A ​Clash of Kings (A Song of Ice and Fire 2.) 104 csillagozás

George R. R. Martin: A Clash of Kings George R. R. Martin: A Clash of Kings George R. R. Martin: A Clash of Kings George R. R. Martin: A Clash of Kings George R. R. Martin: A Clash of Kings George R. R. Martin: A Clash of Kings George R. R. Martin: A Clash of Kings George R. R. Martin: A Clash of Kings George R. R. Martin: A Clash of Kings George R. R. Martin: A Clash of Kings George R. R. Martin: A Clash of Kings George R. R. Martin: A Clash of Kings George R. R. Martin: A Clash of Kings George R. R. Martin: A Clash of Kings

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The ​second novel of Martin's titanic Song of Ice and Fire saga (A Game of Thrones, 1996) begins with Princess Arya Stark fleeing her dead father's capital of King's Landing, disguised as a boy. It ends with the princess, now known as Weasel, having led the liberation of the accursed castle of Harrenhal. In between, her actions map the further course of a truly epic fantasy set in a world bedecked with 8000 years of history, beset by an imminent winter that will last 10 years and bedazzled by swords and spells wielded to devastating effect by the scrupulous and unscrupulous alike. Standout characters besides Arya include Queen Cersei, so lacking in morals that she becomes almost pitiable; the queen's brother, the relentlessly ingenious dwarf Tyrion Lannister; and Arya's brother, Prince Brandon, crippled except when he runs with the wolves in his dreams. The novel is notable particularly for the lived-in quality of its world, created through abundant detail that dramatically… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
HarperCollins, London, 2015
ASIN: B005C8AZVY · Felolvasta: Roy Dotrice
>!
HarperCollins, London, 2014
752 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780007548248
>!
Bantam, United States, 2012
994 oldal · ISBN: 9780345535429

13 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

A tűz és jég dala (tvsorozat)

817 tag · 1887 karc · Utolsó karc: 2019. február 11., 18:27

!

Tűz és Jég dala (könyvek)

211 tag · 61 karc · Utolsó karc: 2019. január 28., 21:07 · Bővebben


Enciklopédia 29

Szereplők népszerűség szerint

Tyrion Lannister · Havas Jon · Arya Stark · Daenerys Targaryen · Jaime Lannister · Sandor Clegane · Sansa Stark · Bran Stark · Varys · Samwell Tarly · Cersei Lannister · Jorah Mormont · Catelyn Stark · Rhaegar Targaryen · Theon Greyjoy · Asha Greyjoy · Drogon · Szellem · Jeor Mormont · Rhaegal · Viserion

Helyszínek népszerűség szerint

Iron Islands · Pyke


Kedvencelte 11

Most olvassa 11

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
Papusz SP
George R. R. Martin: A Clash of Kings

Eleinte nagyon küszködtem vele, Cerseijel (Cersei-jel?) értettem egyet: „Father sits in one castle, and Robb Stark sits in another, and no one does anything”. Esküszöm, 3-400 oldalon keresztül mindenki csak beszélt, levelet írt vagy gyalogolt.
Aztán nagy nehezen mégis beindult, és onnantól már izgalmas volt, úgyhogy végül megkegyelmeztem, és csak egy csillagot vontam le a kezdeti nyögvenyelésért.

>!
Szamღca
George R. R. Martin: A Clash of Kings

Tovabbra is nagyon erdekes a tortenet. Egy kicsit ez nehezebben csuszott mint az elso resz. De ez betudhato a harcoknak amikor sokszor nem igazan tudtam a szereploket beazonositani. Szerintem nagyon jol ir az iro; vegig lekoti az embert. Valoban tele van varatlannal varatlanabb fordulatokkal.
Orulok, hogy elolvastam. :)

>!
flamepetals
George R. R. Martin: A Clash of Kings

A végére egészen belemelegedtem. :) Még mindig imádom! Mivel a sorozatot már láttam, meglepni nagyon nem tudott, de már várom, hogy mikorra érek oda, hogy képes legyen rá. Az egyetlen bajom Theon szálával volt, mert őt kifejezetten nem bírtam elviselni. Már a sorozatban sem, de itt végképp. A legnagyobb kedvenceim Davos, meg Catelyn voltak. Meg persze Tyrion. Alig várom, hogy olvashassam a következőt!

>!
metahari
George R. R. Martin: A Clash of Kings

nem rossz, itt-ott megszalad a szövegelés, úgy tűnik elsőre, hogy lényegtelenül, de figyelmeztettek már a vér-rajongók, hogy lesz még ennek is böjtje… na hát akkor nincs mit tenni, ide a harmadik kötetet de gyorsan

>!
Viktoria_Agnes_Takacs P
George R. R. Martin: A Clash of Kings

Az első kötet után számomra ez erős visszaesés volt. Az első kötetet izgalmassá, színessé tette az intrika, a diplomáciai manőverezés, amik lehetővé tették, hogy a karakterek felépüljenek, kidolgozódjanak. A második kötet számomra nem szólt másról, hogy mindenki egymásnak esett és patakokban folyt a vér. Remélem, a harmadik kötet jobb lesz.

>!
szildi89
George R. R. Martin: A Clash of Kings

Hosszú volt és tartalmas. Nekem az első rész jobban tetszett, mint ez. Igaz, hogy tele volt eseményekkel, mégis valahogy laposabb volt az első résznél.
A kedvencek most is megmaradtak: Tyrion, Arya, Havas Jon. Az ő részüknél csak úgy faltam az oldalakat. Nem csalódtam bennünk.
Viszont, ahol nagyon szenvedtem: Theon, Sansa és Catelyn. Őket egyáltalán nem kedveltem meg, így az ő részük lassította is az olvasást.
A sorozat után a könyv nem hozott nagy meglepetéseket.

>!
Helyna
George R. R. Martin: A Clash of Kings

No, kissé nehézkesen, de ez is megvolt. Az első felében úgy tűnt, mintha nem túl sok minden történt volna, így lassan haladtam, és egy jó időre abba is hagytam, így nehéz volt a visszatérés. Viszont az utolsó harmadban igazán beindultak az események! Továbbra is nagyon tetszik az egész, ráadásul egyre több a mágia! Sansát sikeresen megszerettem, Arya és Tyrion még nagy kedvenc. Változatlanul imádom az írásmódot, bár néhol tűkön ülök, hogy haladjunk már az eseményekkel! De azt hiszem, így teljes az egész.
Most akkor nekiugrok a következő kötetnek!
Ja és rettentően élvezem, hogy beelőztem a sorozatot, most tudni fogom, hogy mi történik, nem úgy, mint az előző évadnál! :)

>!
dzsobacsi
George R. R. Martin: A Clash of Kings

Annak ellenére, hogy mennyire kegyetlen időnként, teljesen magával ragadott. Bármennyire is váratlan fordulatok történnek benne, simán el lehet hinni, hogy a középkorban valaha így működtek a dolgok (persze a mágiát és a sárkányokat leszámítva).
Danyeris és Bran szála kevésbé tetszett, igyekeztem hamar túlesni a fejezeteiken, de Tyrion nézőpontját mindig nagyon élveztem.

>!
farkaspeeter
George R. R. Martin: A Clash of Kings

Két dologgal kezdeném: Először is, még mindig a sorozatot láttam először, és emiatt folyamatosan ahhoz viszonyítottam és viszonyítok is. Lehet, hogy ettől spoilerveszélyes lesz kicsit az értékelés, próbálom a legkevesebbre csökkenteni. Másrészt, rendhagyó módon az összegzést venném előre: ez a könyv lazán jobb az első kötetnél.

Miért? Pár dolog, amit ki szeretnék emelni.
Ad1, Világépítés. Ne okozzon csalódást senkinek, Westeros és Essos világa zseniálisan megtervezett. Terepasztalon, körzővel, vonalzóval és gazdföci atlasszal. Fantasy létére a mágia nem állítja a feje tetejére a világot, nem festi fekete-fehérré, és ez nekem nagyon bejön. Persze tudjuk, hogy ott van, létező erő, merné elfelejteni az ember Qarth boszorkánymesterei és a hírhedt Asshai mellett, de mindezeken túl a háborús környezet és a változatos helyeken megforduló szereplők lehetőséget teremtenek arra, hogy a világ anyagi, gazdasági hátterét megfelelően, és mégse szájbarágósan bemutassa az író.

Ad2, Karakterek. Visszatekintve az első kötetre, bár akkor ez nem tudatosult bennem, úgy éreztem, a mesélők megválasztása annak megfelelően történt, hogy a történet megőrizze a fókuszát. Ebben a kötetben a mesélők egyike-másika viszont nagyon kemény morális dilemmákat él meg, külső és belső konfliktusok remekül harmonizáltak, és a POV-s írásmóddal Martin a tökéletes eszközt választotta ehhez. Pár példát felhasználva kifejteném:
2/1. Sansa. Megértem, ha valakinek az agyára megy, mert helyenként még mindig olyan sötét, mint az éjszaka újhold idején. Nekem se lesz a kedvenc karakterem, és finoman szólva sem egy klasszikus hős. És nem azért, mert nő, hanem mert egy hőstípus érettségét tekintve több szimpátiát ébreszt, ha értelmileg és érzelmileg azon a szinten van, ahová Sansa még csak tart. Ettől függetlenül nagyon okosan felépített az a folyamat, ahogy egy naiv, buta libából elkezd felnőni, az meg még egy extra, hogy a szinte kizárólag ellenséges külső környezet miatt ezt úgy kell megtennie, hogy effektív nem csinál semmit. Az ő karakterét volt szerintem a legnehezebb átültetni a sorozatra, és ha bárki engem kérdez, nem is sikerült.
2/2 Catelyn. Meg kell hagynom, néhanapján sok volt a nyavalygása. De a könyvet elolvasva úgy érzem, kellett ez ahhoz, hogy vele együtt menjünk keresztül azon, ahogy a túláradó felelősségtudat, gondoskodás és gyász szép lassan, mint a rozsda, megtörik az alapvetően erős női karaktert. A regény szerintem legnagyobb tragikus hőse.
2/3. Tyrion. Nuff said. Kedvenc törpénk meglelte a tökéletes helyét a történetben, az események sűrűjében, ahol pont jó sebességgel hajtotta előre a cselekményt, hova tovább téve mindezt olyan frappáns stílussal, feszes és szórakoztató dialógusokkal, amit nem lehetett nem szeretni. Bár kicsit OoC volt számomra, amikor a végén gyakorlott eleganciával hentelte az ellent, annak ellenére, hogy emlékeim szerint soha nem említi senki, hogy komolyabb harci kiképzést kapott volna.

Ad3, Történet. Figyelem, összehasonlítási veszélyjelzőt kitettem.
Bár a könyv és a sorozat cselekménye továbbra is ugyanoda tart, azért már voltak komolyabb változtatások is. Lehet azért, mert a sorozattal találkoztam előbb, úgy gondolom ezeknek a többsége a könyvnél is jobban sikerült (Tyrion és Varys viszonya az elején sokkal életszerűbbnek hatott a sorozatban; a qarthi szál végére betett extra fordulat nagyon illett a kellemesen paranoid világképhez; és Aryának is nagyon jót tett, hogy az HBO-s forgatókönyvírók igyekeztek kicsit közelebb tartani a tűzhöz, számomra a könyv végét leszámítva kifejezetten ellaposodott a meséje). Viszont van ellenpéldám is, ahogy a Deresben történteket olvastam, konkrétan sajnáltam, hogy már láttam a szériát, mert így a két csavar többé-kevésbé kiszámítható volt, pedig ha először találkozom a történettel, tuti, hogy igazán nagyot ütöttek volna. Mondjuk speciel én igyekeztem volna elhúzni a Bran körüli rejtélyt a lehető legtovább elhúzni, és fájt, hogy pár fejezettel később már el is kezdődött a fordulat leleplezése – ám nem én írtam a könyvet.

Amit azonban negatívumként éltem meg, hogy ebben a kötetben kezdenek el megjelenni azok a problémák, amelyek később (legalábbis ahol a sorozat tart), már komolyabb gondokat okoznak, nevezetesen az, hogy a sok mesélő történetszála nem látszik, hová fut össze, és többek közt emiatt nagyon nehéz megtartani az egyenletesen magas feszültséget a külön irányba vánszorgó mesék közt. Arya történetét már emlegettem, hogy számomra lapos volt (mondjuk ebbe belejátszhat az is, hogy nem igazán szimpatikus számomra maga a karakter sem), de engem speciel Gyűrűhordozó Hó János vitéz vadonbéli kalandjai sem igazán kötöttek le, szintén az utolsó pár snittet leszámítva, és ahogy belepillantottam a harmadik kötet tartalomjegyzékébe, az által, hogy Csavardi Samu testvér is mesélővé lép majd elő, komoly bennem a félsz, hogy ez csak rosszabbodni fog.
Azt már tényleg csak utolsó pontként említem meg, hogy a nagy, epikus csatajelenetben elvesztem párszor, ez nekem visszatérő betegségem, sokkal rosszabb akcióábrázolást is olvastam már.

Összegzés második felvonás: mérete és rengeteg története ellenére a Clash of Kings még mindig egy fasza olvasnivaló, angolul is érdemes belevágni. A történet kifejezetten oké, a karakterek emberiek, és Westeros tudatosan felépített világa nagyon könnyen bevonzza az óvatlanokat, de még az óvatosakat is.

>!
Zsuzsanna_Sinka
George R. R. Martin: A Clash of Kings

Továbbra is igen kedvemre való a részletgazdag kidolgozás. Hajrá a következővel!


Népszerű idézetek

>!
Ashtray_Heart

„I am sorry for your loss as well, Joffrey,” the dwarf said.
„What loss?”
„Your royal father? A large fierce man with a black beard. You'll recall him if you try. He was king before you.”

45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tyrion Lannister
>!
Életveszélyes_és_Tilos

I would name them all for those the gods have taken. The green one shall be Rhaegal, for my valiant brother who died on the green banks of the Trident. The cream-and-gold I call Viserion. Viserys was cruel and weak and frightened, yet he was my brother still. His dragon will do what he could not.”

“And the black beast?” asked Ser Jorah Mormont.

“The black,” she said, “is Drogon.”

Kapcsolódó szócikkek: Daenerys Targaryen · Drogon · Jorah Mormont · Rhaegal · sárkány · Viserion
>!
Cheril 

Tarly, when I was a lad half your age, my lady mother told me that if I stood about with my mouth open, a weasel was like to mistake it for his lair and run down my throat. If you have something to say, say it. Otherwise, beware of weasles.

102. oldal

>!
kutjus P

“I will not suffer to be called a whore!”
Why, sister, he never claims Jaime paid you.

Tyrion

>!
Ashtray_Heart

Boys believe nothing can hurt them, his doubt whispered. Grown men know better.

165. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Theon Greyjoy
>!
patricia

The sea meant freedom to the men of the Iron Islands. He had forgotten that until the Myraham had raised sail at Seagard. The sounds brought old feelings back; the creak of wood and rope, the captain’s shouted commands, the snap of the sails as the wind filled them, each as familiar as the beating of his own heart, and as comforting. I must remember this, Theon vowed to himself. I must never go far from the sea again.

92. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hajó · Myraham · Theon Greyjoy
>!
virezma P

No matter what you do, you're forsaking one vow or the other.

720. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jaime Lannister
>!
Rosaliacska

Thirty yards from shore, three black swans were gliding over the water, so serene… no one had told them that war had come, and they cared nothing for burning towns and butchered men. She stared at them with yearning. Part of her wanted to be a swan. The other part wanted to eat one.

274. oldal

2 hozzászólás
>!
patricia

A blue flower grew from a chink in a wall of ice, and filled the air with sweetness.

707. oldal

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A Song of Ice and Fire sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Victoria Danann: My Familiar Stranger
Mark Lawrence: Prince of Thorns
Naomi Novik: Uprooted
C. J. Redwine: The Shadow Queen
Cassandra Clare: Clockwork Angel
J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Sarah J. Maas: Empire of Storms
Kevin Hearne: Hounded
Neal Stephenson – Nicole Galland: The Rise and Fall of D.O.D.O.
Kendare Blake: Anna Dressed in Blood