minden masodik fejezet egy irrelevans esemenyt mutat be… nehany szereplo magatartasa teljesen ellentetes szemelyisegukkel. Arrol pedig, hogy most eppen melyik kedvenc szereploink hunynak el (?), mar ne is beszeljunk! A kony elolvasasa utan majdnem a falhoz vagtam mergemben.
Osszesegeben: nehany fejezet szenialis volt, de nagyon sok csak idohuzas, ezert szerintem sehol sincs az elozo konyvekhez kepest.

2 hozzászólás
Riam>!
George R. R. Martin: A Dance with Dragons

Hosszú és olykor kínlódós kapcsolat volt. Nehéz egy félbehagyott sorozatról bármit is érdemben írni, hiszen számolatlan az elvarratlan szál, hiába a tévé saga. Sokszor kiszámítható volt a cselekmény, ha egyszer ráérzett az olvasó Martin stílusára.


Népszerű idézetek

vicomte P>!

"A reader lives a thousand lives before he dies' said Jojen. „The man who never reads live only one.”

452. oldal 2011, Harper-Collins,

Kapcsolódó szócikkek: Jojen Reed
szangi>!

„The night is dark and full of turnips”

Kapcsolódó szócikkek: Pypar
vicomte P>!

Each of the Nine Free Cities had its bank, and some had more than one, fighting over every coin like dogs over a bone, but the Iron Bank was richer and more powerful than all the rest combined. When princess defaulted on their debts to lesser banks, ruined bankers sold their wives and children into slavery and opened their own veins. When princes failed to repay the Iron Bank, new princes sprang up from nowhere and took their thrones.

588. oldal, Harper-Collins, 2011

2 hozzászólás
Szelén>!

Domeric. A quiet boy, but most accomplished. He served four years as Lady Dustin’s page, and three in the Vale as a squire to Lord Redfort. He played the high harp, read histories, and rode like the wind. Horses … the boy was mad for horses, Lady Dustin will tell you. Not even Lord Rickard’s daughter could outrace him, and that one was half a horse herself. Redfort said he showed great promise in the lists. A great jouster must be a great horseman first.

Kapcsolódó szócikkek: Barbrey Dustin · Domeric Bolton · lovaglás · Roose Bolton
patricia>!

Hear me, Daenerys Targaryen. The glass candles are burning. Soon comes the pale mare, and after her the others. Kraken and dark flame, lion and griffin, the sun's son and the mummer's dragon. Trust none of them. Remember the Undying.

spinakker>!

“Hodor,” said Hodor.

Bran I., 66. (Kindle ed.)

Kapcsolódó szócikkek: Hodor
nannerl>!

„Some men had faces that cried out for a beard. Ser Clayton's face cried out for an axe between the eyes.”

The Sacrifice (Asha III)

Kapcsolódó szócikkek: Asha Greyjoy

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: House of Sky and Breath
Mark Lawrence: Prince of Thorns
Katherine Arden: The Winter of the Witch
Glen Cook: Shadows Linger
Stephen King: Carrie (angol)
Philippa Gregory: The Lady of the Rivers
Rebecca Hamilton: The Forever Girl – Sophia's Journey
Miles Cameron: The Fall of Dragons
Victor Milán: The Dinosaur Lords
R. F. Kuang: The Dragon Republic