Rádiós ​jegyzetek / Londoni levelek 17 csillagozás

George Orwell: Rádiós jegyzetek / Londoni levelek

„A japán kapituláció hire tegnap dél tájban ért ide, amikor épp a Fleet Streeten jártam. Az utcákon örömujjongás tört ki, s az emeleti irodákban nyomban elkezdték fecnikre szaggatni, majd sz ablakon át kiszórni a régi újságokat. A rádiót hallgatva mindenkinek egyszerre jutott eszébe, hogy igy tegyen, s emiatt a buszunk néhány mérföldön át valóságos papiresőben haladt, az újságfecnik csillogón szálldostak alá a napfényben és bokáig beteritették a járdát. Mindez, nem tagadom, engem még bosszantott is kicsit, hisz akkor, amikor könyvekre nincs elég papir, lám, más léhaságokra mindig bőséggel akad. Igy a brit hadügyminisztérium ma egymaga több papirt használ el, mint az egész hazai könyvkiadás.”

A következő kiadói sorozatban jelent meg: George Orwell művei Cartaphilus

>!
Cartaphilus, Budapest, 2003
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639303712 · Fordította: Bánki Dezső, Farkas Ákos, Balla Mária

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Richard_the1st>!
George Orwell: Rádiós jegyzetek / Londoni levelek

Nem az élvezetek művészeinek szánták ezt a könyvet. Fájdalmassan monoton és uncsi tud lenni, ha olyan olvassa, aki nem elhivatott a világháború témakörében. Én a mezsgyéjén voltam, hol érdekes volt, hol meg túl száraz… de egy fontos tanulságot szolgáltat ez a könyv: Orwell nem fantáziálta magát túl, mikor az 1984-et írta. Olyan értelemben, hogy kiszolgálóként is látta a propaganda természetét, lehetőségeit, kétes technikáit, kikerülhetetlen hazugságait, ferdítéseit, elhalgatásait. Sok minden mellett a saját kézzelfogaható tapasztalatai és kiábrándulásai miatt vált talán a legkiemelkedőbb politikai íróvá.
A levelek olvasmányosabbak és sokkal érdekfeszítőbbek is voltak. Ha valaki csak azokat olvassa el, az is nyer vele.

Lunemorte P>!
George Orwell: Rádiós jegyzetek / Londoni levelek

Ehhez a könyvhöz kell egy jó nagy elhivatottság és fanatikusság a második világháborút illetőleg – ez nekem sajnos nincs. Olyan részletes és számomra unalmas volt ez az egész, hogy szégyenlem magam, de nem tudok mit tenni…Orwell ettől függetlenül egyik legnagyobb kedvenc íróm marad továbbra is. Aki szeretne tőle olvasni, az szerintem inkább hagyja ezt az életmű-olvasás leghátuljára. ;)

szikszai_2 P>!
George Orwell: Rádiós jegyzetek / Londoni levelek

Orwell rádiós jegyzetei jó kiegészítő információval szolgálnak a második világháború eseményeihez. Érdekes történelmi ismeretekkel gazdagodunk a könyv által.
Objektív, olvasmányos és nagyon alapos.

krlany I>!
George Orwell: Rádiós jegyzetek / Londoni levelek

Dokumentarista korrajz. Ennek megfelelően kellően száraz is. Inkább csak érdekességből olvastam, leginkább a rádió miatt.

Léczfalvy_Lili>!
George Orwell: Rádiós jegyzetek / Londoni levelek

Tulajdonképpen rájöttem, hogy semmire se emlékeztem az első olvasásomból. Szóval újdonság volt nekem ez a kötet. Hamar végig lehet olvasni, de a téma miatt mégis azt mondom, hogy ez nem egy könnyű (könnyed) darab. Tudom, annak idején a borító miatt -is- választottam. Illetve mindenképpen az, hogy túl akartam haladni, hogy ne csak az 1984 vagy az Állatfarm miatt mondhassam, hogy olvastam már Orwell-től.


Népszerű idézetek

Richard_the1st>!

A dunkerque-i evakuálás idején, amikor Churchill sokat idézet beszédét elmondta, az a szóbeszéd járta, hogy az eredeti stúdiófelvétel egy kissé másképpen hangzott. „Harcolni fogunk a partoknál, harcolni fogunk az utcáinkon – dörögte Churchill, majd állítólag így folytatta –, s ha nem marad más, hát üres whiskys-üvegeket vágunk a seggükbe…”
A BBC ügyeletes hadicenzora persze még kellő időben megnyomta a hangtörlő gombot… Bár a történet hitele kétes, a maga idején nagyon is hihetőnek vélte mindenki […]

268. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Winston Churchill
Kingslayer>!

Csakhogy a tengelyhatalmak propaganda-hazugások által oly sokáig módszeresen butított lakossága sem képtelen a gondolkodásra, és az emberek előbb-utóbb nyilván felteszik maguknak a kérdést, vajon hány évnyi háborús szenvedést kínálnak nekik még vezetőik.

20. oldal

Kingslayer>!

A tengelyhatalmak számára a hadipropaganda éppoly valóságos fegyver, akár egy ágyú vagy egy bomba; épp ezért tudnunk, hogyan értékeljük a propagandát éppoly fontos lehet, mint légitámadás esetén fedezékbe húzódni.

30. oldal

Kingslayer>!

Azoknak, akik azt mondják: Japán felszabítja majd Burmát, legjobb válasz erre: vajon miért nem tették meg ezt mindeddig Koreával és Formosával, melyek már jó ideje uralmuk alatt vannak? Azoknak, akik azt mondják: a japánok India felszabadításáért küzdenek, a legjobb válasz ez: Ugyan miért harcolnak hát Kína felszabadítása ellen? Azoknap pedig, akik azt mondják: Japán harca egyben Ázsia harca az európai fajokkal szemben, a legjobb válasz ez: Miért háborúznak hát a japánok szakadatlanul más népekkel ellen, akik éppúgy ázsiaiak, mint ők?

76. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

John Keegan: A parancsnoklás álarca
John Keegan: Hat hadsereg Normandiában
John Keegan: Maszk – A parancsnoklás álarca
Szvetlana Alekszijevics: Utolsó tanúk
Philippe Sands: Patkányút
Jeffrey Archer: Apám bűne
Major Klára (szerk.): Pergőtűz
David Irving: Hitler háborúja
Antony Beevor: Sztálingrád
Richard J. Evans: A Harmadik Birodalom születése